Сарафов вече не пере най-добре

Актуалната дилема е как ще се отрази връщането на Васил Божков върху действията на прокуратурата по замитане на мащабни случаи на корупция на предишното управление

"Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки". Това каза Сарафов пред ВСС на 6 юли. Но той също бе уличен в контакти с Петьо Еврото.
"Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки". Това каза Сарафов пред ВСС на 6 юли. Но той също бе уличен в контакти с Петьо Еврото.
"Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки". Това каза Сарафов пред ВСС на 6 юли. Но той също бе уличен в контакти с Петьо Еврото.    ©  Велко Ангелов
"Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки". Това каза Сарафов пред ВСС на 6 юли. Но той също бе уличен в контакти с Петьо Еврото.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Завръщането на Васил Божков създава сериозна дилема пред прокуратурата и коалиционната сглобка
  • Многобройните проверки и предложения за наказания в прокуратурата засега нямат видим ефект върху знаковите дела
  • Ако и показанията на Божков за корупция бъдат заметени, това ще е окончателният щрих

Когато преди три месеца, на 16 юни, Борислав Сарафов беше избран за изпълняващ функциите главен прокурор - на форсирано заседание на прокурорската колегия и практически без дебат - коментарите бяха, че основната му задача ще е да разпъне чадър над Бойко Борисов. Когато по същото време се монтираше настоящата управленска сглобка, беше ясно, че част от залога за нейната стабилност ще е изпиране на публичния имидж на Борисов, в това число и наказателно-правния му статус. Защото сглобката е невъзможна без ГЕРБ и лидера му, който напук на всичко продължава да печели избори. С тази цел парламентарното мнозинство - къде демонстративно, къде по-срамежливо, направи всичко необходимо да опази самия Сарафов, като практически блокира механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му с абсурдни поправки.

Равновесието в тази конструкция обаче е трудно, защото основна роля в нея има и Пеевски, който няма интерес от пълното изпиране на Борисов. За него е по-изгодно да държи Борисов през ръководството на прокуратурата за нерешените му дела и да използва това като лост, за да изчисти своя публичен имидж чрез участие в управлението.

Противоречивите интереси се виждат и през разнопосочните действия на Сарафов през последните три месеца. Той първи демонстрира небивало усърдие да съживи най-важните дела за властова корупция, поставени "на трупчета", назначи проверки, предложи прокурори за наказание. Изглеждаше, че той се опитва да ги приключи бързо, но реалният резултат е, че важните дела се замотаха още повече.

Прокуратурата изцяло прекрати разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов, но разследването "Барселонагейт" беше забавено с процедурни разигравания около проверката му, а наблюдаващият прокурор беше отстранен и предложен за наказание. Междувременно обаче казусът "Осемте джуджета" - другият важен скандал, който може да развали сглобката, защото засяга самия Сарафов, беше сведен до отделни служебни нарушения на отделни прокурори, вместо да се разследва една огромна престъпна схема за рекет и рейдърство с участието на прокуратурата.

И в този момент се появи Васил Божков и започна с летящ старт да дава свидетелски показания, че е плащал "такса спокойствие" на бившия премиер Бойко Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов, за да върви хазартният му бизнес.

Важният въпрос в тази история е защо всъщност се върна Божков и най-вече - дали той наистина може да се превърне в нов фактор, който да разбие грижливо градената наказателна неприкосновеност на Борисов (а оттам и да разклати управленската сглобка) или пък появата му ще доведе до по-бързо оневиняване на лидера на ГЕРБ - поради липса на доказателства за получени подкупи.

Първоначално повечето предположения бяха, че той е сключил сделка с Борисов и Сарафов за взаимно сваляне на обвиненията. Чуха се реплики за "уговорен мач", а анализаторът Тихомир Безлов спомена, че "единият вариант е да има някаква договорка". После се нароиха и други хипотези: че Божков е останал без пари в Дубай, защото и санкцията "Магнитски" блокира авоарите му; че се е убедил, че в Дубай е по-уязвим срещу атентати и посегателства; че е мотивиран от американците, пред които свидетелствал за корупцията на високо ниво у нас; че са намесени "руските" му връзки (по теорията на прокурора Ангел Кънев). Всички тези теории засега се разбиват в твърдото му заявление - пред властите и обществеността, че е дал 67 млн. лева подкуп на ГЕРБ, че е бил принуден от Борисов да купи "Левски" с 30 млн. задължения, да подпише прословутата паметна записка, с която се задължава пред Кирил Домусчиев за рекламен договор от 20 000 000 лв. годишно, а ако Нова ТВ загуби рекламодатели в хазарта, да ги компенсира с други подобни в "Нова" или в "Лудогорец" и т.н. Серия действия, в които няма бизнес логика, но имат едно ясно обяснение - комбинация от корупция и изнудване чрез използване на властовия ресурс на държавата. По един уникален начин Божков сам се уличи в престъпление, с обяснението, че го прави, за да изобличи управлението на ГЕРБ.

Като се проследят всички действия на ръководената от Сарафов прокуратура до момента обаче единствената интрига в този сюжет остава как точно показанията на Божков ще бъдат елиминирани.

Сарафов се промотира

Точно три месеца след избора на Борислав Сарафов за поста начело на прокуратурата могат да се изведат две тенденции:

Първата е, че от времето на Филчев не е имало толкова много отстранени прокурори и предложени за наказание за такъв кратък срок.

Втората е, че, въпреки многобройните проверки, които той назначи за нарушения по знакови дела, все повече разследвания, свързани с властова корупция или злоупотреби, изглеждат обречени като част от схема за изпиране на една клика от хора във властта. А най-неприятното е, че над всичко тегне някаква омерта. Политическата класа - управляващи и опозиция, внимателно заобикалят темата за Сарафов и неговата роля в прането на некоалиционните партньори.

Чистка в прокуратурата или голямото замитане

Има ли чистка в прокуратурата, в първият въпрос, който се появява, когато се види броят на отстранените прокурори. Отговорът е и да, и не. Същественото е, че всичко, което прави Сарафов в тази насока е първо, безнадеждно закъсняло, и второ - двусмислено, защото той беше част от тази система.

Още в първите три дни на мандата на Сарафов бяха освободени четирите зам.-главни прокурорки, наследени от Гешев - две се оказаха по-досетливи и подадоха оставка (Пламена Цветанова и Красимира Филипова), другите две - Десислава Пиронева и Даниела Машева бяха освободени по предложение на новия "и.ф." ("изпълняващ функциите", а не длъжността, защото Сарафов е едновременно и директор на НСлС, а даже и зам.главен прокурор). И четирите послушно подкрепяха всяко действие на Гешев и стояха до него като древногръцки хор в режисираните спектакли, които той изнасяше месеци наред. Заедно с тях по предложение на Сарафов бе освободен и Ясен Тодоров от позицията на зам. директор на НСлС. Тодоров е с биография на политическо протеже на различни партии в Инспектората и ВСС, говорител на всякакви конюнктурни тези на статуквото. За зам.-главен прокурор бе назначена Мария Павлова, бивш следовател от НСлС, дотогава зам.-министър на правосъдието, а преди това и служебен правосъден министър. Месец по-късно съдията от Върховния касационен съд Елена Каракашева бе назначена за втори зам.-главен прокурор, ръководител на Върховната административна прокуратура.

Сийка Милева, емблематичната говорителка на Гешев, също бе освободена от позицията на говорител.

В края на юни Сарафов закри и странния експертен съвет на Гешев, създаден през май 2020 г., в който участваше бившият главен прокурор Никола Филчев.

След това бяха назначени проверки по важни дела и заваляха предложения за наказания. Прокурорът по "Барселонагейт" Стефан Христов от СГП беше предложен за дисциплинарно наказание заради драстично бездействие по това дело и по още едно, а след това бе отведен по всички дела, които наблюдава. Любопитното е, че още в края на юни на Христов бе назначена проверка, защото наредил на служителите от администрацията да работят извънредно в събота по "Барселонагейт", без да е уведомен градският прокурор. По-същественото е, че именно покрай "Барселонагейт" започна публичният конфликт между Иван Гешев и Сарафов през май, когато Гешев започна да изтиква напред темата, за да оказва натиск върху Бойко Борисов, а Сарафов заговори, че в прокуратурата се държат дела на трупчета, за да се притискат публични личности. А когато в средата на май Гешев се върна от САЩ обяви, че в негово отсъствие в прокуратурата са предприети стъпки за прекратяване на разследването "Барселонагейт" по разпореждане на Сарафов, включително му се обадил наблюдаващият прокурор, който му бил състудент, за да му сподели.

Броени дни след встъпването на Сарафов като и.ф., Върховната касационна прокуратура (ВКП) иззе разследването "Барселонагейт от СГП в рамките на проверка на всички разследвания срещу магистрати и политици, наредена от Сарафов. Малко след това Борисов се отказа от имунитета си по това дело, поискан от Гешев. А проверката разкри това, което всички знаеха - че три години по това дело практически е бездействано, а след 15 май работата по разследването станала изключително интензивна. Оттогава насам съдбата на това дело е неизвестна, прокуратурата забрави да комуникира по него.

Наскоро бе прекратено разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов и пистолета отгоре. Нямало доказателства нито за деянията, за които се води - използване на фалшиви записи, за да се заблуди правосъдието, нито за проследяване чрез специално техническо средство. Няма доказателства и за извършено друго престъпление от общ характер, се казва в съобщението - нито за вещно укривателство, нито пране на пари, присвояване, подкуп или друго корупционно престъпление, държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително и др.

Междувременно и друг прокурор от СГП - Иван Първанов (син на бившия зам. главен прокурор при Борис Велчев Валери Първанов), бе предложен за дисциплинарка заради много нарушения по четири дела. И той бе отведен по всички дела, които наблюдава.

Дисциплинарни производства бяха образувани срещу военния прокурор полк. Антон Радойнов и следователя полк. Добрин Маринов заради забавеното разследване за търговия с влияние, свързано с разпространените преди три години разговори на президента Радев с командира на Военновъздушните сили Цанко Стойков, подслушани със спецсредства. Производството е спряно още в деня, в който е образувано през 2020 г. заради неизвестен извършител и така си останало.

В началото на август Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София Невена Зартова, след като стана известно, че извършителят на двойното убийство край село Лозен, вече е извършил друго убийство през м.г., което в Софийската районна прокуратура (СРП) се разследва като причиняване на смърт по непредпазливост. "Брутална некомпетентност и немарливост, както по отношение на установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация. Ако първото убийство е разследвано адекватно и професионално, извършителят не би следвало да е на свобода, респективно нямаше да е в състояние да извърши следващите две убийства", коментира Сарафов.

Зартова отказа да подаде оставка с познатия мотив, че по закон няма право да нарежда на никой прокурор по конкретно дело какво да прави. Което не е точно така, административните ръководители в прокуратурата имат много правомощия, най-малкото по закон са длъжни да следят за сроковете на разследванията. Досъдебното производство за първото убийство в Лозен продължава вече година, което означава, че срокът на разследването е удължаван минимум шест пъти, а това се прави от административния ръководител или посочен от него заместник.

Ден по-късно, на 7 август, Сарафов разпореди пълна проверка на работата на Зартова. Невена Зартова е една от прокурорките, които бяха заснети на прословутите кадри на стъпалата на Съдебната палата в защита на Гешев, дъщеря на известния столичен адвокат и някогашен съдия и шеф на търговското отделение във Върховния съд Явор Зартов. Преди това беше говорител на СРП.

По подобен повод от началото на август Георги Видев вече не е заместник-окръжен прокурор на Стара Загора след като Сарафов поиска и получи оставката му заради действията му по разследването за изтезаваната 18-годишна Дебора. Сарафов е разпоредил на ВКП да извърши и цялостна проверка за две години назад на работата на Видев, както и на Десислава Първанова от районната прокуратура в Стара Загора, която е първият наблюдаващ прокурор по това разследване.

Междувременно, делото срещу бившия апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров за държане на боеприпаси без разрешение влезе в съда, след като седмица по-рано той беше отстранен от длъжност като прокурор. Разследването срещу Чавдаров започна след сигнал на кмета на Варна Иван Портних, че му е поискан подкуп, а при претърсването на кабинета и имотите му в служебната му каса бяха намерени 49 000 евро и 20 000 лева, а в жилището му - голямо количество патрони. Във всяка нормална държава, когато кметът на един голям град обвини най-високопоставения прокурор в града в подкуп и изнудване, това би се превърнало в голям политически скандал, който да разтърси държавата, у нас то мина като обичаен фон, а опасенията са, че ще завърши с дело за няколко шепи патрони. Отделен въпрос е как този човек миналото лято бе избран от гилдията за следващ член на ВСС.

"Осемте джуджета"

Преди три седмици пък Сарафов поиска дисциплинарни наказания за седем магистрати, работили по казуса "Осемте джуджета": четирима прокурори - Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов, Мирослав Илиев, и трима следователи - Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева. Назначената от него проверка установила множество нарушения и големи периоди на бездействие.

По всичко личи обаче, че прокуратурата се опитва да смачка казуса "Осемте джуджета" - една голяма рекетьорска схема с участието на прокурори от различни нива, благодарение на които се превзема чужд бизнес и се присвояват големи материални ценности и пари, иззети като веществени доказателства. Стана ясно, че по този казус засега са образувани три досъдебни производства - две за неправомерно връщане на веществени доказателства - 35 кг златни монети и над 600 000 евро, и едно - за принуда на бизнесмена Явор Златанов да прехвърли дела си в асансьорния завод "Изамет" на бивш боксьор, срещу заплахата, че в противен случай няма да му бъде направена животоспасяваща хемодиализа. На 18 август прокуратурата привлече като обвиняеми трима души по случая с неправомерното връщане на златните монети - прокурора Дилян Деянов (за длъжностно престъпление), бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Петров (Еврото), обявен за издирване, и бившата му съпруга Любена Павлова.

Практическият ефект от това най-простичко обясни бившият прокурор и сега адвокат Андрей Янкулов, старши експерт в Антикорупционния фонд, който направи разследването "Осемте джуджета": привличането на обвиняеми по отделните случки от тази схема на практика изключва разговора за организираност на схемата и хората в нея - "че всъщност става дума за криминално предприятие за незаконно влияние в правосъдието и изнудване на хора". А за съжаление и текстовете от закона, по които са изготвени и тези привличания, издават изначална немощност на обвиненията, казва Янкулов.

Това означава, че ще бъдат жертвани някои от участниците в схемата, които обаче така ще получат много по-леки санкции, а голямата схема, организаторите и вдъхновителите й ще останат скрити. "Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки". Това каза Сарафов пред ВСС на 6 юли. Но той също бе уличен в контакти с Петьо Еврото.

Колкото и да прилича на чистка, това няма нищо общо с преследването на "врагове", с което започна мандата си Филчев, дори само по една проста причина - Филчев гонеше, разместваше и тормозеше прокурори, които привиждаше като опасни опоненти - без да си дава труд да мотивира това. За тези неща само се разказваше шепнешком в кулоарите на Съдебната палата.

Всяко действие на Сарафов, всяка поискана санкция или оставка, формално имат солидно основание. Въпросът обаче е каква е тяхната действителна цел - въвеждане на ред и стандарти в прокуратурата или търсене на изкупителна жертва за отвличане на вниманието по най-скандалните случаи на мащабна корупция и търговия с влияние от последните години.

Един от индикаторите за това ще бъдат действията на прокуратурата по показанията на Божков.

Делата срещу Божков

Срещу Божков бяха образувани общо четири дела - за криминални престъпления (приготовления за убийство, опит за изнасилване и др.), за държане на нерегистрирана колекция от културно-исторически ценности, за подбудителство към преврат по време на протестите през 2020 г. (преквалифицирано в подбудителство към нанасяне на леки телесни повреди, хулиганство и унищожаване на имущество и тихомълком спряно) и за ръководство на организирана престъпна група, създадена, за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари, основно с нарушения на Закона за хазарта и ощетяване на бюджета с над 700 млн. лева от неплатени такси. В последното дело няма и дума за изнудване от страна на Борисов и Горанов. Това е предмет на отделно дело, което прокуратурата бе принудена да образува след прословутия арест на Борисов, Горанов и Арнаудова от МВР преди година и половина.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 1

    Кирил Петков: Това си е типично борисовско. И той през цялото време се опитва да отваря тази опция, затова, защото САМО НИЕ МОЖЕ ДА ГО ИЗПЕРЕМ. ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. И тук може да се отиграе - основен маркетинг бранд за нас, но не и реален враг. Можем да се правим на интересни по телевизията, да казваме "джентълменските уговорки". След следващите избори стоиш до тоалетната на парламента и те заобикалят. Защото истината е, че цялата схема, която ние направихме тези 2 години, интелектуалците са 7% до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това.

    Но разбира се за вас видие ли Сарафов не перял добре. Бива лицемерие и демагогия ама като вашата никъде няма :(. Добре, че Репортери без граници са от вашите НПО организации, които ги активирате когато има нужда, иначе на 150-то място нямаше да се класираме. ::(

    Нередност?
  • 2
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 1

    Добрите Сили и техните пророци Икономедия и Медиапул пак подгряват чугуна с все същите опорки. Няма как политически въпроси да се решат с репресивни мерки - тука не е азиатска кочина! Постоянното врачуване за "развръзката" която щяла да дойде от Магнитски, от Кьовеши, дори от Гешев, а сега пък от Сарафов и Божков е дъвка за наивници! Защо не се ограничите да анализирате как се отразяват последните години управление на избирателя? Има ли поводи за гордост? Как са цените на пътищата, как върви капиталовата програма, еврофондовете, плана за възстановяване, рекордната печалба на Лукойл, която не се обложи - въпроси за милиарди! Магистрала Хемус намериха ли чувалите, а защо без корупция магистралата става по-скъпа с 1,2млрд нали половината се крадяло... Регионалното министерство защо не иска да си вземе "порочните" аванси, "лошите практики" с инхауса как са?! Прекратиха ли ги? Въобще полит агитацията е до време, после се прави равносметка и в крайна сметка избирателя не е толкова тъп. Най-доброто което ДС (добрите сили) са свършили просто са го копирали от тези преди тях! Каква промяна, кви 5 лева?! Ей сега на местните избори ще видите оценките. Все пак тезата в последните 4-5 години беше, че всичко било много лошо, корупционно, порочно и как ей сега идват добрите сили и само като махнат едните роднини и сложат техните всичко ще цъфне. Къде са статиите със статистиката - май само пропаганда за чугуна! Законодателните инициативи в последните години - пълен смях! Въобще не може това бездарие да се компенсира с пропаганда. Само можем да предполагаме как би се отразило на местната власт, която винаги е била с огромен дефицит на капацитет, назначаването на родата. Ей там ще е цирка! Нямат и махане - 4 години направо ум ще ви зайде! Направо революции очаквам!

    Нередност?
Нов коментар