🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нидерландия все още смята, че България е твърде корумпирана и престъпна за Шенген

Макар да се опитва да даде положителни сигнали към Брюксел, служебният кабинет на Рюте все по-малко вероятно ще вдигне ветото за страната ни

След като в началото на юли правителството на Марк Рюте подаде оставка, сигналите за България бяха спорни. От една страна, нидерландският лидер, който в продължение на над десетилетие бе основен противник за влизането на България и Румъния в Шенген, напуска поста си окончателно. От друга, оказва се, липсата на правителство също не е в особена полза за България. Премиерът в оставка обяви, че до края на август ще представи списък "със спорни политики", по които кабинетът ще се въздържи от вземането на решения до провеждането на редовни избори през ноември.

Вероятността Шенген да бъде сред тях бе наистина голяма и щеше да затвори крехкия прозорец за разширяване, който за първи път толкова настоятелно се инициира от самите европейски институции вместо от държавите. Въпросният списък бе финализиран миналата седмица, а гласуването предстои във вторник, 12 септември. В него темата миграция, която бе и причината за падането на коалицията, водена от консервативната партия на Рюте VVD, напълно липсва, Шенген също не се споменава.

Това обаче съвсем не означава, че България най-накрая ще получи "зелена светлина" за достъп до безпаспортната зона за движение в ЕС. Нещата се оказват малко по-сложни от това, особено след като темите доклада за ЕС за върховенството на правото и за официалното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка влязоха в нидерландския парламент тази седмица. В позициите на нидерландския служебен кабинет все още се вижда, че България продължава да изглежда твърде корумпирана и проблемна за присъединяване към шенгенското пространство. А рискът от разделяне с Румъния вероятно се увеличава.

За "списъка със спорни политики"

Накратко, списъкът се оказа по-кратък от очакваното, а теми, свързани с миграцията, липсват в него. Според нидерландския евродепутат Софи ин'т Велт трудно е да се види как едно служебно правителство ще има свободата да гласува за разширяване на Шенген. "Въпреки това много хора са напълно наясно с този проблем и знам, че има интензивни дипломатически усилия да се опитаме да намерим решение", казва тя пред "Капитал".

Тя припомня и резолюцията на нидерландския парламент от края на миналата година, която няма задължителен характер, но и трудно ще бъде заобиколена от партията на Рюте (последната всъщност бе в основата на приемането ѝ). Според резолюцията правителството трябва "да се въздържа от необратими действия" за включването на България и Румъния в шенгенското пространство.

Според Ин'т Велт, служебното правителство, в което в момента участва и нейната партия D66 (макар да споделя съвсем различни виждания по темата), по-скоро иска да даде положителен сигнал към Брюксел. Нито поставените условия за реформи за върховенство на закона (които не са официално условие за Шенген), нито дипломатическите напъни от ЕК обаче вероятно ще променят негативните настроения, особено спрямо България.

Темата в нидерландския парламент не приключва с това

На 11 септември 2023 г. с писмо на правителството на Нидерландия в Долната камара на нидерландския парламент беше представена оценка на годишния доклад на Европейската комисия за състоянието на върховенството на закона в Европейския съюз и в държавите членки поотделно въз основа на четири стълба: съдебна система, антикорупция, плурализъм и свобода на медиите, и други институционални въпроси. Особено внимание се отделя на частта за България и по-малко на Румъния.

В оценката се посочва до някаква степен необходимостта за отпадане на Механизма за сътрудничество проверка (МСП) - защото ЕК вече е преструктурирана от 2006 г., защото съществуват нови инструменти за следене на върховенството на правото в държавите членки (именно настоящия доклад), защото така или иначе доклади по МСП не се публикуват от 2019 г. за България, а последният за Румъния бе миналата година. Но и се посочва, че нидерландското правителство все пак иска да отложи официалното приключване на мониторинга - нещо, за което трябва да има пълно единодушие в държавите - членки в съвета, за да се случи.

Правителството на Нидерландия обаче признава, че България и Румъния са предприели редица важни стъпки след последните доклади и че развитието в двете страни като цяло се движи в правилната посока. Това е важен жест към двете държави, към които Нидерландия постави допълнителни условия за премахване на ветото си за Шенген.

Въпреки това според нидерландското правителство редица от реформите все още не са напълно изпълнени. За България това са по-специално реформата за привеждане на състава на Висшия съдебен съвет в съответствие с европейските стандарти и подобряване на функционирането на Инспектората на съдебната власт, което изисква конституционна поправка. На 28 юли България започна процеса на тази конституционна промяна, която получи широка подкрепа от парламента, се посочва още в позицията на нидерландското правителство. "Освен това е важно България да прилага изцяло законодателството за реформата на Комисията за борба с корупцията и да демонстрира, че случаите на корупция по високите етажи на властта се разглеждат сериозно", се казва още в писмото до парламента. И се посочва, че правителството все още застава зад позицията си, че напредъкът в Румъния е далеч по-осезаем и затова няма проблем с нейното присъединяване към Шенген.

Накратко, в писмото на нидерландското правителство към парламента се очертава едно - България все още изглежда твърде корумпирана и престъпна държава за присъединяване към шенгенското пространство. В този контекст "предложението на депутата Van Wijngaarden от края на миналата година, което призовава правителството наред с други неща да наблюдава стриктно и справедливо функционирането на върховенството на закона и намаляването на корупцията и организираната престъпност в България, е важно, когато се оценява дали дадена държава членка е готова за присъединяване към шенгенското пространство", смятат още нидерландските управляващи. С това разделението на двете държави изглежда отново все по-възможно, а и според дипломатически източници, които не желаят да бъдат цитирани, и все по-приемливо в големите западни държави.

Нидерландия отново няма да е пречка за Румъния, Австрия обаче остава твърдо против

В края на август Австрия потвърди позициите си против ново разширяване на шенгенското пространство. австрийският вътрешен министър Герхард Карнер каза на румънския си колега министър Каталин Предою, че причините са, че "шенгенската система като цяло не работи".

В същото време министърът на транспорта на Румъния Сорин Гриндяну обяви, че Румъния иска компенсация за загубите на превозвачите поради блокирането за Шенген, и спомена, че финансовото отражение за това е 2% от БВП, съобщава news.ro.

Гриндяну обаче не уточни под каква форма Румъния ще поиска обезщетение, към коя институция - дали срещу Австрия или към общностна институция, и дали това ще означава започване на съдебно дело. Румъния вече изрази намерението си да заведе дело в Съда на ЕС за неправомерното недопускане на страната в Шенген.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 7

    Държава с офшорна зона за източване на България и много други държави.

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 1
    • + 6

    Амстердам, нарко-столицата на Европа.

    Нередност?
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 8

    Правилно смята Нидерландия, въпреки че щом като корумпирана държава като Гърция (която за малко не разруши Еврозоната) може да бъде в Шенген и в Еврозоната, защо не и България?!? За нелегални бежанци, пазим по-добре от Гърция и Италия, ама за наркотиците не отговарям....

    Нередност?
  • 4
    subaru avatar :-|
    subaru
    • - 1
    • + 3

    Рюте се е прицелил в поста на Столтенберг. Генерален секретар на НАТО. При вето от България няма да стане такъв.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Какъв Шенген сънувате, пичове!?

    1.Всеки ден само защото са катастрофирали и отива полиция, се установяват бусови/джипове/камиони, които возят нелегални! А колко не катастрофират и докарват стоката си от точка А до точка Б? Десетки, стотици! Всеки ден!
    Никой от тези не ще да остане в БГ, а да яде белия хляб на тия, дети си напаравиха Шенген, за да се пазят и от такива.

    2.Дайте пример с една Шенгенска страна, в която сенчест бос съдейства за "сглобяване" на хермафродитно правителство на взаимно отричащи се партийни феодални структури и в резултат на това е застрелян в гората?

    3.Къде в шенгенските страни хазартен бос всеки месец плаща на финансовия министър осемцифрена "такса спокойствие"? И накрая не го разпитва родната прокуратура, а американската?

    Просто се чудя докога ще ни търпят и в ЕС, но тъй като това е по-смрадливо нещо и от БГ клоаката, не ни забелязват...

    Нередност?
  • 6
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • - 2
    • + 4

    Мъкак такааа?!? Не са ли забелязали положителната перспектива откак акад. Денков управлява НЕкоалиционно с ГЕРБ и ДПС?

    Нередност?
  • 7
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • + 2

    Нидерландия - приятел нр 1 на българската демокрация и правова държава !

    Нередност?
  • 8
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    Всяка една демокрация без лесни пари е разграден двор. Господинът го знае и затова си пази лесните пари на държавата си - пази си пристанището като единствен голям вход към ЕС. Нищо, че е много далеко от Суецкия канал...

    Нередност?
  • 9
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian
    • + 1

    Марк коката го интересува единствено пристанищата в Холандия и да не загуби трафика на кокаин, от който печелят милиарди. Казаха го стотици хора вече, пишат го в западните издания. Какви мигранти? През БГ влизат 3% от мигрантите, вижте Испания и Италия какво правят.
    А че сме корумпирани е вярно, но ние си бяхме такива и 2007 като ни приеха в ЕС.

    Нередност?
Нов коментар