🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Марк Рюте

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пътят на България и Румъния към шенгенската зона до края на 2023 г. е почти ясно, че ще бъде затворен. Блокадата за пореден път ще дойде от Нидерландия, като този път по ирония на съдбата причината няма да е решение на правителството ѝ, а липсата на такова. Eдин от най-дълго управлявалите европейски лидери - нидерландският премиер Марк Рюте, подаде оставка, като ще остане служебен министър на страната си до редовните избори през ноември.

По време на 17-годишното управление на Нидерландия Рюте няколко пъти спира България за влизане в Шенген. Слабо вероятно е като служебен премиер, преди избори, той да промени решението си и да остави новото правителство пред свършен факт, особено като се вземе предвид, че миграцията беше причината за падането на кабинета.

Според дипломатически източници на "Капитал" до сформирането на нов кабинет в Нидерландия министрите и държавните секретари ще се концентрират единствено върху текущи въпроси, като политически проблемните досиета ще бъдат оставени на следващ кабинет. Съставянето на този списък най-вероятно предстои през август, като ще бъде гласуван на 12 септември. В тази ситуация позицията на бъдещия нидерландски кабинет в оставка остава трудно предвидима по важното за България досие за членство в Шенген.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар