🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се крие зад оставката на Атанас Атанасов

ГЕРБ и ДПС опитват да спрат още незапочналата реформа на сектор "Сигурност"

Атанас Атанасов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Месецът е май, а годината 2023. Ръководството на ПП-ДБ съобщава на пресконференция, че ротационният кабинет "Денков - Габриел" ще има шест приоритета. А при неизпълнението им премиерът Николай Денков, първи в ротацията с Мария Габриел от ГЕРБ, ще подаде оставка. Един от приоритетите е реформа в българските служби за сигурност и освобождаване на ръководствата им от чуждо влияние. Още оттогава е ясно, че автор на реформата ще бъде лидерът на ДСБ и съпредседател на коалицията "Демократична България" Атанас Атанасов.

Четири месеца по-късно Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия за контрол на специалните служби заради отказа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепи лансираната от него реформа в сектора.

Парламентарното звено е един от малкото инструменти за контрол над тази сфера, която заради капсулираността си и това, че години наред беше ползвана като политически инструмент, е чест източник на сплетни и скандали.

Лидерът на ДСБ настоява за реформа, която да запази контраразузнаването - ДАНС, но да обедини военното разузнаване и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР). При структурната промяна целта е годността на целия ръководен състав да бъде преосмислена и в рамките на три месеца да бъде извършена оценка за местата, които се нуждаят от "реподбор".

От ПП-ДБ твърдят, че идеята е дискутирана на лидерско ниво с партньорите им от ГЕРБ и Атанасов е получил уверение за подкрепа, но изведнъж в добрите традиции на лидера на ГЕРБ той се е отметнал. ДПС също са се отметнали от предварителното си твърдение, че биха подпомогнали оздравяване на службите, в което влиза конюнктурната, но според управляващите наложителна мярка, да се премахне влиянието на президента Румен Радев върху тях.

До началото на настоящата седмица тези процеси са били дискутирани неформално. Осветяването им се случи, след като Атанас Атанасов подаде заявление в Народното събрание, че се оттегля от поста в комисията. Малко по-късно и депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че партията му няма да подкрепи реформата, въпреки че само преди няколко дни бе на друго мнение.

Пред "24 часа" Атанасов пък посочи, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бламира реформата.

Пред bТВ другият съпредседател на "Демократична България", Христо Иванов, обясни, че Атанас Атанасов лично е обсъждал реформата с Борисов и е получил подкрепа за нея. "В един момент, без един телефонен разговор, се оттегля тази подкрепа. Така не се прави", коментира той.

Ама друг път

След акта на Атанас Атанасов реакцията на ГЕРБ и ДПС не закъсня. И Борисов, и Пеевски започнаха да обясняват в синхрон, че не излъченият на мястото на Атанасов Бойко Рашков (ПП) трябва да оглави комисията, а "генералът да се върне" и да подготви законите", защото такава реформа не става от днес за утре".

Борисов дори посочи и конкретния момент, в който според него тази реформа трябва да бъде извършена - когато приключи войната в Украйна. Подобно условие означава отлагането й за неопределен срок във времето, доколкото няма яснота кога ще приключи войната, която Русия води срещу Украйна. Този неопределен срок се отнася също така и за съдбата на сегашното ротационно управление.

"Такива реформи не се правят във време на война", коментира още лидерът на ГЕРБ, точно обратно на основанията, с които промяната в службите беше включена в шестте първостепенни приоритета на управлението - сериозните съмнения, че българските служби да пробити именно докато се води руската война в Украйна.

Атанасов: Нашата концепция не се променя

Запазването на службите в настоящия им вид е гарантира, че влиянието върху тях на президента Румен Радев ще бъде запазено.

Още един аргумент, че Борисов и Пеевски не искат съществена реформа, а запазване на статуквото, е идеята им Атанас Атанасов да получи такъв пост. По думите на Борисов ГЕРБ са готови да го подкрепят, ако пожелае да оглави някоя служба.

Пред "Капитал" лидерът на ДСБ Атанас Атанасов се ограничи с коментара, че концепцията на ПП-ДБ не се променя. "Представили сме тази идея за реформа и ще продължим да настояваме на нея", каза той.

Какви са идеите

Предлаганите промени в службите засега не са представяни официално, но от ПП-ДБ твърдят, че имат ясна визия за тази реформа.

Най-общо промените в сектора биха се разделили на две. Първата част е структурна промяна в самите служби: обединяват се под една шапка военното разузнаване и Държавна агенция "Разузнаване", а отделно остава Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Така в срок от три месеца ще може да се извършат промени в персоналния началнически състав.

Другата идея е да се отнеме изцяло възможността на президента да влияе, като задачите и отчетността на службите да минат изцяло към Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Именно изпълнителната власт е тази, която отговаря за политиката по сигурност в страната. Сега има Съвет по сигурността към премиера, който работи паралелно с още доста подобни структури. Идеята на ПП-ДБ е секретарят на съвета по сигурност да стане "национален координатор" и функциите му да бъдат засилени. "Така изпълнителната власт ще има много ясна представа какво се върши в службите. Отделно ще има и парламентарен контрол чрез комисията", коментират от ПП-ДБ.

Министърът на отбраната с особено мнение

От ПП-ДБ твърдят, че идеите са обсъждани с всички партньори още при съставянето на кабинета. А като знак, че ще се върви в посока "разместване" в сектора, се сочеше присъединяването и на ДПС към отказа да се приемат докладите на ДАНС и ДАР в началото на септември. Тогава на закрито заседание беше приет само докладът на военното разузнаване.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обаче изрази скептицизъм по отношение на предлаганото обединяване на служби. Миналата седмица пред БНТ той не даде безусловна подкрепа за реформата и каза, че все още не е запознат с нито един анализ, който "да изтъква позитивите от подобно действие" (сливане на ДАР и военното разузнаване). "Трябва да оценим обективно ситуацията в момента и историческия ни опит със сливането на двете служби за разузнаване. Отворени сме да търсим варианти на усъвършенстването им, но всичко е ръцете на Народното събрание, което ще вземе това решение", коментира Тагарев.

Очаква се след средата на идната седмица ПП-ДБ да инициират нови разговори с ГЕРБ по темата.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 11
    • + 6

    Да припомня хронологията на водевила:
    1. В записа на Руди Василев се чува как Асен Василев обявява прочистване на службите;
    2. Един от вечните вождове на партиите-джуджета в ДБ, ген. от ДС Ат. Атанасов излиза с революционното предложение разузнаванията да се слеят;
    3. Всички от сглобката го приветстват: Борисов, Пеевски, Киро/Асен и персоналът от МС;
    4. Експерти по темата разгромяват в медиите антидържавния замисъл;
    5. Пеевски дава заден;
    6. Борисов също размисля;
    7. Атанасов се разсърдва като дете, на което не са му позволили да си играе още и хвърля оставка от комисията.

    Накрая ще се окаже, че Брауновите движения на ПП-ДБ не само скоростно изперат ще мафията, ами ще направят доскоро сатанизирания Делян Пеевски най-влиятелния човек в държавата. След Доган, естествено.

    А Атанасов? Той е бурмичка.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#1] от "borodino":

    Не сте прочел внимателно въпроса в заглавието: "Какво се крие зад оставката на Атанас Атанасов?"
    Пък и още в началото ПП от официоза на ПП дава отговора-предложение към партийното ръководство: да използва "неизпълнението на един от приоритетите", за да скъса час по-скоро синджира на сглобката с мафията, която му носи единствено негативи. А и избори идат.

    Дали няма да видим тия дни по телевизора КП да обявява оставката на правителството поради въпросното "неизпълнение"?
    Когато и да е, винаги ще е ужасно късно...

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11
    • + 3

    Не мога да разбера, нали сега начело на комисията застава острието ви, строителя на капитализма за вас, човекът който громеше с един удар и ГЕРБ и ДПС, човекът който разкри банката на Борисов и хвана човекът изнасял по 50 милиона в чанта от парите за пътища от банката, човекът който нямаше страх да извади пред обществото всички далавери на Борисов, човекът реформатор, който ако иска нещо не може да бъде спрян, а именно комунистическият следовател Бойко Рашков.
    А иначе по темата, на вас Сорос ви е поставил задачите отдавна, овладяване на прокуратурата, ВСС от нашите кръгове както е овладян съда. Христо ви Иванов от години лъже, манипулира младите полезни идиоти и мели едно и също за съдебна реформа, а добре знае, че не му трябва такава, а и не иска. Трябва да изпълни задачата, която му е поставена като само сложи подходящите хора във ВСС и главен прокурор. Другата задача, че да се сложат пак подходящи хора в репресивния апарат и службите за сигурност. В момента национално отговорните политици и партии бавят тези неща да се случат, увъртат, разтакават и чакат ситуацията в САЩ и Европа да се промени при следващи избори там и евроизбори тук.
    Вече Мъск явно казва, че единствената цел на Сорос е да унищожи западната цивилизация. А само един американски милиардер може да се изправи срещу империята на друг такъв и да има успех.
    Лоши времена идват скоро за кръга Капитал :(. Запазате от сега пак билети на собсвеника ви за Сингапур! :(

    Нередност?
  • 4
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • - 5
    • + 3

    Градската ентелигенция в лицето на партийните активистчета и подобни псевдо-журналисти така хубаво са си заседнали в някакво собствено времеубежище, че друго освен реформиране на службите с цел противовес на някакво чуждо влияние не виждат. И да има такова, което да е с източен характер, единствената цел е да бъде заменено с такова със западен характер. Това беше ясно обозначено в записите относно съгласуванията с посолствоТО.

    Текущият парламент, както и сглобката, нямат нито капацитета, нито легитимността да правят подобни мащабни промени. Това видяхме и през смяната на националния празник (символно огромно като значение, но от практическа гледна точка не чак толкова), това видяхме и при менажирането на кризата със зърнарите, тепърва ще гледаме сеира при имплементацията на отказа от дерогация за руския петрол (което при шоково натоварване на веригата за доставки би довело не само до дефицит, но и до увеличаване на дупката в продънения бюджет на драг кралицата, трудоустроена като министър на Финансите Асенка Василева). С какво точно да разчитаме, че парламент, в който мнозинството е базирано от подобна сглобка, може да свърши нещо ефективно и адекватно, а не според плаващите интереси в мнозинството на некоалицията?

    Ясно е, че плаващият интерес на ПП-ДБ е да прокарат част от глупостите си. Но кога тези партии усетиха какво е това да управляваш, че днес да реформират службите? Кои точно от реформите им доведоха до нещо добро, при това в къде-къде по-малко сложни теми и области? Дали Асен Василев направи нещо повече освен да се опитва да вземе под контрол всички финанси на държавата и да затрие работещи дирекции в МинФин? Денков не направи ли повече бели в министерство на образованието, наместо да свърши нещо полезно(апропо мяркал съм дори партийни членове на партии от коалииията да твърдят, че това е най-некадърният им министър)? Божанов, Калина Константинова, днешните Зарица Динкова и Шалапатова само потвърждават, че не могат да направят прехода от кресливи НПО функционери към адекватни министри. Съжалявам, но тази част от сглобката няма никакъв капацитет да прави каквото и да е подобно. А след записите - силно се съмнявам да има и легитимността.

    Но нека, ако положението е такова, че Денков да хвърли оставка заради ревливия генерал-гном, ами да я хвърля. В този парламент теоритично биха могли да бъдат направени и други мнозинства, които да водят къде-къде по-балансирана политика от тази на сглобката. А защо не и избори. А на тези избори ще си проличи как точно широкият избирател възприема съгласуванията с посолството, или пък как партийните ядря преглъщат коалицията на силите на доброто с тези на злото.

    Нередност?
  • 5
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 2

    Със сигурност ГЕРБ и ДПС си "партнират" по-добре от ПП и ДБ. Разделянето на ПП и ДБ е печеливша стратегия за Шишковците.

    Нередност?
Нов коментар