🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Номинациите за КС могат да взривят групата на ПП-ДБ в парламента

Промяната в първоначалното намерение да бъде предложен ген. Атанас Атанасов доведе до напрежение за друг ключов пост

На този етап изглежда, че съпредседателят на ПП Кирил Петков застава зад идеята Атанас Атанасов, а не Никола Минчев, да поеме председателството на парламента след ротацията
На този етап изглежда, че съпредседателят на ПП Кирил Петков застава зад идеята Атанас Атанасов, а не Никола Минчев, да поеме председателството на парламента след ротацията
На този етап изглежда, че съпредседателят на ПП Кирил Петков застава зад идеята Атанас Атанасов, а не Никола Минчев, да поеме председателството на парламента след ротацията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
На този етап изглежда, че съпредседателят на ПП Кирил Петков застава зад идеята Атанас Атанасов, а не Никола Минчев, да поеме председателството на парламента след ротацията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четвъртък, 11 януари, 18 часа. Това е крайният срок, в който партиите в Народното събрание могат да номинират юристи за двете вакантни места в Конституционния съд. По неофициална договорка между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ едното от тях ще бъде отредено за номинация от "Продължаваме промяната - Демократична България". И това е на път да разбие демонстрираното досега единство на парламентарната група на коалицията.

Причината: първоначално намерението беше в Конституционния съд да бъде изпратен лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Заради информацията, че ГЕРБ може да номинират за другото място в КС председателката на парламентарната си група Десислава Атанасова обаче, ПП-ДБ решиха, че трябва да изтеглят "партийната" си номинация и да потърсят авторитет от юридическите среди. Тази промяна очевидно е наложила Атанасов да бъде "компенсиран" с някакъв друг пост.

Компенсирането на Атанасов - за сметка на Никола Минчев

По информация на "Капитал" самият Атанасов е поискал при предстоящата ротацията с ГЕРБ през март да стане председател на Народното събрание - позиция, която се смяташе за гарантирана на Никола Минчев от ПП. Настояването му е получило подкрепата на ръководството на "Продължаваме промяната", но среща съпротива вътре в партията. Според лидерите на ПП Минчев трябва да се откаже от поста, който беше отреден за него при разпределянето на позициите в Народното събрание.

Става дума за т.нар. джентълменско споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ, което предхождаше съставянето на кабинета "Денков - Габриел". Тогава ПП настояваха председател на парламента да е Никола Минчев, а от ГЕРБ издигаха Росен Желязков. В крайна сметка двете партии се споразумяха, че ще се редуват на поста. Така мястото беше заето от Желязков, а Минчев беше избран за заместник-председател на НС. Очакваше се заедно с ротацията на премиерите това да се случи и с председателите на парламента. Публичните заявки многократно са били в посока, че именно Минчев ще оглави Народното събрание. Такива позиции е изказвал и самият Атанас Атанасов през миналата пролет.

В началото на 2024 г. обаче ситуацията изглежда по различен начин. Пред "Нова телевизия" в понеделник Атанасов даде ясно да се разбере, че няма договорен бъдещ председател на парламента. На въпрос дали ще бъде номинация за Конституционния съд, или предпочита президиума на НС той отговори уклончиво: "Ротация на председателя, разбира се, че ще има. С кого е въпрос на преговори тепърва." "Единственото нещо, което мога да кажа, защото това лично ме касае и е моята воля - че аз няма да ставам конституционен съдия", коментира още лидерът на ДСБ.

В същото интервю Атанасов казва, че в решението кои министри от сегашното правителство да останат ще участва и ДПС, въпреки че официално ротационното управление е само между ГЕРБ и ПП-ДБ. Това може да се тълкува и като търсене на подкрепа от ДПС за поста, който лидерът на ДСБ е пожелал.

Пред "Капитал" източници от ПП твърдят, че Атанасов е бил помолен от съпредседателя на партията Кирил Петков да се откаже от първоначално предвижданата номинация за КС. Аргументите били различни: от тези, изразявани ни от представили на "Да, България" - че ярка политическа фигура в КС, до тезата на Кирил Петков - че балансът в групата ще се разбие, ако лидерът на едната партия се отдалечи от партийния живот.

Ето защо Атанасов поискал председателския пост в парламента. До момента обаче въпросът не е решен, защото зам.-председателят на НС Никола Минчев и голяма част от групата на ПП не са съгласни с подобни действия.

"За да стане генералът председател, означава, че Никола Минчев трябва да напусне сегашната си позиция, за да освободи място. Ние през цялото време смятахме, че той трябва да бъде начело, направихме компромис да бъде Желязков, следващ ще е трудно да направим", обясни настроението в групата депутат от ПП. Оттам изтъкват, че след като ГЕРБ и ДПС свалиха в миналия мандат Минчев от председателския пост, изборът му ще бъде "морална компенсация".

Пред "Капитал" Никола Минчев коментира, че няма информация към момента да има промяна на договорката между ПП-ДБ и ГЕРБ. "Първоначално ротацията трябваше да е на три месеца, но се споразумяхме да съвпада с ротацията на премиерите. Останалите условия, че би следвало аз да поема председателския пост - не знам да са изменени", каза той. И допълни, че все пак решението кой да бъде излъчен за него е от компетенцията на парламентарната група на коалицията.

Подобно гласуване крие редица рискове. От една страна, ще бъде комично ако ПП, които са с повече депутати, отхвърлят кандидатура на Атанасов, който е лидер на една от партиите в коалицията. От друга, би било, меко казано, неприятно за ПП, ако лидерът на партията Кирил Петков защитава друга кандидатура, обявявайки се срещу номинацията на собствената си партия. Това може да доведе до напрежение в групата на "Продължаваме промяната", ако не до разцепването ѝ.

Затова и ръководството на ПП-ДБ по неофициална информация ще пробва да принуди Минчев да отстъпи. Дали това ще се случи не е ясно, но на този етап изглежда слабо вероятно.

Само за Десислава Атанасова няма да има проблем

От всичко дотук се очертава, че поне едно от двете места в Конституционния съд може да бъде заето от юрист с авторитет. По информация на "Капитал" ПП-ДБ ще излъчат бившия съдия от Върховния касационен съд (ВКС) Борислав Белазелков. Той има значителен принос за реформите в принудителното изпълнение, в търговската регистрация и за множество изменения в гражданския процес. Бил е председател на Съюза на съдиите в България (ССБ).

От ПП-ДБ твърдят, че Белазалков ще бъде избран с техните гласове и тези на ГЕРБ и ДПС. Което означава, че ПП-ДБ ще подкрепят другата номинация - от партиите на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Мястото се очертава "резервирано" за шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя има диплома по право от УНСС, като от 2009 г. е неизменно депутат от ГЕРБ. Преди време Борисов я обяви за "тежката артилерия" на формацията. Ако нейната кандидатура бъде издигната, тя гарантира не юридически, а политически поглед върху казусите, които Конституционният съд решава.

Гласуването от депутатите на ПП-ДБ за Атанасова ще обезсмисли тезата, с която коалицията се отказа да номинира лидера на ДСБ - че не е редно ярки партийни фигури да бъдат "трудоустроявани" във висшия орган. А компенсирането на Атанас Атанасов с пост, който според т.нар. джентълменско споразумение е отреден за друга фигура от коалицията, може и да взриви ситуацията в парламентарната й група.

Все още няма коментари
Нов коментар