🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Местни избори 2023 | Васил Терзиев начело в София с убедителна преднина, първи данни за всички големи градове

В Пловдив на балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров и Ивайло Старибратов (ПП-ДБ), във Варна - фотофиниш между досегашния кмет Иван Портних и Благомир Коцев от ПП-ДБ

На първия тур на тези местни избори ще се гласува само с хартиени бюлетини
На първия тур на тези местни избори ще се гласува само с хартиени бюлетини
На първия тур на тези местни избори ще се гласува само с хартиени бюлетини    ©  Георги Кожухаров
На първия тур на тези местни избори ще се гласува само с хартиени бюлетини    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Васил Терзиев излезе убедително начело при кметските избори в София с 37 % пред втората в класацията - Ваня Григорова, която получи 20.7 %. На трето място е Антон Хекимян с два процента под Григорова - 18.9%, но социолозите все още допускат възможност за заличаване на тази разлика, защото тя е в границите на статистическата грешка. Терзиев със сигурност отива на балотаж, задено с един от двамата си подгласници.

В Пловдив на балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров с 34.5 % и Ивайло Старибратов ПП-ДБ, който изостава значително с 19.2%.

Във Варна интригата е не по-малко интересна - там досегашният кмет Иван Портних (ГЕРБ) който натрупа значителни негативи през досегашните си мандати, приключи първия тур почти наравно с кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев - 28.5 %за Портних срещу 24.6%за Коцев.

Това са данните на "Маркет линкс" от екзит пола в края на изборния ден на първия тур на местните избори

България гласува в неделя за нов облик на местната власт за следващите четири години, колкото е мандатът на представителите на местната власт - .за общински съвети, кмет на община, районен кмет - в София, Пловдив и Варна, където се гласува с три бюлетини. В някои софийски села се гласува с четири бюлетини, защото освен за кмет на столицата, районен кмет и общински съвет, избирателите там гласуваха и за кмет на кметство. Следващата неделя, 5 октомври, ще се проведат балотажите за избор на кметове там, където на първия тур никой от кандидатите не е получил повече от половината от гласовете.

Вижте и предварителните резултати за другит големи градове от "екзит пола" на Маркет линкс:

Настоящите избори ще се провеждат в обстановка на необичайно напрежение, след като в петък вечерта, в резултат на очевидно координирана акция на няколко политически сили и институции, Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинното гласуване, а Върховният административен съд (ВАС) отказа да се произнесе по жалбите срещу това решение в събота и насрочи делото за понеделник. Залогът е висок - от една страна хората все повече осъзнават, че от избора им на местни управници зависи ежедневния им живот, от друга - от тези местни избори се очаква да дадат допълнителна легитимация на парламентарните партии в една продължаваща битка за надмощие с много обрати. Освен това, предишното управление на ГЕРБ даде много примери как през местната власт се раздават голяма част от "порциите" на близки до управлението бизнеси и се създава клиентела предани общински служители и техните семейства.

Така само ден преди началото на изборите правилата бяха променени и днес във всички секции в страната се гласуваше само с хартиени бюлетини - потделно за всеки отделен избор - за кмет на община, на район или на кметство, както и за общински съветници.

Екипът на "Капитал" проследи на живо всичко най-интересно от изборния ден, за да информираме читателите си за най-важните събития от протичането на вота, данни за избирателната активност и основните изводи от тях.

20:30

Много възможности за плаващи мнозинства в Столичната община

Коалицията ПП-ДБ-Спаси София получи мнозинство и в Столичната община - с 39.4%, но въпреки това е много вероятно и тук да се наложи управлени тип "сглобка", макар и теоретично то да не е непременно с ГЕРБ, които имат 20.5%. БСП има в София 13.4%, Възраждане - 11.2 %, Коалиция КОД - 4.5 %, ИТН - 3.8 %, ВМРО - 1.5%, което означава, че има много варианти за плаващи мнозинства в СОС, но при риска това сериозно да разклати сглобката в кабинета. В мандати това значи: 26 души в СОС за ПП-ДБ-Спаси София, 13 за ГЕРБ-СДС, 9 за БСП, 7 за "Възраждане" и по трима общински съветници за ИТН и КОД.

19:10

Асен Василев не успя да гласува за местните избори в Хасково, бил заличен от списъците

Куриозен казус се появи с финансовия министър Асен Василев, който не бе допуснат да гласува в родния си град Хасково с обяснението, че е заличен от избирателния списък, тъй като се води с настоящ адрес извън страната - в САЩ, но без да е посочен конкретен адрес там. Опитите му да обжалва решението и да получи удостоверение за гласуване останаха без успех. Василев призна, че не е проверявал дали присъства в настоящите избирателни списъци в Хасково, защото не е имал никакви проблеми при предишни гласувания, има постоянен адрес в Хасково и не е регистриран по настоящ адрес никъде другаде. След напразно разкарване между общината в Хасково и общинската избирателна комисия, Асен Василев коментира това като институционален парадокс - един депутат и действащ финансов министър да трябва да доказва, че не пребивава в САЩ.

18:40

Интригата в София и Варна продължава до последно

Ютюб каналът на Дневник публикува междинните данни за гласуването за кмет на София към 17 часа, които като че дават някакво разрешение на битката за второто място в столицата - една от основните интриги в днешните избори. Но според опита от предишни избори, включително и последните през 2019 г., не трябва да се изключва мобилизация на вот в последния час преди затварянето на секциите, който може да промени крайния резултат. Обичайно тези гласове идват от махалите.

В този смисъл интересно е да се проследи процесът и във Варна, където разликата между първия и втория претендент за кметското място към момента силно намаля спрямо началото на изборния ден.

Освен текстове с анализи на най-важните политически и икономически събития, "Капитал" прави и подкасти. Съдържанието в тях е също толкова интересно и компетентно поднесено, разликата е само в това, че може да ги слушате в колата, метрото, автобуса, или докато подреждате/чистите вкъщи. (Например - за 30 минути подкаст спокойно се глади една пералня детски дрехи). Ако сте на изборна вълна, чуйте анализа ни за сегашния вот:

Подкаст: Какво зависи от местните избори

Чуйте и още:

Подкаст: Маркетинговият и обществен ефект от "Барби"

Подкаст: Алексей Петров от първо лице

17:14

ЦИК: 34.16% е избирателната активност в 16 часа

Избирателната активност към 16 ч. е 34.16%, обяви ЦИК. Най-високата избирателна активност е в Челопеч - 75.15%, най-ниска е в Добрич - 23.18%.

Може да се каже, че тази избирателна активност към момента е значително по-ниска от активността на предишните местни избори през 2019г., когато по данни на ЦИК към 17.30ч, т.е. час и половина по-късно, е била 43.55% за страната.

16:35

Галъп: Висока избирателна активност в Благоевград - 40.2% за кмет

Висока избирателна активност в Благоевград към 15 ч, регистрира социологическата агенция "Галъп Интернешънъл". Според обявените данни до този момент там са гласували 40.2% за кмет и 39.9% за общински съвет. Сравнително ниска е активността в София към този час - 22.4% за кмет и 22% за общински съвет. Според данните на агенцията във Варна за кмет са гласували 26.2% от избирателите, а в Пловдив - 20.7%.

16:30

157 досъдебни производства за изборни нарушения досега

До 15,00 часа на 29 октомври са образувани 157 досъдебни производства, като обвиняеми са привлечени 17 лица, съобщи прокуратурата. Най-много досъдебни производства са в района на Апелативна прокуратура (АП) - София - общо 61. В района на АП-Бургас са 44; АП-Пловдив - 9; АП-Варна - 36; АП-Велико Търново - 7. Продължава работата и по други сигнали, по част от които е възможно да се образуват нови досъдебни производства, се казва съобщението.

За да не се изгубите в информационния поток "Капитал" предлага тематични бюлетини със свободен достъп, за които може да се регистрирате още сега. Сред тях са:

Вечерни новини - всяка делнична вечер включва топ 3 на най-четените статии и още три по избор на редакторите, за да сте сигурни, че не пропускате нищо важно

Капитал Light за свободното време, пътуванията, културата, изкуството и интересните личности.

Енергетика - седмичен обзор на ключовите събития в сектора, пазарни данни и интервюта.

Пълен списък с бюлетините на "Капитал" може да видите тук.

15:45

"Информационно обслужване" опроверга нов компромат срещу зам. министъра на електронното управление Михаил Стойнов

Държавната фирма "Информационно обслужване" разпространи опровержение на фалшивия сигнал срещу зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, който бе пуснат по редакционните пощи на няколко медии тази сутрин. В сигнала се твърди, че Стойнов е разменял софтуерни кодове за машините за гласуване с изпълнителния директор на държавната фирма "Информационно обслужване" Ивайло Филипов, която е официален преброител на изборите. "Електронно съобщение с подобно съдържание не съществува и публикуваното в медиите от изпратения сигнал е фалшиво", заявяват от "Информационно обслужване". Сигналът до медиите е опит за манипулиране на общественото мнение в изборния ден чрез насаждане на напрежение и съмнение в изборния процес, се казва още в опровержението, като се подчертава, че "Информационно обслужване" обработва резултатите от различни избори в България от над 20 години, водени от абсолютен професионализъм и принципност, съзнавайки голямата отговорност на компанията като част от процеса на провеждане на честни и демократични избори".

Резултатите от изборния ден може да следите тук:

- в канала на "Дневник" в YouTube https://www.youtube.com/@dnevnik-bg/videos

- През чатбота на "Дневник" във Viber https://chats.viber.com/dnevnik.bg

- В канала на "Дневник" в Telegram https://t.me/dnevnikbg

- В профила на "Дневник" в TikTok https://www.tiktok.com/@dnevnikbg

15:10

Позната картина в областните градове

Екзит половете в някои от областните градове към 13:30 показват позната засега картина - както се очертава от данните за кметската надпревара и общинските съвети в Пловдив, Бургас, Благоевград, Варна и Велико Търново. Изненади там все още няма.

"Капитал Пловдив"

е местната редакция на икономическата медиа във втория по големина икономически център на страната. Тя отразява най-интересните истории в града под тепетата, както и в Тракийската област.

Например, краткият гайд към кандидатите за районен кмет

Или историята за последната далавера на отиващото си ръководство на община Пловдив - поръчката за стадиона на Локомотив

Може да намерите тези и още истории на специалната секция www.capital.bg/plovdiv

Ако нямате времето за по-дълги текстове, журналистите ни там правят и седмичен бюлетин с най-важното от Пловдив и региона, който съвсем нескромно, претендираме да е най-доброто, което можете да получите като обобщена и достоверна информация за случващото се. Можете да се абонирате за него напълно безплатно тук

14:00

Междинни резултати от т. нар. екзит пол - социологическите проучвания на излизане от изборните секции, можете да видите във вайбър канала на "Дневник". Последните данни за София са от 12 ч.

12:30

12.3% избирателна активност към 11 часа

12.3% е избирателната активност в страната към 11 ч, обявиха от ЦИК. Най-висока е била тя в Болярово - 33.94%, а най-ниска в Пловдив - 7.25%.

Данните за общата избирателна активност няма как да се сравнят с тези от предишните местни избори през 2019 г., защото те са били регистрирани към друг час - през 2019 г. избирателната активност към 10 ч. е била 10,43 %, а към 12 ч. - 23,92 %.

12:05

Проблеми с бюлетините - не ги попълвайте една върху друга

От началото на изборния ден се появиха масирани предупреждения от избиратели, включително алармирани от секционните комисии - да не се попълват бюлетините като се слагат една върху друга, защото ако бюлетините за кмет и общински съветници са една върху друга, вотът, маркиран на горната бюлетина се отбелязва да долната, което би довело до обявяването й за нействителна.

Подобен проблем не би следвало да съществува, той би трябвало да е отстранен още при заданието за бюлетините, което е ангажимент на ЦИК. Очевидно затова от ЦИК пуснаха и видео с изявление на говорителя Росица Матева, в което съветват настойчиво да се гласува поотделно на всяка бюлетина, но същевременно тя съобщи, че ЦИК е взела решение, че тези проблеми с отпечатването на долната бюлетина при натиск, ако са една върху друга, следва да бъдат отчитани като действителен глас. "ЦИК реши, че бюлетини при които се откриват следи от черната лента или отпечатък следва да бъдат отчетени като действителен глас", обяви говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг по обяд.

При гласуването с хартиена бюлетина, най-голямата опасност са недействителните бюлетини. Практиката от предишни избори показва, че техният дял е най-съществен на местния вот като фрапиращият брой невалидни бюлетини са от вота за общински съветници. На предишните кметски избори през 2019 г. по данни на Института за развитие на публичната среда техният брой е бил 466 000, което е 15% от гласувалите общо 3 089 045 гласа. Този процент беше малко по-голям от този на предходните местни избори през 2015 г. Тогава броят на невалидните бюлетини за общински съветници беше 463 695 или 14.09 %. Освен на местни избори немалък брой недействителни бюлетини имаше и на парламентарните избори. През 2017 г. Например, те са били общо 169 009 при гласували 3 682 151 избиратели. За сравнение тогава прагът от 4% за влизане в парламента на партиите е бил 136 820 гласа.

Една от причините за високия брой недействителни бюлетини на предишните местни избори е, че избирателите са отбелязвали неправилно вота си - например гласуват само преференциално за кандидат от листа за общински съветници и не отбелязват партия. Или пък отбелязването на предпочитанията за дадена партия излиза от квадратчето и така тя може да бъде отчетена като невалидна. Немалка част обаче се дължи на по-лесната възможност някой член на секционната избирателна комисия да прави умишлено бюлетината невалидна. Достатъчно е например да я зацапа или надраска с химикал. По тези причини при гласуването сега избирателите трябва да внимават отбелязването на предпочитанията за партия и даден кандидат да не излиза от квадратчето или от кръгчето, където се отбелязва преференцията за общински съветник от листата. Задължително отбелязването трябва да става със знаците "V" и "X" и със син химикал.

Как да станем по-богати?

"Капитал" следи и разказва за всичко най-важно и интересно, свързано с управление на личните финанси - банкови услуги, инвестиционни алтернативи за парите, и изобщо - как да постигнете по-висока възраващаемост за своите спестявания. През последните три месеца най-четените материали в рубриката "Моят капитал" са свързани с:



И все пак, ако искате да инвестирате, но никога не сте съхранявали парите си в нещо различно от депозит и покупка на имот, ето няколко идеи от нас в този текст: Как може да се инвестира с малки суми и редовно

Всичко за личните ви финанси ще намерите и в месечния бюлетин: "Моят Капитал"

11:35

Първи данни от екзит пол

Първите данни от т.нар. "екзит пол" - проучвания на социологическите агенции, които се провеждат на изхода от избирателните секции вече могат да се видят във Viber канала на "Дневник". Към 11 ч. подреждането в София в близко до очакванията, с уговорката, че избирателната активност е около 4%, което е далеч от представително. Вижте данните за София тук

11:10

Кална кампания във Варна

Варна е осъмнала със стикери и плакати с нарочно сгрешен номера на кандидата за кмет на ПП-ДБ Благомир Коцев. За това е сигнализирал самият той в профила си във Facebook, с коментара: "Това е поредният отчаян опит на опонентите ми да ме дискредитират в последните минути на тази кална кампания."

10:40

Фаворитите за кметския пост в София гласуват от сутринта

До момента четирима от фаворитите за поста в София гласуваха. Първа в 7.30 пред урните се яви Ваня Григорова (БСП), която обяви, че София трябва да стане град "освободен от властта на парите".

Кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев призова да се гласува: "Дали е хартия, пергамент или камък, отговорността е в нас", каза той. Ивйло Вълчев, издигнат от "Има такъв народ", изрази разочарование от отмяната на машинния вот и заяви, че очаква доверието към машините да се върне трудно. Според кандидата за кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян "хаосът в държавата от последните две години не трябва да се повтори в София". И той заяви разочароование от отмяната на машинния вот.

Кандидатът на "Възраждане" Деян Николов призова за повече внимание на крайните квартали.

10:30

Кой контролира ЦИК?

Напрегнати избори, предшествани от протести в събота, а доверието в изборни процес е под въпрос. Това е накратко обстановката в днешния изборен ден след петъчното решение на ЦИК да отмени машинното гласуване, мотивирано със забавеното сертифициране на машините за гласуване от Министерството на електронното управление и информация на ДАНС, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов "неправомерно е заснел процедурата по изграждане на софтуера на изходния код на машините за гласуване", което е станало на 25 октомври в присъствието на други лица. Това според справката на ДАНС се явявало "потенциална предпоставка за формиране на недоверие към използването на машини за гласуване на предстоящите местни избори".Самият хеш код е публичен и няма обяснение как това би могло да застраши изборите по какъвто и да е начин, но това стана повод в парламента в петък да се разиграе скандал и да се отправят обвинения от противниците на машинното гласуване от ГЕРБ, ДПС, БСП, към които се присъединиха и от ИТН и "Възраждане".

Не помогнаха обясненията, че при сегашната уредба на машинното гласуване самите машини не са нищо повече от принтери - те отпечатват избора, който човек е направил на хартиена бележка, която избирателят изтегля от машината и може да провери дали изборът му е правилно отразен. Тази бележка след това той лично пуска в урната за гласуване и тя се брои като всички останали бюлетини и крайният резултат се определя именно от това пребряване в секционната комисия. В петък вечерта ЦИК взе решениеда се отмени машинното гласуване за настоящите избори - първи и втори тур, като решението е подкрепено от 12 членове на комисията, а само двамата представители на "Демократична България" - Цветозар Томов и Любомир Георгиев, са гласували против него.

В настоящия състав на ЦИК, назначен през май 2021 г. и съответно отразяващ партийното представителство към онзи момент, има четирима представители на ГЕРБ, по трима на "Има такъв народ" и БСП, по двама на "Демократична България" и ДПС и един представител на "Изправи се! Мутри вън!" - зам.-председателката Росица Матева. Председателката на комисията Камелия Нейкова е номинация на ИТН. Вижте повече по темата как се получи сегашният, в известен смисъл спорен състав на ЦИК през линка долу ⤵️

Машинното гласуване бе въведено като средство срещу изборни фалшификации, купен и контролиран вот. Една от първите индикации, че то работи в тази посока, беше рязкото снижаване на невалидните бюлетини след въвеждането му, защото при гласуване с машини то е изключено.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 4
    • + 9

    Ако никой от ДАНС и ЦИК не бъде вкаран зад решетките заради организирания от тях саботаж на изборния процес, на всички избори оттук нататък ще ни правят такива милиционерски номера. Целта е хората в България да бъдат напълно отказани да отиват да гласуват и да загубят доверие в основния принцип на демокрацията. Това ще помогне на днешните милиционерски придатъци на БКП още по-лесно да фалшифицират и печелят "избори".

    Нередност?
  • 5
    lgrozeva avatar :-|
    Лили
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#3] от "sqw":
    Абсолютно съгласна.

    Нередност?
  • 7
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova
    • - 3
    • + 1

    И тези общински избори няма да променят нищо в София, нито ще спрат грабежа
    И двамата първи Терзиев(представител на ПП и ДБ) и Григорова( представител на партия БСП) са хора на БСП. Григорова е издигната от руско-българските олигарси на БСП, Терзиев заради комунистическия си род и минало "скрито" е подкрепян от БСП.
    Григорова беше празен бушон на БСП, за да прикрие, че в действителност Партията подкрепяше кандидата на своята партия -патерица ПП- Терзиев. Във всички местни секции в страната , БСП беше обявила ,че застава зад кандидата на ПП. А коалиционния партньор на ПП-ДБ просто беше безгласно присламчен към ПП, на която разчиташе за своето присъствие както в Парламента, така и в отделните общини.

    И Терзиев и Григорова не отговарят на нито едно правило на западноевропейската правова държава- да нямат бизнес минало и да не сместват политиката с бизнеса.
    Григорова е представител на едрия олигархичен бизнес на партия БСП направил милионите си с криминални начини и средства, които западноевропейската правова държава не би позволила и няма да позволи., а Терзиев сам бизнесмен направил също началния си капитал със същия криминален начин.
    И понеже нямаме правова държава да ги попита за произхода на първия милион и да види кой спонсорира тяхната избирателна кампания, може да кажем, че и Терзиев и Григорова по нищо няма да се различават от предишния кмет на София Данчето Фандъкова, представител на ГЕРБ. Те ще крадат също като Фандъкова, без някой да им държи сметка. Да припомня, че Фандъкова още първия си мандат купи на мъжа си балнеоложки център за 25 милиона евро- пари идващи от държавна заплата и пестене на закуски.
    Ето защо не вярвам , че тези общински избори ще променят властта в София, нито ще спрат грабежа на втория по големина бюджет в държавата.
    Могат да променят само ако законите бяха други и имаше правова държава, която ди ги съблюдава и вкара крадците и мошеницити в пандиза. Тогава те няма да имат възможност от пандиза да се кандидатират в общинските избори.
    Всичко ще продължи по старому!
    Дора Апстолова

    Нередност?
  • 8
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2

    Васил Терзиев няма нужда да краде, госпожо. Или другарко. Прочетете кой е и какво е постигнал. И ако проблемът е в първия милион, ами ще ви дам един милион, но искам да постигнете неговите резултати. Или по-добри. Ще се справите ли?

    Нередност?
  • 10
    ouy16430522211099364 avatar :-P
    Dora Apostolova
    • + 1

    До коментар [#8] от "Венцеслав Ралев":

    Господине , тук не става въпрос за някакъв си милион, а за МОРАЛА НА БИЗНЕСМЕНА/ПОЛИТИКА . В западноевропейската ПРАВОВА ДЪРЖАВА не е позволено политика да е получил този милион с крадене на държавна собственост ( както се случи у нас през време на бандитската приватизация направена от двете бандитски партии БСП и СДС, генерирали бандитския ни преход) или от организираната престъпност или дори с въртене на мръсни руски пари.
    Това е нейно ЖЕЛЯЗНО ПРАВИЛО, което казва, че ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ СЕ ТРУПА НЕ С КРАДЕНЕ НА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, НИТО С МРЪСНИ РУСКИ ПАРИ ИЛИ ОТ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, А С ЧЕСТЕН ТРУД НА МНОГО ПОКОЛЕНИЯ. По този начин тя държи икономиката чиста, а политиците им също чисти и хора с МОРАЛ, които не смеят да крадат 1 цент от парите на данъкоплатците. За това господине, там като започват бизнес те питат откъде имаш над 5 000 евро или тяхната правова държава ежедневно следи бизнесмени и политици ОТ КЪДЕ ИМАТ МИЛИОНИТЕ СИ И КАК СА ГИ НАПРАВИЛИ.
    България е известна в ЕС ,че няма правова държава, бизнес класата се е сляла с политиците, бизнес класата работи само с мръсни пари от крадене на държавна собственост, мръсни руски капитали или пари от организираната престъпност. Липсата на правова държава да следи за чистотата на финансите на бизнеса, е направило така, че най личните бизнесмени в България работят само с мръсни пари и са излезли от организираната престъпност.
    А и липсата на наказание за въртене на мръсни капитали, е довело до това, че престъпници формират нашата бизнес и политическа класа и Европа казва за нас, че у нас престъпниците вместо да са в затворите, са на свобода или в Парламента и управляват държавата. Престъпници са заели ключовите места в икономиката и управлението на държавата и се е формирала престъпна политическа /бизнес класа, която ежегодно краде половината обществен продукт за джобовете си и държи българския народ без икономика и с най ниския жизнен стандарт в ЕС,
    Поради това 2/3 от работната сила на България е навън, превърната насила в емиграция , да търси труд, стандарт и работни места в чужди държави, да пълни чуждите държавни хазни и да държи българската празна. И нито това правителство, нито Терзиев - бъдещ втори държавник след министър председателят, говорят как ще вдигнат жизнения стандарт на населението, как ще открият нови работни места за да върнат 3 те милиона работоспособни, млади и образовани българи от вън, как ще върнат децата н България обратно в Родината.
    Защото сега България умира без българско население, вече надделяват малцинствата и те избират кметовете в тези общински избори. А малцинствата( турци и цигани) се държат от ДПС, а ДПС управлява заедно с ГЕРБ от 2009 година, когато олигарха Бойко Борисов обедини капиталисте си с тези на олигарха на ДПС- Пеевски в съюз) и заедно скрито управляват България от 2009 година до сега непрестанно.
    Ето защо ГЕРБ спечели всички общински избори от 2009 година насам, спечели и настоящите, ГЕРБ не пада от властта в последните 14 години единствено заради променената демографска картина на България и за това, че доминиращите малцинства са в ръцете на "скрития" съдружник на ГЕРБ- ДПС.
    Нашите политици/бизнесмени са крайно алчни, колкото и богата да са. Вижте вижте ББ, за който още 2007 година известното американско авторитетно издание"Конгрешънъл куотърли" излезе с доказателства, че ББ държи силовите групировки и е участвал пряко или косвено в 30 убийства в тях, публикувано от Дневник https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/03/08/317304_originalniiat_tekst_na_statiiata_za_boiko_borisov_na/
    , окраде заедно с авера си Пеевски над 15 милиарда евро от парите на българските данъкоплатци в Корпоративна банка, но не стана по малко алчен, даже напротив , и на ББ и Пеевски алчността се увеличава с космическа скорост, ББ прави всичко възможно да остане на власт( както и стана), той нареди това сегашно правителство, само и само и двамата да се доберат до 18-те милиарда евро от Плана за възстановяване давани на България от ЕС.
    Никой не гарантира ,че Терзиев не е втори ББ, и няма да краде, морала му е НУЛА, след като не е показал и доказал чистотата на милионите си, нито е направил някаква програма за възстановяване на икономиката и връщане на Емиграцията.
    Така, че господине, всичко опира да ЧИСТОТАТА НА ПЪРВИЯ МИЛИОН И ОТ ТАМ ДО МОРАЛА НА ПОЛИТИКА/бизнесмена. Западняците които имат правови държава, които са вкарали престъпниците по затворите и те нямат възможност да се кандидатират за политици имат и честни политици, не смеещи да кладат 1 цент от парите на данъкоплатците, а България, която няма вече 77 години правова държава, и няма кой да вкара престъпниците по затворите, поради продължаващото управление на комунистите, има най- бандитския бизнес и политически елит, излязъл директно от организираната престъпност, който ежегодно краде половината брутен вътрешен продукт за джоба си и е направило българина най бедния данъкоплатец в Европа, закарало е България в гьола на Европа. Ето защо народът ни е крайно отчаян и поради липса на политически субект, който да поиска преразглеждане на бандиската приватизация и вкарване на крадците на държавна собственост в затвора, той предпочита да не гласува.
    Та, господине, не се вглеждайте в изнесените цифри за Терзиев, важното е КОЛКО са гласували от 3 те милиона избиратели на София ! Ако ТЕЗИ 34 % са под 25 % от всички избиратели са София, тогава той ще има легитимна власт да управлява. Така е във всички правови държави на Европа.

    Нередност?
Нов коментар