Откъде дойде подкрепата за Ваня Григорова

Поне половината от далите гласа си за лявата синдикалистка не са гласували за БСП на последните избори през април 2023 г.

Брифинг на Ваня Григорова, която отива на балотаж на местните избори
Брифинг на Ваня Григорова, която отива на балотаж на местните избори
Брифинг на Ваня Григорова, която отива на балотаж на местните избори    ©  Лили Тоушек
Брифинг на Ваня Григорова, която отива на балотаж на местните избори    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Близо една пета от гласовете за Григорова са "десни" - от избиратели на ПП-ДБ и ГЕРБ.
  • Вотът за Васил Терзиев се отличава с най-голям дял на висшисти и на млади хора.
  • Половината гласове за Вили Лилков идват от привърженици на ПП-ДБ.

Лявата икономистка, синдикалистка и активистка Ваня Григорова определено поднесе изненада, като успя да се класира втора на местния вот в столицата. Това, от една страна, се дължи и на пълната липса на социологически проучвания преди изборите, които да разкрият настроенията на избирателите в София, затова и възходът й изглежда неочакван. Но той със сигурност е реален - преди 4 години на изборите за Европейски парламент тя се яви като независим кандидат и спечели едва половин процент от гласовете, а в неделя защитничката на прогресивната данъчна реформа, руския газ и Паметника на Съветската армия взе над 20% от вота в иначе "синята" София и изпревари кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян.

Анализатори и политолози в изборната нощ не бяха единодушни за причината за успеха й - според едни тя е влязла в ролята на магнит за наказателен вот за недоволните от избора на кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ; според други част от успеха й е в това, че зад нея този път застанаха повечето леви формации и така соцносталгията и симпатиите към Русия се канализираха в една посока, според трети чарът й е изиграл важна роля. Всъщност Григорова трудно получи подкрепата на централното ръководство на БСП, но с класирането си на балотаж тя не само повдига посмачканото изборно самочувствие на социалистическата партия, но осигурява и добро представителство на подкрепилата я съвкупна левица в Общинския съвет, която ще бъде трета сила.

Това, което данните на социологическите агенции могат да покажат все пак, е откъде Ваня Григорова композира своята подкрепа. И тя е доста шарена: поне половината от гласувалите за нея реално не са избиратели на БСП, или поне не са гласували за партията на Корнелия Нинова на последните избори през април 2023 г, сочат профилите от екзитпола на "Алфа рисърч". Вторият най-голям източник на гласове за Григорова е "Възраждане" - около 16% от вота й идва от симпатизанти на проруската националистическа партия, които явно са я припознали повече, отколкото кандидата на партията на Костадин Костадинов в София.

Особено любопитен факт е обаче, че почти една пета от гласовете за лявата кандидатка идват от гласували през април за "Продължаваме промяната - Демократична България" - 12%, и 6% от тези за ГЕРБ. Три процента от хората, дали вота си за "Има такъв народ", също са решили да я подкрепят.

Ваня Григорова очаквано се е харесала най-много на по-възрастните, като 46% от гласовете за нея са от избиратели над 60 години, а гласовете от млади хора под 30 години са едва 6% - най-малък дял в сравнение с всички останали кандидати. Тя е успяла да мобилизира в по-малка степен вот от високообразования електорат в сравнение с Васил Терзиев и Вили Лилков, но за сметка на това има най-висок дял на вот от хора с основно и по-ниско образование - 5%.

Данните на "Алфа рисърч" показват още, че 90% от вота за кандидата на ПП-ДБ - "Спаси София" Васил Терзиев е от привържениците на обединението, участващо в управлението на страната, но той е привлякъл и 4% избиратели на ГЕРБ на миналите избори, по един процент от БСП и "Има такъв народ" и три процента от "други партии".

Усърдно раздухваните в приближените до ГЕРБ медии скандали около семейството на Терзиев и принадлежността на баща му към бившата Държавна сигурност, изглежда, са дали своя ефект и част от привържениците на ПП-ДБ са предпочели да подкрепят кандидата на "Синя София" Вили Лилков. Около 43% от неговите гласове са от избиратели на ПП-ДБ, а 22% - на ГЕРБ. Привържениците на "други" партии 29% също допринасят за вота в подкрепа на Лилков.

Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян от своя страна е получил основно партийна подкрепа - 89% от привърженици на партията на Бойко Борисов.

Кандидатът на "Възраждане" Деян Николов също е бил подкрепен от хора, гласували за партията на Костадин Костадинов на последните парламентарни избори - 80%, но той събира гласове и от ГЕРБ (7%) и от "Продължаваме промяната - Демократична България" (6%).

Що се отнася до образователните профили, най-много подкрепа от хората с висше образование е получил Васил Терзиев - 82%. Същият процент са и висшистите избиратели на Вили Лилков.

65% от вота за Терзиев идва от хора между 31 и 60 години, малко по-нисък е процентът при Вили Лилков и намалява още при Антон Хекимян и Ваня Григорова. Най-висока подкрепа сред най-младите има Терзиев - 17% от гласувалите за него са под 30 г. , докато при Хекимян са 10%.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 8

    Защо ли неолибералните медии смятат за анализ на събития пристрастното преразказване на снощната телевизия?

    Кой се интересува за кого са дали своя вот баби-реститутки, селски хубавици, неграмотни гимназисти, отвеяни академици или гуреливи цигани?! В демокрацията гласът на каруцаря има същата тежест с този на нобелиста, нали? И сасъм е смисъсът на облягането на тоци социоразрез? Че за Добрите Сили са гласували умните и красивите? Това кой ли не го знае!

    И по сериозната тема:
    Умишлено ли се пропуска, че ПП-ДБ са У П Р А В Л Я В А Щ А (хермафродитна) партия, която освен несекващите батаци от управлението си, непрекъснато ни напомня, че управлява заедно с Герб и ДПС, които самите ПП-ДБ малко допреди да си консумират брака с мяфеятя, сатанизираха?
    Ами няма как да лъжеш в очите народонаселението и после да се чудиш защо жънеш такива оскъдни реколти.
    Къде отиде победната ПП-ДБ вълна, с която ни заливаше предизборно пропагандата? Оттече. В единствената им крепост - София - изключително несигурен балотаж, защото синьо-зелените всъщност са толкова, а тепърва Григорова ще акумулира протестен вот срещу тях по всичките теми на батаците им.
    И това при положение, че Борисов си спази обещанието и издигна за София мъжка Цецка Цачева, която и трупешката може да се прескочи!
    Нито един друг град ПП-ДБ нямат шанс да вземат! НИТО ЕДИН! И това е реалната оценка за влиянието в БГ политиката на тая бутикова, крайно зависима партийна групировка.
    ДС отрочето никак не е сигурен кмет за София и аритметиката на Капитал никак не е убедителна.
    Григорова не излезе от нищото. Тя е звездата на Лявото с главна буква, което сега просто намери свая човек. И моля лявото да не се бърка с ЕТ БСП-Корнелия Нинова. За щастие БСП не попречи на Григорова.
    Тя е чакания катализатор срещу политическата мръсотия, зависимостите, тъмната част на политиката, корупцията и манкирането на борба с нея - все качества, с които ПП-ДБ във властта много бързо възприе от мафията, от която обявяваше, че ще ни отърве, а управлява заедно.
    ПП-ДБ, Герб и ДПС са символи на нещо смърдящо, от което искаме да се отървем.
    Е, имаме шанс в неделя.

    Нередност?
  • 4
    ouy16430522211099364 avatar :-P
    Dora Apostolova
    • - 5
    • + 2

    Григорова беше празен бушон на БСП, за да прикрие, че в действителност Партията подкрепяше кандидата на своята партия -патерица ПП- Терзиев. На всички е известно ,че ПП е партия патерица на БСП, създадена от сивия кардинал на БСП в сянка- Румен Гечев. Потърсете в Уикипедия кой е Румен Гечев. Във всички местни секции в страната , БСП беше обявила ,че застава зад кандидата на ПП и само в София и някои други градове имаше свои кандидати, в повечето общини БСП нямаше свои кандидати.
    А коалиционния партньор на ПП-ДБ просто беше безгласно присламчен към ПП, на която разчиташе за присъствие както в Парламента, така и в отделните общини, поради политическа немощ на своя тартор Костов и неговия финансист Прокопиев. По този начин Костов и партийните му мимикрии сами се върнаха в утробата на майка си БКП/БСП откъдето излязоха.

    Нередност?
  • 5
    st.stoyanov avatar :-?
    st.stoyanov
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    D-r D Намирам те след всяка статия и,мисля че си нает от Капитал да показваш плурализма, които има медията

    Нередност?
  • 6
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    "Григорова не излезе от нищото. Тя е звездата на Лявото с главна буква, което сега просто намери свая човек."

    Господине, Госпожо, много съм любопитна да разбера кое е това ляво, за което вие говорите, защото вече 30 години търся с лампата на Диоген това прословуто ляво и намирам само лъжци като Нинова и останки на бивши комунисти, които изпуснаха момента кога БКП/БСП наливаше основите на новия капитализам, за да се превърнат от "борци срещу капитализма" в нови неолиберални капиталисти, сподвижници на неолибералния модел на Путинова Русия.
    Моето твърдо мнение е, че от 30 години ,след като БКП, която беше лява партия и единствената в държавата ни, беше унищожена от собствените си градители и на нейното място за 1 нощ се появи нова партия БСП, която въобще нямаше нищо общо нито със старите идеи на БКП, нитос левите социалистически идеи на Европа, нито е лява партия, а крайно бясно дясна партия на едрия олигархичен капитал.
    Ще ви дам няколко мои материали по въпроса за четете, дано попълните празните места на интелектуалния си потенциал
    1. "Лявото ни политическо пространство с много вожд -малко индианец и без нито една лява идея" Лявото ни политическо пространство с много вожд -малко индианец и без нито една лява идея
    2. " Защо прегърнах идеята за преформулиране на лявата политическа идея?" https://www.ideyazabulgaria.org/autors/doraapostolova/5042-5042
    3. "Не е проблема в партиите, а в тяхната същност" https://www.ideyazabulgaria.org/autors/doraapostolova/4964-4964
    4. "Настъплението на американския неолиберализъм в Европа и ударите му върху европейската социална държава" https://www.ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/3192-amerikanski-neoliveralisam-i-socialnata-darzhava-darzhava
    5. "Как глобализацията превърна комунистите от борци срещу капитализма в едри капиталисти" https://www.ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4961-4961

    Нередност?
  • 7
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    И още един - "Новият социализъм сега е преди всичко борба срещу неолибералния капитализъм!" https://www.ideyazabulgaria.org/autors/doraapostolova/4945-4945
    писана преди повече от 7 години

    Нередност?
  • 8
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":
    И отговорете на въпроса ми- защо г-жа Григорова, след като няма нищо общо с ЕТ на БСП на Нинова излиза като официален кандидат на БСП? Защо не излиза от името на своето "ново ляво", за което вие говорите?
    Аз имам готов отговор- просто Григорова е един празен бушон, намерен , и издигнат от олигарсите на БСП, които кадруват, колят и бесят в партията, тя няма нищо общо с нищо идеологическо, камо ли с ново ляво, обещании са няколко милиона и да стане милионер за 1 нощ, както партията "купува" своите депутати и нови политици( понеже тя владее и раздава цялата стара социалистическа собственост) за да я представлява в тези избори, но пък на всякъде даваше указания на членовете и привържениците си, че БСП подкрепя не Григорова, а човекат на ПП- Терзиев. Всички в Коалиция за България са тъмни милионери направени такива за 1 нощ, с подарена крадена държавна собственост. Питайте Кор умбашев, който стана депутат, след като БСП му подари една хидравлическа станция.-:)))
    Как става така, се питаха хората, хем БСП си има свои кандидати, хем подкрепя ПП? БСП имаше свои кандидати само в някои по големи градове, в останалите 80% от селищата, тя нямаше свои кандидати и там подкрепяше ПП.
    Поредната демагогия на партията известна със 100 годишния си стаж в демагогията! Тя е усетила омразата на народа, липсата на външен международен имидж поради путинските капитали които олигарсите и въртят, и мимикрира в нови и нови партии, за да се скрие зад тях и управлява . Последния и то успешен проект на партията е ПП, след като всички останали преди това се провалиха, в това число и партията на Чалгар № 1 . Това последно правителство е безпринципна коалиция на двата най големи олигархични клана - на ГЕРБ( ДПС) и ППДБ( зад която стои БСП) , за доограбване и окончателно унищожение на България.
    И това БСП успява да направи, защото в лявото политическо пространство ЛИПСВА истинска лява партия, която да се изправи срещу цялото ни дясно неолиберално капиталистическо статукво, скроено по модел на капиталистическа Русия, с помощта на "мъдрото ръководство" на по големия брат КПСС и го измете.
    Именно тази липса БСП използва да монополизира лявото политическо пространство на България и лявата идея, да връща старата идеология на БКП( само за парлама) и да се представя за лява партия.
    Лява, ама дръжки! ДА, ама НЕ!- казваше едно време покойния Петко Бочаров. Поклон пред паметта му и точните слова!

    Нередност?
  • 9
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    И още една по нова моя статия, още във фейсбука ми, писана 2021 година със заглавие"Какви са нашите леви партии и имаме ли такива? ", ще я прочетете на този линк https://www.facebook.com/groups/386898404732745/?multi_permalinks=4914740415281832&hoisted_section_header_type=recently_seen&__cft__ [0]=AZVyNnZV8Qvo6XxjQxpqZmsSxNyR0_xxMfw2LmaJ2qZEwVpieMI39keN6UqFHGaml3mR0BuqH1vJ3W1a_SXCshDPE4fw8LUWxOShiYXU9bIlbNYi0uHsLZ1AnBV9FiyDSDugU7W90CCGuyOSTnz6w8Y8&__tn__=%2CO%2CP-R

    Нередност?
  • 10
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 2

    С досада виждам обичайният доктор гербераст цвъкнал се и тук. А иначе колкото и ПП да е моята партия - за ДС отроче няма как да гласувам. Ще се пусна за Ванчето, то и града ми с това застрояване е заминал. Поне със смешна комунистка ще е забавно

    Нередност?
Нов коментар