🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Операцията "хеш код" на ГЕРБ, ДПС, ИТН, БСП, "Възраждане" и ДАНС срещу ПП-ДБ и машинното гласуване

Точно десет години след аферата "Костинброд" в ролята на Николай Бареков влязоха ДАНС и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов

Председателят на ДАНС Пламен Тончев на няколко пъти си позволи политически изказвания, а сега оглавяваната от него служба директно се намесва и в изборите
Председателят на ДАНС Пламен Тончев на няколко пъти си позволи политически изказвания, а сега оглавяваната от него служба директно се намесва и в изборите
Председателят на ДАНС Пламен Тончев на няколко пъти си позволи политически изказвания, а сега оглавяваната от него служба директно се намесва и в изборите    ©  Юлия Лазарова
Председателят на ДАНС Пламен Тончев на няколко пъти си позволи политически изказвания, а сега оглавяваната от него служба директно се намесва и в изборите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два дни преди местните избори скандал, продуциран от ДАНС и депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" с обвинения във възможни манипулации на изборите с машинния вот, върна спомена за аферата "Костинброд" отпреди десет години. Тогава в деня за размисъл преди парламентарните избори през 2013 г. бившият журналист от несъществуващата вече TV7 Николай Бареков обяви, че в частна печатница в Костинброд, където се отпечатваха бюлетините за вота, има 350 000 фалшиви бюлетини, които предстои да отпътуват към различни региони в страната с цел манипулация на изборните резултати. Веднага след репортажа му тогавашната депутатка от БСП Мая Манолова изпрати сигнал до ДАНС, които извършиха обиск в печатницата. До отмяна на вота не се стигна, но резултатът от изборите докара на власт правителството на Пламен Орешарски, а всички обвиняеми по делото, включително сегашният председател на парламента Росен Желязков, който тогава беше главен секретар на Министерския съвет с премиер Бойко Борисов, бяха оправдани.

Твърденията за манипулации

Точно 10 години след аферата "Костинброд", която приключи безславно, в ролята на Бареков влязоха председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов и ДАНС. В петък, когато трябваше да се проведе извънредното заседание на парламента заради ветото на президента Румен Радев върху закона за енергетиката (което не се състоя защото ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП го бойкотираха), Йорданов обяви, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с мобилния си телефон т.нар. изходен код на машините, който е един от ключовете за защитата им, и след това е свалил информацията на флашка. Това той направил по думите на Йорданов два дни след като на 25 октомври е била проведена процедурата за публично генериране на изходния код.

За твърденията си Тошко Йорданов се позова на доклад на ДАНС, който е бил представен в петък по време на председателския съвет при председателя на парламента Росен Желязков, от който са отсъствали председателите на парламентарните групи на ПП-ДБ и на БСП. В него, пак по думите на Йорданов, се описвали действията на зам.-министъра на електронното управление и дори ДАНС разполагала със запис от камерите в Министерството на електронното управление. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни, че Стойнов е взел т.нар. криптографски ключ, който е таен и след генерирането му цялата инфраструктура се унищожава. По думите й зам.-министърът е наредил кодът да бъде генериран отново и си е записал целия алгоритъм. Атанасова призова ДАНС веднага да сезира прокуратурата за случая и окачестви информацията на службата като пробив в националната сигурност.

Какво поиска Пеевски

Малко след изявленията на Йорданов и Атанасова в атаката се включи и съпредседателят на групата на ДПС Делян Пеевски.

Пеевски поиска от премиера Николай Денков веднага да отстрани зам.-министъра, както и министъра на електронното управление Александър Йоловски, а също и на изборите в неделя да не се гласува с машини. "Машини не трябва да има в неделя - ако те останат, тези избори са приключили и всеки кандидат може да ги обжалва", каза Пеевски.

С видеоизявление, публикувано на страницата му във фейсбук, излезе и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той пък поиска незабавен арест за зам.-министъра на електронното управление, отмяна на машинното гласуване и оставка на правителството.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изключи вероятността вотът в неделя да бъде отменен, но заяви, че предстои ЦИК да вземе решение как да се проведат изборите. "Ако е вярно написаното в доклада на ДАНС, то заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов трябва да понесе както политическа, така и наказателна отговорност", каза тя.

Отговорът на Йоловски

Министърът на електронното управление Йоловски отхвърли отправените от лидерите на четирите политически сили и ДАНС обвинения. Той подробно описа как е протекла процедурата по генерирането на сорс кодовете на машините и заяви, че представители на четирите формации, които сега отправят обвинения за манипулации, са присъствали на генерирането на хеш кода (криптографския ключ), с който се подписва софтуерът на машините.

"Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване", каза Йоловски. Освен това софтуерът е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), които са членове от квотата на различни политически сили. Ключът е генериран на компютър, който е в касата на ЦИК. "Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите", каза Йоловски. Другият аргумент на министъра за невъзможност да се извърши манипулация е фактът, че машините на практика работят като принтери. След гласуването разписките, на които е изписано как избирателят е гласувал, се преброяват от членовете на секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини.

ЦИК: Трима от комисията държат ключовете

Думите на министър Йоловски бяха потвърдени и от говорителката на ЦИК Росица Матева. "Ключът, с който се подписва софтуерът на машините, се държи от трима членове на ЦИК, които притежават по една трета от паролата. Всеки от тримата членове набира свой код, който знае само той и това е една трета част от цялата парола. Тя се състои от три части, които се набират от трима различни членове на Централната избирателна комисия. Искам да обърна внимание, че ние сме независим държавен орган, независимо че сме назначени по предложение на партии и коалиции", каза Матева,

ПП-ДБ: Това е фалшива новина

На извънреден брифинг лидерите на коалицията ПП-ДБ нарекоха обвиненията на останалите парламентарно представени политически сили "фалшива новина". "ГЕРБ губят изборите в София и други големи общини и с ДПС измислиха тази фалшива новина", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Съпредседателят на ПП Кирил Петков също изрази мнението, че атаката на четирите партии е свързана с изборите в София, където според социологическите проучвания кандидатът за кмет на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев, както и листата за общински съветници събират най-голяма подкрепа.

"Наблюдаваме панически последен ден на предизборната кампания", заяви и Христо Иванов, който нарече обвиненията "конспиративна теория". Бившият министър на електронното управление от правителството на Кирил Петков също подчерта, че машините на практика работят като принтери и "кодът не отчита резултатите от вота". "За техническите хора всичко това звучи безумно", каза Божидар Божанов.

Лидерите на ПП-ДБ призоваха ДАНС и ЦИК "да не позволяват да бъдат въвлечени в тази кампания".

Защо е атаката

Едно от възможните обяснения за акцията два дни преди вота е, че тя се прави с цел да бъде отменено гласуването с машини и да се гласува само с хартиени бюлетини. ГЕРБ, ДПС и БСП отдавна се борят с машинния вот. В края на предишния парламент трите партии се обединиха в т.нар. "хартиена коалиция" и успяха да наложат гласуването на избори да става смесено - с машини и хартиени бюлетини, чрез промени в Изборния кодекс. Сега към тях се присъединиха и от ИТН, които преди бяха едни от най-големите радетели на гласуването с машини. През 2021 г. именно партията на Слави Трифонов беше в основата на отпадането на вота с хартиени бюлетини в секциите с над 300 избиратели и замяната му само с машини. На ИТН беше и предложението машинно да се гласува и в секциите в чужбина. Ревностен защитник на машинния вот бяха и от "Възраждане", които многократно блокираха в предишните кратки парламенти предложенията на БСП за отпадането на изцяло машинното гласуване.

Освен съпротивата на тези формации срещу вота с машина сегашният скандал се разиграва на фона на сложните отношения на ПП-ДБ и председателя на ДАНС Пламен Тончев. На няколко пъти от коалицията поискаха оставката на Тончев, а в началото на октомври внесоха промени в законите за специалните служби, които предвиждат изборът на шефовете на ДАНС, двете разузнавания и НСО да става от парламента, а не както е досега - по предложение на правителството и с указ на президента. Тончев беше назначен по време на служебното правителство на Румен Радев с премиер Стефан Янев. Заради напрежението около искането на ПП-ДБ той да бъде освободен, председателят на ДАНС на няколко пъти си позволи политически нападки срещу лидерите на коалицията. В края на май именно Тончев огласи в парламента, че министри от правителството на Петков са работили "против интересите на страната" и разгласи информацията, че бивша съветничка на Петков е разследвана за "държавна измяна". Сега оглавяваната от него служба директно се намесва и в изборния процес.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cbr1571572935624655 avatar :-|
    Красимир Куленски
    • - 16
    • + 6

    Милинките, всички са срещу тях. А те умни, красиви, честни, чак една сълза пролях....

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-?
    masay
    • - 15
    • + 7

    Я да питам:
    1. Нормално ли е зам.министър (политическа фигура) да си преснима кодове за машините за гласуване? Ами не е.
    2. Нормално ли е спец.службите да направят доклад до тримата големи по случая? Ами нормално е.
    3. Нормално ли е медия, която не крие, че е издържана от чужда фондация, да твърди обратното и на двете? ...

    Нередност?
  • 3
    nax16984242261199896 avatar :-(
    Vasil Kirilov
    • - 13
    • + 5

    След като 1-2 часа се губихте да отразите какво се случва излязохте с тази повърня. Евала капитал стабилни сте, да бяхте направили някакъв псевдо стрес тест след излушването на Цанов та барем от кумува срама покажете, че няма нищо, но уви предпочетохте да го заглушите просто и си мислите, че и това ще отмине. Умно-красивитета определено надценява умствения си капацитет. По скандални лъжци сте дори и от Борисов крадеца...

    Нередност?
  • 5
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 9
    • + 4

    Много се смях на тая статия. ДАНС, която е на подчинение на Денков и сглобката, саботира сглобката, като пуска кьор фишек доклади, но докладите, на база на които гоним руски готвачи от посолството, са 1000% достоверни. В тези доклади пише още, че някакви хора взимат и по 4к от Митрофанова и това е достоверно, но доклад срещу светите ни министри, зам. министри и пресветите ни машини просто няка как да не е фейк. :)

    Нередност?
  • 6
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 4
    • + 6

    Активното милиционерско мероприятие продължава като под команда и в "коментарите" под тази статия. Обаче тук са сбъркали аудиторията и си губят времето.

    Нередност?
  • 7
    storm avatar :-|
    Storm Of Change
    • - 6
    • + 2

    До коментар [#6] от "sqw":

    Генерал Наско, ти ли си? Митрофанова е :) Дадох по 4к на всички дето пишат тука, за да те дразнят :)

    Нередност?
  • 8
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 4

    Междувременно ЦИК отмени машинното гласуване в неделя и на балотажа. Но не заради гейт-а, а просто защото ПП Министерството на инфо.технологиите не си е свършило работата по установяване до края на последния работен ден преди изборите на съответствие на машините по чл. 213-а от ИК.
    Което означава, че кабинетът Денков се е провалил при провеждане на изборите.
    Такова чудо се случва за първи път в българската история!
    А не че ПП-ДБ провалът не е предизвестен.

    Нередност?
Нов коментар