Резултатите от местния вот: Разгром за ГЕРБ в София и тежки битки за други ключови градове

Партията на Борисов ще загуби поне половината от сегашните си места в общинския съвет на столицата

Васил Терзиев ще влезе в балотажа с близо 10% преднина
Васил Терзиев ще влезе в балотажа с близо 10% преднина
Васил Терзиев ще влезе в балотажа с близо 10% преднина    ©  Цветелина Белутова
Васил Терзиев ще влезе в балотажа с близо 10% преднина    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ГЕРБ спечели шест областни центъра на първия тур.
  • Партията на Бойко Борисов ще се изправи на 16 балотажа и поне в половината от тях първенството й е силно под въпрос.
  • ПП-ДБ води в Разград, БСП вероятно ще спечели пак в Русе, но има добри шансове за Шумен и Силистра.

ГЕРБ отчита знакова загуба в София. При близо 65% обработени протокола в столицата се потвърждават данните на социолозите, че Антон Хекимян е трети - след Васил Терзиев (ПП-ДБ-"Спаси София" и "Екипът на София") и Ваня Григорова (БСП/Левицата). Така не само че за първи път от 18 години партията няма да управлява града, но кандидатът й дори не стига до балотаж. Партията съответно се срива и в Столичния общински съвет. Там първа политическа сила вече е "Продължаваме промяната - Демократична България", а съветниците на ГЕРБ ще бъдат приблизително наполовина в сравнение с изминалите 4 години, когато имаха 27 гласа в местния парламент.

Извън тази болезнена загуба ГЕРБ ще трябва да се бори за властта и в други ключови големи градове като Варна, Пловдив, Благоевград, сочат още данните на ЦИК в понеделник следобед, като в повечето областни градове протоколите са обработени 100%. Основния съперник на ГЕРБ в тях ще е ПП-ДБ, но досегашните повелители на управлението по места ще влязат в трудни битки и срещу кандидати на местни коалиции в градове като Плевен, Кюстендил, Видин, Добрич, Шумен. Така, макар че успя да спечели шест кмета на първи тур и запазва силни позиции в местната власт в страната, позициите на партията на Борисов изглеждат значително разклатени.

ДПС като цяло запазва представянето си отпреди 4 години, докато при БСП ситуацията е смесена - тя губи едни областни градове, но има шанс да спечели други.

Къде има кметове на първи тур

Шестима кметове на ГЕРБ (или подкрепени от ГЕРБ) и двама на ДПС са преизбрани на първи тур в областните градове. ГЕРБ отново ще управлява Бургас (Димитър Николов), Стара Загора (Живко Тодоров), Враца (Калин Каменов), Търговище (Дарин Димитров), Монтана (Златко Живков, с подкрепа на ГЕРБ) и Перник (Станислав Владимиров, с подкрепа на ГЕРБ). Последният бе избран за първи път на миналите местни избори като кандидат на БСП, но впоследствие настана разрив между него и ръководството на партията.

Златко Живков пък ще кара рекорден седми мандат в Монтана - той е избран през далечната 1999 г. и оттогава неизменно управлява областния град.

Въпреки тези резултати обаче ГЕРБ продължава да губи гласове в абсолютна стойност в тези градове. Близо 10 хил. по-малко са гласовете за Николов в Бургас, с 18 хиляди спада вотът за Живко Тодоров, при категоричната победа с над 70% на Калин Каменов във Враца той получава близо 6 хил. гласа по-малко.

На първи тур победители са и Валентин Ревански ("Пряка демокрация") в Ямбол, и Ерол Мюмюн - наследник на изкаралия пет мандата начело на града Хасан Азис в Кърджали.

Сблъсъците на "сглобката"

Общо на 16 балотажа ще се изправят кандидати на ГЕРБ в останалите областни центрове. Пет от тях ще са срещу представителите на другата формация в управляващото държавата мнозинство - "Продължаваме промяната-Демократична България":

  • В Пловдив Костадин Димитров (ГЕРБ) води срещу Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) с над 15%.
  • Във Варна Благомир Коцев (ПП-ДБ) получи много добър резултат и е на около 5% от дългогодишния кмет Иван Портних (ГЕРБ). Ключът към победата ще е изборът на привържениците на "Възраждане", чийто кандидат остана трети с близо 19% от вота. Кой ще предпочетат те обаче засега е загадка.
  • В Благоевград настоящия кмет Илко Стоянов (ГЕРБ) също води с 5% пред Методи Байкушев (ПП-ДБ).
  • Във Велико Търново вторият тур е по-скоро предопределен, като досегашния кмет Даниел Панов (ГЕРБ) има комфортна преднина от близо 20% пред Йордан Терзийски (ПП-ДБ)
  • В Хасково Станислав Дечев (ГЕРБ) ще се изправи срещу независимия Николай Ставрев, подкрепен от широк фронт от ПП-ДБ, БСП и др. Тук също не се чакат изненади, след като Дечев води с над 25%.

Другите битки

Освен в столицата, ПП-ДБ влиза в балотажа като първа сила в Разград. Кандидатът й Мирослав Грънчаров има 5% преднина пред независимия Добрин Добрев, подкрепен от БСП. Досега кмет на града бе Денчо Бояджиев, също от БСП, но изглежда, левицата е напът да отстъпи управлението на града.

БСП обаче има преднина в три други областни града:

  • в Русе настоящият кмет от партията Пенчо Милков в фаворит срещу Иван Иванов (ГЕРБ)
  • в Силистра Александър Сабанов, бивш депутат от "Обединени патриоти" и сега подкрепен от БСП, ИТН, "Български възход" и ВМРО, води с 10% пред Ивелин Иванов от ГЕРБ
  • в Шумен Христо Христов от БСП води с 5% пред Георги Колев от ГЕРБ.

В четири областни центъра - Габрово, Ловеч, Сливен, Смолян, издигнатите или подкрепени от ГЕРБ кандидати са с по-добри изходни позиции на втория тур и се очаква по-скоро да спечелят.

На кантар обаче е ситуацията в Кюстендил, където подкрепеният от широка коалиция с участието на ГЕРБ Петър Паунов, който подобно на кмета на Монтана се бори за 7-и мандат, ще се изправи срещу Огнян Атанасов от Партия на зелените. Разликата между тях е само 2.5% в полза на вечния кмет. Оспорвана ще е битката и в Плевен, като разликата между Валентин Христов (ГЕРБ) и издигнатия от инициативен комитет Георг Спартански е 1%.

Във Видин пък издигнатият от СДС, НДСВ и "Новото време" досегашен кмет Цветан Ценков води с огромна преднина пред Александър Матеев от ГЕРБ. А в Добрич предимство от около 5% има издигнатият от широка местна коалиция Йордан Йорданов пред Красимир Николов от ГЕРБ.

Друг дългогодишен кмет - Тодор Попов в Пазарджик, е напът да вземе пети мандат, като влиза с близо 23% преднина пред Петър Куленски (ПП-ДБ). Официално Попов е издигнат от местна коалиция "Новото време", но близките му отношения с ГЕРБ и ДПС отдавна не са тайна.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Демонстративното ядене на жито за съперник в уговорен мач, от чието нещожество изобщо не можа да се възползваш, най-малкото е недостойно.
    С Георги Георгиев нещата щяха да са диаметролно различни. Затова той остана в друга листа...
    Пък и грозно лицемирие е всичко, написано в органа, след като от диаграмката е много ясно видимо, че без възпроизвеждане на гнусната сглобка с мафията в СОС съветниците от ПП-ДБ нищичко не могат да постигнат.
    Горчиво и в СОС!

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 4

    Много ала-бала! Фактите са, че ППДБ дори в София след първия тур нямат избран районен кмет! Нито един! Дори прочутият Трайчо е на репешаж! Васко от ДС събра всичко, каквото можа и няма и 32%. В общинския съвет без да легнат на ГЕРБ нищо няма да могат да прокарат.
    В големите градове са аут, в малките не са чували за тях.
    Продължавайте със нахалното самохвално писане и в неделя ще обедините всички срещу ППДБ, за да доизгърмят и стигналите до баалотаж.

    Нередност?
  • 4
    lentqj avatar :-|
    lentqj

    До коментар [#3] от "borodino":

    Фактите са, че ППДБ имат двама районни кметове, избрани на първи тур и един от тях е прочутият Трайчо. Няма да е зле да проверявате фактите, преди да заявявате неверни такива. За улеснение давам връзка към сайта на ЦИК: https://results.cik.bg/mi2023/tur1/rezultati/2246.html #/t/8/2210

    Нередност?
  • 5
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • + 1

    До коментар [#4] от "lentqj":

    Да, имат два районни кмета от раз. Всъщност аз не бих се радвал на тези успехи предвид няколко факта:

    1. ПП-ДБ похарчиха колосални средства за кампанията си - от близо 2 млн общо за периода на кампанията, техни бяха около 40% или около 830 х. лв. спрямо 271 х. лв на Възраждане. Цяла София грееше с ликовете на Терзиев, Бонев и кандидатите за районни кметове. Да не говорим, че бяха започнали с билбордовете още преди официалния старт на кампанията, така че в зависимост от това какво и как отчитат младите пионерчета от института за развитие на публичната среда на комсомолката Антоанета Цонева, сумата може да е и по-голяма.

    Струва ли се това като успех при 119 х. гласа за Терзиев спрямо близо 200 х. гласа за ПП-ДБ на последните парламентарни избори?
    Или пък струва ли се това като успех, при положение, че на последните кметски избори Борис Бонев и арх. Игнатов заедно направиха 102 х. гласа на първия тур, демек с едва 14% по-малко от Васил Терзиев. Напомням, че тогава ДБ блянуваха за власт, ПП вероятно е бил мокър сън в главите на Кирил и Асен.

    Днес ПП-ДБ е втора политическа сила на база на резултатите от последните избори. Радостта от това, че коалицията им е взела 2 района от първи тур в София

    Нередност?
  • 6
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • + 2

    /Без да искам натиснах ентър.

    Радостта от това, че коалицията им е взела 2 района от първи тур в София е малко пресилена, на фона на резултатите в страната. Включително и поради глупави вътрешни боричкания, в които предполагам ПП наложиха свои кандидати за сметка на утвърдени такива на ДБ - ще е интересно да видим какво става с преференциите на Манол Пейков в Пловдив, да кажем.

    38 х. гласа дистанция звучи комфортно. Но какво правим ако избирателите на ИТН решат да гласуват за Григорова, каквато официална подкрепа вече бе договорена? Ивайло Вълчев е привлякъл близо 12 х. гласа. Какво ще се случи с патриотарския и леко носталгичен вот на Възраждане, които са привлекли около 29 х. гласа?

    И най-важният въпрос - какъв ще гласуват близо 60-те х. души, които са делегирали доверие на Хекимян?

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    Статията е поредната умнокрасива хвалипръцковщина.

    Да, ГЕРБ отстъпват позиции и това е нормално след 20 г управление в София. Да не говорим, че за това допринесе и избора на кандидат за Кмет. Ако бяха сложили Георг Георгиев или някой от районните си кметове можеха да стигнат до балотаж. Каквото сам си направиш никой не може да ти направи.

    Но ГЕРБ като цяло се представят силно извън София - там са първа сила и то с голяма преднина.

    Умнокрасивите имат навика да празнуват предварително та не е изключено след втория тур да се окажат валат - с нито един кмет на областен град.

    Нередност?
  • 8
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 2

    Каква битка за други ключови градове от ПП??? Те не искат кметове в малки градове и населени места. Там е само работа и проблеми. Тях ги интересува София където са всичките на хранилка и са големите далавери. Те са свикнали да работят от 9:00 до 17:00 и уикендите по скъпите хотели и на почивка кой където намери.
    Гледайте какво се случи в страната последните 3 години и вижте какво ще се случи и със София.

    Нередност?
  • 9
    hud1545663605593017 avatar :-|
    илко илиев

    Създава се интересен блок на североизток Русе,Силистра,Разград,Шумен където БСП може да спечели навсякъде . Тоест плътна територия базирана на работническа класа . Дано БСП спечели ,не заради Корнелия а просто като алтернатива на модела .........

    Нередност?
Нов коментар