🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Местни избори 2023 | София виси на косъм, ПП-ДБ печели Варна и Благоевград, вечните кметове на Кюстендил и Пазарджик си тръгват

Новини, коментари, анализи и междинни данни от местния вот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

23:02 По-голяма част от избирателите на ГЕРБ подкрепиха Григорова

Смесените съобщения на Бойко Борисов в дните преди балотажа, който ту призоваваше поддръжниците на партията в София да подкрепят Ваня Григорова, ту Васил Терзиев, само за да заяви след това, че се е шегувал, явно обърка избирателите на партията. В крайна сметка такъв е и резултатът - по-голяма част от гласувалите за Антон Хекимян на първия тур са подкрепили левия кандидат Ваня Григорова (46%), а 38% - кандидатът на ПП-ДБ и Спаси София. Терзиев е получил и 66% от гласовете на пусналите бюлетина на първи тур за Вили Лилков, който се заяви като стълб на антикомунистическия вот. Но пък изненадващо една четвърт от избирателите му са подкрепили именно ляво-популисткия кандидат Григорова. Това са направили и огромна част (85%) от избирателите на "Възраждане" в София, тя е предпочитана и от повечето избиратели на ИТН.

22:42 Резултатите от 100% паралелни преброявания в големите градове

Ето как изглеждат резултатите в областните градове според резултатите след 100% паралелни преброявания.

22:31 Вечните кметове на Кюстендил и Пазарджик засега губят изборите

"Емблематичният" кмет Тодор Попов в Пазарджик, който дотук изкара 4 мандата отстъпва поста на Петър Куленски (ПП-ДБ). Официално Попов е издигнат от местна коалиция "Новото време", но близките му отношения с ГЕРБ и ДПС отдавна не са тайна. Той водеше след първия тур, но на балотажа Куленски има 62.1% срещу 35.8% за Попов при 22.37% обработени протоколи, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Пазарджик.

Друг знаков кмет - този на Кюстендил Петър Паунов, който се бореше за 7-и мандат, подкрепен от широка коалиция с участието на ГЕРБ, също губи от Огнян Атанасов от Партия на зелените при 50% обработени протоколи в СИК.

В Смолян при 100 % паралелно преброяване досегашният кмет Николай Мелемов от ГЕРБ печели четвърти пореден мандат, но с инфарктна разлика от 109 гласа срещу Стефан Сабрутев, издигнат от "Движение "Нашият град".

22:10 При паралелните преброявания преднината на Терзиев се топи критично

Преднината на Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС) пред Ваня Григорова (БСП/Левицата) в София се стапя до под 2% в София при 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч" и "Галъп". Двете агенции прогнозират абсолютно еднакви резултати - 48.6% за Терзиев и 46.8% за Григорова.

В изключително кратко изявление пред медиите Васил Терзиев благодари за получената подкрепа, но отказа да отговаря на въпроси. На пресконференция Ваня Григорова също отказа да отговаря на въпроси и даде да се разбере, че се надява на обрат в изборния резултат.

20:51 Методи Байкушев печели в Благоевград и при 100% паралелно преброяване на "Галъп"

Христо Христов от БСП ще е новият кмет на Шумен с 72.5%, а на Видин - Цветан Ценков, издигнат СДС, НДСВ и "Новото време" с 62.4%. Това сочат данните при съответно 75 и 80% % паралелно преброяване на "Галъп" в тези градове. В Благоевград Методи Байкушев печели изборите при 100% паралелно преброяване според същата агенция - 51.6% срещу 45.6% за подкрепения от ГЕРБ Илко Стоянов. Във Варна при 53% паралелно преброяване Благомир Коцев води с 9% на настоящият кмет Иван Портних.

С 8% води Васил Терзиев пред Ваня Григорова в София при 34% паралелно преброяване на "Галъп".

19:50 Официалните резултати от екзитполовете на агенциите

ПП-ДБ прави значителен пробив на местните избори като печели вота в София и Варна и е близо до победа в Благоевград - там резултатите са много близки, сочат първите официални данни от екзитполовете на "Алфа рисърч", "Маркет линкс", "Галъп" и "Тренд".

Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС) в столицата получава 49.7%, а опонентката му Ваня Григорова (БСП/Левицата) остава с 43.8% според "Алфа рисърч". Още по-голяма е разликата според "Тренд" - 51.9% за Терзиев и 43.4% за Григорова, а според "Галъп" кандидатът на ПП-ДБ-СС води с 50.8% срещу 45.2% за Григорова.

Големите надежди на коалицията във Варна може да се сбъднат като Благомир Коцев (ПП-ДБ) получава 48.5% е пръв пред досегашния кмет от ГЕРБ Иван Портних с 43.9% според "Маркет линкс". Според "Тренд" и "Галъп" Коцев също има преднина от 4%. Все пак това не е голяма разлика и паралелните преброявания по-късно ще покажат по-точната ситуация.

Първи според "Маркет линкс" е кандидатът на ГЕРБ в Благоевград Илко Стоянов с 48.8%, но преднината му пред Методи Байкушев е минимална, като кандидатът на ПП-ДБ има 47%. Според "Галъп" ситуацията е точно обратната: 49.5% за Байкушев и 48.1% за Стоянов. Така победителят тук ще остане неясен още известно време.

В Пловдив статуквото се запазва като Костадин Димитров от ГЕРБ печели убедително с 51.5% пред Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 39.1% според "Маркет линкс", подобна е преднината му и според другите агенции.

Няма изненада в Русе - досегашният кмет Пенчо Милков (БСП) ще управлява още един мандат. Във Велико Търново и Хасково печелят кандидатите на ГЕРБ със значителна преднина. Досегашният кмет на Плевен Георг Спартански губи от кандидата на ГЕРБ Валентин Христов. На първия тур разликата между двамата беше минимална - в рамките на 1%, но на балотажа Христов получава 61.8% срещу 32.5% за Спартански според "Тренд".

Вижте резултатите от екзитполовете в графиката.

Избирателната активност на места е рекордно и безпрецедентно ниска: В Пловдив към 19 ч тя е едва малко над 22%, в Русе - 24%, а във Варна - около 30% според "Маркет линкс". В София са гласували около 34% от избирателите според "Алфа рисърч". Най-активни в големите градове са били в Благоевград - 41.5%.

18:45 Прокуратурата съобщава за 209 досъдебни производства и 23 обвиняеми

От насрочването на изборите до 15:00 часа на 05 ноември 2023 г. са образувани 209 досъдебни производства. В качеството на обвиняеми са привлечени 23 лица. Това са данните от обобщената информация на Върховната касационна прокуратура. Както обикновено най-много дела в Апелативна прокуратура (АП) - София - общо 83 производства. Следва АП-Бургас с 48 досъдебни производства, АП-Пловдив - 20; АП-Варна - 49; АП-Велико Търново - 9. Продължава работата и по други сигнали, по част от които е възможно да се образуват нови досъдебни производства, се казва в съобщението.

18:09 Борисов гласува с яд на ПП-ДБ и се усъмни в машинна манипулация в София и Варна

Малко след 17 ч. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува, демонстрирайки раздразнение от партньорите си ПП-ДБ, "сглобките", в които влизали по места, кандидатът им за София - Васил Терзиев и машините за гласуване, които се чупели "само в София и Варна", което според Борисов било знак за манипулация.

Лидерът на ГЕРБ нарече кандидата на ПП-ДБ за София Васил Терзиев "неблагодарник". Причината - Терзиев неправилно разтълкувал думите му от вчера, че ГЕРБ го подкрепя. Кандидатът за кмет на София се усъмни, че Борисов се е шегувал с това, че застава зад него. Затова и лидерът на ГЕРБ избухна пред медиите: "Той е неблагодарник. Сложих си за неговия номер в момента. Така му предайте, щом така го е тълкувал". И продължи, че вече съжалявал за това как е упражнил вота си.

Борисов гласува с хартиена бюлетина, защото имал съмнение за машинния вот, защото "машините се чупят главно в София и Варна, а това е една от схемите - като се счупи машината, ако има дубликат някъде, да превъртат през тях квитанциите". Така и не стана ясно какви квитанции и как ще се превъртат, при положение, че машините служат само за принтер и всеки гражданин може да види с очите си какво е отпечатано на разписката.

Борисов обаче продължи да настоява, че заместник-министърът на електронното управление, "снимал кода", е трябвало да бъде незабавно отстранен, но пък се застъпи за шефа на ДАНС и оставането му на работа. Именно от ДАНС тръгна операцията по отстраняване на машинното гласуване на първия тур на местния вот.

17:44 Най-висока избирателна активност има в Благоевград

Към 17 ч. сравнително висока избирателна активност има в Благоевград. По данни на агенция "Галъп интернешънъл" там са гласували 33.9% от избирателите. Ниска продължава да е активността в Пловдив, където към този час до урните са отишли едва 17.4% от имащите право на глас. Приблизително еднаква е активността в София и Варна. В столицата тя е 25.9%, а във Варна - 24%.

17:41 Какво сочат следобедните екзитполове

Заплита се развръзката от балотажа във Варна, където един от претендентите вече води, макар и с крехка предина от близо 3%. Това показват данните от екзитпола на една от агенциите, споделяни във Viber. Данни от друга агенция потвърждават това, а също така сочат и интересно развитие във Благоевград, където един от претендентите вече води с около 5% разлика.

Почти 10% достига разликата и в София, според екзитпола, споделян в каналите на "Дневник", докато според други агенции тя е около 6-7%. Голяма е предината на водачите в Русе и Плевен, а в Пловдив дистанцията между двамата кандидати е значителна - около 13% според една от агенциите.

Доброто или лошото управление на един град обикновено се отразява и на цените на недвижимите имоти в него. Темата за недвижими имоти традиционно е и една от любимите на читателите на "Капитал". Ето някои от най-четените текстове по темата:



От тази седмица "Капитал" създаде и отделен бюлетин за недвижими имоти, който дава възможност редовно да получавате на мейла си есенция от най-важните новини и тенденции в сектора.

16:42

174 сигнала за нарушаване на изборното законодателство в деня на балотажа

Сигналите за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, получени в МВР в деня на балотажа до 15:00 ч. са точно 174, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. От началото на кампанията досега получените сигнали общо са 2526. До момента са образувани 210 досъдебни производства.

Тази неделя са арестувани двама души по подозрение за купуване на гласове в София, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от столичната полиция. Засега обаче оттам не съобщават повече подробности. Часове преди началото на изборния ден трима души са задържани в Провадия, предаде БТА. Те са арестувани по сигнал, че са заплашвали избиратели да не гласуват.

15:53 Рекордно ниска активност в Пловдив според "Галъп"

Избирателната активност в София към 15:00 часа е 19.5% според агенция "Галъп", съобщава Nova. Подобна е активността и във Варна - 18.8% от имащите право на вот вече са гласували, а по-висока е в Благоевград - 27.1%. Във Пловдив обаче рекордно малко хора са отишли до урните - едва 13.5% от избирателите.

След като на първия тур на местните избори гласуването с машини беше елиминирано под диктовката на ГЕРБ и ДПС, на балотажа в София коалицията, стояща зад Ваня Григорова опитва да саботира ползването на устройствата. В средата на изборния ден Столичната организация на БСП обяви, че машинният вот в столицата е "компрометиран" и че членове на секционни избирателни комисии в София са алармирали, че някои машини пускали празни, размазани и неотпечатани бюлетини, на места пък за един подаден глас имало разпечатани по две бюлетини. Сигналите са подадени към Общинската избирателна комисия (ОИК) в София. Изготвяли се и жалби.

По-рано през деня ЦИК издаде указание, че в случай на проблем при отпечатването на бюлетината, Секционната избирателна комисия трябва да състави протокол, а след това да даде възможност на избирателя да гласува отново. Преди ден от фирмата-доставчик на машините "Сиела" предупредиха за възможни проблеми с принтирането на машинните бюлетини. От компанията твърдят, че ЦИК са избрали хартия с различни спецификации от допустимите и това поврежда принтерите.

За да не се изгубите в информационния поток "Капитал" предлага тематични бюлетини със свободен достъп, за които може да се регистрирате още сега. Сред тях са:

Вечерни новини - всяка делнична вечер включва топ 3 на най-четените статии и още три по избор на редакторите, за да сте сигурни, че не пропускате нищо важно

Капитал Light за свободното време, пътуванията, културата, изкуството и интересните личности.

Енергетика - седмичен обзор на ключовите събития в сектора, пазарни данни и интервюта.

Пълен списък с бюлетините на "Капитал" може да видите тук.

15:12 Оспорвана надпревара в Благоевград

Оспорвано е състезанието в Благоевград, където един срещу друг са кандидати на ГЕРБ и ПП-ДБ. Екзитполовете на агенциите се разминават, като едни дават малка преднина на единия, а други - на другия. Във Варна също резултатите засега остават в общи линии изравнени.

С 5-7% пък води един от столичните кандидати пред другия към 14-14:30 ч. според данните на различните агенции.

15:07 ЦИК издаде указания за повторно гласуване в случай на проблем с отпечатването на машинна бюлетина

Заради проблемите с отпечатването на вота от машинното гласуване в девет секции в София, Централната избирателна комисия (ЦИК) прие указания какво се прави в подобен случай. Според решението при положение, че след гласуване на избирател устройството отпечата празна бюлетина, или такава, на която не може да се отчете за кого е гласувал избирателят, или пък ако изобщо не е отпечатана бюлетина, се съставя констативен протокол от секционната комисия. Протоколът заедно с дефектната бюлетина се прилага към протокола на СИК. Избирателят се допуска повторно да гласува по избран от него начин, пише в указанието на ЦИК.

В случай че в избирателната кутия за машинно гласуване се намери бюлетина от машинно гласуване, която е празна или в която не може да се установи вотът на избирателя, се съставя констативен протокол, който заедно с дефектната бюлетина се прилага към протокола от СИК. Освен деветте секции в София, сигнали за секции в които машините не отпечатват бюлетини правилно има от сутринта и във Варна, и в Благоевград. Сред дефектите още са проблеми с флашпаметта, отказ от стартиране на машината и други.

14:21 Избираме и районни кметове в София, Пловдив, Варна

Освен кметове на градове и общини днес избирателите трябва да гласуват и за районни кметове в големите градове: София, Пловдив, Варна. В столицата след първи тур само два района имат избрани управници - от ПП-ДБ, а кандидатите на коалицията доминират в повечето от останалите 22 общини на града. Навсякъде техи претенденти са ГЕРБ, които обаче водят само в 6 района след първия тур. Кой срещу кого се изправя тази неделя в столичните райони може да видите на картата.

В Пловдив пък балотажи има и в шестте района, като в пет от тях са двубои ГЕРБ срещу ПП-ДБ. Варна избра кметове на ГЕРБ в два от петте района, а в останалите три има балотажи - в два от тях битките са също ГЕРБ срещу ПП-ДБ.

13:32

Избирателната активност в София към 12:00 ч. е 11.1% според агенция "Тренд", съобщава Nova. До урните в Пловдив са отишли 8.1% от имащите право на глас, във Варна - 11.7%, в Русе - 10.5%, а в Плевен - 10.3%. Това ниво е съизмеримо с активността от първия тур миналата неделя, но по-ниско спрямо втория тур на кметските избори преди 4 години.

13:15 Какво показват обедните екзитполове Преднина започва да набира единият от кандидат-кметовете на София, докато надпреварата във Варна е изключително оспорвана - под половин процент разлика между двамата претенденти, сочат обедни екзитпол данни. Според информацията към 12 ч. споделяна в Ютуб канала на "Дневник", един от столичните претенденти е с около 3%, но според данни на други агенции, публикувани в социалните мрежи към 13 ч, тя е много по-голяма и дори надхвърля 10%.

В Благоевград един от кандидатите също излиза значително напред според данни от "Дневник", а в Русе, и Велико Търново има силно изявени водачи от самото начало на изборния ден. В Пловдив един от претендентите води значително пред другия към обяд и поне засега битката там също не се очертава оспорвана, но до края на изборния ден има още почти 7 часа.

11:55 Ниска избирателна активност измерва и "Галъп"

По-ниска избирателна активност в сравнение с първия тур на изборите отчитат социологическите агенции в София, Пловдив, Варна и Благоевград към 11 ч. Само 5.2% е активността на балотажа в София, по данни на "Галъп интернешънъл". Тя е с около 3% по-ниска от първия тур по данните на ЦИК към този час. Тогава тя е била 8.61%. По-ниска в сравнение с първия тур е и активността в Пловдив. На балотажа тя е 3.9%. Миналата неделя към този час по данни на ЦИК тя е била 7.25%. Активността във Варна на втория тур е 5.8% и е също по-ниска в сравнение с първия тур, когато е била 8.66%. Към 11 ч. До урните в Благоевград са отишли 10.5%. На вота миналата седмица активността там е била 12.96%.

11:39 Обичайни проблеми с устройствата за гласуване в различни градове на страната

Още в началото на изборния ден в неделя започнаха проблемите с машините за гласуване в различни градове на страната. Дефекти от различно естество се появиха в единични секции в София, Русе, Варна, Добрич, Велико Търново и други градове. В ранните предиобедни часове обаче сигналите за проблем с устройства не са повече от обичайните, каквито имаше и на предишния парламентарен вот.

На балотажа за местния вот тази година всъщност се гласува за първи път с устройства, след като на първия тур съвместна акция на ГЕРБ, ДПС, ДАНС, ЦИК и Върховния административен съд провали подобна възможност.

Първият проблем се появи 8 минути след началото на изборния ден във Варна, когато машина е спряла да работи изобщо. Според данни, изнесени от ЦИК, принтерът на устройството не е сработил и гласът не е бил разпечатан. В Добрич проблемът е с флашпаметите на машината. В секцията във Велико Търново не е стартирала машината заради софтуерен проблем.

В Благоевград Общинската избирателна комисия е взела решение за премахване на устройствата от две секции. Причината: подаден сигнал от кандидат за кмет на общината за неправомерен транспорт и изнасяне на машини от двете изборни секции в Благоевград.

Проблеми с принтирането и с флашпаметите са се появили и в Русе. Сходен проблем имаше и в секция в София, където гласува премиерът Николай Денков. Техническата поддръжка обаче е отстранила дефекта в столицата.

Проблем има и с машина в село Владимирово, са сигнализирали от Общинската избирателна комисия в Бойчиновци. Председателят на секционната избирателна комисия казва, че избирателят е гласувал за определен кандидат, а в разписката е излязъл друг. Дали това е възможно и как се е случило тепърва ще се изяснява.

Там, където има проблем с машините, се преминава към изцяло хартиено гласуване.

11:12 Първи данни от екзитполовете

Много близки резултати на двамата претенденти в София към 10 ч. показват данните от т.нар. "екзитпол" - проучвания на социологическите агенции, които се провеждат на изхода от избирателните секции. Те вече могат да се видят във Viber канала на "Дневник". Според тях изявени водачи вече има в Русе и Велико Търново.

Почти изравнени сили в София и Варна, както и в Благоевград пък показват екзитполовете на други агенции, разпространявани в социалната мрежа X и Viber от сутрешните часове на деня. В Пловдив единият от кандидатите според тези данни има по-значителна преднина. Тези ранни данни са с уговорката, че избирателната активност все още е много ниска.

Резултати от изборния ден може да следите в каналите на "Дневник" тук:



10:40 Претендентите за кмет на София гласуваха

Издигнатият от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" за кандидат за кмет на София Васил Терзиев гласува в кв. "Младост" с машина, като коментира, че е ненормално да има около 500 хил. невалидни бюлетини след първия тур на местните избори. "Надеждата ми е хората да разберат, че силата е в тях", подчерта той в отговор на въпрос за изборните измами.

Ще свърша работата - така той отговори на въпроса защо трябва да е кмет и оцени шансовете си като "големи", но допусна, че много хора може да са демотивирани от манипулациите.

Конкурентката му Ваня Терзиева гласува рано сутринта в кв. "Христо Ботев" - само че с хартиена бюлетина. "Гласувах за демократичен град, свободен от корпоративни зависимости, за град, който всеки има свободата да бъде такъв, какъвто е и да не се притеснява от това, гласувах за град без омраза, в който не сме загубили човешкия си облик и в който да можем да се гледаме очи в очи", заяви тя.

"Оценявам, че Борисов взе правилното решение", каза след като гласува съпредседателят на ПП Кирил Петков във връзка с подкрепата, която лидерът на Бойко Борисов даде на Васил Терзиев в самия край на кампанията. Другият лидер на колаицията ПП-ДБ Христо Иванов коментира, че е гласувал за "модерна, европейска София, която не се оглежда назад, а гледа напред".

10:17 Изборният ден започна с безпрецедентно ниска избирателна активност

Това отчитат социолози от водещи агенции. Според "Галъп" в София към 09:00 часа са гласували 1.3%, а в Пловдив - 1.1%", съобщи NOVA. Малко по-висока избирателна активност има във Варна и Благоевград - съответно 1.5% и 4.1%. Активността е много по-ниска отколкото очаквахме, коментира пред bTV и Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

09:40 Кой срещу кого на балотажите

В картата на България след първия тур преобладава неопределеният тон - едва осем области си избраха кмет на първи тур, като шест от тях са от ГЕРБ, но макар да запазва силни позиции в местната власт в страната, позициите на партията на Борисов изглеждат значително разклатени. Извън болезнената загуба в София, ГЕРБ ще трябва да се бори за властта и в още ключови големи градове като Варна и Благоевград, където основният им съперник ще е ПП-ДБ. Досегашните повелители на управлението по места ще влязат в трудни битки и срещу кандидати на местни коалиции в градове като Плевен, Кюстендил, Видин, Добрич, Шумен.

На картата може да видите кой срещу кого се изправя днес и с какъв резултат влиза в битката след първия тур.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 5
    • + 6

    Такава концентрация на вниманието върху резултата от балотажа единствено в София ясно говори, че там на карта е заложено оцеляването на ПП-ДБ като евроатлантически политически проект.
    Никой не обръща никакво внимание, че ПП-ДБ днес участват на балотаж и в още само 7 областни града. Не се говри, че общинските им съветници са сходен на електоралната им тежест процент - около 7% от 5000-те съветници в общините.
    ПП-ДБ видимо не се напъва да управлява, а да оцелее.
    Падне ли в София - оттича.

    Нередност?
  • 4
    mitfree83 avatar :-|
    Димитър Петков
    • - 2
    • + 5

    Капитал, отново с типичния фарисейски надменен тон. Не ви прави чест! Недолюбвам номерцата нито на единия, нито на другия фанатичен лагер. Просто да си знаете, че не сме всички баламурници.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    Скучно ми е във форума на К. Няма интелигентен диалот. Трият ме като палестинец.
    Форумът, като място за обмен на мнения е мъртъв.
    Какво да правя с труп?

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    P.S. Горният пост е коментарът на моя приятел D-r D, който - естествено - отново е блокиран, и който коментар се разсеях да обявя предварително.
    Каза и друго: Да го духа Капитал, което в нормита на добрия тон отрязах от коментара му

    Нередност?
  • 7
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge

    и Григорова като Григор, не им е ден.

    Нередност?
Нов коментар