🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Феодализъм в действие: как минаха изборите в Раковски, Маджарово и Хитрино

Трите общини се контролират от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, а похватите за избор на кметовете "отличници" си приличат

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Изглежда, че алтернативата на ниската избирателна активност е гласуване "под строй".
  • В Раковски, Маджарово и Хитрино кметовете са избрани с внушителен резултат на първи тур на местния вот.
  • Всяка от общините показва различен похват за въздействие върху избирателите.

Две седмици след местните избори изводите от тях са що-годе ясни. По-ниска избирателна активност в сравнение с вота от 2019 г., над половин милион невалидни бюлетини и откровените манипулации при отчитането на резултатите от първия тур доведоха до демотивация за гласуването на балотажа. Вторият тур премина при смущаващо ниска активност. В Пловдив например новият кмет е избран с едва 37 000 гласа, а до урните отидоха под 25% от имащите право на глас.

В дните след вота политолози и социолози, изглежда, бяха единодушни само в едно: представителността на изборите е поставена под въпрос. Вероятно по тази причина повечето формации, които съвсем очаквано медийно се представиха като "победители", с неохота признаваха, че трябва да обърнат внимание на липсата на мотивация у избирателите.

На този фон съвсем разбираемо вниманието привличат населените места, демонстрирали коренно различно поведение от общата картина - с ангажирано участие на гласоподавателите; избран още на първия тур кандидат-кмет и то с висок процент подкрепа. Казано иначе: с ясен и (на пръв поглед) безспорен победител.

Победите в Маджарово, Раковски, Хитрино

Вникването в детайлите обаче показва, че подобен резултат е постижим само в случай на почти феодална зависимост, в която са поставени избирателите. В обичайния случай "гръмовни победи" се случват в общини, чиито кметове отдавна са попаднали в публичното внимание със съмнения за злоупотреби и корупция, но институциите или са изпрали имиджа им, или са се разсеяли, докато шумът утихне. Това са населени места, в които няма значение коя партия застава зад кмета - той винаги печели със стриктно изчислен брой гласове. Или пък градове, в които не се издигат конкуренти на ДПС, за да може движението да "върне жеста" на областно ниво.

Мимоходом в медиите след първия тур бяха споменати три подобни случая. Кандидатът на ГЕРБ в община Раковски (област Пловдив) - Павел Гуджеров (избран за четвърти мандат), беше описан от "24 часа" като "отличника" на формацията, заради "зашеметяващия си резултат от 61.75%", с който реши вота още на първи тур.

Сходна е ситуацията в община Маджарово, Хасковско. Там за втори пореден път ГЕРБ не издигат кандидат, макар че преди именно те управляваха града. Освен тях обаче номинация нямат и ПП-ДБ или пък БСП. Това води до безапелационна победа на ДПС. Движението пък "връща жеста" и не конкурира ГЕРБ в областния град.

От кандидат "отличник" се възползваха и от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", които само допреди няколко месеца искаха да ограничават на конституционно равнище мандатите на кметовете до два, защото така се създавали местни дерибеи. След като ГЕРБ И ДПС не възприеха предложението им за промени в основния закон, ПП-ДБ, изглежда, възприеха практиката с кандидата си за Хитрино. Без изненада назад във времето той е бил свързан и с ДПС, и с ГЕРБ.

Играта на ГЕРБ и ДПС в Хасковско

Илюстративен за дружбата между ДПС и ГЕРБ е странният случай в област Хасково. И на тези избори, както и на предишните през 2019 г., на първи тур в община Маджарово е избран кандидатът на ДПС Ерджан Юсуф. И сега, както и тогава, Юсуф е получил малко над 77% от доверието на избирателите.

През 2019 г. за него гласуват 1044 души, а през 2023 - 1029. С почти аритметична прецизност кандидатът на ДПС "активира" горе-долу еднакъв брой избиратели през четири години. Срещу него ГЕРБ не издига кандидат. Партията на Борисов не подкрепя и опонент на Юсуф, ако случайно има такъв. В замяна на това ДПС спряха да номинират кандидат-кметове на областния град Хасково.

До 2019 г., когато движението и ГЕРБ за първи път разиграха маневрата, ДПС винаги е имало кандидат за Хасково, който е вземал съизмерим резултат с листата на партията за местния парламент.

На миналите местни избори, както и на тези ДПС не издигна кандидат за кмет, но има листа за общинския съвет, за която са гласували 6156 души. Любопитно обстоятелство е, че разликата между кандидата на ГЕРБ Станислав Дечев и опонента му Николай Ставрев (БСП и ПП-ДБ) на втори тур беше 6188 гласа. С такава преднина ГЕРБ получи кметския пост, а протоколите потвърждават, че избирателите на ДПС масово гласуват за кандидата на Борисов.

Показателно е гласуването в селата край Хасково, които са предимно с компактно мюсюлманско население. Там обикновено ДПС имат кандидат за селски кмет, а вотът на гласоподавателите е разпределен така: глас за кандидата на ДПС за селото, комбиниран с глас за листата на ДПС в Хасково и за кандидата за кмет на града.

Емблематична е секцията в Широка поляна. Там на 29 октомври гласуват за кандидата за кмет на селото от ДПС Бернан Юсеин; гласовете за листата на движението за Общинския съвет в Хасково са 209, а за кандидата на ГЕРБ за кмет на града Станислав Дечев гласуват 210 души. Същата е ситуацията в село Текето: на първи тур над 130 гласа за листата на ДПС в Общинския съвет и същия брой гласове за кандидата на ГЕРБ. На втория тур в Текето 125 души подкрепят номинирания от Борисов.

Схемата изглежда проста и работеща. За сметка на това Борисов "не пречи" в Маджарово, където изкуствено е премахната всяка конкуренция и посоченият от ДПС печели на първи тур с над 77%. Избирателите изглежда като да нямат значение или то е само като бройки гласове в протоколите.

"Отличникът" в Раковски

На фона на тази схема случаят със сочения за "отличник" на ГЕРБ нов стар кмет на община Раковски е почти банален. Избран с 61.74% подкрепа още на първи тур, Павел Гуджеров е емблематичен за начина на управление на партията на местно ниво. И Гуджеров, като Ерджан Юсуф в Маджарово получава почти математически изчислена еднотипна подкрепа на изборите през 2019 и тези през 2023 г. Разликата за четири години е само 45 гласа. През 2019 г. за Гуджеров са гласували 5016 души, а сега - 4971.

През 2020 г. "Свободна Европа" публикува разследване, което свързва кметът с фирма, която набира капитал и ресурс от публично финансиране по време на неговото управление. Почти комично обстоятелство е, че дружеството"Сахара - 02" ЕООД носи името на кучето на Гуджеров и е регистрирано малко след като той се сдобива с домашен любимец.

Фирмата е печелила обществени поръчки за над половин милион лева. Част от тях са свързани с ремонт и изграждане на тротоари и полагане на бордюри в града. Дружеството е предпочетено пред строителни фирми с повече опит и то при положение че част от параметрите, които предлага, не са конкурентни.

Освен обществения ресурс, който усвоява "Сахара - 02", тя е платила реклама на кмета в сп. "Мениджър" преди четири години.

Наред с това дружеството беше посочено в секцията "Контакти" на местния информационен сайт R-news, а при позвъняване на посочения телефон отговаряше съпругата на кмета - Анелия Гуджерова.

"Сахара - 02" е регистрирана през февруари 2011 г., няколко седмици след като Павел Гуджеров публикува снимки в социалните мрежи на новия си домашен любимец - кучето Сахара. За едноличен собственик на фирмата е посочен Велислав Райков. На фона на бизнеса си за стотици хиляди левове той се оказва редови служител в местно златарско ателие. Райков дори не крие това нито от местната общност, нито от медиите. Потърсен през 2020 г. на телефона на златарското ателие, той обяснява, че в "Сахара - 02" е "само управител, а в ателието работи". Но той е вписан като собственик на дружеството. И въпреки че за случая се разшумя медийно, Райков и досега продължава да бъде формален собственик.

Във връзките между "Сахара - 02" и Гуджеров се намесва и служителка на ГЕРБ Раковски - Мартина Пенишева. Освен че през изминалия мандат тя работи към управляваща партия, е била кандидат за общински съветник, а също така е била посочена и като лице за контакт на "Сахара - 02" по една от обществените поръчки, възложени от общината. Не на последно място, докато R-news развиваше дейност, Пенишева отговаряше за рекламата там.

Три години по-късно

След като случаят се разчу, от ГЕРБ обясниха, че ще сезират етичната си комисия, създадена специално, за да може Борисов да "изчиства сам партията". Повече от три години становище за Гуджеров не е публикувано, а пред медиите формацията на Борисов няколко пъти са обяснявали, че "проверката все още тече". Антикорупционната комисия, конструирана по мярка на ГЕРБ и председателствана по онова време от Сотир Цацаров, без много шум провери и набързо установи, че при Гуджеров няма конфликт на интереси.

Междувременно от местен играч фирмата, носеща името на кучето на кмета на Раковски, се оказва изпълнител и по европейски проекти. Така например през април тази година е приключил проект "Кажи сирене! Балканско сирене!" за популяризиране на българското сирене. За работата си по проекта "Сахара - 02" е усвоила над 46 000 лева.

В града темата продължава да бъде табу, а Гуджеров печели избори със завиден резултат. Активността в Раковски на първия тур на местния вот е 39.77%, с близо 5 процентни пункта над тази в Пловдив.

От ГЕРБ коментираха неофициално, че Гуджеров "очевидно е харесван", а причината, която посочиха е, че "сигурно дава работа на много хора". Жители на Раковски обаче твърдят, че през първите си два кметски мандата той все още "се е ориентирал" в обстановката, а след това на практика "е организирал така общината, че държи всичко в ръцете си".

Случаят Хитрино и въпросът с "определянето"

Такъв маниер в стил "мъртва хватка" има и кметът с 20 години стаж на поста - Нуридин Исмаил. Дойдат ли избори в община Хитрино, област Шумен, се гласува така, както каже той. Затова и в годините избирателите там рязко сменят и политическата си ориентация.

Така Хитрино в годините първо масово гласуваше за ДПС, после за ГЕРБ, после за "Демократична България", а напоследък кметът Нуридин Исмаил твърди, че "много харесва промяната", като на парламентарните избори през април негов бивш заместник влезе в листите на ПП-ДБ от квотата на "Продължаваме промяната".

Неправителствените организации от години са класифицирали голяма част от избирателните секции в общината като рискови. Според Антикорупционния фонд между 38 и 52% от секциите там са застрашени от контролиран вот.

Затова и не е изненада, че на 29 октомври издигнатият от ПП-ДБ Нуридин Исмаил печели 79.16% от гласовете в общината - 3009 като брой. По този начин кметът от 20 години всъщност постигна най-добрият резултат за коалицията на национално ниво. Преди четири години, когато Исмаил колаборираше с ГЕРБ, но ползваше регистрацията на ДОСТ, подкрепата за него беше пак внушителна - 2500 гласа.

Заради високите нива на контролиран вот в общината след първия тур на изборите съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков беше попитан от "Дневник" защо коалицията е подкрепила местния политик със спорна репутация. Петков обясни, че Нуридин Исмаил искал да докаже, че "може да има етническа подкрепа, без да е свързана с дадена партия и че партиите нямат монопол върху етносите в България". И продължи: "Ако всеки кмет в тези региони почувства, че не трябва да бъде част от партия, в случая ДПС, а има право сам да се определи, България ще е по-различно място."

Очевидно обаче Исмаил се справя добре с определянето предвид честата смяна на партиите. Проблемът е могат ли да се определят сами жителите на Хитрино. Данните отговарят отрицателно.

Тази година кметът се е определил от ПП-ДБ не само на местните избори, а и на парламентарните. Основно негова заслуга е добрият резултат на коалицията в Шуменския многомандателен избирателен район, където ПП-ДБ получи един мандат. И това беше мястото в парламента на настоящия премиер Николай Денков. След като Денков напусна Народното събрание, на негово място влезе Бенямин Хасан, който беше втори в листата на коалицията, където също като Денков беше от квотата на "Продължаваме промяната".

До влизането си в парламента Хасан беше секретар на община Хитрино и изключително близък до Нуридин Исмаил. В годините назад беше депутат от ДПС, във времената когато кметът на Хитрино беше част от движението.

И тъй като някой може да предположи, че хора като Исмаил и Хасан наистина може да са припознали идеите на ПП-ДБ, данните за 2021 г. ще го оборят. Тогава на изборите през април гласовете за "Демократична България" (още преди да съществува ПП - бел. ред) в Хитрино са 20. Само три месеца по-късно скачат драстично - 1133. Тогава Нуридин Исмаил припознава ДБ и работи с тях. През ноември обаче гласовете за ДБ отново спадат рязко и са едва 12. Тогава Хитрино подкрепя спечелилата на национално ниво новосъздадена партия "Продължаваме промяната". За ПП вот са подали над 840 жители на общината.

И в Хитрино, също както в Раковски и Маджарово избирателната активност е по-висока от средната за страната на изминалите местни избори. На трите места формално печелят различни формации: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Но и в трите населени места избирателите може и да имат избор, но изглежда да е само формален.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Протяжното вайкане за ниската избирателна активност е пределно лицемерно, защото се прави, че не забелязва:
    а) феномена Магнитски: "гласуваш за Бойко - получаваш Киро+Асен+вся остальная...", натрапен ни като възможност за всякаква сглобка от посолствоТО. Феноменът М. обезсмисли политическото в БГ - гласът на суверена загуби значение, защото политиците са притиснати отвън да действат въпреки него;
    б) целенасоченото разгонване на гласоподавателите и оставяне в активно състояние по избори само на крайно индоктринираните. Ако целокупният БГ народ - както е задължително по закон! - наистина бе отишъл до урните, хермафродитозата ПП-ДБ я вкараха по БГ мегаполисите по един съветник, я не. Всъщност електорално малките партийки (ПП, ДБ, БСП) изкяриха от ниската избирателна. При висока щяха да правят компания на Възхода, Атака и на войводите...

    И: бойте се от ДПС, които стягат редиците. Когато една стройна организация с класически консервативен електорат даде заявки за властта, просто няма как да не я получи. Това че днес сатанизираният години наред от Иконо Делян Пеевски дирижира правителството на приятелите на Иконо никак не бива да мами, че ДПС е приятел на приятелите на Иконо, т.е. са и техни приятели.
    Истината ще стане ясна относително скоро, но нищо добро за неолибералния дискурс не се задава при очакваната консервативно вълна. По света и у нас.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Колко лесно се управлява една демокрация отвън... достатъчно е да има много партии в парламента и всяка да драпа за властта, достатъчно е всеки лидер на партия да е изнудван по един или друг начин отвън...

    Извод - демокрацията с много партии е рецепта за разпад на държавите. Особено ако не валят пари на корем, които да тушират глада у всяка една партийка там и желанията на партийката да продаде всичко и всеки за малко власт и пари.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#3] от "mickmick":

    Броят на партиите не е болестта на демокрацията, мисля.
    По съм склонен да мисля, че не бива да се вкарват вируси - нито в софтуера на компа, нито в софтуера на политиката. Не бива никакъв развъдник на патогени (наричан тук "посолствоТО") да бъде оставян спокойно да сее смърт. Сега да убива основни принципи на демокрацията, а после - по азбучен ред на фронта.

    И това не е антиамериканско изказване, а самосъхранително. Защото децата на вождовете няма да отидат в окопите, както и синът на Биби Нетаняху не си подчини на всеобщата мобилизация и си остана във Флорида...

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    Аз съм соросоид и фулбрайтоид (ако има такъв термин), но и на мен ми се повдига от това, че БГ е редуцирана до статуса на подопечна васална територия. Дедите ни не са мрели в Априлското възстание, Илинден и във войните за национално обединение за да може някой анонимен чиновник спуснат от другия край на света да се разпорежда със страната и така да нулира (или манипулира) резултатите от изборите. Това е положение по-зле от това да сме американски щат защото ако бяхме поне щяхме да имаме възможност да гласуваме за Сенат, Конгрес и Президент и така да имаме поне малко влияние върху администрацията във Вашингтон, която определя какво се случва в БГ. От един вид зависимост (към Москва) сами се вкарахме в друг.

    Живях няколко години в Австрия, страна по територия по-малка от БГ, по население малко по-голяма. За тези няколко години така и не разбрах кой е американския посланник във Виена по простата причина, че на австрийските медии и австрийската политическа класа им е "през оная работа" за това кой точно е посланник на САЩ. Австрия е малка страна, но си следва интереса. БГ реално има същите лостове за влияние като Австрия, че дори и по-големи (защото сме членове на НАТО, а Австрия не е), но сами се самоскопяваме и принизяваме до ниво на васална територия. В БГ всички знаят не само кой е американският посланник в момента, но и знаят за някакъв седморазряден чиновник на Козяк на име "Галя", която нарежда на правителството и парламента в БГ какво да правят.

    Унизително е до какво ни докара безмозъчен слугинаж на жълтопаветната клика.

    Този безмочъчен слугинаж прави възхода на Възраждане неизбежен.

    Като за всеки нормален човек за мен Възраждане са политическа измет от която няма да дойде нищо добро и за това е двойно по-ужасяваща политическата глупост и недалновидност на жълтопаветната клика, която зорлем дава и на тях и на ДПС лостове за влияние, което те никога не биха имали.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#6] от "Николов":

    Браво!

    Нередност?
Нов коментар