🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Кой (ще) управлява

Къде загуби победителят в местните избори ГЕРБ

Освен в областните градове партията на Борисов отстъпи кметски позиции и в редица по-малки общини

Макар че ГЕРБ стана първа политическа сила на местния вот, резултатът повече притесни Бойко Борисов, отколкото му даде повод за радост
Макар че ГЕРБ стана първа политическа сила на местния вот, резултатът повече притесни Бойко Борисов, отколкото му даде повод за радост
Макар че ГЕРБ стана първа политическа сила на местния вот, резултатът повече притесни Бойко Борисов, отколкото му даде повод за радост    ©  Велко Ангелов
Макар че ГЕРБ стана първа политическа сила на местния вот, резултатът повече притесни Бойко Борисов, отколкото му даде повод за радост    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ГЕРБ загуби кметските места в знакови областни градове като София и Варна
  • Причините за загубата са комплексни - от наказателен вот срещу ГЕРБ през погрешна преценка на ситуацията по места до издигането отново да изхабени и компометирани кандидати за кметове
  • Освен в областни центрове, ГЕРБ губи позиции и в редица средни и по-малки общини, които се считат за гръбнака на партията

В нощта на втория тур от кметските избори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали, че партията му е първа политическа сила на вота с най-много кметове и общински съветници, но поведението му не беше като на победител. Първо бившият премиер избра за място на първата си изява след балотажа Пловдив - единственият от другите два големи областни града - София и Варна, където партията му спечели кметско място.

Освен това за разлика от първия тур, когато коментира резултатите три дни след вота, на втория тур изявлението му дойде още докато резултатите не бяха съвсем ясни. Което пък му даде възможност да се "измъкне" от отговора на въпроса за тежката загуба на третия по големина град в страната - Варна, след като седмица преди това партията му съвсем сдаде властта в първия - столицата, която управлява цели 18 години, с аргумента че гласовете "все още се броят". Въпреки че към оня момент вече беше ясно, че Иван Портних губи кметския пост във Варна, а ГЕРБ изпуска властта и в други областни градове като Пазарджик, Благоевград, Шумен, Кюстендил и Ловеч.

Така, без грам самокритика и поне бегъл опит за търсене на причините за неуспеха в личните му решения и в партията, Борисов се опита да прехвърли отговорността за загубите на ГЕРБ на "некоалиционния" си партньор в централната власт ПП-ДБ, като ги обвини в съглашателство с опозиционните партии "Възраждане" и БСП (както и с "мутрите") срещу кандидати на ГЕРБ на балотажите.

Водещата позиция на ГЕРБ в страната се пропуква

Борисов имаше защо да е ядосан, защото оцветената в преобладаващо синьо карта от предходните местни избори на този вот вече изглежда доста по-разноцветна. От спечелените 17 областни града преди четири години кметове на ГЕРБ сега след този вот са 14. Като единственият областен център, в който партията си върна позициите след осемгодишно отсъствие беше Плевен, където Валентин Христов победи управлявалия два мандата бивш кмет Георг Спартански.

Освен загубата в големите областни градове ГЕРБ инкасира загуба на кметски места и в средни и по-малки общини, за които социолози твърдят, че именно те са се превърнали в основен гръбнак на партията ГЕРБ заради хегемонията в тях от последните години. След три мандата управление на Никола Белишки в Панагюрище той загуби кметското място от независимия Желязко Гагов.

Другият пример е Горна Оряховица, където бившият кмет от ГЕРБ Добромир Добрев, който управлява общината от 2011 г., също загуби вота от Николай Рашков, излъчен за кмет от "Пряка демокрация". Управлявалият четири мандата община Елхово Петър Киров от ГЕРБ също сдаде кметския пост на Петър Гендов от коалицията ПП-ДБ. Партията на Борисов претърпя поражение на балотажа и в община Перущица, както и в Стамболийски, където управлявалият два мандата при непрестанни скандали Георги Мараджиев претърпя съкрушителна загуба.

Загубата на кметски позиции на ГЕРБ на местния вот е по различни причини. На места наистина сработи формулата "всички срещу ГЕРБ". Но на други неуспехите се дължат на лични грешки на Борисов при номинациите на компрометирани и изхабени лица отново за кметове, на неправилна преценка на ситуацията по места, както и на отслабените партийни структури на ГЕРБ в някои градове, което стана причина формацията да "припознае" дългогодишни действащи кметове от други политически сили, които обаче претърпяха поражение на вота.

Стратегията "всички срещу ГЕРБ" проработи

Загубата на кметското място във Варна изглежда микс от няколко от тези причини. На първо място отговорността е на Борисов и ГЕРБ, защото въпреки провала на двата мандата на Иван Портних той отново беше номиниран за кмет. Вероятно от партийната централа не са оценили правилно и настроенията на хората в града срещу досегашното управление на Портних, защото на балотажа срещу него имаше мощен наказателен вот, който донесе победата на кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев. При това с внушителна подкрепа - Коцев спечели вота с 10 000 гласа повече от Портних.

Анти-ГЕРБ вот и трусове в местната структура на партията са причините за загубата на кметското място и в Шумен. Там Борисов се опита да минимизира щетите от досегашното управление на Любомир Христов, като го смени с нов кандидат - ректора на Шуменския университет Георги Колев, но това предизвика недоволство в местната структура на ГЕРБ. Това се видя още на първия тур, когато Колев изостана с малко над 1000 гласа от кандидата на БСП Христо Христов.

В седмицата преди балотажа Борисов се опита да поправи щетите, като назначи Любомир Христов за областен координатор на ГЕРБ в Шумен, но решението за "овъзмездяването" му с партийния пост не успя да компенсира набралия от първия тур скорост кандидат на БСП, който спечели вота. Със сигурност за това са допринесли и гласове на симпатизантите други формации, защото разликата на балотажа между кандидатите на ГЕРБ и на БСП е също внушителна - 10 000 гласа в полза на Христо Христов.

Стратегията за припознаване "чужд-свой" се провали

В опит да замаскира партийната немощ на ГЕРБ на някои места партията на Борисов припозна действащи кметове за свои кандидати, като ги подкрепи. Тази тактика проработи на предишните местни избори, но на сегашния вот претърпя тежък провал, защото бившите кметове на Пазарджик - Тодор Попов, на Благоевград - Илко Стоянов, и на Кюстендил - Петър Паунов, се провалиха изборите.

Особено знакова е загубата на Попов в Пазарджик, който управлява града от далечната 2007 г. Досега Попов винаги се кандидатираше от името на различни по-малки формации, а ГЕРБ се явяваше на изборите със свои кандидати, но за тези избори ГЕРБ реши да го подкрепи още на първия тур. Това заедно с дългогодишното срастване на Попов с властта, приятелските му отношения с Борисов от времето, когато беше премиер, и с депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото се счита, че владее този регион, правеше ситуацията около кметската надпревара в града да изглежда предрешена в негова полза. Още повече че след първия тур той имаше преднина пред Петър Куленски от ПП-ДБ от 8000 гласа.

На балотажа обаче се случи драстичен обрат. Куленски не само че стопи тази разлика, но успя да спечели вота, като увеличи резултата си повече от три пъти - от 5815 на 17 702 гласа. Неофициално от партийните централи в града свързват постигането на този внушителен резултат с подкрепата на останалите 10 кандидати за кмет за Куленски, които в дните след балотажа заедно отправиха призиви към симпатизантите си да гласуват за него. Освен че на този вот ГЕРБ с нищо не помогна на Попов за спечелването на вота, той не е получил и подкрепа от считания за икономически и политически силен в региона депутат Делян Пеевски.

Нещо повече - бегъл поглед върху резултатите от вота в Пазарджик показват, че ДПС изобщо не са играли сериозно на тези избори. За разлика от предходните, когато спечелиха едно място в общинския съвет, сега за движението са гласували едва 685 гласа. ДПС има съществено влияние в селата около Пазарджик и резултатите от парламентарни избори сочат, че може да активира двойно повече гласове. По тези причини остава загадка защо на този вот партията е участвала проформа.

Подкрепата на ГЕРБ с нищо не помогна и на бившия кмет на Благоевград Илко Стоянов, който управляваше града през последните две години като кмет на ИТН, след като спечели частичните местни избори през 2021 г. А причината партията на Борисов да застане зад него и да не издигне свой кандидат е слабата местна структура на партията, която преживя разцепление преди няколко години, след като бившият кмет Атанас Камбитов напусна ГЕРБ и отиде във формацията на Цветан Цветанов. Това, както и обединението на други формации за балотажа около издигнатия от ПП-ДБ Методи Байкушев, помогна за победата му.

Така тези избори развенчаха и още един мит - че който е подкрепен от ГЕРБ, получава гарантирано избиране.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Плъзгането на темата за изборите по пързалката за печеленето им, е явно доказателство, че никакъв сериозен извод от случилото се не е направен.

    Ситуационно най-големият губещ наистина е Герб, но не защото не техен кмет има в София и Варна (което без да се навлиза в сложна конспирология видимо е било договорено с "победителите", имайки пред вид яловите кандидатури на баце и за давта града), а защото поведението на Борисов взе да обижда и отблъсква едри части от неговата фенска маса.
    Този Борисов като несамостоятелно политическо поведение и колебливи послания няма нищо общо с онзи Борисов отпреди 2 години, който атакуван отвсякъде, скочи в джипката, обиколи няколко пъти страната, вдъхна кураж на феновете си и закрепи партията си.

    От почти година Борисов е един уплашен, хванат в някакъв магнитен капан партиен феодал, който преглъща всякакви унижения, приема всякакви гаври със себе си и с партията, която представлява. Гледаме някакъв омръзващ вече сезон на "Том и Джери" с Борисов в ролята на тъпата котка.

    Баце видимо слиза по политическата сцена (разминавайки се там с изгряващата звезда Пеевски), завличайки в небитието и градената си като лидерска партия формация.

    Ето нагледнен пример за неадекватността на т.нар. лидерски партии: когато главатарят им попадне под зависимост и започне да принуждава партията си да взема суицидни решения (каквото е това да продължи да измекярства на измамниците в сглобката), доверието в него рухва, електоратът му си намира други представители и партията сублимира. Заради личните зависимости на лидера/собственик, на които се подчинява цялата партия, тя обикновено загива. Така се случи и с партията на царя, за чието съществуване днес знаят само неколцината чиновници, сбрани в една стая под наем, наречена "партийна централа".

    Абсолютно идентично е състоянието и на останалите партии, прекопирали модела на Борисовото партийно строителство, смятайки го за изключително полезен (за лидерите): БСП, Възраждане, триумвирата на ДБ, вечните хелоунисти на ПП. Това са капсулирани около партийния херцог/зи баронети, които много добре знаят, че без неговата/тяхната протекция и филия хляб не могат сами да заработят.

    И в този смисъл темата за размисъл на можещите да мислят, трябва да е ужасно ниската избирателна активност!

    Това е оценката на партийното у нас днес. То е отречено от почти 2/3 от избирателите!
    Българите с квалифицирано мнозинство отрекоха този уродлив политически модел на разпада, в който една чужда сила може да превърне и най-авторитетния (допреди няколко години) национален политик в жалък анимационен герой в ступор.

    Та печеливши на онзиденшните избори са отказващите да приемат тая деформация на представите си за демокрация.

    И е причудливо да се обявяват за някакви победители хорица за които са гласували 1/10 от 1/3 гласували.
    Егати гаврата с демокрацията като цивилизационна ценност са тези избори!

    Нередност?
  • 4
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • + 1

    Дайте сега и другата статия: къде спечели победителят в изборите, освен в София, Варна, Пазарджик (с помощта на ДПС) и в Хитрино (направо с трансфер на кадри и гласове от ДПС)... :)

    Нередност?
Нов коментар