Коментар | Вяли избори, но голяма промяна

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На почти всички им омръзна от избори и гласуванията през последните две седмици минаха почти между другото. Напълно изненадващо обаче те пренаредиха картината на българската политика и начертаха осовите линии на събитията около властта за следващите месеци.

Резултатите от изборите са такива, че всяка от големите партии може да се похвали с успехи, но също и всяка може да посочи важни поражения на своите противници:

  • ГЕРБ получи най-много гласове, спечели най-много кметове и общински съветници. В същото време загуби много важни градове като София и Варна, както и няколко други областни центрове, а също и мнозинството си в общинските съвети на много места.
  • ПП-ДБ спечелиха София, Варна, Пазарджик и Благоевград, както и сериозна част от гласовете в общинските съвети на много места. Надеждата им обаче, че истинската промяна на България ще започна от масова победа по места, не се случи. Навсякъде "промяната" ще трябва да се прави, заедно с тези, които трябва да бъдат променени.
  • БСП почти спечели изборите в София и напълно в още два областни града и много други, макар и по-малки градове. "Почти" обаче не се брои за победа, а и миналите местни избори също излъчиха силна лява "почти" кметица - Мая Манолова, но нейната политическа гравитация изчезна след това.
  • ДПС спечели ключови кметски позиции в регионите си, както и доста общински съветници. Пасивността на движението обаче беше сред основните причини да се загубят кметските места в Пазарджик и Благоевград, а турбуленциите след изборите доведе до оставката на лидера на ДПС Карадайъ.

Всички тези ефекти се случиха в сблъсъка между два противоречащи си изборни феномена. От една страна, това бяха може би най-нечестните и непредставителни избори през последните над 30 години. Няколко неща направиха местния вот сега да изглежда като много неубедителна имитация на демокрация:

  • провалът с машинното гласуване на важния първи тур (който все пак определи състава на общинските съвети)
  • слабата активност
  • огромният брой на невалидните бюлетини
  • доказаните фалшификации и грешки при броенето на гласовете.

От друга страна обаче, това бяха първите избори от много време насам, в които темата за купуването на гласове практически отсъстваше. Разбира се, на някакви места това се е случвало, но много далече от гигантските мащаби на някои от парламентарните избори през последните години. Защо това е така тепърва ще се изследва, но е показателен фактът, че на тези избори поне на едно място (в Провадия) бяха задържани трима души за това, че се заплашвали в местния ромски квартал да НЕ се гласува.

Докъде ще доведат всички тези събития вижте в темата на броя , но сигурното е, че започват по-интензивни размествания на пластовете. И това е добре.

Застоят никога не води до нещо добро и поне два текста от този брой на "Капитал" го доказват:

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Всъщност каквито и да са резултатите от изборите, горният текст е като дялан камък - еднакво правилен (и верен) отвсякъде.

    Жалкото е, че изобщо не отчита волята на суверена, който с квалифицирано мнозинство от 2/3 отхвърли този политически модел, който се явява гавра с базови понятия на демокрацията като цивилизационна ценност.
    Провължава налагането на фалшиви кумири, издигнати с гласовете на няма и 15% от суверена.

    И така, пак да попитам: какво е базовото схващане за демокрацията, което всеки знае още от училище?
    В Л А С Т Н А М Н О З И Н С Т В О Т О!

    Нередност?
Нов коментар