🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нидерландия вдигна ветото за влизане на България в Шенген, но Унгария вече е против*

Амстердам блокираше включването на София в зоната за свободно движение от над 10 години

Марк Рюте вече смята, че България е готова за шенгенското пространство.
Марк Рюте вече смята, че България е готова за шенгенското пространство.
Марк Рюте вече смята, че България е готова за шенгенското пространство.    ©  Shutterstock
Марк Рюте вече смята, че България е готова за шенгенското пространство.    ©  Shutterstock

* Статията е променена в 16.15 ч. на 16 декември

Очаквано Нидерландия вдигна ветото върху приемането на България в зоната за свободно движение Шенген. По-рано днес Марк Рюте, към момента служебен премиер на страната и кандидат за позицията генерален сектерар на НАТО, обяви на влизане в последната среща на лидерите на ЕС за годината, че България може да очаква добри новини.

И те не закъсняха. Правителството на Рюте е внесло по-рано днес писмо до нидерландския парламент, с което обяснява, че България изпълнява всички критерии за влизане в Шенген. С уведомлението управляващите също заявяват, че снемат досегашните си резерви към страната ни. С това официално една от двете пречки за присъединяване на България към шенгенското пространство отпада. Другото се нарича Австрия, но в последния момент сред противниците се включи и Унгария.

Унгария вече е против

Унгария ще наложи вето на влизането на България в зоната за пътуване без контрол с лични документи в ЕС, съобщи външното министерство в Будапеща. Това е първото официално потвърждение от правителството на Виктор Орбан за тази позиция, след като през последните дни тя бе съобщена от Financial Times и коментирана от премиера акад. Николай Денков. Според съобщението, цитирано от Reuters, министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто е казал, че ветото за Шенген е в сила, докато не бъде отменена допълнителната такса за внос и пренос на руски газ, въведена от България. "Дадохме да се разбере на българите, че ако запазят това дълго време, ако застрашат дълго време безопасността на енергийните доставки на Унгария, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", каза Сиярто.

"За да стане това възможно, беше извървян дълъг път през последните месеци - приетите закони в Народното събрание, работата по вдигане на специалния механизъм за наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която дойде през ноември в София с участието на Нидерландия и Австрия. Всичко това бяха правилните знаци и те доведоха до това, че очакваме положително развитие от Нидерландия", заяви министър-председателят акад. Николай Денков от Брюксел.

Австрия все още не отстъпва

Преговорите в Брюксел с Австрия продължават и в този момент "и ще бъдат до последния ден" , заяви още Денков. Премиерът поясни, че снощи е провел среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с канцлера на Австрия Карл Нехамер и с румънския президент Клаус Йоханис. "Обяснихме, че за нас сухоземните граници са важни и разговаряхме как би могло да се подходи.", допълни той.

Преди седмица Виена обяви, че може да пусне България само в т.нар. въздушен Шенген, но не и за сухопътните граници. Към момента няма яснота дали и как България и Румъния ще станат пълноправни членове на шенгенското пространство.

Обратът в нидерландската позиция

Според Нидерландия, през последните години България е продължила да инвестира в правилното прилагане на цялото Шенгенско законодателство. По информация на "Капитал" от дипломатически източници страната приветства допълнителните усилия за укрепване на управлението на външните граници, включително чрез засилено сътрудничество с турските власти, укрепване на капацитета на граничните власти и разширяване на участието на Frontex. Същото важи и за борбата с вторичната миграция чрез допълнителни полицейски проверки във вътрешността на страната. Правителството на Нидерландия също оценява ангажимента на българските власти за засилено управление на границите чрез пилотните проекти за гранични процедури за връщане и предоставяне на убежище.

В същото време Нидерландия счита за изключително важно трайното предотвратяване на вторичната миграция. В тази светлина, се подчертава значението на силните външни граници, доброто сътрудничество по Дъблинския регламент, граничните процедури за проверка и предоставяне на убежище и други мерки, които допринасят за това.

Нидерландското правителство приветства и множеството положителни стъпки, предприети от българското правителство в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията, най-вече конституционната поправка за реформата във Висшия съдебен съвет, която трябва да бъде завършена преди края на 2023 г. Предвид тези положителни и устойчиви развития в областта на върховенството на закона в България, условието за значителен напредък в областта на върховенството на закона е изпълнено. Структурният мониторинг обаче остава необходим, за да се гарантира, че реформите в областта на върховенството на закона се прилагат изцяло, устойчиво и необратимо.

Последната проверка

В края на ноември в България имаше нова мисия за оценка на готовността й за Шенген, като в нея участваха експерти от държавите-членки, включително от Нидерландия, Европейската комисия, който координираше процеса, и представители на агенциите на ЕС Frontex, Europol и Агенцията за основните права (FRA).

Мисията имаше широк обхват и оценяваше съответните развития в различни политически области на достиженията на правото от Шенген (управление на външните граници, връщане, полицейско сътрудничество, съдебно сътрудничество по наказателни дела, широкомащабни ИТ системи като Шенгенската информационна система, основни права и функционирането на властите). По време на мисията беше осъществено посещение на София, границата с Турция и границата със Сърбия.

Доклада на ЕК от проверките поакза, че засилените усилия по българските граници са допринесли за намаляване на миграционния натиск по маршрута на Западните Балкани, който е намалял с 23% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. (брой незаконни преминавания на границата, измерен спрямо същия период през януари-септември миналата година).

Също така България активно е предотвратявала вторичните движения чрез подобрено сътрудничество с турските власти и допълнителни полицейски проверки във вътрешността. В същото време докладът заключава, че са необходими повече мерки за повишаване на ефективната превенция на вторичната миграция към Сърбия.

През изминалата година България също положи значителни усилия за адаптиране на политиките за борба с незаконния престой и за справяне с предизвикателствата в българската система за връщане. Това включва например подобрено сътрудничество със страни като Ирак и Мароко, но също и ускорена процедура за връщане.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 5

    Нашите партньори американци усещат, че недоволството срещу марионетките им у нас расте и трябва да има някакъв успех. Здраво натискат Нидерлания и Австрия за Шенген.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#1] от "scuby":

    Натискат, верно. Ама О`Браян иска срещу това да "поемем" проамериканските афганци, които янките можаха да си вземат при бягството от Афганистан, и които натресоха на европейците.
    Е, сега е наш рад да се отчетем на сюзерена.
    Не се съмнявам, че баце и Со ще го поемат за наша сметка и тоя (к..).
    Знаеш, всичко си има цена...

    Нередност?
  • 4
    00100 avatar :-|
    00100
    • - 2
    • + 1

    Какво по-голямо доказателство за съществуването на третия пол от това да си променяш позицията по ТАКЪВ начин?

    А защо подобно приемане е вредно, лошо и незаслужено, е друг въпрос.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Въпреки изказванията на Борисов и Киро П. поправките по Оня закон, с които се въвеждат безумните такси за пренос на газ не са отменени от НС и в този смисъл са си изискуеми. Унгария е засегната страна и е в правото си да реагира.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    P.S. Тъй като смятам, че газетата направи аудиторията си разногледа в оценъчните категории, да поиграем на топло и студено,а?
    И така:
    1. Важно ли е за БГ членството в Шенген?
    На официално ниво на БГ ЕАполитика - да.
    2. Пречка за членството в БГ в Шенген ли е въведената такса върху преноса на газ?
    Определено! Сиарто заяви, че потърпевшата Унгария (член на Шенген) ще гласува против приемането на БГ, докато таксата не е отменена.
    3. Кой предложи тази такса?
    Асен В., в чуденето си как да върже бюджета. Преди да остави с тази материя да се занимае Йордан Цонев (ДПС). Отварям скоба: ДПС формално няма никакви ангажименти нито към правителството на ПП-ДБ, нито към откриването на неделно училище за (недоклате..) политици.
    4. Не следва ли да се разбира, че с непремислените си действия Асен В. поставя препятствия пред БГ (чийто зам.-министър-председател е) при кандидатстването за прием в Шенген?
    Да, точно това би трябвало да е изводът.
    5. Какво се прави с политици, които с действията си са показали нагледно, че не стават за тая работа?
    Ами сами се оттеглят, ако не искат с безпросветността си вкупом да чукнат дъното с останалите марионетки.
    6. Какво се прави с медии, които определено лъжат и прикриват истината?
    Вие кажете...

    Нередност?
Нов коментар