🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрийското вътрешно министерство: "Да" за въздушен Шенген, разговори за сухопътен не се водят. По-късно втвърди тона

Вицепремиерът на България Мария Габриел си постави срок през 2024 г. да има конкретна дата за премахване на проверките по границите

Проблемът с опашките по сухопътните граници на България и Румъния засега остават
Проблемът с опашките по сухопътните граници на България и Румъния засега остават
Проблемът с опашките по сухопътните граници на България и Румъния засега остават    ©  Димитър Марков
Проблемът с опашките по сухопътните граници на България и Румъния засега остават    ©  Димитър Марков

Министерството на вътрешните работи на Румъния съобщи в сряда вечерта, че на 23 декември е било постигнато политическо споразумение с министерствата на вътрешните работи на Австрия и България за влизане в Шенген по въздушни и морски граници от март 2024 г., докато преговорите за присъединяване по суша ще продължат и през следващата година.

Премиерът Николай Денков потвърди информацията преди заседанието на Министерски съвет в четвъртък.

Румънският премиер Николае Чука коментира в социалните мрежи още сряда вечерта, че "частичното приемане в резултат от политическо споразумение на всички страни - членки на ЕС, е истински успех". Чука казва още, че "ще продължим усилията за допускане на сухопътни граници, пътен и железопътен трафик и пълноправно членство в Шенген. Ние ще продължим преговорите на дипломатическо ниво и ще работим на техническо ниво, за да постигнем този държавен проект, който е от съществено значение за бъдещето на Румъния".

В изявление този следобед премиерът акад. Денков каза, че "след 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес можем да се поздравим с този безспорен успех на българската държава". В отговор на въпрос на "Дневник" Мария Габриел обяви, че България си поставя за цел през следващата година да получи дата за отпадане на контрола по сухопътните граници.

Австрия не води преговори за отваряне за сухопътните граници

В интервю за австрийското издание Kurrier по-рано тази седмица вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер коментира, че разговорите за пълноправно членство в Шенген (с включени сухопътни граници) са "чиста спекулация" на този етап.

От кабинета му заявиха за "Капитал", че "след разговори между отговорните министерства на вътрешните работи в средата на декември, в момента продължават преговорите за линия на Шенген за България и Румъния". Те припомнят австрийските условия са на масата, а именно:

  • Увеличаване на операциите на Frontex в България и пари от Европейската комисия за стабилна охрана на външните граници
  • Засилване на контрола по сухопътните граници
  • Приемане на лица, търсещи убежище, особено от Афганистан и Сирия, от Румъния и България.

Говорителят на австрийското вътрешно министерство Кристоф Рейзер припомня, че "Въздушен Шенген" означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да трябва да летят до Европа през терминалите за трети страни; техните паспорти все пак ще бъдат проверявани от авиокомпаниите, както досега".

Рейзер добавя, че "в момента няма преговори за присъединяване към Шенген по земя и следователно не може да се говори за конкретна дата".

Преди дни Нидерландия официално промени позицията си и вдигна ветото върху приемането на България в зоната за свободно движение Шенген. Междувременно Унгария заплаши да наложи вето заради таксата върху преноса на руски газ през България, но тя бързо беше отменена от парламента. Така единствената пречка остана Виена.

Какво предстои

Според румънски медии, в дните на 26 и 27 декември по дипломатически канали, между министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, включително на ниво дипломатически мисии, акредитирани в ЕС, са се провели дискусии за подготовката на проекторешение на Съвета.

То е необходимо, за да стане "Въздушният Шенген" официална договорка между държавите членки. За това се изисква съгласието на всички страни чрез писмено съгласие, което се очаква на 28 декември 2023 г.

Обновена в 19:24. В последния момент Австрия е втвърдила позицията си по приемането на България и Румъния във "Въздушния Шенген" . Причината била, че правителствата на Румъния и България са избързали да обявят постигнатите договорки преди да е финализирана процедурата във Виена. Това наложи спешната среща този следобед между председателят на външната комисия в парламента Бойко Борисов, премиерът Николай Денков, вицепремиерката Мария Габриел, вътрешният Калин Стоянов и финансовият министър Асен Василев. В крайна сметка се очаква крайното решение на Австрия до няколко дни дали изобщо ще ни допусне поне до част от Шенгенското безпаспортно пространство през март догодина.