Столичният общински съвет остава без председател до догодина с риск да загуби милиони

От ПП-ДБ-СС издигнаха друг кандидат и призоваха за подкрепа, този път и с аргумента че общината ще изпусне средства по европрограми

Борис Бонев оттегли кандидатурата си и предложи за временен председател Грети Стефанова (ДСБ)
Борис Бонев оттегли кандидатурата си и предложи за временен председател Грети Стефанова (ДСБ)
Борис Бонев оттегли кандидатурата си и предложи за временен председател Грети Стефанова (ДСБ)    ©  Велко Ангелов
Борис Бонев оттегли кандидатурата си и предложи за временен председател Грети Стефанова (ДСБ)    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Кандидатурата на Грети Стефанова събра само гласовете на издигналите я, а ГЕРБ, БСП и "Възраждане" не участваха в гласуването.
  • Без председател и без функциониращ съвет София може са загуби милиони за ВиК проекти.
  • Следващото заседание ще е на 11 януари, а след оттеглянето на БСП заради Паметника на съветската армия възможното решение може да е само ГЕРБ.

Цената на невъзможността да се формира мнозинство в Столичния общински съвет и да се избере председател започна да се измерва в пари - София рискува да загуби десетки милиони за ВиК проекти. Отделно спешно трябва да бъде одобрена и план-сметка за чистотата на града. И това обаче не накара общинските съветници да изберат председател в понеделник - за пети път резултат нямаше и следващото заседание е насрочено за 11 януари 2024 г.

Възможното решение на този политически блокаж сега може да дойде само от ГЕРБ, след като общинските съветници от БСП (също и "Възраждане") напуснаха залата и не участваха в гласуването, в знак на протест срещу Премахването на паметника на съветската армия. Те бяха посочили демонтажа на паметника като една от "червените линии" при търсенето на подкрепа за мнозинство от страна на дясното обединение между ПП-ДБ-СС.

В търсене на компромис от ПП-ДБ-СС този път предложиха за председател дългогодишната съветничка от ДБ Грети Стефанова, която и сега заема поста, тъй като е най-възрастният общински съветник. Идеята беше тя да бъде избрана временно, за да може да заработи съветът и комисиите към него и да се усвоят спешно средствата по европрограмите. Това бе вариант работата да се отпуши до формирането на бюджета, със срок някъде до февруари, а в това време партиите да преговарят за "постоянен председател" и "постоянно мнозинство". И този ход обаче не сработи. За Грети Стефанова гласуваха 23 съветници, а 5 за кандидатурата на ИТН - Пламен Данаилов. ГЕРБ, БСП и "Възраждане" не участваха в гласуването. Този път от КОД не издигнаха свой кандидат, но вероятно са гласували за този на ИТН (предвид броя гласове, иначе гласуването е тайно). Така се потвърди и тезата на Борис Бонев (СС), че проблемът при избора на председател не е в неговата личност, а в липсата на отговорност от другите групи в съвета.

Другата линия в сюжета на понеделнишкото заседание беше дали София ще загуби милиони, ако няма работещ градски парламент. За това предупредиха съветници от ПП-ДБ-СС, както и кметът Васил Терзиев, но от ГЕРБ се противопоставиха на твърденията, обяснявайки, че Йорданка Фандъкова е оставила над 400 млн. лв. бюджет към октомври. Последваха обяснения, че тези средства не са заделени за ВиК проекти, каквито са именно застрашените по отношение на сроковете за усвояване по европрограма. От БСП и "Възраждане" пък обясниха, че не са получили достатъчно детайлна информация за какви суми и проекти става въпрос. За пореден път спорът беше не толкова логичен и конструктивен, колкото политически.

Приберете кирливите ризи

Основният въпрос след оттеглянето на БСП остана дали ГЕРБ и ПП-ДБ-СС ще направят "сглобка". Председателят на столичната група на БСП Иван Таков предрече, че това ще се случи след Нова година, но за пореден път се видя, че двете формации не са стигнали до споразумение. От ГЕРБ чакат ПП-ДБ-СС ясно да заявят, че искат тяхната подкрепа, а от ПП-ДБ-СС не искат да настояват за подобно управление предвид предизборната заявка да се разруши досегашният модел на ГЕРБ.

Антон Хекимян (ГЕРБ) съвсем открито заяви, че дясното обединение трябва да спре да вади кирливите ризи на ГЕРБ, ако после иска да управлява с тях, което доведе до принципния въпрос дали цената ще бъде "изпиране" при сглобка и на местно ниво. "Искате ли ГЕРБ да ви подкрепи, или искате да вадите кирливи ризи за миналото управление? Разговорът трябва да е стъпил на добра основа", заяви той. Георги Георгиев за пореден път припомни, че трябва да е ясно дали се готви "червена сватба", както и че най-голямата група в съвета трябва да научи "политическите уроци".

Споровете кой е виновен за липсата на работещ парламент, призивите ПП-ДБ-СС да се определят дали са леви или десни, както и за загубата на евросредства и колко точно са те изкара и кметът Васил Терзиев извън обичайното му търпение. Той взе думата и твърдо се противопостави на ГЕРБ за това, че искат да му припишат провали, които са наследени именно от тях. "Когато говорим за отговорност, е добре управляващите досега също да я носят, защото имаме 70 милиона лева за плащане, но нула лева по сметките за тези проекти, това е наследство, с което аз сега трябва да се разправям. Трябва мнозинство. Тук не става дума за идеология, става дума, че ще загубим тези пари. Тука няма ляво, дясно, това са интересите на софиянци", коментира той.

Милиони за ВиК в опасност

Идеята на дясното обединение беше да се избере временен председател именно за да се направят разплащания по част от водните проекти, тъй като сроковете, по думите на кмета, са до края на декември за програмата "Околна среда", а после да се продължи разговора и да се стигне до управленска структура. В момента има стартирали проекти за канализация в "Драгалевци" и в "Нови Искър", но те не могат да се покрият финансово. (Вижте повече какво спешно трябва да направи Столичният общински съвет в текста тук.) Един от вариантите е общината да вземе заем от финансовото министерството, за да покрие разплащанията.

"Съществува сериозен риск от загуба на милиони за водния цикъл. Предлагаме Грети Стефанова да бъде временен председател, защото това решение е обективно, само за да може да се свърши работа, каквото съм сигурен, че нито един съветник тук няма да бъде против да свърши", коментира лидерът на "Спаси София" Борис Бонев, като припомни, че от ГЕРБ не са се отзовали на нито една покана за преговори досега. А кметът Васил Терзиев увери, че не са правени никакви "скрити договорки" и именно това, че поканите са били за цивилизовани преговори, явно не дава нужния резултат. "Искахме да имаме поне временно решение, до гласуването на бюджета. Големият тест за всяко управление винаги е бюджетът", заяви той.

По принцип, ако се правят дискусии, в него могат да залегнат предложения на всички партии и всяка група да заложи приоритетите си, при което да се гласува с голямо мнозинство. Това не се случваше в миналия мандат, при който опозицията (БСП, ДБ) се чувстваше изолирана при съставянето му. Преговорите за бюджет 2024 обаче могат да родят и друг резултат и да се използват и за основа за формирането на бъдещо мнозинство, предвид че в голяма степен именно са "разговор за политики".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 3

    Ако Терзиев ставаше за нещо и искаше София да не загуби пари тогава отдавна трябваше да се е разграничил от Бонев.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Причудливо хрумване на газетата е с най-невъзможния кандидат да илюстрират изхода от задънената улица в СОС.

    Доста елементарна опорка (прилагана повсеместно от ПП-ДБ и от розовите медии) е, че: "общината ще изпусне средства по европрограми" за милиони.
    По същия начин същите розови "политици" и на национално ниво бързаха да заприходят едни милиарди (таксата върху преноса на газ), пък после станаха за смях, като инициаторите на глупостите инициираха тяхното канселиране...

    Всъщност крайно време е новите розови комсомолци да се научат, че политиката е възможност за компромиси. И в този смисъл кой им е виновен на ПП-ДБ, че предпочетоха упорито да блъскат 2-3 пъти главата на Борис Бонев в стената на несъгласието на всички останали (!) групи съветници? Тогава защо не се замислиха, че предлагат неприемлив кандидат?

    Предложението за Грети Ст. е също толкова неадекватно, защото след действието и бездействието на кмета по отношение на рушкането на ПСА ситуацията в Столична община е коренно променена: политическите лагери са на военна нога и възможността за компромис е микроскопично малка.

    Да, на Явор Дачков е теорията, че за да провалят конкубината между Терзиев и В.Григорова в СОС Ивайло Мирчев от ДБ и двамата представители на ДБ в обл.управа - Тодева и Чичков, са се активирали за часове, за да нарежат паметника. И изглежда логична, още повече, че Георги Георгиев от седмица-две говори за това.

    Е, сега мнозинство на Терзиев и Со и Григорова и Со няма да има.
    Не е казано, обаче, че в СОС автоматично ще се възпроизведе и националната сглобка.
    По две съществени причини:

    а) баце в София бе унизен като въшлив пес от съсглобкаджиите си в НС, когато въпреки договорката чрез яловата кандидатура на арменеца да им предаде ключовете от столицата, те поискаха да го направят назидателно;
    б) никой ли не се сеща, че ДПС няма представители в СОС?! И докато Пеевски на национално ниво дава директивите, на Московска няма как да го прави...Т.е. каквото и да става там, ще наподобява Герб-модела с ПП-ДБ присадена алчност.

    В този смисъл може би е логично да се замислим кой при тази ситуация има интерес блокажът на СОС да завърши с нови избори за съветници?

    Очевидно е, че единствено ПП-ДБ нямат, защото ще понесат купищата негативи за всичко дотук. Всичко останали обаче имат интерес - и Герб, за да покажат кой кара влака, и Григорова, за да си го върне за откраднатата победа, и Възраждане, за да корегира посланието си, и костовистите, за да дадат реванш на маргиналите от някогашното СДС, пък и ВМРО дори...

    Така че мисля че този път ПП-ДБ ще са в ролята на одалиската, за да докарат в сносна фаза (властовото) либидо на баце за София.

    Нередност?
Нов коментар