🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Омбудсманът Диана Ковачева е новият български съдия в Страсбург

Бившият правосъден министър на ГЕРБ има принос към две осъдителни решения срещу България от ЕСПЧ, където ще правораздава

Диана Ковачева
Диана Ковачева
Диана Ковачева    ©  Цветелина Белутова
Диана Ковачева    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради закона на ГЕРБ за конфискацията, защитаван публично от тогавашната правосъдна министърка Диана Ковачева, едва ли някой е предполагал, че точно тя ще стане съдия в Страсбург. Това обаче е ситуацията днес, когато почти всички в България са забравили, че настоящият омбудсман и бивш член на първия кабинет "Борисов" уверено твърдеше, че ние ще имаме най-напредничавото конфискационно законодателство, а европейците ще ни дишат праха.

Законът на Ковачева се оказа калпав, впоследствие беше променен, а днес, когато ЕСПЧ осъжда държавата за неговото приложение, за този "принос" на Ковачева очевидно никой не си спомня. Но пък пред съда в Страсбург висят още много жалби срещу конфискационните закони в България, които ще се разглеждат с участието на Ковачева.

В сряда вечерта, след балотаж в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), настоящият омбудсман беше избрана за български съдия в Страсбург със 7-годишен мандат. Тя получи подкрепа от 115 гласа в ПАСЕ пред съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова, която беше подкрепена от 73 представители в асамблеята. При първото гласуване във вторник Ковачева получи 120 гласа (което е по-малко от нобходимите 50% за избора на първи тур), Вълкова - 104.

Това че Вълкова получи по-добра оценка по време на професионалния подбор в процедурата, изглежда, не е взето предвид при гласуването. Тя беше класирана първа от тримата българските кандидати - веднъж от комисията по избора в София и след това от комитета по избора в ПАСЕ, който прави предварителната преценка на кандидатите.

Лобистка кампания на ГЕРБ

Сред причините за разминаването между професионалния подбор и последвалия политически избор е мащабната лобистка кампания, която партията на Бойко Борисов разви преди и в рамките на сесията на ПАСЕ , където политическото семейство на ЕНП е най-голямо. Два дни преди членовете на асамблеята да гласуват с преднина за Ковачева, представителят на ГЕРБ Георг Георгиев беше избран за заместник-председател на ПАСЕ.

По информация на "Капитал" за кандидатурата на Ковачева ГЕРБ са получили подкрепата и на ДПС (респективно АЛДЕ) и на БСП, които се предполага, че са агитирали за Ковачева в групата на Социалистите, демократите и зелените в ПАСЕ.

Това развитие се случва седмица след като Народното събрание избра вече бившата шефка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за конституционен съдия и това почти взриви юридическата общност.

България е сред държавите, срещу които традиционно има много дела в Страсбург. По-задълбочено вглеждане в професионалната биография на Диана Ковачева показва не само липсата на опит в съдебна зала като съдия или адвокат, а и неразривната ѝ връзка с ГЕРБ.

Тази връзка е формализирана през 2011 г., когато бе назначена за министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов. Пет години по-късно бе избрана за заместник-омбудсман, а през 2020 г. - и за национален омбудсман, като кандидатурата й беще издигнатата от ГЕРБ.

Освен приноса за злополучния Закон за конфискацията, за който ЕСПЧ осъди България, като правосъден министър Ковачева не взе отношение към действията на премиера и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, които открито искаха да се месят в работата на съда. Нещо повече: след като беше избрана на поста, тя заяви пред журналисти, че не вижда никакви проблеми, свързани със съдебната система.

В нейния мандат като министър беше създаден Специализираният наказателен съд, който правозащитниците критикуваха като орган за политически поръчки, доколкото делата в него се използваха за дискредитиране на опонентите на ГЕРБ и ДПС и в крайна сметка приключваха безславно. На откриването на спецсъда през януари 2012 г., Ковачева заяви, обясни, че с него се дава "силно начало на абсолютно безкомпромисна битка с организираната престъпност".

Ковачева има принос към политическото уволнение на възстановената впоследствие съдия от СГС Мирослава Тодорова по поръчка на Цветан Цветанов.

Впоследствие съдът в Страсбург, където Ковачева сега ще правораздава, заключи по този казус, че действията на властите "са мотивирани главно от желанието Тодорова да бъде наказана, а не от законната загриженост за отстраняване на прекомерните забавяния в съдебните производства".

Професионалният отпечатък на Галя Вълкова

Много преди да се съгласи да се кандидатира за ЕСПЧ колеги на съдия Галя Вълкова от СГС я определят като еталон за професионализъм и за юрист, отдаден на правозащитната тема. Всъщност публична тайна е, че Вълкова трябваше дълго да бъде увещавана от колегите си, за да се яви на конкурса за съдия в Страсбург. А един от основните аргументи в нейна полза, е че тя не само е един от малкото български съдии с такава широка компетентност в областта на правата на човека и практиката на ЕСПЧ, но и силно мотивиран правозащитник. Според нейни колеги Галя Вълкова би била най-силната връзка между националните съдилища и Съда в Страсбург, защото идеята е да не се допускат нарушения на основни права на национално ниво, а не да се залива с дела ЕСПЧ.

"България досега не е имала професионален съдия в Страсбург. Уменията на професионалния съдия да анализира и намира правилния баланс между обществения инетерес и правата на конкретното лице, са от огромно значение за дейността на ЕСПЧ. Тя е от малкото български съдии, които познават ЕКПЧ и нейните стандарти и ги прилагат в ежедневната си практика на съдии на национално равнище", коментира бевшият български съдия в Страсбург Здравка Калайджиева.

Галя Вълкова е един от пионерите по прилагане на стандартите на Европейската конвенция за правата на човека като стандарти на съдебната власт у нас. През 16-годишната си съдийска кариера тя е извоювала доверието и уважението на българската юридическа общност със своя професионализъм, опит и почтеност. Има богат опит по дела за домашно насилие, лица с увреждания, права на деца, уязвими групи и др., където прилага и практиката на съда в Страсбург. Колегите й казват, че нейната практика в тези области е повлияла върху начина на разглеждане на подобни дела от съдиите в Софийския районен съд, което е довело и до промени на по-горни съдилища. Разказват как е ходила на място в домове за хора с умствена изостаналост, за да проверява реално как стоят нещата по конкретни дела. Нейно решение за правата на поставените под запрещение, е коментирано в правно издание като "решение, което в своите мотиви надхвърля текущите способности на българското законодателство".

Колегите й работят по изготвен от нея за първи път в българските съдилища сборник с процедурни улеснения при ползването на експерт, който да улесни комуникацията на хората с интелектуални затруднения.

"Съдия Вълкова несъмнено е пионер сред нашата иначе консервативна общност по отношение на защитата на правата на човека, възстановителните подходи в правосъдието и алтернативното разрешаване на спорове. Вдъхновяващото й влияние никога не е било засенчено от политическа намеса, въпреки силната й позиция по важни социални дискусии. Нейната независимост, както и нейната компетентност са безспорни. Това, съчетано с нейния опит в областта на правата на човека, повлия положително практиката на българските съдилища по отношение на Конвенцията поради факта, че съдиите учат най-добре от своите колеги." Това казва председателката на ВКС Галина Захарова в становището си до комитета по избора на съдии към ЕСПЧ в подкрепа на кандидатурата на съдия Вълкова.

Все още няма коментари
Нов коментар