🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Имаме нужда от общност, лидерство, амбиция": "Дискусионен клуб" ще дава ускорение на кабинета

Негов инициатор е бившият съпредседател на "Зелено движение" и депутат Владислав Панев

Бившият съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев учредява клуб "Ускорение"
Бившият съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев учредява клуб "Ускорение"
Бившият съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев учредява клуб "Ускорение"    ©  Юлия Лазарова
Бившият съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев учредява клуб "Ускорение"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият съпредседател на "Зелено движение" и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Владислав Панев създава дискусионен клуб "Ускорение" в рамките на коалицията между двете формации. Учредяването му е насрочено за 6 февруари (вторник), а на събитието се очаква да присъстват политици от ПП-ДБ и бизнесмени. В анонса към събитието организаторите от клуба посочват, че "свободата за бизнеса, ефективната администрация и качественото образование са ключът за по-динамичното развитие на България". "Имаме нужда от общност, която да покаже лидерство, амбиция, предприемачество, идеи за преодоляване на демографската криза и активно включване на всички хора", казват още от екипа на "Ускорение".

Място за изработване на управленски решения

Клубът не е политически, а най-общо идеята за създаването му е да се превърне в място, където политици, бизнесмени и експерти да дават решения по конкретни управленски проблеми. Инициаторът за основаването му Владислав Панев вижда дейността на клуба в две посоки - като "клуб за обмяна на мнения между хора, които са реформаторски настроени и имат еднакви виждания за това накъде ще се развива България", както и като "клуб за натиск", който да се опита да прокарва "либералните идеи за развитието на България" в управляващото мнозинство.

Панев обяснява, че на този етап той и екипът му не са мислили каква ще е структурата на клуба. "Предвиждаме поне в началото да се събираме на доброволен принцип", казва той. А на въпроса дали плановете са клубът да прерасне в партия отговаря така: "Това е въпрос на бъдеще и в зависимост от това от какво България има нужда. На този етап не мога да кажа, че България има нужда от 352-ата партия.".

Засега желание за участие в клуба са заявили депутатите от ПП-ДБ Илина Мутафчиева ("Зелено движение") и Елисавета Белобрадова ("Да, България") като очакванията са да се присъединят и други народни представители от коалицията. А основни говорители на първото събитие на клуба са банкерът Левон Хампарцумян и бизнесменът Филип Ромбаут, съсобственик на торовия завод "Агрополихим" в Девня.

Какви са целите на клуба

"Сега основните скандали в управляващото мнозинство са за персонални назначения, което не би трябвало да бъде така. Основните дискусии трябва да бъдат за политики и за реформи. Защото в противен случай, ако управляващото мнозинство не успее да реализира мащабни промени в България и всички прозападни политически сили се окажат омаскарени от сглобката, ще дадем аргументи в полза на проруските сили в страната", казва Панев. По думите му правителството следва основните приоритети за влизането в Шенген и еврозоната, но те "не са панацея". "Това е основата, над която трябва да се гради. Ние приехме през първите 9 месеца по-голямата част от законодателството, свързано с тези приоритети, и сега въпросът е какво ще правим следващите 9 месеца. На това искаме да дадем отговор чрез нашия клуб", добавя депутатът. И формулира целите така: трябва да се ускори растежа на България посредством реформи в икономиката и конкурентоспособността на предприятията в краткосрочен план, както и в образованието и в здравеопазването - в дългосрочен план. "Защото това са секторите, които ще решат проблемите с демографската криза", смята Панев.

Място за среща на бизнеса и експертите с политиците

"Клубът ще се стреми да даде една генерална концепция за ускоряване на икономическото и социалното движение на България, както и оздравяването на демократичните процеси. Имаме много работа да свършим и аз се включвам в тази инициатива, защото този клуб има ясното намерение да даде решенията как това да се направи", са аргументите на Елисавета Белобрадова да участва в инициативата. Тя вижда ролята си в клуба в намирането на решения в нейния ресор - човешкият капитал. "Той стои в основата на всички останали ресори. Това са хората на България или демографската криза, както политиците обичат да наричат този проблем. Имаме ли всъщност демографска криза, какви са реалните причини за нея, как се стигна до това намаляване на броя на населението, как се отразява това на икономиката ни и дали пенсионната система при този спад на населението ще издържи.", казва Белобрадова и добавя, че по всички тези въпроси има от години данни, но проблемът е, че никой досега не ги е анализирал правилно, за да даде конкретни решения на този проблем. "Дефинирането на проблемите е много по-сложно нещо отколкото хората смятат и въпросът е, че експертите и бизнеса, които познават даден проблем в дълбочина и политиците, които трябва да да го облекат в законодателно решение, не се срещат. Надявам се този клуб да се превърне в мястото, където бизнеса, експертите и политиците ще обсъждат заедно проблемите и ще дават решения", добавя Белобрадова.

"Хубаво е, че политиците започват да говорят с бизнеса, защото бизнесът има нужда от политически решения", казва Филип Ромбаут. Добавя и, че се е съгласил да бъде един от основните говорители на учредителното събитие на клуб "Ускорение", защото неговият инициатор Владислав Панев е един от политиците, които "се допитват до бизнеса и умеят да се вслушват". Ромбаут дава пример с проблема с преработката на индустриалния коноп и ангажимента на депутата въпросът да бъде решен законодателно.

"Става въпрос за това, че сега може да се отглежда коноп след лицензионен режим от земеделските производители, но законът забранява да се преработва. Ние го произвеждаме в България, след което го изнасяме за преработка в Румъния и готовата продукция се връща обратно тук. Това означава, че в Румъния остава добавената стойност, инвестициите и работните места, които могат да бъдат върнати в България", обяснява Панев.

Инициаторът на "Ускорение" има амбицията клубът да предложи конкретни идеи преди ротацията на правителството, които да влязат в управленската програма на кабинета за следващите девет месеца. Те са събрани в документа "Политики за растеж и качество на живот - хоризонт до края на 2024 година". Той съдържа конкретни мерки в подкрепа на свободната инициатива, конкурентоспособността и човешкия капитал, които адресират основните пречки пред икономическия растеж и по-доброто качество на живот, а разписаните политики са в три основни посоки - демография и човешки капитал, конкурентоспособност и икономически растеж, както и бюджет и публични инвестиции.