🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Слънчеви панели за 9500 домакинства: и общините ще определят печелившите от "лотарията"

Общата мощност на предвидените субсидии за домакинства е 95 мегавата при заявки без субсидии за 17 хиляди мегавата към момента - кому е нужно?

Сложните процедури са голямата пречка пред желаещите да инвестират, особено тези, които никога не са се занимавали с това
Сложните процедури са голямата пречка пред желаещите да инвестират, особено тези, които никога не са се занимавали с това
Сложните процедури са голямата пречка пред желаещите да инвестират, особено тези, които никога не са се занимавали с това    ©  Цветелина Белутова
Сложните процедури са голямата пречка пред желаещите да инвестират, особено тези, които никога не са се занимавали с това    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Владислав Панев, депутат от "Демократична България", във фейсбук

Планът за възстановяване предвижда финансиране на два вида мерки за възобновяема енергия в домакинствата: изграждане на слънчеви системи за битова гореща вода и на фотоволтаични системи до 10 kW.

Честно казано, съм доста скептичен към тази мярка от плана. Да субсидираш 9500 домакинства с почти цялата инвестиция в соларни панели. И имената на печелившите от "лотарията" да се определят от общините. При положение че вложението във фотоволтаици вече няма нужда от субсидии, дори и когато няма икономии от мащаба. Гарантирай им цена на изкупуване от 200 лева за мегаватчас (под пазарната на тока в момента) и възвращаемостта е осигурена. По правило субсидиите трябва да се насочват към важни услуги, които не биха издържали на пазарен принцип. Ако се виждате като част от тези 9500 домакинства и не харесвате какво пиша, тъй като очаквате безплатния обяд - помислете как общините ще определят кой да получи парите.

Други са тесните моменти пред развитието на индустрията. Сложните процедури, които отказват всеки, който няма нужната информация и контакти. Затова и сега променяме законите, за да ги опростим. Нуждата от инвестиции в мрежата, за което може да се предвидят повече пари в Плана за възстановяване. Инвестиции за съхраняване на енергия (прословутите батерии и ПАВЕЦ). Без тях системата няма да издържи на включването на много на брой дребни производители с непостоянен приток на енергия.

Това е инфраструктурата, от която се нуждаем, за да мултиплицираме ефекта от плана и на всеки вложен лев от него частният сектор да отговори с 10 нови. Това ще осигури енергийна независимост на домакинства, бизнес и в крайна сметка на България. Другото са пилотни проекти на дребно. Само сметнете - 9500 домакинства по 10 киловата мощност - 95 мегавата. При заявки без субсидии за 17 хиляди мегавата за момента. Кому е нужно? Само на тези, които ще определят кой ще получи парите.

Важните неща през изминалата седмица. В четвъртък приехме на второ четене в енергийна комисия законови промени, с които намаляваме бюрокрацията при инсталиране на нови ВЕИ мощности за собствено ползване. Очаквам финализирането в пленарната зала до 1-2 седмици.

Интересът в момента е огромен. Не е сложно за обяснение защо. Себестойността на енергията от фотоволтаици е с пъти под пазарната цена на тока. Отделно рекордните спестявания в банки, които носят отрицателна доходност заради инфлацията. Да станеш производител на енергия е един от начините да си запазиш парите, и то с прилична печалба, ако продаваш, и спестяване на разходи, ако ползваш за собствена консумация. Всеки може да събере две и две. Заявки за 16 хиляди мегавата, които надали ще се случат изцяло, но определено са показателни за интереса.

Голямата пречка, която адресираме сега, са сложните процедури. Особено за хора, които никога не са се занимавали с това. Точно затова изглежда, че секторът е за богоизбрани, които разполагат с вътрешна информация.

Целта е енергетиката да може да бъде за всеки. Не да бъдем обект, върху който се наслагват високи цени. А всеки човек да може да се включи, да инвестира. Сегашните промени са само за собствено ползване и за инсталации с мощност до 5 мегавата. Буквално от следващата седмица се договорихме да започнем работа и за намаляване на пречките пред търговските проекти. Тук включвам еднофамилните къщи, етажната собственост (покривите на блокове), каквото може.

Тесният момент е мрежата. И се надявам да се осигури финансиране, включително европейско, за изграждане на т.нар. умни мрежи. Така че инсталациите да не гърмят при присъединяване на много на брой малки проекти. Батериите е другото. Въобще ролята на държавата е да осигури инфраструктура, която да мултиплицира ефекта с частни инвестиции без никакви субсидии за много милиарди. Това ще осигури независимост и ниски цени за домакинства, бизнеси и в крайна сметка за цяла България.

Все още няма коментари
Нов коментар