🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анастас Анастасов е новият правен директор на парламента

Това е поредната позиция, овладяна от ГЕРБ преди предстоящата ротация, която става все по-съмнителна

Анастас Анастасов
Анастас Анастасов
Анастас Анастасов    ©  Надежда Чипева
Анастас Анастасов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият конституционен съдия Анастас Анастасов е назначен за шеф на правната дирекция в парламента - със заповед на парламентарния шеф Росен Желязков, считано от 1 март. Това е поредната позиция в държавната власт, на която ГЕРБ пласира свой доверен човек в очакване на ротацията.

По информация на "Капитал" Анастасов е бил назначен без конкурс по заместване. Което е странно, защото в случая няма ситуация на "заместване" - досегашната директорка на дирекция "Законодателна дейност, парламентарен контрол и Право на Европейския съюз" Пролет Михайлова, която преди година замени Ива Митева, наскоро е била назначена за главен редактор на Държавен вестник. Това е овакантило поста за Анастасов, който до момента е бил назначен за сътрудник в парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

Назначението на Атанасов е знаково не само защото това е една от най-важните административни дблъжности в държавата с отношение към нормотворчеството - дирекцията отговаря за качеството на законодателната дейност на Народното събрание. То е симптоматично и заради спорната експертиза на Анастасов, която пребиваването му в Конституционния съд не можа да утвърди, както и за начина, по който е извършено назначението - без конкурс и уж по заместване. Депутати - членове на парламентарната правна комисия, с които "Капитал" разговаря, заявиха, че не са информирани за това назначение и са изненадани.

Анастас Анастасов е на 58 години, роден е през 1965 г. в Ямбол, където е бил прокурор и съдия. Достигнал до позицията председател на Районен съд - Ямбол, преди през 2009 г. да стане депутат от ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Само след една година депутатски стаж бе избран за зам.-председател на парламента, а само две години по-късно - през 2012 г., бе избран за конституционен съдия, което предизвика колосално стъписване сред правните среди.

Анастасов е първият конституционен съдия, който е завършил право в школата на МВР в Симеоново през 1990 г. И едно от първите кадрови попълнения на ГЕРБ, което драстично се разминаваше с минималните професионални критерии за заеманата позиция - без доказана юридическа подготовка в областта на конституционното право, без академични постижения, публикации и др. той бе произведен от районен съдия направо в конституционен.

Деветгодишният му мандат в Конституционния съд изтече в средата на ноември 2021 г., без да се запомни с някакъв принос. На сайта на КС излизат общо седем дела, по които той е бил докладчик за тези девет години. Конституционните съдии се освобождават с огромни обезщетения и с право на пенсиониране при специални условия - веднага и с пенсия без таван.

С това кариерата на Анастасов обаче не приключва. През лятото на м.г. той е бил назначен на служба в 49-ото Народно събрание като сътрудник към парламентарната комисия по вътрешна сигурност - от предишната председателка на тази комисия Десислава Атанасова, която пък бе избрана за конституционен съдия и положи клетва в края на януари т.г. Докато беше народен представител, в първия мандат на ГЕРБ Анастасов оглавяваше същата комисия.

Позицията на директор на правната дирекция в парламента не за първи път става повод за дискусии за спорни назначения. През есента на 2022 г., когато Ива Митева заемаше този пост, неколкократно бе поставян въпросът за конфликт на интереси и несъвместимост.

Нито позицията, нито датата на сегашното назначение са случайни. Причината е предстоящата "ротация" в управлението (ако до такава се стигне). Според уговорките между управляващите заедно с премиерския пост трябва да има ротация и на председателя на парламента между ГЕРБ и ПП-ДБ. До момента председател на Народното събрание е Росен Желязков от ГЕРБ, но запази ли се общото управление между двете партии, председател на парламента ще бъде излъчен от ПП-ДБ. Тук е ключът и към бързането за назначение миналия петък - така на практика ГЕРБ си запазват контрола върху сериозна част от работата на НС.

Ако пък ротацията не се състои и парламентът се разпусне за следващи избори, което изглежда все по-вероятно, президентът ще трябва да избира за служебен премиер само измежду хора, назначени от ГЕРБ - председателя на парламента Росен Желязков, управителя (или подуправител) на БНБ, шефа на Сметната палата Димитър Главчев или зам. председател на палатата и заместника на омбудсмана Елена Чернева-Маркова. Омбудсманът Диана Ковачева и е изключена от тази сметка, защото от април т.г. тя встъпва като съдия по правата на човека в Страсбург.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар