🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Анастас Анастасов

Шеметната кариера с непредвидими обрати на бившия конституционен съдия стигна до правен директор на парламента

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият конституционен съдия и бивш депутат от ГЕРБ и зам.-председател на 41-ото Народно събрание Анастас Анастасов преди седмица бе назначен за директор на правната дирекция на парламента, една от най-важните административни длъжности в държавата. Назначението му със заповед на парламентарния шеф росен Желязков е станало без конкурс и по заместване, макар че не е ясно кого замества - предишната титулярка на поста е преназначена като главен редактор на Държавен вестник буквално броени дни преди инсталирането на Анастасов начело на правната дирекция.

Това е поредният етап от шеметната кариера с непредвидими обрати на Анастасов, който през 2012 г. стана първият конституционен съдия, завършил право в школата на МВР в Симеоново. Като конституционен съдия той получаваше заплата, равна на 90% от средното възнаграждение на президента и председателя на парламента, мандатът му свършва с обезщетение 20 заплати, както и с право да се пенсионира веднага без таван на пенсията.

Доскоро той бе само сътрудник в парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар