🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борислав Белазелков и Десислава Атанасова са избрани за конституционни съдии, БСП ще оспори избора

Корнелия Нинова заяви, че решенията за избора противоречат на решението на КС от миналата седмица, според което забавеният избор на двамата съдии намалява мандата им с повече от две години

Тримата номинирани за конституциионни съдии (отлява надясно) Цвета Рангелова (Възраждане), Борислав Белазелков (ПП-ДБ) и Десислава Атанасова (ГЕРБ) по време на изслушването в парламентарната конституцонна комисия, което се проведе в четвъртък.
Тримата номинирани за конституциионни съдии (отлява надясно) Цвета Рангелова (Възраждане), Борислав Белазелков (ПП-ДБ) и Десислава Атанасова (ГЕРБ) по време на изслушването в парламентарната конституцонна комисия, което се проведе в четвъртък.
Тримата номинирани за конституциионни съдии (отлява надясно) Цвета Рангелова (Възраждане), Борислав Белазелков (ПП-ДБ) и Десислава Атанасова (ГЕРБ) по време на изслушването в парламентарната конституцонна комисия, което се проведе в четвъртък.    ©  Велко Ангелов
Тримата номинирани за конституциионни съдии (отлява надясно) Цвета Рангелова (Възраждане), Борислав Белазелков (ПП-ДБ) и Десислава Атанасова (ГЕРБ) по време на изслушването в парламентарната конституцонна комисия, което се проведе в четвъртък.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пенсионираният съдия Борислав Белазелков и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Атанасова бяха избрани за конституционни съдии от квотата на Народното събрание - избор, който закъсня с повече от две години и това закъснение би следвало да скъси мандата им до по-малко от 7 години.

За Белазелков, който е номинация на ПП-ДБ, гласуваха 154 депутати, против - 63. В подкрепа на Атанасова бяха отчетени 159 депутатски гласа, а 65 бяха против. "За" номинираната от "Възраждане" Цвета Рангелова, народен представител от партията с повече от 20 години адвокатски стаж, гласуваха 42-ма депутати, 105 бяха против и 68 - "въздържали се".

БСП обяви, че ще атакува пред Конституционния съд (КС) и двете решения на парламента за избор на Атанасова и Белазелков с мотив, че те противоречат на решението на КС от миналата седмица, според което мандатите на конституционните съдии, които се избират със закъснение, се намаляват с толкова време, с колкото е закъснението след последната ротация на състава на съда. Съдиите в КС по Конституция имат 9-годишен мандат, а забавянето е повече от две години и с толкова трябва да се намали мандатът.

Но решенията за избора на Белазелков и Атанасова, които бяха внесени и гласувани без промяна от мнозинството в пленарната зала, изрично предвиждат деветгодишен мандат и за двамата избрани, при това с уговорката, че Десислава Атанасова се избира на мястото на съдия Гроздан Илиев, а Белазелков - на мястото на Анастас Анастасов. До момента подобна формулировка, че един съдия с избира на мястото на друг, чийто мандат е изтекъл, никога не е била употребявана при изборите за КС.

Въпреки призивите на опозицията това да бъде коригирано, защото противоречи на прясно решение на КС, мнозинството отказа да направи това, без да даде каквото и да е обяснение за причината да се приеме тази формулировка. Резултатът е, че и този избор ще бъде атакуван пред КС. След гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията й ще подготви искане до КС, с което да оспори формулата за мандата, и призова и другите партии от опозицията да се присъединят към него.

Това означава, че КС отново ще трябва да се произнесе за мандата на членовете му, този път - конкретно за двамата новоизбрани. А междувременно те ще трябва да положат клетва - до края на следващата седмица. По закон новоизбраният съдия полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му, като това става в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. В социалните мрежи се появиха призиви президентът да откаже присъствието си на клетвата и с това да осуети встъпването на Десислава Атанасова - така навремето постъпи Росен Плевнелиев, което стана основание да се попречи на Венета Марковска да стане конституционен съдия. Подобен сценарий обаче едва ли може да се случи сега - присъствието на президента не е задължителен елемент от фактическия състав на клетвата, същественото е новоизбраният съдия да подпише клетвения лист, което навремето бе отказано на Марковска. При сегашния състав на КС това няма как да се случи

Резултатът предизвестен, дебатът скандално профанизиран

Самият резултат от гласуването в пленарната зала беше предизвестен, доколкото номинациите на Атанасова и Белазелков бяха подписани от лидерите на всички парламентарни сили в управляващата сглобка - Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Христо Иванов.

В този смисъл и петъчният дебат в пленарната зала, и изслушването ден по-рано в парламентарната конституционна комисия бяха по-скоро интересни с позиционирането на отделните политически сили по отношение на двамата кандидати, минаващо през атака на опозицията срещу ПП-ДБ, че е преобърнала тотално своето отношение към ГЕРБ и Десислава Атанасова, както и към ДПС.

А някои депутати стигнаха до куриозни прозрения. Народната представителка от "Възраждане" Маргарита Махаева в петък в прав текст заяви, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Съдът на Европейския съюз (СЕС) са органи, съставени от чиновници и "лишени от демократична легитимност". Опитът да се подчини българският Конституционен съд на тези европейски съдилища - ЕСПЧ и СЕС, би означавало заличаване на българската конституционна идентичност, заяви Махаева, като изрази притеснение, че кандидатът на ПП-ДБ, пенсионираният съдия Борислав Белазелков, щял да работи именно в тази насока. "Не съм убедена, че господин Белазелков разбира свойството и ролята на Конституцията за функционирането на националната държава", обясни тя.

Михаева, която в момента е на 46 години, е член на правната комисия и има общо шест години юридически стаж (по данни на Уикипедия, тъй като на сайта на парламента няма информация за нейната професионална квалификация). Завършила е право на 40 години през 2016 г. и оттогава е работила две години като юрисконсулт в частна фирма, а през 2019 г. се е вписала като адвокат в София. Но изказването й е показателно за нивото на дебата около избора на нови конституционни съдии както в пленарната зала, така и в конституционната комисия ден преди това - войнстващ популизъм, юридическа неграмотност и атака, концентрирана основно срещу Белазелков, която само донякъде може да се обясни с факта, че останалите две кандидатки - Десислава Атанасова, до момента председател на парламентарната група на ГЕРБ, и депутатката от "Възраждане" Цвета Рангелова, са им колежки от парламента.

Защо Белазелков не е получил орден "Стара планина", след като е бил предложен, зададоха въпрос няколко депутати. Да не се окаже, че службите са открили нещо за него и са уведомили президента Румен Радев, предположи Цончо Ганев ("Възраждане") във вид на въпрос. Защо е бил назначен за съдия от Държавния съвет навремето (както са били назначавани всички съдии по това време ) - да не би да е бил член на БСП, а ако пък не е бил, значи е имало друга нелицеприятна причина да бъде удостоен за съдия. (Още в четвъртък на подобни въпроси Белазелков заяви, че нито той, нито друг член от семейството му някога са членували в БКП.)

Като реплика по повод на ордените, Явор Божанков пък цитира покойния Кристиян Таков в съвет към студентите му: "Въпросът не опира дотам да ви връчат орден и да го откажете. Положението в държавата е такова, че и през ум да не ви минава да ви връчат орден."

От дебата стана ясно, че голяма част от депутатите все още не знаят, че КС не е съд от съдебната система на страната, а елемент от политическата система.

След гласуването Десислава Атанасова направи изказване, в което благодари на колегите си от пленарната зала "за високата отговорност и чест, която ми оказахте, като ме избрахте за член на Конституционния съд".

"Градила съм името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик. Никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила открито и всеотдайно", каза тя.

Все още няма коментари
Нов коментар