Сагата с кмета на Омуртаг: 1:0 за Ешреф Ешрефов срещу ДПС

Брат му Джафер твърди, че бивш местен лидер на движението го е рекетирал за пари от името на Делян Пеевски

В момента кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е под домашен арест
В момента кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е под домашен арест
В момента кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е под домашен арест    ©  facebook
В момента кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е под домашен арест    ©  facebook
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сюжета около ареста на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов има всичко, за да се напише криминален роман - политически натиск от бившата му партия ДПС да не се кандидатира за кмет, шумна акция по задържането на него и баща му от най-високо ниво на софийската прокуратура, ДАНС и КПКОНПИ, схема за рекет и изнудване от вече бивш партиен кадър на ДПС от името на Делян Пеевски подобна на тази на убития Мартин Божанов - Нотариуса и опити от страна на движението той да бъде отстранен от кметския пост чрез оспорване на избора му за кмет в съда, въпреки че печели вота още на първия тур. А след отказ да се поддаде на рекета "пари срещу освобождаване от ареста" на кмета и баща му, обвиняем се оказва и брата Джафер Ешрефов.

Ешрефов остава кмет

Въпреки показните действия на репресивните държавни органи срещу Ешрефов в странен синхрон с атаките на ДПС срещу бившия си кмет още преди местните избори, той засега удържа частична победа. На 16 март общинската избирателна комисия (ОИК) в Омуртаг потвърди решението си за избора на Ешрефов за кмет и така той остава на поста. До това се стигна след като бившата му партия ДПС оспори резултата от кметските избори, а Административният съд в Търговище отмени в края на ноември решението на ОИК, с което Ешрефов беше обявен за кмет. Той спечели местните избори още на първия тур срещу кандидата на ДПС Алкан Хабил с внушителна преднина - 5 117 гласа срещу 3437 гласа за опонента му от движението.

Мотивите на магистратите от търговищкия административен съд бяха, че има несъответствия между протоколите с резултатите от секционните комисии от вота с данните, отразени в протокола на ОИК. Ставаше въпрос за три секции - две в селата Могилец и Беломорци и една подвижна секция в Омуртаг. В протоколите от тези секции според съда са липсвали подписите на всички членове на секционните комисии. Освен това те са подправяни и от поправките не може да се определи резултата. На тази база съдът не зачете общо 358 гласа в полза на Ешрефов, които са недостатъчни той да бъде избран за кмет още на първи тур и отмени решението на ОИК-Омуртаг за избора му.

Ешрефов и партиите, които го издигнаха за кмет - НДПС на Гюнер Тахир и СДС обжалваха това във Върховния административен съд (ВАС), който потвърди решението на Административния съд, но постанови повторно преброяване на бюлетините в трите спорни секции. Преброяването им не само, че потвърди резултата на Ешрефов, но прибави към към него дори още един глас. Така той се оказа редовно избран на поста с 5 118 гласа и ОИК го обяви отново за кмет. Това решение също подлежи на обжалване, но засега не е ясно дали ДПС ще предприеме такава стъпка. Още повече, че очевидно няма изборни нарушения и всякакви опити на движението да го свали от поста по тази линия удрят на камък.

От името на Д.П.

По същия начин се оказаха безуспешни и опитите на ДПС да рекетират и изнудват Ешрефов и семейството му с идеята да ги вкарат в схема, чрез която, ако бяха приели да участват, щяха да ги държат в зависимост. Тя много прилича на тази със застреляния Мартин Божанов - Нотариуса, като в случая от семейството на Ешрефов са били поискани пари от активист на ДПС, за да се реши проблемът с ареста на кмета и баща му под предлог, че хора на високо ниво в партията искат "да ги спасят и да работят заедно".

Преди десетина дни братът на Ешрефов - Джафер разказа в предаването "ЕвроДикоф" как е бил изнудван от вече бившият общински председател на ДПС във Варна Рюян Ризов да плати сумата от 140 хил.лв срещу освобождаването на баща му и брат му от ареста, както и да бъде предотвратен и неговият арест. Той пусна и запис от един от разговорите си с Ризов.

Джафер Ешрефов разказа, че с него по телефона се свързал непознат човек - Рюян Ризов, който се представил като координатор на ДПС за Варна. Казал му, че се обажда от името на човек с инициали Д.П. и пожелал да се срещнат. "Той каза, че е само гарант и идва от името на човека, който ще стане съпредседател на ДПС", каза Джафер Ешрефов пред Сашо Диков. (Към онзи момент Пеевски беше все още кандидат за съпредседател.)

Срещата се провела на бензиностанция на околовръстния път на Търговище. Според Ешрефов Ризов първо му поискал 20 хил.лв, за да предотврати готвена срещу него специализирана полицейска операция, а след това Ешрефов трябвало да плати още 120 хил.лв, за да бъдат освободени от ареста брат му и баща му. По думите на Джафер Ешрефов двете суми били написани от Ризов на земята.

Интересното е, че разговорът между Джафер Ешрефов и Рюян Ризов става в навечерието на националната конференция на ДПС - 24 февруари, на която Пеевски беше избран за съпредседател на партията. Въпросната среща се е провела на 22 февруари, а Ризов е поискал от Ешрефов да му даде първо сумата от 20 хил.лв още на следващия ден - 23 февруари.

Посредникът: Не сте в състояние да поставяте условия

Ешрефов е записал разговора си с Ризов от 23 февруари и части от него бяха пуснати в предаването "ЕвроДикоф". В записа се чува как Ешрефов иска да се види с "него" и с "него да се разбере" (човекът, чийто посредник твърди, че е Ризов, бел.ред.), защото няма доверие на Ризов. "Аз съм ти казал какви са условията, или се съгласявате на тези условия Аз само съм гарант. Последно което ми е казано - не сте в състояние да поставяте условия и ще си отговаряте за последствията. Хората искат да ви спасят и да работите заедно.", казва Ризов и добавя, че парите са за "съответните институции".

В предаването Джафер Ешрефов разказа и, че три дни след това през нощта му се обадили от ГДБОП и са му казали да отиде при тях и да подаде сигнал срещу Ризов. Информацията за изнудването била подадена на полицията от негов приятел, на когото Джафер Ешрефов предоставил записите на телефонните си разговори с Ризов като застраховка, ако и той бъде арестуван, както го заплашил активистът на ДПС. По думите на Ешрефов приятелят му обаче се притеснил и уведомил полицията за изнудването.

Пред "Капитал" Джафер Ешрефов уточни, че до този момент не е викан на разпит от прокуратурата по сигнала. От ГДБОП го уведомили, че в момента разследващите проверяват дали записите са направени от тези телефони. Той споделя и още един интересен детайл. "Подадох сигнала в ГДБОП на 26 февруари вечерта и на следващия ден той е входиран в районната прокуратура в Търговище. Дали оттам или по някакви други канали някой е уведомил областния председател на ДПС Хамди Илиязов, който се е обърнал към ръководството на партията да ги пита какво да прави, защото в сигнала аз бях написал, че лицето, което ме рекетира ми каза, че идва от името на съпредседателя на партията (Пеевски, бел.ред.). И те са го изключили от ДПС", разказва Джафер Ешрефов.

Ризов беше общински председател на ДПС във Варна и бивш общински съветник от движение във варненския общински съвет. Бил е кандидат на депутат в листата на ДПС във Варна и за евродепутат на предишните избори за Европейски парламент.

Около изключването на Ризов има и още два интересни детайла. Първо то не е обявено публично, а е огласено официално чак на 8 март, малко преди участието на Джафер Ешрефов в предаването "ЕвроДикоф". А от фейсбук страницата на движението във Варна се вижда, че единият от посочените от партията мотиви за изключването му е по член от партийния устав за "издаване на партийна тайна".

И Джафер вече е обвиняем

По сигнала за рекет на Джафер Ешрефов все още няма резултати, но за сметка на това е на път да се сбъдне заканата на посредника Ризов, че ако не плати и той ще има проблеми с правоохранителните органи. Миналия четвъртък Джафер е получил призовка да се яви на 26 март (вторник) в районното управление в Омуртаг на разпит в качеството му на обвиняем по предварително производство на софийсктата градска прокуратура от 2023 г. и по досъдебно производство от тази година. Засега не е ясно в какво точно е обвинен брата на кмета, но ако се съди по посочените в призовката производства, най-вероятно става въпрос за разследването срещу кмета на Омуртаг и баща му.

След шумната акция на софийската прокуратура, ДАНС и КПКОНПИ по задържането на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов и на бащата му Хасан Хасанов на 20 февруари двамата са с мярка за неотклонение - арест. Хасанов е в ареста в Шумен, а Ешрефов е под домашен арест по обвинение за участие в организирана престъпна група, свързана с обществени поръчки на общината за дърводобив, при които те са печелени от определени фирми и след това са наемали дружества на Хасанов за подизпълнители.

Кой е Ешрефов

Ешрефов е трети мандат кмет на Омуртаг като първите два мандата беше издигнат от ДПС, а на последните местни избори се яви с регистрациите на две други партии - НДПС с лидер Гюнер Тахир и СДС след като напусна редиците на движението. Причината за разрива му стана несъгласие с подредбата на листите за депутати на ДПС и по специално поставената на второ място в нея бивша депутатка и член на ръководството на движението Имрен Мехмедова, чийто баща е собственик на месокомбината в Свищов. Предприятието беше мястото, откъдето Делян Пеевски откри предизборната си кампания за парламентарния вот през ноември 2021 г. в качеството си на водач на листата на ДПС във Велико Търново и за пръв път даде продължително интервю за видеоканала "Шибанистан" след включването му в санкционния списък за корупция "Магнитски" и след като пропусна да се кандидатира за депутат на предишните избори.

Заради несъгласието с тази подредба на листата Ешрефов напусна ДПС заедно с цялата партийна структура на движението, която дотогава беше най-голямата в търговищка област. Сътресението в редиците на партията тогава стана причина ДПС да загуби едното депутатско място в региона, откъдето традиционно влизат двама депутати. А според местни партийни централи гласовете на напусналите ДПС са отишли за БСП, откъдето пък левицата вкара депутат за път път от много време.

Политическия натиск на ДПС като deja vu

След шумното напускане на ДПС обаче Ешрефов започва да има проблеми с властите. Според лидера на НДПС Гюнер Тахир тези акции са политически натиск и за отмъщение, защото и времето, в което се случват не е избрано случайно.

Първо ДАНС провежда акция през септември влиза и запечатва общината, прави обиски и разпитва служители - две седмици преди откриването на предизборната кампания за местните избори. "Тогава искаха да го сплашат, за да не се яви на изборите за кмет. Той обаче не се поддаде и спечели срещу кандидата на ДПС", смята Тахир.

След изборите пък ДПС оспори резултатите за кмет, въпреки внушителната преднина пред кандидата на движението, с която Ешрефов спечели вота.

Брат му Джафер казва, че това не е първия първия случай, при който се оказват в ситуация на разрив с ДПС, след който следва натиск чрез различни държавни институции. Той разказва, че през 2003 г. семейството му, което е влиятелно в общината не подкрепило тогавашния кандидат за кмет на ДПС и застанало зад независим кандидат, който спечелил още на първия тур. След изборите дърводелския цех на семейството бил затворен за осем месеца. "Беше наредено на директора на горското стопанство в Омуртаг да не ни дава да режем дърва.", каза Джафер. И добавя: "Спечелването на сегашните избори от брат ми е втора победа срещу ДПС. Това много ги боли. И те искат да си отмъстят, смята той.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар