Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": Ще видим кампания на парадоксите

Партиите ще агитират на поне два гласа

Боряна Димитрова    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ще видим кампания на парадоксите. Тя ще е хем ще е вяла, хем ще бъде и доста изнервена. Вяла, защото драматично е спаднал интересът на избирателите към избори, партии и личности. И няма политик, който да може да води силна кампания при катастрофално нисък интерес от страна на избирателите. Същевременно именно поради този вял интерес кампанията ще е изнервена: кандидатите ще трябва да опитват да наложат теми, личности, мобилизация и резултати в тотален дезинтерес.

Трябва да се има предвид, че независимо дали изборите са две в едно или на съседни дати кампанията за европейските и националните ще се припокрие. Ето защо няма как поне ПП-ДБ, а и ГЕРБ, да не се опитват да водят разговор и по европейски теми. Парадоксът е, че тази тематика ще отвори ниша за националистически теми, което пък ще разширява полето на крайнодесни партии.

Вероятно формациите, които досега бяха в управлението, ще бъдат по-обрани и внимателни в кампанията, защото досега управляваха заедно, а и вече декларираха, че ще опитат да управляват пак заедно. Това ще направи кампанията на два или три гласа.

Ще има една водеща линия. При ГЕРБ се очаква да бъде по-умиротворителна - официалните думите на Борисов ще са в стил "нека сме внимателни". На втори и на трети глас обаче партията ще води доста по-хард кампания, по-противопоставяща по отношение на ПП-ДБ. Точно обратното ще бъде при "Продължаваме промяната - Демократична България". Те нямат друг ход, освен да направят една по-противостояща на ГЕРБ кампания, но паралелно с това ще се чува техният втори глас - за възможна коалиция с ГЕРБ.

Вероятно е ГЕРБ да имат преднина на изборите, но с колко на този етап е трудно да се предвиди. Големият въпрос е за ПП-ДБ и какви позиции ще съумеят да извоюват, а оттам и с какви възможности за влияние ще са в следващия кабинет.

Вероятно е ДПС да си запази приблизително същото тегло. Там интересното е дали, след като Пеевски получи лидерски пост, партията ще съумее да привлича нови избиратели, каквато заявка беше дадена. "Възраждане" изглеждат в горната си точка, може да достигнат до около 15%, а за ИТН още не е ясно. Казано накратко, две са големите въпросителни - каква подкрепа ще съберат ПП-ДБ и ще се появи ли нов проект, за който изглежда че нито има достатъчно време, нито има силна фигура, която да застане зад него. Затова и ключовият въпрос е дали резултатът на ПП-ДБ ще ги направи смокинов лист на едно друго управление, или ще им даде достатъчно сериозна тежест.

Колкото до действията на служебното правителство, най-вероятно номинираният за премиер Димитър Главчев ще опитва да действа максимално обрано, така че да не се предизвикват поводи за изостряне на ситуацията. Целта му ще бъде да не дава възможност да се консолидира вот антислужебното правителство, а оттам и анти-ГЕРБ заради това, че е избрал ярки политически фигури. Ако в кабинета има силно оцветени лица, това би било директно вдигане на топката за мобилизация в кампанията. Затова този модел ще бъде избегнат. Съвсем отделна тема обаче е дали ще има опити да се подпомагат отделни политически актьори. На този фон президентът Румен Радев по-скоро ще се пази от кабинета, защото основната му цел ще бъде да покаже несъстоятелността на конституционната реформа, от една страна, а от друга, на политическите играчи.