🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След намеци от страна на ДАНС за замесени съдии: Банкова и Димитров останаха окончателно в ареста

Цялата престъпна група се оказа подпомагана и от митничари, но неясно защо те не са обвинени

Шефът на ДАНС Пламен Тончев
Шефът на ДАНС Пламен Тончев
Шефът на ДАНС Пламен Тончев    ©  Велко Ангелов
Шефът на ДАНС Пламен Тончев    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Задържаните Петя Банкова и Стефан Димитров са обвиняеми за участие в престъпна група за контрабанда. Заедно с тях през тази седмица беше обвинен и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.
  • Прокуратурата твърди, че са прекарвани нелегални цигари през гранични и митнически пунктове със съдействието на двамата бивши шефове

Бившата директорка на агенция "Митници" Петя Банкова както и соченият за контрабандист Стефан Димитров останаха окончателно в ареста. Това стана в четвъртък след заседанието на Апелативния съд в София.

Оставането им под стража беше постановено от съдия Веселин Пенгезов. Определението му беше кратко, а в него не се посочиха никакви доказателства от разследването, каквато е обичайната практика на съда в подобни ситуации. Пенгезов прочете няколко изречения, с които съобщи че жалбите на обвиняемите са неоснователни, а решението на градския съд да останат задържани е правилно.

Решението на апелативния съд е окончателно, като мерките бяха разгледани в особен контекст. Само преди ден пред нарочно създадената парламентарна комисия за случая шефът на ДАНС Пламен Тончев направи редица недоказани внушения за съпричастност на съдии към "престъпната група" за контрабанда. Пред народните представители той каза, че агенцията е установила, че "десетима служители на съдебната система - следователи, прокурори и съдии", са подпомагали канала. Информацията за това от ДАНС предали на прокуратурата. Тончев продължи с разсъжденията си, които, както той сам каза, са "абсолютно недоказуеми". Неслучайно според нас, каза пред депутатите той, се правят тези опити за отлагане на съдебните заседания чрез болни адвокати.

Кой съдия би се осмелил да ги пусне?

След това му изказване пред парламента можеше да се предположи с голяма доза сигурност, че Банкова и Димитров ще останат в ареста. Причината изглежда очевидна: председателят на ДАНС в прав текст каза, че обвиняемите чрез трикове си избират при кой съдия да попаднат, за да бъдат освободени. Като наред с това обясни, че престъпната група се подпомагала от десет магистрати. Никой от въпросните десет обаче не е обвинен, защото очевидно няма неоспорими доказателства за това.

В крайна сметка обаче явно не доказателствата са важни, защото внушението вече беше направено: ако някой от апелативния съд отмени мерките на обвиняемите и ги замени с по-леки, той явно ще е от ония десетима души, за които ДАНС има данни, че подпомагали групата.

Задържаните Петя Банкова и Стефан Димитров са обвиняеми за участие в престъпна група за контрабанда. Заедно с тях през тази седмица беше обвинен и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

Прокуратурата твърди, че са прекарвани нелегални цигари през гранични и митнически пунктове със съдействието на двамата бивши шефове. Подозира се, че в схемата са участвали още бащата на Димитров - Марин, както и соченият от години като контрабандист Никола Николов-Паскал (той никога досега не е бил обвинен). И в момента Паскал е обявен за издирване.

Принуда чрез повишение

Междувременно стана ясно, че срещу Банкова има повдигнато и ново обвинение. То е принуда, защото по искане на Стефан Димитров размествала и преназначавала на нови позиции различни митнически служители.

Случаите са 18, а куриозното е, че част от "принудените" се оказали повишени против тяхната воля, твърдят от разследването. На Банкова са повдигнати и обвинения в длъжностно престъпление.

Обвинението срещу Живко Коцев

На този фон в сряда прокуратурата повдигна обвинения на вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпната група. Неговата мярка, за разлика от тези на Банкова и Димитров, е гаранция, а не задържане под стража. Така Коцев е на свобода срещу внесени 20 000 лева.

На този етап остава неизяснено как от таен свидетел, каквато информация беше публикувана в близки до прокуратурата издания, Коцев стана обвиняем. Като той е привлечен повече от седмица след останалите членове на ОПГ-то.

Преди да бъде обвинен и още докато беше главен секретар, Коцев каза, че е бил принуждаван да подаде оставката си от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнал до бившия премиер Николай Денков (препратен до прокурора по разследване на главния прокурор) Коцев твърди, че е бил заплашван от Сарафов, че "ако не си подаде оставката, го чакат обвинение в тежко престъпление и арест".

Коцев първо подаде оставка, а после я оттегли. Докато беше в оставка, той беше в качеството на свидетел, но изглежда, че след като "проговори", процесуалното му качество се измени и той действително беше обвинен в това, за което по неговите думи е заплашван. По смисъла на закона участието в ОПГ е тежко умишлено престъпление.

От ДАНС уличили и митничари, но те не са обвинени

Цялата престъпна група се оказа подпомагана и от митничари. По думите на шефа на ДАНС Пламен Тончев пред парламентарната комисия освен всички замесени - Банкова, баща и син Димитрови, Живко Коцев, десетима магистрати (предадени на прокуратурата), в схемата били уличени и митнически служители.

Тончев каза, че "митничари на различни нива са подпомагали" групата. Остана напълно неясно защо те не са обвинени щом са разкрити като помагачи.

Разработката е водена от ДАНС цели две години. През това време агенцията е наблюдавала митническата организирана престъпна група, но по неясни причини не е извършвала арести. Установена била дори и среща за "предаване на дарове на паркинга до сградата на Народното събрание". ДАНС обаче не направили нищо.

Тончев не уточни кой на кого е давал даровете, но думите му бяха след твърдения, че арестуваните баща и син Марин и Стефан Димитрови са контактували с длъжностните лица, които да осигуряват протекция за групата.

И още: по думите на Тончев престъпната група ползвала протекция на най-високо "политическо и държавно ниво". Кои са конкретните хора зад това ниво отново не беше обявено.

Самата Петя Банкова пък била разработвана над 8 месеца, или казано иначе, малко след като става зам.-председател на Агенция "Митници" миналата година. По това време ДАНС установява познанството ѝ с Димитрови, но не прави нищо, защото като зам.-председател тя не можела "да назначава и уволнява хора".

Един камион цигари и разпит за всички началници в МВР

Пред депутатите Тончев не успя да обясни защо, след като агенцията, която контролира, работи от две години по организираната престъпна група, успява да спре едва два камиона цигари.

Шефът на ДАНС каза, че по линия на чуждестранното сътрудничество агенцията уведомила партньорски служби, че въпросната група произвеждала нелегални цигари. Информацията обаче била чувствителна и публично Тончев можел да каже "едва 10%".

На този фон в четвъртък стана ясно, че по делото е разпитан и шофьор на камион, който карал цигари през границата. Той обаче твърди, че влязъл от Сърбия в България без проблеми, след митническа проверка, а в документите било записано, че пратката е от цигари. След това не могъл да разтовари веднага в района на София, защото били почивни дни, и откарал камиона в пазарджишкото село Црънча.

Там той е открит при акцията срещу Банкова. Адвокатът на Стефан Димитров - Ивайло Найденов, попита как може да се говори за контрабанда, след като цигарите са влезли у нас легално. Първата инстанция намери връзка на Димитров с контрабандата, защото има доказателства, че в телефона му е открита локацията на същия камион. Според адвоката обаче такива категорични данни няма.

От развръзката по случая през тази седмица в крайна сметка стана категорично ясно, че Банкова и Димитров ще бъдат в ареста, а Живко Коцев е с мярка "гаранция". Всички останали данни и твърдения, изскачащи покрай скандала, или си противоречат, или са неофициални, или повдигат повече въпроси, отколкото да дават отговори.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Какво странно има, че Тончев не споделя пред комисията в НС - както сам казва - 90% от фактите по казуса!?
    Пък и самият факт, че неговото изказване го има часове по-късно на няколко места в тубата, говори ясно що за цирк е заниманието на въпросния тип комисии. И той прекрасно го схваща.

    Да, сериозен въпрос е доколко на (политическите) убийци на ПП им е нужно да се унищожи тоя недъгав конгломерат. Ако трябва да се стигне до край - и съседите на въпросните митничари ще операт пешкира, но мисля, че целта е просто върхушката на ПП да се злепостави (и се лиши от подкрепата на посолствоТО), а вторият и третият ешелон да се маргинализират и вкарат в зависимост. ПП няма да изчезне до края на седмицата, а друго си е да имаш на синджир още 10-15 не твои депутати, нали?

    Но мен по ме притеснява това, което разчитам в езика на тялото и в изказванията на баце: изключително нервно поведение, невъздържаност и неспособност да преценява и най-първосигналните реакции на действията си (Дани Митов), затъването му в словесни престрелки срещу хора, с които няма никакъв интерес да води войни (Пеевски).
    Нещо става с Борисов и причината за това едва ли е избелялата от размахване чернова на Магнитски от отново появилия се О`Браян.

    Дали американецът не иска БГ месо за Източния?

    Нередност?
Нов коментар