Аферата "Живко Коцев": Николай Денков подаде сигнал срещу Борислав Сарафов

Зам. градският прокурор на София Христо Кръстев потвърди, че е присъствал на разговор между секретаря на МВР и шефа на обвинението

Живко Коцев твърди в официален документ, че Борислав Сарафов и Калин Стоянов са го принудили да подаде оставка.
Живко Коцев твърди в официален документ, че Борислав Сарафов и Калин Стоянов са го принудили да подаде оставка.
Живко Коцев твърди в официален документ, че Борислав Сарафов и Калин Стоянов са го принудили да подаде оставка.    ©  Велко Ангелов
Живко Коцев твърди в официален документ, че Борислав Сарафов и Калин Стоянов са го принудили да подаде оставка.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако не подадеш оставка, те очакват обвинение в тежко престъпление и арест." С тези думи Живко Коцев твърди, че е бил принуждаван да напусне поста главен секретар на МВР. Заплахата той чул на 3 април (сряда) на среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, шефката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, нейния заместник - Христо Кръстев, както и с шефа на КПКОНПИ Антон Славчев.

В сряда вечер Коцев твърди, че се е срещнал с вътрешния министър Калин Стоянов, който му предоставил попълнено заявление за напускане, което главният секретар подписал.

Всичко това - от срещата, на която неясно защо присъства Сарафов, до обясненията, че Стоянов е подтикнал главния секретар да подпише попълнената оставка, е описано в сигнал, който на 6 април Живко Коцев е подал до Николай Денков.

В понеделник премиерът в оставка е сезирал по реда, описан в Наказателно-процесуалния кодекс, ad hoc прокурора по разследването на главния прокурор - Даниела Талева.

Причината е очевидна: няма никакво основание, на което изпълняващият функцията главен прокурор, който според поправките в конституцията оглавява само административно Върховната прокуратура, да присъства на подобна среща, без значение какво е било съдържанието ѝ.

Освен до ad hoc прокурора премиерът в оставка Николай Денков е изпратил сигнала от Коцев и до правосъдния министър в оставка Атанас Славов. Той от своя страна е пуснал искане за проверка на обстоятелствата до Инспектората към Висшия съдебен съвет, съдийската и прокурорската колегия и е предложил свикване на общото събрание на двата органа, които да разгледат твърденията на Коцев и да преценят редни ли са действията на споменатите от него прокурори - от и.ф. шефа на прокуратурата до Илияна Кирилова (СГП) и нейния заместник Христо Кръстев.

Прокурор Кръстев: Бях на срещата

"Капитал" опита да потърси за коментар Борислав Сарафов с въпроси бил ли е на такава среща, в какво качество и заплашвал ли е Живко Коцев, че ако не подаде оставка, ще бъде обвинен и арестуван. Главният прокурор не отговори на обажданията. Христо Кръстев, зам. градски прокурор и говорител на СГП, обаче потвърди за срещата.

"Присъствах на такава среща на 3 април", как той. Но отказа да обясни защо е била срещата, какво е наложило съставът ѝ да е точно такъв, както и дали главният секретар е бил принуждаван да подаде оставка.

Какво се случи с главния секретар на МВР

От сряда миналата седмица главният секретар на МВР Живко Коцев се превърна в герой на политически трилър. На 4 април сутринта се оказа, че е подал оставка "по лични причини", а впоследствие "изчезна". На следващия ден номинираният за служебен премиер Димитър Главчев каза, че взел решение да запази спорния вътрешен министър Калин Стоянов, защото при отсъствието и на Коцев трябвало да се осигури приемственост и МВР да работи.

Веднага след това съобщение в Министерския съвет брифинг свика министър-председателят в оставка Николай Денков, който оповести, че Живко Коцев е бил принуден да подаде оставката си от "висш представител на прокуратурата и вътрешния министър Калин Стоянов". Самият Коцев обясни, че очаква очерняща кампания, но оттегля подадената оставка.

Коцев и случаят с Агенция "Митници"

Междувременно неофициално източници и от МВР, и от прокуратурата започнаха да лансират информацията, че главният секретар е тясно свързан с аферата в Агенция "Митници". Ето защо той станал "анонимен свидетел" на разследващите от ДАНС, прокуратурата и КПКОНПИ. Причината била, че Коцев бил в близки отношения със сочените за "контрабандисти" баща и син Димитрови.

Понеже информацията беше неофициална никой не успя да обясни разумно защо ако най-висшето ръководство на МВР е замесено в контрабандни канали (все още недоказани), той не е привлечен като обвиняем, а разследващите са избрали "щадящия подход" да го ползват като анонимен свидетел.

Нещо повече - логиката на опазването на държавния интерес е, че прокуратурата не би следвало да сключва сделки с висши полицаи, ако те са уличени в престъпление, тъй като следващите, които ще заемат тази позиция, също ще предполагат, че ако са недобросъвестни и бъдат хванати, ще им се размине.

Но дори и да допуснем, че Коцев би се превърнал във важен свидетел на обвинението, изглежда напълно недопустимо и.ф. главният прокурор в компанията на двама висши прокурори от звено на обвинението, което не му е подчинено, да притиска някого и да му предлага сделка "оставка или арест" по какъвто и да е повод, защото тава прилича повече на рекет.

Часовникът и снимките

Същевременно казусът с арестуваната шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова се разви и през почивните дни, като допълнително въвлече главния секретар на МВР.

Банкова остана задържана по решение на градския съд. В ареста остава и другият обвиняем, Стефан Димитров, а баща му Марин Димитров беше приет в "Пирогов". Решението е на съдия Тони Гетов.

При разпита й като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но съдът отбелязва, че има доказателства от СРС-та и свидетелски показания, от които се установява, че ги познава.

По време на заседанието се разбра, че Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец, както и че са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев.

"Има и експертиза, от която е видно, че двамата се срещат в хотел в Правец. В проведените от тях разговори многократно се обсъждат аспекти от дейността на Агенция "Митници", каза съдия Тони Гетов и посочи, че има и снимки и разговори за проведени срещи между Петя Банкова и главния секретар на МВР Живко Коцев, организирани от Стефан Димитров.

Нещо повече: след заседанието на съда стана ясно, че снимки от края на март се виждало как в автомобил до летище София Стефан Димитров подарява на Живко Коцев часовник, който прокуратурата определя като "скъп".

Защитата посочва, че бивш колега на Банкова от ДАНС я е запознал със Стефан Димитров и докато била в агенцията, тя имала няколко срещи него.

Според адвокатите основната част от анонимните свидетели базирали показанията си на основата на твърдения като "чувал съм" и "до мен стигна информацията", което не давало реални доказателства.

Анонимни свидетели твърдят, че обвинените са в близки отношения с бившия вътрешен министър Бойко Рашков и с главния секретар на МВР Живко Коцев. Намесени са били и имената на министъра в оставка Калин Стоянов и финансовия - Асен Василев. Според адвокатите обаче не става ясно дали тези познанства са свързани по някакъв начин с обвинението и дали са реален факт, или са слухове.

Докато тези анонимни свидетелства текоха контролирано към медиите, снимките, които са ползвани в съдебна зала с неясно каква функция (тъй като Коцев не е обвиняем), бяха публикувани в някои жълти медии, близки до ГЕРБ и ДПС. На тях действително се виждат обвиняемият Стефан Димитров, Живко Коцев и бившата министърка на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова. Пред нея Коцев се хвали с новия си часовник, който преди това е бил в опаковъчна кутия.

Впоследствие Ангелкова се разграничи от главния секретар. А той все така пази публично мълчание.

Два проблема

От случващото се с главния секретар на МВР на дневен ред изскачат поне два съществени проблема.

Първият е, че ако висш полицай е уличен в престъпление, той трябва да понесе наказателна отговорност, защото така се прави в правовите държави.

Вторият е, че независимо дали главният секретар е извършил престъпление (за което той не е привлечен като обвиняем), няма как това да бъде ползвано, за да се упражнява срещу него принуда да предприема едно или друго действие. Още по-малко от главен прокурор.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 7

    Разбира се, че съждението "Ако не подадеш оставка, те очакват обвинение в тежко престъпление и арест" е форма на принуда и е нарушение на закона. Нарушение е с това, че подаването на оставка заменя наказателно преследване.

    Живко Коцев - най-висшият полицай в БГ! - трябва да бъде съден за участие в ОПГ, достатъчно материал за което престъпление поизтече по медиите
    Това е и мнението на съдия Тони Гетов на заседанието за определяне мярката за неотклонение на контрабандистите от Аг. Митници.

    И доста шизофренно е хем да се декларираш, че се бориш за действително правосъдие и наказване на престъпниците във властта, хем - когато са от твоите (ППДБ) всячески да се опитваш да ги отървеш...

    Политическата шизофрения е нелечима!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    P.S. Целото ППДБ (в оставка) се е хвърлило на барикадата да брани лицето ЖК, вдигайки шум до Бога, че въпросният бил принуждаван да подава оставка.
    А съвсем намясто е въпросът може ли участник в ОПГ да бъде главен секретар на МВР? Щото по тая ППДБ логиката и някой от тежките случаи в психиатрична клиника може да я управлява...

    Лицето ЖК от днес е в болнични, за да протака връчването на обвинителен акт.
    Допускам, че ще е "болен" до обявяването му в партийната листа на ППДБ, с което ще получи имунитет, пък ако има кой да му гласува, ще се окичи и с депутатски имунитет.
    До момента, в който прокуратурата ще поиска свалянето на имунитета му и...

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    P.P.S. И снимки - на гл.секретар, пачки €, кученце, пачки €, трафиканти, пачки €, БРашков, пачки €, ТИР, пачки €, гл.секретар...

    https://afera.bg/e %d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8/

    Нередност?
Нов коментар