Медицинският съвет предлага масов скрининг за коронавирус

Без него няма да има ясна картина на епидемията и съответно хоризонт за преодоляването ѝ

Председателят на медицинския съвет към правителството проф. д-р Коста Костов коментира, че досегашните мерки за ограничаване на вируса са добри и ще ги дискутират в края на извънредното положение
Председателят на медицинския съвет към правителството проф. д-р Коста Костов коментира, че досегашните мерки за ограничаване на вируса са добри и ще ги дискутират в края на извънредното положение
Председателят на медицинския съвет към правителството проф. д-р Коста Костов коментира, че досегашните мерки за ограничаване на вируса са добри и ще ги дискутират в края на извънредното положение    ©  Надежда Чипева
Председателят на медицинския съвет към правителството проф. д-р Коста Костов коментира, че досегашните мерки за ограничаване на вируса са добри и ще ги дискутират в края на извънредното положение    ©  Надежда Чипева

Масов скрининг за диагностициране на коронавирус предлага медицинският съвет към правителството, който беше създаден в неделя като своеобразен контращаб на националния кризисен щаб.

Според председателя на медицинския съвет проф. д-р Коста Костов експертите в съвета ще предлагат само медицински решения и алгоритми за диагностика и лечение на заболяването. До дни ще бъде готово първото предложение и то е да започне масово тестване за коронавирус.

Това е глътка надежда за по-бързо преодоляване на здравната част от кризата. До момента правителството предприема само мерки за намаляване на скоростта на заразяване, но не и за установяване на реалния размер на епидемията и активното ѝ ограничаване. Без масово тестване на практика не може да има ясна перспектива за това докога ще са нужни ограничителните мерки и кога ще бъде достигната и премината критичната част от епидемията.

Сутринта проф. д-р Тодор Кантарджиев съобщи, че капацитетът на петте лаборатории, които в момента изследват пациенти, подозрителни за коронавирус и техните контактни лица, е 300 теста на ден. В същото време кризисният щаб се съмнява в достоверността на бързите тестове и не ги ползва.

Лекарите не знаят къде сме в кривата на болестта

Според доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в Инфекциозна болница и член на медицинския съвет, той е чул някои странни твърдения за тестовете, които "ако са на изпит, няма да минат".

"Един болен отделя коронавируса в околната среда 4-5 дни, преди да се появят симптомите на болестта, и 20 - 30 дни след началото на симптомите. През този период вирусът може да бъде хванат с бързи тестове", коментира доц. Мангъров.

По думите му до момента контактните на един установен болен се изследват с бавни тестове, но те все още не отделят вируса и тестовете дават отрицателен резултат.

"Ако става въпрос за пациент, който е заразил болния, той не отделя вируса, ако се е излекувал. За да се установи дали е бил болен, трябва да се направи серологично изследване и да се установи дали е прекарал заболяването отдавна или скоро", каза Мангъров.

Според него съществува и втора кохорта контактни лица - тези, които установеният болен е заразил скоро, тъй като е отделял вируса 4-5 дни, преди да се появят симптомите.

Те пък не могат да бъдат уловени нито с бавните, нито с бързите тестове, защото все още не отделят вируса и не са си изработили антитела.

"Вижда се важността на знанието кой е прекарал коронавирус инфекция. Може да се установи какъв е имунният статус в страната, което не се прави и ние не знаем в момента къде сме. В други страни като Южна Корея са направени 190 хил. теста, Германия на ден прави по 20 хил. теста, които няма как да бъдат тези бавни референтни тестове, които използваме. Ние използваме тестове за потвърждаване на една установена инфекция", каза Мангъров.

Според него "независимо от мнението на кризисния щаб ние трябва да положим усилия това тяхно мнение да бъде променено и тези тестове да бъдат използвани на много широка нога, защото се лишаваме от важно диагностично средство. Не сме в състояние да установим контактните лица, нито да направим добро епидемиологично проучване, за да знаем какво можем да очакваме".

Според проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, е много ясно, че съветът говори за масов скрининг, след като бъде приет алгоритъм за него. Те ще го препоръчат на правителството и здравното министерство. След това ще се планира необходимият брой тестове, в какви случаи ще се прилагат бавни или бързи тестове, какви средства са необходими за тях и как ще се процедира с диагностиката. По думите ѝ отдавна е трябвало да бъде изработен алгоритъм за диагностика и се усеща огромна липса на напътствия за поведение към всички лекари, ангажирани в битката в битката с коронавируса.

Заболеваемостта не намалява

Според проф. Коста Костов това, че само за денонощие има един нов случай до обяд, не означава, че заболеваемостта намалява, тъй като лекарите нямат цялата картина и е нужно да изчакат.

"До момента сме единодушни, че мерките от държавата са адекватни, но ще ги обсъждаме, ще предложим нашето мнение, когато изтече един месец от извънредното положение, и ще предложим дали да продължат мерките или не", каза проф. Костов. Той допълни, че няма да влиза в конфронтация с началник-щаба, тъй като сега е мъжко време, но не е за лични битки.

"След като изтече епидемията, ще отговоря подробно за всички конфликти с ген. Мутафчийски. Ние сме тук да помагаме на щаба, заровили сме всички томахавки, тези конфликти не са решаващи", коментира проф. Костов. Още при назначаването му за председател на медицинския щаб премиерът оповести известния конфликт между двамата професори от времето на общата им работа във ВМА, която Костов беше принуден да напусне.

В допълнение заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който ще има задачата да посредничи между ведомството и лекарите, оповести, че в София и страната има достатъчно много легла и клиники, след като вчера кризисният щаб оповести, че е достигнат капацитетът за прием на "Пирогов" и ВМА.

"В момента за лечение на коронавирус са отделени 900 легла на национално ниво, за два дена могат да станат над 2000. Няма проблем, нека бъдат спокойни софиянци и българите", каза Пенков.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 1

    Откога доцент Мангъров говори какво трябва да се прави, но нямаше кой да го чуе, най-лесно беше да ни изпозатворят и управниците да не правят нищо.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    Щаб, контращаб, щаб на Гешев: орел рак и щука.

    И неофициалният "щаб" на единствения сепидемиолог сред тях - доц. Мангъров, който пък е привърженик на "стадната имунизация", която пък се отрича и от двамата професори в щаб М и щаб К.

    И всичките пускат мнения към Борисов, който няма експертиза и доказано под стрес не може да работи. Може да приказва по час и половина, но това не е работа.
    Кой ще събира, обобщава и прилага нещо от тоя акъл, с който ще ни заливат всички щабове?!

    От своя страна методиките на щаб М. и на щаб К. се различават коренно. Щабът Г пък има друга ясна цел - в мътната вода да налови колкото се може повече власт.

    Щаб М. не разчита на скрининга по две прости причини:
    1. Дава 80% верен резултат и няма как да разбереш в 80-те верни или в 20-те неверни си, ако не направиш и втори тест, а ако резултатите на двата са различни - и трети...;
    2. Тестваният днес и дал отрицателен резултат и на трите, още утре може да се зарази. Това беше причината във Франция да се откажат да хвърлят пари на вятъра и започната да тестват само хора със симптоматика.

    Стратегията на щаб М. е да печели време, защото е доказано, че с всеки изминал ден "силата" на вируса отслабва. Освен това организира приемът на болните по болници.

    Щаб К. иска масов скрининг. Но тестовете не са само тампончетата, с които ти вземат секрет от устата и носа. Трябва и съответните апарати, с които да се тества натривката. По офицзиални данни в БГ в момента има капицитет да се правят 300 теста на ден. Логично е, че за да се правят 30 000 трябва да се купи и апаратура, да има и персонал, който да върши тая работа. А има ли?

    После - тестовете са само първия етап. Какво става после? Ако от условните 30 000 се установят 1 500 вирусоносители - нанко се прави с тях? Това с домашното самокарантиниране е несериозно, най-малкото, защото вирусоносителят контактува с домашните си, пък те ходят на работа, в магазина, в аптеката и пр. и много преди да дадат симтоматика са потенциални заразители.

    Истинската мярка е капантинни лагери. Но това е в разрез с "евроатлантическите ценности" и никой политик няма да рискува кариерата си, за да я наложи.

    Всички влизащи в страната, трябва да се карантинират, но не у дома! Вчера в Бургас пристигна самолет със 150 завръщащи се гурбатчии. На летищато оставят някакъв анкетен лист и - кой откъде е! Не армията - дори и запасняци да се мобилизират, няма да стигнат да всеки да се сложи униформен.

    Майко мила, докъде ни докара властовата импотентност!

    Нередност?
  • 3
    pwj18583757 avatar :-|
    pwj18583757
    • + 3


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":

    Стадната имунизация така или иначе ще се осъществи. Дори тече в момента. Започнала е от ноември миналата година. Сетила се Мара да се побара....

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "pwj18583757":

    Така е, но в ХХІ в. няма как при епидемии да се оставят нещата само на естествения подбор, както е било при чумните епидемии през Средновековието. Борис Джонсън беше убеден от привържениците на тая теория, защото е относително евтина, да я прилага и я прилагаше допреди седмица, когато противниците й не му показаха статистически данни, че рискува да убие повече англичани от Хитлер и Хирохито взети заедно.

    Няма една общовалидна успешна методика. Трябва да се използва положителното от всички познати подходи: скрининг, карантиниране, информиране, обучение, нови терапии.

    Драмата е, че това политическо поколение в Европа е много клисаво, а оттам и е жестоко неподготвено да управлява кризи. В БГ пък то за десетте си години е разставило на всички клонки на държавното дърво предимно калинки. Сега просто берем горчивите плодове на тая политика.
    С трите щаба...

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 3

    До коментар [#2] от "D-r D": "По офицзиални данни в БГ в момента има капицитет да се правят 300 теста на ден. Логично е, че за да се правят 30 000 трябва да се купи и апаратура"

    Докторе, не ти е това специалността и си личи.

    Не е проблема в апаратите. Една що-годе съвременна PCR машина може да извърти почти 100 теста наведнъж. Това отнема няколко часа. Ако се ползва непрестанно една машина може да направи поне 500 теста дневно. За 3000 теста на ден имаме достатъчно машини - в БГ има поне 20 машини и това е много консервативна оценка. Най-вероятно бройката е в пъти по-голяма.

    Това, което недостига са лаборантите. Защото преди пробите да се вкарат в машината трябва да се извлече РНК-то. То се прави в общия случай "на ръка". Има RNA extraction kits, но процесът не е автоматизиран. Аз самия не съм го правил и нямам представа колко време отнема, но предполагам, че е поне час за всяка проба.

    По принцип трябва да обучат де що има лаборанти да ползват този протокол. Щото повечето явно не са запознати. Един лаборант с поне 2-3 години стаж може да усвои подобен протокол за няколко дни.

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    прод. от #5:

    Всъщност, като се замислих се сетих, че в лабораторията в която преди много години работих един лаборант често работеше не с единични проби, а с пратки от по 20-30 роби. Така, че едва ли една извличането на РНК от една проба отнема цял час - или поне не е нужно извличането да се извършва едно след друго (т.е. може да се работи успоредно върху повеч). По памет

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    "....Логично е, че за да се правят 30 000 трябва да се купи и апаратура, да има и персонал, който да върши тая работа. А има ли?..."

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    прод. от #6:

    за един работен ден един лаборант можеше да отметне поне 30-40 проби - и то без да работи през цялото време (при нас проблемът не беше, че имахме много проби а, че имахме много малко.).

    Допускам, че за пълен работен ден един лаборант спокойно може да извлече РНК-то от поне 70-80 проби.

    Значи за да правим по 3000 теста на ден са необходими не повече от 50-60 лаборанта (все пак някой от тях може да се разболее или пък по някаква друга причина да не може да работи).

    Нередност?
  • 9
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Защо са ни толкова "щабове"?

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 4

    До коментар [#7] от "D-r D":

    50 лаборанта със сигурност има в БГ. Разбира се, те не стоят със скръстени ръце, а вършат друга работа.

    Така, че въпросът е на организация и приоритизация.

    В Южна Корея имаха дневен максимум от около 25 хиляди теста в разгара на епидемията - сега правят наполовината на тази бройка щото нещата са вече под контрол.

    Ние имаме 7 пъти по-малко население и при нас еквивалентът би бил дневен максимум от около 3500 теста. Айде, нека вземем предвид, че ние не сме нация техническа - нека бъдат 2000 теста.

    Нямаме оправдание да не можем да стигнем такъв дневен капацитет.

    Нередност?
Нов коментар