🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо днес има най-много установени заразени с коронавирус

Основната причина е, че държавата тества много повече, но и епидемията следва естествения си ход

Според изследванията на 11 лаборатории, между които е веригата "Лина", която работи в Бургас, Варна и Ямбол, в момента около 3% от българите се срещат с коронавирусната инфекция
Според изследванията на 11 лаборатории, между които е веригата "Лина", която работи в Бургас, Варна и Ямбол, в момента около 3% от българите се срещат с коронавирусната инфекция
Според изследванията на 11 лаборатории, между които е веригата "Лина", която работи в Бургас, Варна и Ямбол, в момента около 3% от българите се срещат с коронавирусната инфекция    ©  Лаборатория Лина
Според изследванията на 11 лаборатории, между които е веригата "Лина", която работи в Бургас, Варна и Ямбол, в момента около 3% от българите се срещат с коронавирусната инфекция    ©  Лаборатория Лина

Ако гледаме официалните данни за установените заразени с коронавирус в България, днес е важен ден - никога досега от началото на епидемията не са регистрирани толкова много положителни проби. Сутринта щабът отчете 66 нови болни за денонощия - спрямо сряда сутрин, като увеличението е с 6.8%. Това е рекордно увеличение до момента.

На пръв поглед това може да означава, че скоростта на разпространение на болестта се увеличава. Това обаче е само отчасти вярно. Голяма част от обяснението е в това, че държавата разширява капацитета си за тестване - има налични тестове и са разширени и критериите за болни, които се проверяват с тях. От друга страна обаче и епидемията следва естествения си ход - заразените се увеличават, като заради ограничителните мерки това се случва сравнително бавно.

Ускореното тестване на фокусни групи и пациенти със симптоми показва, че броят на заразените с коронавирусна инфекция и на тези, които са се срещнали с нея, нараства.

Последните резултати от тестовете показват, че около 5-6% от населението на България се е срещнало с вируса, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред "Капитал". Това означава, че около 420 хил. души вече са били изложени на вируса и имат антитела, които показват това.

Това предположение най-вероятно е пресилено или поне има необяснимо разминаване с данните от други страни. При изключително оптимистичното предположение за смъртност от 0.2%, ако 420 хил. души в България се бяха срещнали с вируса, щеше да има над 900 починали. В момента те са 50. Ако предположението на доц. д-р Кунчев е вярно, това ще означава, че смъртността от коронавирус в България към момента е 0.01 процент, горе-долу колкото от сезонния грип.

Изследванията в целевите групи на първа линия, като например тези в Спешна помощ в София, пък показват, че вирусът циркулира в България поне от края на февруари, преди да бъдат открити официално първите случаи.

Повече тестове

Причините за по-бързото увеличение в броя на регистрираните болни през последните дни са две. Първата е по-масовото тестване, а втората е, че епидемията следва естествения си ход и случаите обективно се увеличават.

В началото на март държавата разполагаше с около 2500 бавни теста и се отнасяше към тях изключително пестеливо. Тестваха се само пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция, първоначално в две, а след това в още три лаборатории. В края на март обаче оперативният щаб, здравното министерство и повечето болници успяха да се снабдят с повече тестове и започнаха да увеличават броя на тестваните, като те надхвърлиха 28 хил. души. Отделно от това в края на март частните лаборатории започнаха изследвания на антитела, а също и изследвания с бавни тестове, платени от гражданите. По това време оперативният щаб категорично се противопоставяше на възможността да се правят масови изследвания с бързи тестове, тъй като според тях те не са достатъчно достоверни.

Сега стремежът на държавата е всяка седмица да бъдат изследвани поне 7000 души, а освен това оперативният щаб се сдоби с по-ново поколение и по-точни бързи тестове и започна изследване на целеви групи - полиция, работещи в Спешна помощ, ромски квартали, карантинирани населени места.

"Причината за нарастването на броя пациенти с коронавирус е, че сме активни и изследваме масово. Ограничителните мерки биха могли да ограничат процеса, но не могат да спрат епидемията напълно, епидемичният процес върви", коментира доц. Ангел Кунчев.

Какво означават резултатите

Според него досегашните резултати показват, че общо 5-6% от българите са се срещнали с вируса и имат образувани антитела. Той не е категоричен обаче, че това не означава колективен имунитет.

Особено показателно за епидемичния процес е изследването на работещите в Спешна помощ - София, което показва, че една трета от служителите там имат антитела срещу вируса, но не са в активна фаза, в която са заразни. Това означава, че те са се срещнали с вируса преди повече от 38 дни, което е периодът, в който пациентът може да бъде заразен за околните, или в случая - в началото и средата на миналия месец.

"Работещите в "Спешна помощ" са индикатори, които показват какво е състоянието на населението, защото те са се заразили от хората, за които са се грижили, а не помежду си", смята доц. Атанас Мангъров, началник детска клиника в Инфекциозна болница - София.

По думите му, ако се екстраполират данните на едната от системите за въвеждане на данни от лабораторни изследвания - labtestcovid19, между 300 и 400 хил. са срещнали с вируса. Тя показва, че при направени 2596 теста общо 4.7% са положителни.

От данните на по-голямата лабораторна система - covistica.com, може да се направи извод, че при изследвани 20346 пациенти около 1.8% имат антитела и са прекарали инфекцията, а около 2.8% я карат в момента.

"Тези данни показват, че минимум 2% от населението, или 140 хил. души, вече са се срещнали с вируса. Ние нямаме представа какво е разпространението на този вирус и би било хубаво да се направи национална представителна извадка от около 2000 души, за да можем да кажем категорично какво е разпространението в цяла България. Когато сме наясно с това, няма да се учудваме, че се откриват нови случаи. Затворени сме, мерките дават резултат, откриват се нови случаи, защото се правят повече тестове. Ако се правят 300-400, ще се откриват по 50 болни, ако се направят 10 хил., ще открием няколкостотин", смята доц. Мангъров.

Какво всъщност се случва с хода на епидемията

Това, че се правят повече тестове, разбира се, е добра новина, защото дава възможност да има по-добра картина за разпространението на болестта. Смяната на критериите, по които се тества обаче (допреди седмица се проверяваха само хора с очевидни симптоми в рискови групи, или с дихателна недостатъчност), прави невъзможно сравнението на данните от двата периода. Така официалните бройки на установените заразени и ръстът им не могат да се използват, за да се анализира динамиката на епидемията. В момента само по тях не може да се каже дали тя се засилва, или кривата е успешно изгладена от ограничителните мерки. От най-големия брой заразени днес все още не могат да се направят никакви изводи. Затова обаче може да се ориентираме по друг официално съобщаван показател - броят на смъртните случаи. Методологията за тяхното отчитане не е променяна и те до момента показват много слабо покачване всяка седмица. Проблемът при тях е, че те отчитат динамиката на заболяването с известно закъснение - от разболяването до фаталния край минават средно 17.8 дни. Иначе казано, дали в момента видимото разхлабване в спазването на ограничения е довело до повече болни ще знаем след най-малко две седмици.

43 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • - 6
    • + 17

    Накрая ще се окаже, чо този вирус не е много по-страшен от сезонните грипни вируси.
    Разбира се, ако всичко се размине, причината ще е самоотвержената работа на щаба и най-вече на Борисов.
    Ако се закучат нещата, причината ще е безотговорният народ...

    Нередност?
  • 2
    hix32316977 avatar :-|
    hix32316977
    • - 1
    • + 14

    Преди няколко дни Ген. М. обеща да съобщава бройката излекувани не само в болници, но и тези, които са се излекували, без да са приемани в болница. Все още не го е направил. Това изкуствено завишава бройката на активните случаи, която реално е по-важна, от общият брой заразени.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 10
    • + 6

    Много добре написана статия - благодаря.

    Обикновено съм доста критичен ама тук няма какво да кажа.

    Наистина, няма как да сравняваме настоящите резултати с тези отпреди 2-3 седмици.

    До 2 седмици ще стане ясно дали има трайно увеличение или просто имаме data collection artifact.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 22

    Само за статистиката има значение колко заразени са открити: мъже или жени, по възрастови групи, граждани или селяни, цигани или мигани...

    Да погледнем К-епидемията в БГ в реални цифри: за месец и половина 50 починали и 45 в тежко състояние в болница! Няма и 100 човека!

    За това време неоплакани от смешниците от щаба са починали над 9 000 българи - от сърдечни, онко, хематологична, белодробни, неврологични и пр. заболявания, недообслужени поради масовото видиотяване в ковид-а. И абсолютно умъртвена икономика!

    За 50+45 за месец и половина си самоубихме живота!

    Верно е, че ни управляват (...). Ама с какво небивало желание им помагаме!

    Нередност?
  • 6
    bokoci avatar :-|
    bokoci
    • + 5

    Много добра статия. Сега остава да разберем дали не е възможно мерките значително да са намалили вирусния товар в обществото,
    и дали не са довели до това да има 400000 човека с антитела, без да се умират 0.2% от тях.

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 3
    • + 11

    До коментар [#3] от "Николов":

    Любопитно ми е как ще коментирате смъртността - ако наистина имаме между 100 000 и 300 000 заразени и 50 умрели, колко е смъртността на тоя вирус спрямо сезонния грип ?!?

    Нередност?
  • 8
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 6

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Защо само 9 хиляди, според статистиката на година в България умират между 90 и 100 хиляди човека. От началото на година са грубо 30 хиляди. Според този сайт, само днес са починали 275 човека: https://countrymeters.info/bg/Bulgaria

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 18

    До коментар [#8] от "m17":

    Повече са, но нямам калкулатор под ръка, затова обобщавах. Последните данни за смъртността в сайта на НСИ са от 2018 г, и са за 108 500 души.

    Да не ровя за линк, ама онзи ден гледах в сайта на Италианския статистически данните за смъртността в Милано за март 2020 спрямо март 2019. За мое изумление март 2020 води с изненадващо малко. С малко повече е и в Бергамо. С едноцифрени проценти.

    Няма абсолютно никакво значение, а и няма маханизъм да се установи колко са заразените в разните форми, освен ако всяка сутрин в 7 ч не се тестват вкупом ВСИЧКИ български граждани. И така няколко дни наред...

    И защо да се прави? Здравната система има грижата да спасява доколкото може тежките случаи, а не да аргатува на НСИ...

    Пак да повторя: към 23.4.2020 в БГ тежките случаи са 95, от които 50 починали. Ега здравната ни система с 400 болници да не се е претоварила от толкова интензивни грижи...

    Действително страшното, за което обаче никой не говори е, че к-видиотяването на всички нива оставя хиляди българи със социално значими заболявания да мрат без достъп до медицинска помощ. Онзи ден четох за взрив на десетки случаи на тежки инсулти и инфаркти в Русенско. Ако имаха достъп до болница голяма част от тях са имали шанс.

    А оня с бръснатата глава си разхожда златнине пагони по телевизиите и говори безсмислиици...

    Нередност?
  • 10
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 2
    • + 5

    А защо бяха всичките тези мерки, като водят до обратни резултати.

    Нередност?
Нов коментар