🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът отмени гаранцията на проф. Асена Стоименова

Българският фармацевтичен съюз сезира за казуса европейските институции

Миналата седмица фармацевтите масово протестираха заради абсурдното обвинение срещу Асена Стоименова
Миналата седмица фармацевтите масово протестираха заради абсурдното обвинение срещу Асена Стоименова
Миналата седмица фармацевтите масово протестираха заради абсурдното обвинение срещу Асена Стоименова    ©  Фейсбук
Миналата седмица фармацевтите масово протестираха заради абсурдното обвинение срещу Асена Стоименова    ©  Фейсбук
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийският районен съд отмени мярката за неотклонение на проф. Асена Стоименова. Това съобщи за "Капитал" адвокат Христо Ботев, който представлява председателката на Българския фармацевтичен съюз. Съдът е приел, че определената гаранция от 20 хил. лв. не отговаря на законовите изисквания, и е преценил, че няма нужда да й бъде налагана каквато и да било мярка за неотклонение. Адвокат Ботев определи акта на съда като "признак на справедливост". Той разказа още, че е обжалвано пред прокуратурата и самото привличане на проф. Стоименова като обвиняема. Делото се наблюдава от прокурор Боянка Младенова от Софийската районна прокуратура.

Стоименова беше обвинена за интервюта пред БНР и БНТ, в които изказа притеснения около презапасяването с лекарства, евентуален недостиг на медикаменти заради кризата с коронавируса и заради прокурорския тормоз върху аптеките от началото на извънредното положение.

Тя получи обвинение за подаване на фалшиви сигнали за недостиг на лекарства по член от Наказателния кодекс, по който се обвиняват например подалите фалшиви сигнали за пожар, бомба или повиквания на линейка по телефон 112. По случая бяха разпитвани и множество журналисти, интервюирали Стоименова през последния месец. Беше й наложена гаранция от 20 хил. лв., която съдът е отменил окончателно.

"Не считам, че това, което системата на държавното обвинение ми причинява, е оправдано, дори в контекста на пандемията от COVID-19. Извънредното положение не отменя правото на обществото да бъде информирано, както и правото на медицинските специалисти да изразяват професионално мнение, базирано на доказателства. Гаранцията отпада, обвинението остава. Все още, въпреки че съм ги поискала, не са ми представени доказателствата, събрани от прокуратурата, с които само за няколко часа е решено, че има неоспорими данни за престъпление. Очаквам да ми бъдат предоставени, за да бъда в състояние да се защитя", коментира проф. Стоименова пред "Капитал". Тя допълва, че разтягането на член 326 от Наказателния кодекс до пределите на опитите за заглушаването на гласовете на българските фармацевти не е добър сигнал за системата.

А има ли недостиг

След обвинението проф. Стоименова коментира, че е дала експертно мнение на база на документи от последните месеци на Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската лекарствена агенция и редица европейски болници, които коментират недостиг на определени лекарства и препоръчват мерки как страните членки да се справят с тях.

Отделно от това Изпълнителната агенция по лекарствата поиска от фармацевтичните компании преди месец да я информират на дневна база за причините за липса на определени продукти от техните портфолиа. Сигнали за липси на лекарства в аптеките от пациенти получава всекидневно и здравната каса.

Недостигът е всекидневно "събитие" във фармацевтичната верига, като по различни причини някои лекарства спират да се произвеждат или внасят завинаги или временно, други пък не се намират в определени населени места или се намират само в определени аптеки. БФС обяви, че разполага с множество сигнали за недостиг на различни медикаменти и предпазни средства.

Подкрепата за Стоименова

След обвинението Българският фармацевтичен съюз взе решение всеки ден в обедната си почивка и времето за дезинфекция на аптеките фармацевтите да излизат пред аптеките с искане обвиненията срещу проф. Стоименова да бъдат свалени.

Председателят на БФС получи подкрепа от три национално представени пациентски организации, множество неправителствени организации и от Фармацевтичната група на Европейския съюз - професионалната организация на фармацевтите в ЕС.

"Изказванията на проф. Стоименова не са фалшива аларма. Европейската комисия, Европейската агенция за лекарствата, европейските фармацевтични компании, болниците, нашата група и много други работещи в сектора на здравеопазването са изтъквали риска от недостиг на лекарства заради пандемията", съобщиха от Фармацевтичната група пред БНР.

Отделно от това БФС сезира за казуса Европейския парламент, Европейската комисия и Агенцията на Европейския съюз за основните права.