Корона, здравей

Тенденцията все по-малко хора да спазват предпазните мерки продължава

Темата накратко
  • България е на път да изтрие успешното справяне с първия пик на заразата.
  • Бойко Борисов рязко смени стратегията и отмени изцяло единствения доказано работещ инструмент - ограниченията.
  • В момента в България се спазват по-малко мерки, отколкото в Швеция, и това може отново да затвори икономиката.

В сряда новите регистрирани случаи на заразени с коронавирус в Китай бяха 44, а в България - 112. Само в Пекин бяха установени три пъти повече случаи сред 20 млн. население и властите там забраниха на хората от 27 квартала да напускат града, затвориха училища и детски градини, отмениха спортни събития и засилиха контрола за носенето на маски извън домовете. В България след поставянето на рекорд по новозаразени същия ден продължава тенденцията все по-малко хора да спазват доброволно някакви изисквания за дистанция, събиране на големи групи и носене на маски.

В момента това са двата крайни подхода в решаването на корона кризата. След като в първите месеци от идването на вируса в България правителството следваше много стриктна политика на ограничения и това превърна страната в една от най-успешните в Европа, в момента бързо се отива към другата крайност. Процентното увеличение на откритите случаи тук е много по-голямо, отколкото в почти всички други европейски страни. Държави като Словения и Словакия през повечето дни от последните две седмици имат под пет регистрирани случая на ден, а понякога и по нито един. Много по-малко е процентното увеличение и в съседни страни като Гърция и Румъния. В същото време в България установените новозаразени растат със скорост, подобна на тази в Македония, Сърбия, Албания и Косово. Случаите се разпространяват бързо из цялата страна. И това е напълно разбираемо.

В борбата с коронавируса в момента има един работещ инструмент - ограниченията на хората. Спазването на дистанция, личната хигиена и носенето на маски доказано намаляват разпространението на болестта. През последните три седмици правителството ударно премахна практически всички ограничения и остави отговорността за ограничаване на заразата изцяло на хората. Начинът, по който Бойко Борисов избра да го направи - бързо и с обяснения, че можем да се справим и без сериозни ограничения, остави хората с впечатлението, че всичко е зад гърба им. Спазването на каквито и да било ограничения в момента е по-скоро изключение и съвсем логично случаите започнаха да растат изключително бързо.

Липсата на още по-сериозно разпространение в момента се дължи единствено на доста сериозните усилия на здравните инспекции по места, които се опитват да спрат веригите на заразяване. Без по-сериозна помощ от страна на хората обаче това няма да може да спре избухването на истинска епидемия.

Рискът в случая е абсолютно същият като преди три месеца - да се стигне до претоварване на здравната система, което да предизвика нов, този път по-сериозен локдаун. Ако това се случи, то би нанесло вече унищожителен удар върху икономиката, за който едва ли ще има буфери.

Това е реален, но не и единствен сценарий. Както ще видите в интервюто с доц. Ангел Кунчев, една от надеждите е, че коронавирусът отслабва - повече хора го изкарват леко или без симптоми. За това през последните седмици има наблюдения и на лекари в Италия и САЩ. В същото време обаче има и научни изследвания, които казват обратното - че силата му се увеличава. Има и обяснения за това, които казват, че и двете са верни - вирусът се променя, но все още не е ясно коя от двете посоки ще има превес.

Другият лъч на надежда дойде тази седмица след съобщение на британски лекари, че са установили познато лекарство - дексаметазонов фосфат, вид кортикостероид, който може да намали смъртността от усложненията на коронавируса. Това е изключително добра новина, но ключовата дума в нея е "намали", а не "предотврати". Подобно лечение ще спаси хиляди човешки животи, но други десетки хиляди ще продължат да са уязвими.

Ваксината е другият начин корона кризата да приключи. Тази седмица няколко европейски държави подписаха споразумение за 300 млн. ваксини с "Астра Зенека", които вече произвеждат прототипа на ваксина, изработен от университета в Оксфорд. Ако изпитанията приключат успешно и ако се създаде система за справедливото им разпределение в Европа, на тях вероятно ще може да разчита и България. Това обаче - и при най-благоприятно развитие на ситуацията - едва ли ще може да се случи преди края на следващата зима.

Дотогава България е сама и единственото, което може да намали разпространението на вируса, е спазването на някакви ограничения. Те не е задължително да са толкова силни, колкото бяха преди три месеца. Но пълната либерализация носи много реален риск от истинска здравна криза, изолиране на България от страните, които са се справили, и огромен икономически шок.

Все още няма коментари
Нов коментар