Висш епидемиолог в Израел подаде оставка и критикува прекалено бързото "отваряне" на икономиката

През последните дни има скок на новозаразените от коронавирус в страната

В Израел има регистрирани над 31 000 заразени от коронавирус и 338 смъртни случая
В Израел има регистрирани над 31 000 заразени от коронавирус и 338 смъртни случая
В Израел има регистрирани над 31 000 заразени от коронавирус и 338 смъртни случая    ©  Reuters
В Израел има регистрирани над 31 000 заразени от коронавирус и 338 смъртни случая    ©  Reuters

Директорът на общественото здравеопазване в Израел - епидемиологът Сигал Садецки, подаде оставка на фона на скок на новозаразените от коронавирус в страната. Тя посочва, че икономиката е била "отворена" прекалено бързо и правителството вече не се справя с овладяването на пандемията.

В Израел има регистрирани над 31 хил. заразени от коронавирус и 338 смъртни случая, пише Reuters.

Връщане на някои мерки

Садецки подава оставка ден след като премиерът Бенямин Нетаняху върна някои противоепидемични мерки, включително затварянето на барове и фитнес зали. След налагането на карантинни правила през април страната успя да "изглади кривата" на инфектирането през май, като тогава бяха регистрирани по 20 нови случая на ден.

След повторното заработване на много бизнеси и на училищата броят на новозаразените скочи до над 1000 души на ден миналата седмица. Прогнозите са, че пациентите, нуждаещи се от обдишване, ще се увеличат от 32 на 2000 души.

Същевременно скорошно социологическо изследване показва, че едва 37% от анкетираните имат доверие в начина, по който правителството реагира на пандемията, а 59% нямат доверие. В понеделник Нетаняху заяви, че Израел трябва да предприеме "ограничени действия" сега, за да избегне повече карантинни мерки в по-късен етап, които ще блокират икономиката.

Пренебрегнати предупреждения

Садецки препоръчва да бъдат ограничени събиранията до не повече от 20 души и да се върне изискването за по-голяма социална дистанция на работното място и в училищата. Тя казва, че е решила да подаде оставка, тъй като предупрежденията й относно прекалено бързото "отваряне" на икономиката не са били взети под внимание.

"От няколко седмици насам Израел загуби посоката за справянето с пандемията. Постиженията с овладяването на първата вълна от инфекции бяха заличени от бързото "отваряне" на икономиката", твърди Садецки.

През пролетта Израел беше даван за пример с подхода си да прави масови тестове и да контролира огнищата, когато се появят. Страната имаше предимството на не много голямо население, строго контролирани граници и централизирано управление. През март Deep Knowledge Group постави страната на първо място в класацията си за безопасност на държавите, а сега е в забранителния списък на ЕС заедно със САЩ, Бразилия и Русия.