🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България задмина Швеция по жертви на COVID-19

Епидемията в България започва да се забавя, но смъртността от коронавирус тук през ноември е по-висока, отколкото през пролетния пик в Италия и Испания

Д-р Мария Начева, пулмолог, извършва преглед на пациент със съмнение за коронавирус в болница "Токуда"
Д-р Мария Начева, пулмолог, извършва преглед на пациент със съмнение за коронавирус в болница "Токуда"
Д-р Мария Начева, пулмолог, извършва преглед на пациент със съмнение за коронавирус в болница "Токуда"    ©  Надежда Чипева
Д-р Мария Начева, пулмолог, извършва преглед на пациент със съмнение за коронавирус в болница "Токуда"    ©  Надежда Чипева

Една добра и една лоша новина за развитието на епидемията от коронавирус в България дойдоха днес. Добрата съобщи математикът от щаба за борба с коронавируса проф. Николай Витанов в интервю за bTV. Според него репродуктивното число на вируса - индексът, който показва средно колко човека заразява един COVID-положителен, е спаднал под едно - за вчера то е 0.97. Това означава, че сто човека, инфектирани с коронавирус, го предават на 97 човека, или иначе казано, че поне вчера епидемията в България, макар и символично, се успокоява. Toва означава, че мерките, наложени към момента - основно затварянето на училищата и ограничаването на заведенията, започват да дават някакъв резултат.

Лошата новина е в броя починалите и то не толкова днешната бройка (213 жертви) - обикновено във вторник тя е висока, защото много болници въвеждат тогава в националната информационна система данните от събота и неделя. Днес обаче официално България вече е по-тежко пострадала от епидемията държава, отколкото Швеция. Общият брой починали от COVID-19 тук на глава от населението от март досега, вече е по-голям, отколкото в скандинавската държава.

Заради късното въвеждане на ограничителните мерки в България регистрираната смъртност от новия коронавирус започна рязко да расте преди около месец. В момента това е и единственият обективен критерий за обхвата и тежестта на епидемията тук. Данните от PCR тестовете тук са ненадеждни заради малкия им брой и изключително ограниченият достъп до тях, особено извън големите градове. От началото на епидемията само четири страни в Европа са направили по-малко тестове от България - Албания, Молдова, Босна и Херцеговина, и Украйна, показват данните на Worldometers.

Достъпът до PCR тестове в България беше изключително ограничен заради държавната политика в тази област - личните лекари дълго време нямаха право да издават направления и единственият лесен начин да се стигне до тях бяха частните лаборатории. Високата цена на тестовете и фактът, че проби се взимаха само в големите градове, обаче ограничиха ползването им изключително много. За сравнение, в повечето европейски държави PCR тестовете бяха и са безплатни при наличието на симптоми за каквато и да е респираторна инфекция. Това им позволи да има много по-ясна картина какво се случва с разпространението на коронавируса, както и ограничи заразите, заради възможността за по-ефективна изолация.

Липсата на достатъчно и достъпни тестове беше и в основата на изключително силния епидемичен взрив в България през последните седмици. Официалният план на държавата за налагане на ограничения (за който се твърди, че го има от представители на правителството, но не е публичен) се базираше на броя регистрирани заразени. Тъй като обаче системата за тестване не беше развита, много по-сериозна част от инфектираните остана невидима за държавата и съответно ограниченията бяха въведени няколко седмици след влизането епидемията в много остра фаза.

Данните за починалите сега показват какво е било положението преди около три до четири седмици. Един от изводите от тях е, че коронавирусът през ноември е засегнал България по-тежко, отколкото Италия и Испания през пролетта.

През следващите седмици смъртността в България би трябвало да започне да намалява. Спадът в регистрираните болни (с всички условности на слабата система за тестване) вероятно ще даде отражение и в броя на починалите. Тъй като обаче ограничителните мерки в България не са толкова строги, че да обърнат рязко тенденцията, смъртността също ще намалява сравнително плавно. През последните седмици страната ни е една от най-бързо изкачващите се в подреждането на най-пострадалите от епидемията. И в момента има реални шансове, въпреки надеждата за леко успокояване през следващите седмици, да се окаже сред най-пострадалите от COVID-19 държави в Европа.

По публично достъпните данни обаче успокояването на епидемията все още се усеща само с броя на регистрираните заразени с PCR тестове. Те могат и да показват по-малко нови положителни и болни, но (поне част от) причината за намалението вероятно е, че в много болници се правят т.нар. "бързи" антигенни тестове. Основната причина за това отново е липсата на достатъчно отделени пари и организация да се направи по-масово PCR тестване. Много хора предпочитат антигенните тестове както заради по-ниската цена, така и заради факта, че ако се положителни, няма да им бъде наложена карантина. Това прави оценката накъде върви епидемията изключително трудна.

На този фон Бойко Борисов вчера обяви, че ще има отмяна на двете ограничения - училища и заведения, още от 21 декември, като има вероятност детските градини да отворят още от идващия понеделник. Дали това ще се случи още е неясно - пак вчера здравният министър заяви, че на етапа няма достатъчно основания за разхлабване на мерките. Това може да даде глътка въздух на засегнатите сектори, но идва и с рискове. При преждевременно вдигане на мекия локдаун опасността е ръстът на заразените отново да стане изключително остър и болниците да продължат да се претоварват. В момента натискът на входа на здравната система тепърва започва да отслабва, но вътре в нея на места положението продължава да е изключително трудно. Недостигът на медици прави пълноценното и качествено здравно обслужване почти невъзможно. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев до момента контакт с вируса са имали около 800 хил. човека. На пръв поглед това е много, но в същото време оставя и сериозен брой хора (дори и да приемем, че част от тях не са възприемчиви към вируса), които все още са уязвими и нищо не би попречило да има трети пик на епидемията.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 7
    • + 3

    А в Швеция мерки никакви или почти никакви. Измряха пролетта старците по домовете, сега още малко есента и отново се затишиха. Ние пък си врякаме и се страхуваме, и се затваряме, и най-вече сами себе си мразим.

    Нередност?
  • 2
    plf avatar :-|
    Plamen Florov
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#1] от "Джигара":


    Швеция се смята за една от на-подготвените държави при пандемии.
    Швеция има гъстота на населението около 3 пъти по-малка от нашата на км2.
    В Швеция препоръките на държавата се възприемат като закон (и се изпълняват съвестно).

    Ако си направите труда да прочетете долното, току виж сте прогледнали ;)

    https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Sweden

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 7

    Според Ганьо обаче, такова нещо като пандемия нямало, а лекарите лъгали за смъртните случаи. Както има една песен на Lady Gaga "Докато не ти се случи на теб".

    Нередност?
  • 5
    srx1422179444388858 avatar :-@
    Димитър Димитров
    • - 1
    • + 1

    Цяла Европа се изложи , но напълно естествено е България да се издъни най-много . Пролетта много хора останаха с впечатлението че сме някак защитени защото в сравнение с други страни имахме малко случаи . Всъщност заразата тръгна от богатите , които пътуват по бизнес и почивки , ходят на ски и т.н. Ние не бяхме от тях . Дори в Италия се видя разликата между севера и юга . Сега заразата е навсякъде . И на управляващите всъщност не им пука освен как това ще се отрази на изборите и бизнесът им .

    Нередност?
  • 6
    adon avatar :-|
    RUSE

    Абе къде се скри оня с грипчето дето щеше да пише двойки на изпити? Мангъров ли беше, Мангалов ли... Толкова беше убеден в гипчето, толкова драпаше да следваме шведите... Ама и Борисов реши да го следва, щото простосмъртните бързо да се изпозаразят и януари хотелите на мафията стояща зад Борисов да работят с пълна пара. Ама запада реши да не си пуска гражданите да идват в курортите им и днес ни чакат нас да им изкараме печалбите. Е пуснаха ги, че даже техните кръчми щели да обслужват вече целите курорти, щото малките до 31.01.21 ги отстреляха . Ако глупавите софиянци и съседите решат ги напъплят, скоро статистиката ще отрече бум на регистрираните в Благоевград, Смолян и в София, но не и в Банско. Аман от тияа интереси на мафията. Напъплиха цялата природа на България - това дето е отгоре, че и под земята. Кат не го разбрахте бе хора и защо още гласувате за тях. Нима едни 50 лева към пенсийките ще ви върнат 5 пъти обираната до шушка държава? Те са едни и същи и ние сме едни и същи. От време на време си менят само слугите. Сега вкарват и слугата Слави в управлението. Защо забравяме това, което вече 30 години враг би се срамувал да ни причини. Пак играят с няколко коня, че и с карти в ръкава! На всичкото отгоре сами броят резултата.
    Аман!

    Нередност?
Нов коментар