🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Починалите през ноември са двойно повече от обичайното

Около 7700 повече са смъртните случаи над средното за месеца, но само 1/3 от тях официално са регистрирани като жертви на коронавируса

   ©  Цветелина Белутова

След като в последните седмици България многократно оглавяваше класацията по най-голяма смъртност от коронавируса в ЕС и дори задмина Швеция по брой жертви на глава от населението, страната ни сега отчита още един черен рекорд: с почти двойно повече починали спрямо средните нива от последните години, ноември се превръща в най-смъртоносния месец за последните поне пет години (а вероятно и за много по-голям период, но публикуваните данни на НСИ са само за 5 години назад).

Почти 16 хиляди души са починали в рамките на ноември при средно около 8300 за същия месец през последните пет години. Това означава че тази година има около 7700 допълнителни жертви за месеца или увеличение от над 92%, а в последната седмица на ноември ръстът надхвърля и 120%. За сравнение - обичайният брой на починалите за една година в област Ловеч например е около 2600 души. Така само в рамките на ноември България е отчела допълнителни жертви колкото три области като Ловеч имат за цяла година.

Че допълнителните около 7700 починали са преки и косвени жертви на епидемията и претоварената здравна система е повече от логично, макар и само около ⅓ от тях да са отчетени официално като починали от Covid-19. Сред основните причини за това е и че България продължава да е сред най-малко тестващите страни в Европа. Достъпът до PCR тестове продължава да е труден, като от страна на държавата и здравната система тестването е ограничено, а цената на тестовете в частните лаборатории е висока. Парадоксално на фона на изострената епидемия броят на направените PRC тестове дори спада в последните седмици, тъй като хора със симптоми масово предпочитат да се тестват с бързите антигенни тестове. Освен че са с пъти по-евтини, при положителен резултат от тях не се налага и карантина, защото тези тестове още не са признати като официално диагностично средство. Също така обаче резултатите не влизат и в статистиката и остава неясно колко е реалният брой на заразените.

Въпреки тази мътна картина за реалния размер на епидемията и посоката на развитието й, управляващите в последните дни демонстрират оптимистичен тон и отправиха послания за свалянето на мерките (премиерът например предложи детски градини и ясли да отворят още на 14 декември). Публичните данни до тук обаче не говорят за спад на случаите - в сряда те дори отново достигнаха почти 4 хил за последното денонощие, а делът на положителните проби се задържа около 40%. Въпреки това според математика на щаба проф. Витанов темпът на разпространение на заразата спада, говорителката на Спешната помощ Катя Сунгарска пък съобщи, че сигналите при тях са намалели, а в някои от столичните болници се усеща по-малък натиск на входа.

Дори положителните сигнали да са реални обаче и ограниченията да работят, за съжаление това няма да се усети бързо в статистиката за смъртността, тъй като данните за починалите отразяват положението преди около три до четири седмици, когато епидемията бе в най-острата си фаза. Първата седмица на декември всъщност бе най-смъртоносната дотук.

Болниците пък продължават да са пълни, а на места ситуацията е критична. В сряда например се разбра, че COVID отделението в болницата в Елхово няма да приема пациенти поради липса на персонал, управителят е подал оставка, а цялото лечебно заведение е пред затваряне заради липса на медици. Ситуацията стана известна, след като медии разказаха за случай на починал пред болницата там пациент в средата на ноември. Той е бил в тежко състояние и се е нуждаел от вентилация, с каквото оборудване болницата не разполага изобщо.

На този фон днес управляващите отправиха и особено ярко послание за пълната безпомощност и абдикация на държавата пред епидемията. От заседанието на правителството, на което присъстваше юБелоградчишкият епископ Поликарп, дойде абсурдната новина, че в дните около Коледните празници - от 20 до 26 декември, свещеници и духовници, които вече са преболедували COVID-19, ще влязат в лечебните заведения при болните, ще помажат тези, които имат желание, ще ги поръсят със светена вода и ще им вдъхнат кураж.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 4
    • + 14

    Каквито им мозъците, такова управлението, такава и статистиката.
    Тъпи, некадърни и жалки. Никой не вярва на измислените им цифри, нито някой очаква да направят нещо полезно.
    И най-вече никой им няма доверие.
    Което е и основна причина за високата смъртност - никой не спазва нищо, защото в България, никой не вярва на никой друг.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 2
    • + 6

    Косвени жертви ...на здравеопазването !

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 14

    Този текст е еманацията на станалата традиционна копи-пейст редакционна политика на Капитал, който видимо не разполага с капацитет да анализира изсипаните данни.

    Защо мрат хората?
    И защо преразказалата диаграмите не се потруди да назове поне 2-3 от причините, поради които умират?
    Ще й помогна:
    1. Отношението към здравеопазването в БГ е същото, каквото е към обществените поръчки, към КТБ, към инфраструктурата: КРАДЕ СЕ!
    В последните години в здравеопазването се наливат по 4 000 000 000 лв! В БГ има повече регистрирани болници от Германия! Пък хората продължават да измират ударно! Не стигнали до болниците!
    ЗАЩО???

    Я Капитал като преписва така добре статистчески данни, да попрепише и публикува:
    1. Колко са регистрираните болници в БГ?
    2. В колко от тях има ковид отделения?
    3. В колко частни болници има разкрити ковид отделения?
    4. Колко общински болници са реално на нивото на полеви лазарети?
    5. Колко лекари са завършили през последните 5 години? А колко от тях са останали в БГ?
    6. За ковид има обособена клинична пътека. Но клиничните пътеки са за здравно осигурени. Как се лекуват от ковид неосигурените?
    7. През 2006 г има приет и неотменен до момента Национален план за действие при епидемии. Защо не се прилага? Защо се измислят някакви лъжеекспертни НОЩ, щаб на проф. Костов, ваксинационен щаб на друг проф, които нямат никакви реални възможности да въздействат за промяна на ситуацията? Кой носи политическата отговорност за тоталния здравен провал в държавата?

    И накрая - безбожието на авторката не е оправдание за презрителното отношение към вярващите. Нека всеки да бъде свободен да търси спасение, там, където смята, че ще намери.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 8
    • + 9

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Докторе, не ти е виновна авторката.

    Ти месеци наред във форума твърдеше как ковид-а бил просто грипче - а през февруари дори твърдеше, че е и по-безобиден от грипа.

    Ти и колегите ти от лекарското съсловие (начело с Мангъров), които месеци наред облъчвахте населението с подобни безотговорни изказвания носите част от вината за хилядите дето умряха по-рано отколкото им беше време.

    При едно просто и неуко население е достатъчно да има няколко такива Распутин-овци в бели престилки за да подлъжат стадото да се юрне към пропастта. Това е, което става в момента.

    Тези хиляди некролози лежат и на Вашата съвест.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    О-о-о, дежурният ми опонент "Николов" ...

    И аз споделям и прилагам в практиката, че е по-изпразващо напрежението да нариташ някого онлайн, вместо да млатиш поданичката на далечната кралица...

    Иначе казано обвиненията ти са тъпи. Омразата към един аватар да се прехвърли към цяло едно медицинско съсловие е направо диагноза. Ами ако бях сложил боклуджийска кола вместо линейка? Щеше да имаш определено проблеми с Хелзинкския комитет и с неолибералстващия Капитал...
    От друга страна неконтролираната избухливост неминуемо ще опре до предмета на Истанбулската...И пак неолибералстващите ще вземат отношение...

    През февруари само ти и Бил Гейтс, вероятно, сте знаели какво ни чака. Това, което съм писал тук тогава, не се отличава от убежденията ми и сега. Смъртността от ковид-а по света продължава да е леко над тази на сезонния грип. Не че ги сравнявам като клиника, защото са твърде различни.

    Вече е медицински факт, че ковид инфекцията минава в два етапа (като не е задължително на един пациент да са случат и двата): вирусна инфекция и последваща фаза, когато - грубо казано - имунната система убива организма с реакцията си.

    Тъжната истина за БГ е, в което се убеждавам с очите си е, че хората просто умират НЕЛЕКУВАНИ. Тия цървули от Герб и партиотите ни накараха да разберем как са се чувствали нашите прадеди по турско, когато единствената "здравна помощ" е можела да дойде от баячки и ходжи.

    Бащата на роднина на жена ми си умря с ковид, но от тежък рак в немалък град до Плевен (голям медицински център), непосетен от лекар...

    Това, което писах в горния пост е истина:
    - хората са наплашени да потърсят медицинска помощ, за да не се заразят или за да не ги накарат да дадат 100-120 лв за тест (1/3 от пенсията...);
    - болниците се пукат по шевовете от приети колкото може ковид пациенти, защото при спрения планов прием все отнякъде трябва да влизат приходи в търговските дружества;
    - лекари и сестри няма.

    И ако бях на твоето ниво, в твоя стил бих казал, че с подобно просташко отношение като твоето към лекарите в БГ, ти си виновен за това дередже.

    Що не остана при кралицата за те обгрижват индуси и пакита, пич?

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Това, че смъртността от Ковид била като тази от грип е толкова нелепо, че няма смисъл да го дебатирам.

    Айде, това да се твърди през февруари - иди-доди. Но да се твърди сега е просто повод за диагноза.

    Още тогава в дискусиите си на тази тема Ви казах, че пораженията няма да са само заради пряката смъртност от Ковид (която продължава да бъде поне няколко пъти над тази от Грип), а и заради изчерпването на ресурсите на здравната система - което и наблюдаваме.

    От 7-те хиляди смъртни случаи през ноември, които са в повече в сравнение с ноември миналата година едва половината имат Ковид диагноза. Другите са недиагнозирани, както и такива, които или не са имали достъп до здравна помощ или ги е било страх да я потърсят.

    Тези статистики ги имаше още през февруари от Бергамо - и там сравнително малка част от допълнително умрелите бяха с Ковид диагноза.

    Слава богу, ужасът от Бергамо ни се размина и то най-вече защото миналата зима училищата бяха затворени още преди да се наложи цялостна карантина.

    Ако тогава Мангъров беше надделял щяхме да минем по пълния италиански сценарий само дето у нас ледените пързалки са кът та не е ясно къде щяха да ги събират труповете.

    Тази зима все пак системата е малко по-добре подготвена откъм защитни средства и тестове. А и клиничния протокол е различен - възползваме се от опита дето Италия, Испания и др. страни го събраха с цената на много жертви.

    Но неутешителната равносметка е, че у нас лекарското съсловие е каквото е и останалата част от държавата - и там на ръководни позиции има хора дето нямат елементарна научна грамотност, както и морала да си дадат сметка за ефекта, който имат върху обществото безотговорните им бръщолевения.

    В този смисъл Вашата вина е малка просто защото Вие сте малко колелце в системата на здравеопазване. И разпространявате врели-некипели в този форум, а не по масмедиите.

    Но някои Ваши колеги направиха всичко възможно да си научим урока по трудния начин.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Докторе, аз нямам просташко отношение към лекарското съсловие нито в БГ нито другаде.

    Но имам специално отношение към някои лекари, които по същество петнят професията.

    Защо основното мото на Хипократовата клетва е "First do no harm" - ако не можеш да помогнеш поне не вреди.

    А някои български медицински "специалисти" не само не помогнаха, но и навредиха с безотговорните си медийни изяви.

    Нередност?
Нов коментар