Европейският съвет ще обсъжда идеите за сертификати за ваксинация насред масов недостиг на ваксини

Гърция, Португалия, Малта и други държави искат улеснено трансгранично придвижване за ваксинираните в помощ на туристическите си сектори

Идеята за "ваксинационни паспорти" набира все повече популярност сред държави като Гърция, Португалия, Кипър и Малта, чиито икономики зависят силно от туристическия сектор. Идеята е сертификатите за ваксинация да се използват за по-лесно минаване на границите и да заменят сегашните изисквания за отрицателен PCR тест и някакъв период на самоизолация, който се прилага от повечето държави в ЕС. При забавеното снабдяване с ваксини, от което страда ЕС в момента обаче, ваксинационните сертификати може де факто да ограничат свободата на придвижване на голяма част от населението на съюза.

Темата е чувствителна и деликатна и вече има силни гласове и против предложенията. Тя ще бъде една на няколкото теми редом с допълнителните мерки за координация на ваксинирането в ЕС и недостатъчното снабдяване с ваксини, които ще бъдат обсъждани от лидерите на държавите членки тази вечер нa видеоконференция на Европейския съвет.

Кои държави искат сертификати

В писмо до ЕК от миналата седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи въвеждането на общ дигитален европейски сертификат за ваксинация за цяла Европа, който да помогне за възстановяването на трансграничните пътувания. Идеята е силно подкрепена от Португалия и Малта, които изпращат собствени призиви към президента на ЕК Урсула фон дер Лайен. Туризмът е източник на огромен дял от БВП и на трите държави, което обяснява и защо искат сертификати за ваксинация.

Идеята е ваксинираните да могат да минават границите бързо, без необходимостта от отрицателен PCR тест и без да трябва да бъдат подлагани на задължителна карантина. Хората без сертификат пък все още ще подлежат на ограниченията, които се налагат при пътувания в ЕС и в момента. Подобни мерки биха подпомогнали туристическия сектор, който е сред най-силно засегнатите от пандемията, като ускорят международния туристически поток - при това безопасната му част. В ЕС Полша копира ваксинационния паспорт на Израел - след получаване на втората доза на ваксината гражданите получават "ваксинационен паспорт", който им позволява да не спазват ограниченията за социализация и събирания, да използват обществени услуги без предварителен PCR тест и свободата да не се изолират при контакт със заразен. Здравното министерство на Израел също твърди и че ваксинираните ще се наслаждават на "облекчени ограничения в дестинации по целия свят". Дания, Естония и Исландия пък са обявили намеренията си да въведат сертификати за ваксинация с облекчени мерки при минаване на границата за ваксинираните, съобщава euronews. Във вторник тази седмица министърът на туризма на Испания Рейс Марото обяви, че и нейната страна ще приема сертификати за минаване на границата.

Засега предложенията на ЕК са по-ограничени - от комисията смятат, че на първо време трябва да бъде въведен сертификат със стандартизирана здравна информация за това дали един гражданин на ЕС е ваксиниран и с коя ваксина с цел "оперативна съвместимост". Реалният искан вариант за "ваксинационни паспорти" засега не е на масата.

Предупреждения срещу сертификатите

Подобно въвеждане на сертификати за ваксинация, каквото иска Гърция, крие своите рискове. Миналият петък Световната здравна организация (СЗО) обяви, че засега е против разхлабването на мерките и ограниченията в пътуването за ваксинирани. "Все още има твърде много основни неизвестни по отношение на ефективността на ваксините за намаляване на предаването на COVID-19, а ваксините все още се предлагат само в ограничени количества", казаха от СЗО.

Някои европейски дипломати също са против дискусията за сертификати, която ще бъде проведена довечера. "Да се впускате в дискусия за сертификати, когато дори не знаете дали можете да заразите други или не, въпреки че сте били ваксинирани, няма смисъл", обяснява за EUobserver европейски дипломат, пожелал да не бъде цитиран с името си.

Обвързването на подобен сертификат с по-голяма свобода на пътуванията включва и технически проблем - опазването на личните данни на гражданите на ЕС. Доклад, изготвен от юридическия факултет в Университета в Екзетър от 3 декември, предупреждава, че докато подобен стандартизиран дигитален документ може да улесни дългосрочния мениджмънт на пандемията, той създава рискове за неприкосновеността на данните и правото на личен живот (тъй като ваксинацията е личен избор) на пътуващите и ще улесни отделните държави членки да контролират личната свобода на индивидите на базата на медицинските им картони.

Опасността е, че "подобни мерки ще осигурят свободите на онези, които са се ваксинирали, но тези, които не могат да намерят ваксина или да си я позволят, няма да могат да докажат здравния си статут. Свободите им следователно де факто ще са ограничени", пише в доклада. Препоръката на юристите от Екзетър е мерки като "ваксинационни паспорти" да се прилагат единствено и само след оценка за сигурността на данните на участниците и когато на цялото население са предоставени налични ваксини на достъпни цени.

Координиран граничен контрол?

Дискусията за сертификатите, които да улеснят пътуванията, се случва успоредно с все по-чести призиви за допълнителни ограничения на свободното пътуване в ЕС. Възможно е заради новия силно заразен щам на COVID-19 да бъдат затваряни граници в ЕС. Координацията на мерките срещу нови мутации на вируса също би трябвало да бъде една от темите на тазвечерната видеоконференция.

В сряда лидерът на баварската CSU Маркус Сьодер е заявил, че ако подобна координация на затягане на мерките срещу вируса не се състои, граничният контрол би станал абсолютно неотложен. Германия не е единствената държава в съюза, която иска по-строги мерки срещу COVID-19 в целия ЕС. "Може да се наложи да направим нещо както на външните, така и на вътрешните граници, за да спрем мутациите на вируса да се разпространяват по-нататък", обяснява висш европейски дипломат пред Politico.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Това е опит за сегрегация.
    Поредният неолиберален инструмент за издялкване на поредното измислено малцинство - сега пък на ваксинираните срещу ковид, - което да се противопостави на мнозинството неваксинирани.
    Защото числото желаещи да се имунизират в Европа в тая кампания е около 40% и пада. Какво правим с цивилизационните права на 60-те %?

    И да си поиграем на въпроси и отговори, а?

    1. Нужно ли е само да си ваксиниран, за да си предпазен срещу САРС Ков-2?
    Не, и преболедувалите също правят имунитет. Защо тогава те да нямат сертификати?
    2. Колко продължителен е имунитетът на ваксинираните?
    Не е ясно, защото експериментите с ваксините на доброволци се правят от 4-5 месеца. Говорят за половин година. Предполагат, че подобен е и имунитетът на преболедувалите.
    3. Колко са преболедувалите от ковид в БГ? Никой не знае...
    4. Щом и ваксинираните, и преболедувалите имат идентичен имунен отговор, защо е толкова важно и за кого населението да мине през ваксинация?
    5. Няма да говоря за това, че всеки имунизиран се явява доброволец за изпитването на ваксините, защото не е най-същественото каква алергична реакция може да се появи на момента, а дали в абсолютно недоизучената биохимия на организма не се вкарва бъг, която след години да докара деменции, автоимунни, онкологични или други тежки заболявания.
    6. За да отида на плаж в Гърция/Малта/Португалия трябва да играя на руска рулетка със здравето си ли?

    И Израел не е модел на държава, за да ни се навира в очите.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    П.П. Защо писаниците на гуруто на ковид терора в Капитал Ана Кабаиванова са единствените в историята на Капитал, към които коментарите са забранени? 111-тото място ви е високо ли?

    След всеки неин текст имаШЕ върволица от а разгромяващи тезите й коментари. Спестяването им никак не прави съжденията й по-приемливи. Просто минават като речи на Вълко Червенков - сред бурни аплодисменти на летучка и гробно мълчание от публиката.

    П.П.2 За юли е насрочена ПРИСЪСТВЕНА среща на лидерите на Г7, на която са поканени и босовета на Австралия, Ю.Корея и Индия, която ще се проведе в курорт в Корнуол, ОК.
    Явно дотогава ковид истерията ще бъде отменена официално, иначе каква е логиката сега в Европа, която прилича на затвор и никой в Австрия, Франция, ОК, Белгия, Испания няма право да си подаде носа от вкъщи, и където вилнее някакъв "изключително опасен английски щам", да се насрочва присъствена среща на господарите на света?

    Да ни би да са решили, че ковидът вече си е свършил работата?

    Нередност?
Нов коментар