🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи по ваксинации: Как го прави Израел

Страната вече имунизира четвърт от населението си и зад това постижение стоят огромна работа и респектираща организация

25% ваксинирани за 25 дни: Израел държи абсолютен рекорд по-бързо имунизиране на населението си, като напредва със средна скорост от около 150 хил. ваксинации на ден. От 19 декември досега са поставени над 2 млн. първоначални ваксини, а първите имунизирани вече получават и вторите си дози. Правителството на Нетаняху планира към края на март или средата на април да е покрило към 70% от 9.3-милионното си население, колкото според здравните експерти е нужно за изграждане на масов имунитет.

Но резултатът ще се усети много по-рано. Израел в момента се намира в третия си твърд локдаун, като в последните дни случаите растат остро. Повечето рискови групи и хората над 60 години обаче вече получиха първите си дози и се очаква до две-три седмици силно да намалеят тежките случаи, които са основно в тази възрастова група, съответно и жертвите. До още няколко седмици, когато имунизацията напредне и сред по-младото население пък, се очаква и разпространението на заразата да започне да спада трайно. Така към ранна пролет Израел на практика се очаква да е първата страна в света, сложила край на трудната част от епидемията, което ще позволи и по-бързо възстановяване на икономиката.

Сега - без изненада, целият свят е насочил вниманието си към Израел с въпроса "как го правите"? Но както може да се очаква, няма лесно решение, успехът е комбинация от много работа в няколко направления:

  • ранна подготовка за успешно набавяне на ваксини
  • добре работещи в екип институции
  • активни информационни и комуникационни кампании сред населението
  • прецизна организация за логистиката и дистрибуцията на ваксините
  • добре обмислени и работещи схеми за поставянето им без загуби
  • дигитализирано и високоефективно здравеопазване, което движи процеса.

Това стана ясно от презентацията на д-р Ашер Салмон, шеф на отдела "Международни отношения" в израелското здравно министерство. В четвъртък той бе в централната роля в онлайн пресконференция, която целеше да сподели опита на Израел във ваксинациите пред международни журналисти.

Как Израел си осигури ваксини

Израел успя да договори общо 10 млн. дози от разработката на Pfizer/BioNTech и други 6 млн. от американската Moderna, които са достатъчни за над 85% от населението. Отделно поръчка има и към AstraZeneca. "Ние бяхме "ранно пиле" при разговорите с производителите на ваксини. Преговорите започнахме още през април миналата година", каза д-р Салмон. Първият сключен договор по думите му е бил с Moderna, докато с Pfizer/BioNTech такъв е подписан чак през ноември.

По-забележителни обаче са темповете, с които страната получава договореното на фона на ограничените доставки в ЕС - вече са доставени 5 млн. дози от Pfizer, или половината от всички поръчани, докато доставките в повечето страни в Европа все още се броят в хиляди. Идната седмица ще стартират и доставките от Moderna, въпреки че изначално бяха планирани за март.

Едно от потенциалните обяснения за този успех е по-високата цена, която страната е възможно да е платила за ваксините. В края на декември служител на здравното министерство на Израел спомена в интервю за една от местните медии, че "всяка доза ни струва 62 долара". За сравнение, цената от ваксината на Pfizer в ЕС е 15.5 евро на доза, а от Moderna - 14.8 евро.

На въпрос на NYTimes миналата седмица здравният министър на Израел Юли Еделщайн заяви, че цените са търговска тайна и не може да коментира и сравнява, "но ако се окаже, че Израел е надплатил в сравнение с други страни, цената пак ще си струва, дори само за да може да се отвори отново израелската икономика и една седмица по-рано, отколкото би било иначе".

Има и друго. Премиерът Нетаняху разкри миналата седмица, че Израел е постигнал споразумение с Pfizer да предостави на компанията и на СЗО данни за всички, получили ваксината - като възраст, пол, медицинска история, регистрирани странични ефекти и ефикасност. Тази информация ще е анонимизирана, но за разработчика тя е безкрайно ценна и ще разкрие подробности за действието на ваксината в много широк мащаб.

Редом с това Pfizer очевидно печели и огромно маркетингово предимство, превръщайки Израел в "пилотен проект" за кампания за бърза ваксинация на приемлива цена - 10 млн. дози не са чак толкова съществена част от планираното производство от 2 млрд. дози тази година.

Говори с хората

Да си набавиш ваксини обаче е едно, да накараш хората да ги поискат доброволно - друго. Последните проучвания в страната сочат, че над 80% от хората над 60 години искат да се ваксинират, което е огромен успех. При другото население делът е между 60 и 70, но расте с напредването на кампанията. Ранната готовност на населението да приеме ваксината в този момент е много важна, тъй като Израел не се справи добре с контрола на епидемията и вече е в третата си вълна, а броят на заразените надминава стойностите от предходните, въпреки че смъртността остава сравнително умерена на фона на тези стойности - особено сравнена с нивата в България (виж графиките)

"Направихме много информационни кампании - за младите, за по-възрастните, за отделни специфични групи на населението. Съдействието на медиите бе много важно", обясни д-р Салмон. Обществото в Израел включва разнородни групи като ортодоксалните евреи, арабското население, бедуински поселища в пустинята, които живеят уединено. Всички те имат колебания за ваксините и изискват различни аргументи, за да бъдат убедени да ги приемат.

Важна роля за това изигра и самият премиер. Нетаняху, който за пореден път ще се изправи на избори през март, направи перспективата за бързо излизане от здравната и икономическа криза ключов камък в борбата си за политическо оцеляване и активно се включи в информационните кампании. Преди десетина дни например той се появи в един от градовете с голямо арабско малцинство - Тира. "Донесохме тук милиони ваксини. Донесохме ги на всички: евреи и араби, религиозни и светски хора. Елате и се ваксинирайте", призова той на арабски.

Местните власти също правят каквото могат. Кметът на друг град с арабско население, Ум ал Фахм, например разказа наскоро пред израелски медии, че е изпратил гласово съобщение до 25 000 мобилни телефона в района, призовавайки хората да се ваксинират.

Ултраортодоксалната еврейска общност, която е особено засегната от пандемията, също се смяташе за предизвикателство. "Оказа се, че нагласите не са толкова зле, колкото смятахме. Процентът на желаещите е по-нисък от средното, но не фрапантно. Единствено при хасидите има проблеми", обясни д-р Салмон.

Правителството също така не бездейства и за дезинформацията около ваксината в социалните мрежи. Facebook например от началото на кампанията в Израел е свалил поне четири групи, които са разпространявали дезинформация за ваксините, по искане на израелското министерство на правосъдието.

Не на последно място - израелските граждани са стимулирани да се ваксинират и с т.нар. зелен паспорт, който Израел първи в света ще започнат да издават. Той ще позволи на жителите да пътуват в чужбина без PCR тест, ще ги освободи от някои задължителни мерки и ще предложи по-свободен достъп до културни събития, ресторанти и др.

Колко е важно да имаш добро здравеопазване

Израел има задължителна система за обществено здраве, която е и напълно дигитализирана. Всички граждани са длъжни да се регистрират в един от четирите конкурентни доставчици на здравни услуги (HMO), които водят дигитални записи на всички пациенти от раждането им - включително минали хоспитализации, предписани лекарства и направени ваксинации (това прави възможна и договорката с Pfizer за достъп до данните на ваксинираните).

Екипи в тези организации действат проактивно, като се обаждат на своите членове и ги насърчават да си запазят час за ваксинация. Дигиталните здравни системи спестяват много бюрокрация около ваксинациите - те например позволяват хората да получат автоматични мейли и есемеси с дата и час за втора ваксинация. Дигитализиран е и процесът за следене на странични ефекти.

В процеса по ваксинациите освен доставчиците на здравни услуги са включени и болниците, общностните клиники, армията, която е назначила около 700 санитари, които да помагат с поставянето на ваксината. Обучени са и парамедици и друг помощен медицински персонал, включително и медицинският персонал в над 600 социални дома. Създаден е и кол-център за нуждите на ваксиниращите, който им осигурява административна и всякакви информационна помощ.

"Много неща могат да спънат процеса, трябва да се помисли за всичко - например поръчки на достатъчно игли и спринцовки и поддържането им на склад", казва д-р Салмон.

Над 250 публични места за ваксинация са отворени в цялата страна - използвани са спортни и концертни зали в по-големите градове и други публични пространства в по-малките. Има и мобилни (drive through) центрове, в които хората получават инжекцията, без дори да слизат от колите си.

По думите на експерта от здравното министерство на Израел има много гъвкави правила кой може да бъде ваксиниран. "Когато се използват стотици флакони на ден, остават дози. Ние в никакъв случай не искаме да те отиват на вятъра, а животът им е кратък, за това ги даваме в края на деня на наличните хора - предимство имат например шофьори на линейки или полицаи, които са на място. Но и всички други - например такива, които са довели по-възрастните си роднини за ваксинация", споделя той.

Пред големите ваксинационни центрове в края на деня обикновено има опашки от чакащи за останали дози.

Логистичното предизвикателство

Големите ваксинационни центрове са по-удобни за доставките на ваксината на Pfizer, която се съхранява при -70 градуса по Целзий. Веднъж достигнали Израел, доставките се поемат от логистичното звено на Teva Pharmaceutical Industries. Тридесет подземни фризера, разположени в съоръжение близо до главното международно летище, съхраняват милиони дози. Там те се препакетират в по-малки кутии и се доставят в цялата страна.

Планирането на доставките в страната се прави всяка седмица на базата на получена информация за очакваните нужди на всеки център за ваксинация или болница (предварителните записвания на часове за ваксинации са изключително важни за планирането). Самите доставки се правят до три пъти седмично, за да се избегне изтичане на срока, в който дозите могат да оцелеят в обикновена хладилна температура.

Бързото им разпределяне е от решаващо значение и големите ваксинационни центрове са много по-удобни. "Флаконите ни се доставят на партиди от 195 или общо 975 дози. Не ни е позволено да ги местим и препращаме на други места след доставката. Но тъй като те могат да се съхраняват само 4 дни след размразяването, всяко място, на която е доставена ваксина, трябва да имунизира по близо 250 души на ден, поради което работим в големи централни локации, където има непрекъснат поток от хора", обяснява пред Times of Israel Ян Мискин, ръководител на процеса на ваксинация към един от доставчиците на здравни услуги, Clalit.

Сред малкото неща, които може да забавят устрема на Израел към ранния колективен имунитет, е потенциално намаляване на доставките. Миналата седмица се наложи страната да снижи темпото на ваксинациите по тази причина. Появиха се и спекулации, че причината е натиск от други страни спрямо Pfizer за по-големи доставки и към тях. От компанията отрекоха и казаха, че не биха отказали да изпълняват условията по договора си под външен натиск, а потенциални забавяния са свързани с производствения капацитет. В момента Pfizer извършва голяма реорганизация на производството си.

Но макар да вижда края на епидемията на хоризонта, Израел не планира бързо премахване на мерките, тъй като локални огнища още са възможни, а и засега не е ясно дали ваксината спира предаване на заразата. "Разбира се, ще махнем част от мерките, когато случаите намалеят, но други ще останат, например максимален брой хора в рестoранти, във фитнеси и други по-рискови места", каза д-р Ашер Салмон. Животът още доста месеци ще има ограничения въпреки ваксините, добавя той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 1
    • + 2

    Арабите няма да успеят да затрият Израел, но тази ваксина има потенциал за това, каквито са бързи ... Ако изкочат дефекти след 1-2-5 години, само си предтставете какво означава 20-30% от населението ти да е болно от някакво авто имнунно заболяване примерно (от него не се мре, ама скъпо поддръжащо лечение, намалена или липсваща работоспособност) ...

    Нередност?
Нов коментар