🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НОИ се оправдава, че не ощетява бъдещите пенсионери

Пенсионните фондове обаче твърдят, че държавната пенсия се намалява все едно човек се е осигурявал 40, а не 20 години в частен фонд, както е реалното към момента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спорът за бъдещия размер на пенсиите, които ще се формират от държавни плащания и частни пенсионни фондове, продължава с размяна на обяснения между Националния осигурителен институт (НОИ) и осигурителните дружества. Както "Капитал" писа, в сегашната методика на НОИ държавната пенсия на пенсионерите, родени след 1959 г., се намалява заради вноските им в частен фонд, но така, все едно гражданите са се осигурявали през целия си трудов стаж от 40 години за допълнителна пенсия, а не само от 2002 г. до момента. По този начин държавната им пенсия става по-малка, докато частната не е достатъчно голяма, за да замени намалението, поради малкото години на натрупване.

НОИ твърди, че изчислява пенсиите на бъдещите пенсионери по начин, който не ги ощетява. Но в отговор Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, която повдигна въпроса миналата седмица, призова държавната институция да започне да спазва Кодекса за социално осигуряване и да престане да ощетява гражданите.

Какво смята НОИ

От държавния осигурителен институт твърдят, че изчисляват индивидуалния коефициент на всеки пенсионер на базата на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Въз основа на тях е разработена методика за изчисляване на размера на пенсиите. От пенсионните фондове обаче отбелязаха миналата седмица, че методиката не отговаря на текстовете в КСО и освен това не може да се обжалва.

На свой ред от НОИ твърдят, че методиката им отразява индивидуалния принос и осигурителната история на всеки, включително и случаите, в които се намалява осигурителният доход, с който се изчислява индивидуалният коефициент на хората, които трябва да се осигуряват и в държавния, и в частен пенсионен фонд.

До края на октомври 2020 г. само 52 340 души от общо 4.8 млн. осигурени са решили да прехвърлят партидите си от частния фонд и да се осигуряват само в НОИ, става ясно от информацията от института. Тази възможност съществува от 2016 г. и по този начин държавата твърдеше, че осигурените ще получат по-висока пенсия, отколкото при комбинация от НОИ и частен фонд. От НОИ допълват, че от прехвърлилите се 20 240 лица вече са пенсионери, а останалите, които още не са се пенсионирали, представляват 1.6% от осигурените, родени след 31.12.1959 г.

Къде са грешките на НОИ

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване отбелязват, че при изчисляване на индивидуален коефициент месечният осигурителен доход на осигурените в универсален пенсионен фонд се намалява и за месеците, в които те нямат вноски в частен фонд, което противоречи на КСО. Като резултат намалението е повече, отколкото е предвидил законът, а именно това води и до по-малката обща пенсия за хората, които сега избират комбинацията от НОИ и частен фонд.

Според методиката индивидуалният коефициент на осигурените в универсален фонд е с по-ниска стойност от този на родените преди 1960 г, които не се осигуряват в частен фонд. Този по-нисък коефициент се прилага за целия осигурителен стаж на родените след 1960 г., а не само за периода след 2002 г. Това също е в противоречие с КСО и ощетява всички осигурени във втория стълб - частните пенсионни фондове, отбелязват от асоциацията.

Те допълват и още една подробност от формулата, която ощетява осигурените - при изчисляването на индивидуалния коефициент за периода 2009 - 2015 г. не се отчита вноската на държавата, която е в размер на 12%, и така пенсията допълнително намалява.

"Оставяме на осигурените сами да преценят дали НОИ прилага нормите на КСО при тези, които отказват да прехвърлят партидите си от частните фондове в държавното осигуряване. Също така призоваваме да се потърси отговор на въпроса кой е авторът на тази свободна интерпретация на КСО, която в този вид вече доведе до ощетяването на хиляди граждани, които под заплахата от намаляване на пенсията им от НОИ повече, отколкото изисква законът, си прехвърлиха партидите от УПФ и по този начин бяха ощетени", казват от асоциацията и допълват, че продължаването на тази практика ще доведе до ощетяването на много повече хора, затова призовават отговорните лица в НОИ час по-скоро да прекратят прилагането на тази практика, за което не се изисква промяна на КСО, а само неговото спазване.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • + 6

    И отговорът на НОИ ще бъде продължаване на това безумие.

    Нередност?
Нов коментар