🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лабораториите пускат бързи и по-евтини антигенни COVID тестове

Най-новите тестове засега дават идентични резултати с тези от PCR изследванията, но са с до 4 пъти по-ниска цена

   ©  Цветелина Белутова

Лабораториите започнаха да предлагат на своите клиенти най-новите и надеждни бързи тестове за установяване на заразяване с COVID-19. Това са т.нар. антигенни тестове, които постигат точни резултати, сравними с тези на златния стандарт за диагностика до момента - PCR. Те обаче струват четири пъти по-малко - крайната цена за пациентите е между 35 и 60 лв. в зависимост от лабораторията, а изследването дава резултат след 15-20 минути. Резултат при PCR-тестовете се получава след минимум 5-6 часа.

Засега в лабораториите са налични тестове от американския концерн Abbott, както и от корейски производители, но скоро на пазара ще са и продуктите и на други медицински гиганти като Roche, Siemens и др.

Въпреки че откриват вируса в ранната фаза на заразяване, антигенните тестове все още се смятат за помощно средство за диагностика. Те са подходящи за масови скрининги или за пациенти, които имат контакт със заразен или първоначални симптоми. Засега те не се заплащат от здравната каса. В момента съсловната организация на лекарите и лабораториите водят преговори дали да не предложат на здравната каса да заплаща и антигенните тестове като по-евтина алтернатива в доболничната помощ.

Какво представлява антигенният тест

Антигенният тест е изследване, при което се взема секрет от носа и от гърлото, както при PCR-теста. Докато при PCR-теста обаче се търси рибонуклеиновата киселина (РНК) на вируса, при антигенния тест вирусът се открива по белтъчната му обвивка.

Освен по начина на вземане на пробата, този тест си прилича с PCR и по това, че засича вируса още в самото начало на заболяването - на третия до петия ден от срещата с вируса или при появата на първите симптоми.

За сравнение - т. нар. бързи тестове с кръвна проба (серологични тестове), които засичат наличието на антитела, са най-показателни две седмици, след като човек се е заразил и евентуално е изработил антитела срещу вируса. Антигенният тест обаче си прилича с бързите тестове по това, че изследването на пробата се случва на място - на "плочката" или в специално разработена касетка, както при тестовете за бременност. В нея обикновено се отбелязва с две чертички - контролна проба и дали тестът е положителен или отрицателен.

"Най-новите антигенни тестове са с много голяма чувствителност - 93.3%, и 99.4% специфичност. Това означава, че е възможно той да пропусне само шест от 100 положителни пациенти, а шансът да има фалшиво положителен резултат е под половин процент", коментира д-р Веселина Колева, началник "Клинична лаборатория" в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда".

От началото на пандемията са се появили десетки бързи тестове и няколко антигенни тестове, но в лабораториите не са били доволни от съпоставянето на резултатите между тях и PCR тестовете, защото чувствителността им е била около 60% - тоест може да се допусне грешка в резултатите на всеки трети пациент.

"През последните две седмици работим с новите тестове и те дават много добро съвпадение", казва д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатории "Рамус".

Кой ги използва

По думите на д-р Колева до момента множество пациенти, които биха искали да получат бърза диагноза, са се изследвали с антигенни тестове, тъй като диагностичният прозорец съвпада с този на PCR тестовете. Те служат и като възможност за отсяване на високорискови пациенти и част от болниците са започнали да ги прилагат като по-надеждно средство от бързите кръвни тестове.

Д-р Пенчева разказва, че и много работодатели са предпочели да тестват служителите си с тези тестове, тъй като са по-евтина и надеждна алтернатива.

"Международната препоръка е този тест да се ползва масово в училища, лечебни заведения, за тестване на спешни пациенти, защото е лесен и бърз. В България обаче по закон тест може да се прави само в лаборатория, а ако не се вземе правилно пробата, това може да доведе до фалшиво негативен резултат", казва д-р Пенчева.

В момента според здравното законодателство регионалните здравни инспекции не приемат за включване в COVID статистиката резултатите от бързите тестове - нито антигенните, нито кръвните, тъй като до скоро те не бяха съвсем точни. Така при позитивен бърз тест пациентът няма как да бъде докладван като положителен и се налага да му бъде направен и PCR. През следващите седмици се очаква това да бъде уточнено административно между представителите на държавата, лекарите и лабораториите.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар