🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пенсионните фондове поискаха гражданите да могат до последния ден преди пенсия да прехвърлят партидите си между тях и НОИ

Дружествата са постигнали по-висока доходност по време на COVID кризата от миналата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване предлага родените след 1959 г. да могат до последния момент преди пенсиониране да избират дали да прехвърлят средствата си от частната партида в пенсионния фонд в НОИ или обратно - в частен фонд.

През последните седмици социалният министър Деница Сачева обяви, че ще отвори за поправки Кодекса за социално осигуряване (КСО), за да даде възможност на 17 хил. жени, които ще се пенсионират през следващата година, да могат да прехвърлят партидите си в НОИ, ако имат такова желание. Тази възможност за прехвърляне съществува от 2015 г., когато тогавашният финансов министър Владислав Горанов я заложи в КСО. Текстът обаче дава възможност прехвърлянето да става до пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране, което прави по-трудно за бъдещия пенсионер да прецени каква сума ще получава от държавата.

От 2015 г. до момента от над 15 млрд. активи на пенсионните фондове в задължителното осигуряване само 129 млн. лв. от партиди на бъдещи пенсионери са прехвърлени към НОИ и 372 млн. лв. са прехвърлени към държавния Сребърен фонд, където хората могат да се осигуряват за втора пенсия.

Партидите в частните пенсионни фондове могат да се наследяват и по тях се трупа доходност. В държавния фонд тези две възможности не съществуват. Според данните на пенсионните фондове те са изплатили 202 млн. лв. за пенсии на осигурени в професионалните фондове и над 132 млн. лв. на наследниците на своите клиенти.

Фазата на изплащане все още не е уредена

След пенсионната реформа през 2000 г. родените след 1959 г. внасят осигуровки за пенсия не само в НОИ, но и в частен пенсионен фонд. Вноската в него първоначално беше 2% от осигурителния доход, а от 13 години е 5%. Смисълът на втората пенсия е да допълва ниската държавна пенсия, като освен това парите по партидата в нея трупат доходност и могат да се наследяват.

През следващата година предстои първите пенсионери, внасяли през последните години, да се пенсионират. Това са 17 хил. жени заради по-ниската пенсионна възраст. Заради непълния цикъл на втора пенсия, прекъсван и заради безработица, липса на осигуровки или осигуряване на минимална заплата, част от тези хора ще получават много ниска втора пенсия. Има очакване при прехвърлянето на партидата в НОИ част от тях да получат по-голяма пенсия, отколкото от НОИ и в частния фонд.

При сега действащия кодекс няма наредба как се определя първата пенсия и с колко тя се намалява, ако пенсионерът се е осигурявал в частен фонд. Това става с вътрешен акт на НОИ - методика за изчисляване на пенсия, която не може да се обжалва в съда. В сегашния вариант държавата и законодателството не взимат предвид, че бъдещият пенсионер се е осигурявал 40 години, а не 20 от началото на пенсионната реформа и заради втората пенсия ще получава 20% по-малка държавна пенсия за целия период, а не с 10% по-малка. При това положение няма кой да каже кой вариант на изплащане на пенсия е по-изгоден за осигурените, при положение че въпросът не е справедливо регулиран нормативно, а НОИ може да променя методиката за изчисляване на държавната пенсия във всеки момент.

Все още не е уредена и фазата на изплащане на втора пенсия, която трябва да започне през следващата година.

В сегашния текст на КСО не съществува възможност пенсионерите да получат част от втората си пенсия накуп, а другата разсрочено, а само вариант на изплащане на пожизнена втора пенсия.

Промените, които дават възможности за уреждането на фазата на изплащане, са готови от миналата година, но до момента не са стигнали до пленарна зала, което прави нормативния хаос пълен.

За кого не е изгодно да прехвърля партидата си

От пенсионните фондове изчисляват, че при сегашната ситуация има две категории осигурени, които ще се окажат ощетени, ако прехвърлят партидите си в НОИ. Това са осигурявалите се на база минимална работна заплата. Те ще получават минимална пенсия от НОИ и ако прехвърлят партидата си, няма да получат увеличение на пенсията, а само ще загубят натрупаните например 4000 лв.

В момента 30% от новоотпусканите пенсии от НОИ са минимални.

Същото се отнася и до бъдещите пенсионери, които ще получават тавана на пенсиите. Дори и да прехвърлят партидата си, те няма да получат допълнително увеличение на месечната пенсия, а само ще дарят натрупаните средства на държавата.

Всичко това обаче е към момента и на никого не е ясно дали след няколко месеца законодателството няма да се промени.

"Ние твърдим от ден първи, че ако държавата предлага на осигурените свободен избор, той трябва да бъде такъв през целия период, а не да има ограничаване от пет години и да няма ясни разчети кой е най-изгодният вариант за всеки отделен случай", коментира Даниела Петкова, председател на борда на ПОК "Доверие".

Тя допълни, че е изключително трудно да се правят "средни" изчисления за 4.8 млн. осигурени в частните фондове, тъй като съществуват партиди с няколко вноски и вероятно тези хора са емигранти и се осигуряват в друга държава, има хора, които не са осигурявани години наред, и такива с десетки хиляди по партидите си и всеки случай е индивидуален, тъй като това са лични партиди, които отразяват колко време човек е работил и върху каква заплата се е осигурявал.

"Вероятността клиенти с малко вноски по партидата си да получат пенсия за стаж и възраст в България също е много малка. Ако те прехвърлят и партидите си към НОИ, ще бъдат двойно ощетени. Даването на общи съвети за 4.8 млн. души е много лесно за хора, които не носят никаква отговорност за средствата им", допълни Милен Марков, главен изпълнителен директор на ПОК "Съгласие".

Идеята беше през 2010 г. да падне таванът на пенсиите и бюджетът на НОИ да бъде балансиран - тоест пенсиите от първия стълб да се изплащат само от постъпления от осигурителни вноски. Нито едно от двете предвидени събития обаче не се случи, а осигурителните вноски бяха намалявани периодично. КСО също бе променен и така вноските за частна пенсия останаха непроменени вече 13 години, вместо да се увеличат постепенно до първоначално предвидените 7% от осигурителния доход.

По-висока доходност

От асоциацията съобщиха още, че през третото тримесечие са компенсирали напълно спада в доходността по време на COVID кризата, имат ръст от 605 млн. лв. в активите и въпреки отрицателните лихви доходността на фондовете с най-големи активи - универсалните пенсионни фондове - за този период е 1.52% при 1.27% през третото тримесечие на 2019 г.

При професионалните фондове доходността е 1.83%, а при доброволните - 2.29% за третото тримесечие на годината.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    chichka avatar :-P
    chichka
    • - 1

    Направете една статия за съдбата на ППФ!!!! Защо от 2012 г не плащат категорийните пенсии, а държавата покри кражбите и загубите на ППФ???? Същото е с УПФ.... догодина държавата пак ще поеме загубите на ПОК, защото ще има революция на изгорелите пенсионери в УПФ! За 19 г в ПОК са влезли над 20 млрд лв от вноските в трите стълба на осигурените лица. В момента по партидите има 15-16 млрд лв, но в "активи".....не в парични средства. От 10 г пиша по темата и момента на истината наближава. Две пенсии ще са по-малко от една! Останаха 11 месеца!

    Нередност?
  • 3
    cgi1608267503697073 avatar :-(
    V Dobrev

    Крадат и се крият за сметка на хората. И продължава десетки години. Останаха ли още баламурници да работят в тая държава за да ги цоцат?

    Нередност?
Нов коментар