🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ИТН предлага по-нисък данък за свободните професии

Текстовете за адвокати, нотариуси, счетоводители и други са внесени през редакцията на бюджета, но едва ли ще съберат мнозинство

Пламен Данаилов, вносител на предложението.
Пламен Данаилов, вносител на предложението.
Пламен Данаилов, вносител на предложението.    ©  Юлия Лазарова
Пламен Данаилов, вносител на предложението.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Упражняващите свободна професия като адвокати, нотариуси, счетоводители да имат право на 40% нормативно признати разходи за данък общ доход от догодина. Това предложение за промяна в Закона за данъка върху доходите на физическите лица са направили депутати от "Има такъв народ". Данъчното облекчение е внесено като преходни и заключителни разпоредби в актуализацията на бюджета, която ще се гледа на второ четене в комисия във сряда.

Ако текстовете минат, точно преди изборите депутатите ще направят данъчен подарък на над 190 хил. души с аргумент ковид кризата. Това ще се случи без дебат и по иначе широко критикувания маниер на ГЕРБ важни промени в даден закон да се вкарват между двете четения на друг. И предложението няма краен срок, т.е. аргументът с пандемията не е валиден.

Попитани дали ще подкрепят предложението на ИТН, депутати от други парламентарни сили заявиха пред "Капитал", че не са запознати с него.

Какво се предлага

В момента упражняващите свободна професия имат право на 25% нормативно признати разходи за дейността. Това означава, че преди да внесат дължимия данък общ доход, могат да намалят данъчната си основа с 25% и след това да изчислят какъв данък дължат, т.е. ефективната им ставка е 7.5%. Сега Кирил Симеонов и Пламен Данаилов от ИТН предлагат този процент да стане 40, което ще понижи ефективната ставка до 6%.

Целта според вносителите на предложението е да се компенсира намалението на доходите на тези хора в резултат на въведените ограничителни мерки заради COVID-19, както и "предоставянето им на възможност да извършват повече реални разходи, като по този начин се стимулира икономическата им дейност". По техни изчисления това ще доведе до спад на приходите от данък общ доход с около 24.2 млн. лв. на година и ще засегне 191.5 хил. души.

В списъка на свободните професии влизат дейности като нотариус, адвокат, счетоводител, одитор, частен съдебен изпълнител, лицензиран оценител, експерт към съда и прокуратурата, медицински специалист, застрахователен агент. Тук са и дърводелци, шивачи, фризьори, козметици, архитекти, икономисти, инженери. Някои от тези професии вероятно са засегнати от ковид кризата, но предложението е завинаги, а не за срока на пандемията, и е направено без всякакъв анализ и в последния момент.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iht423498742323 avatar :-|
    Average Person
    • + 4

    Дреме им за дърводелците... много добре ще им дойде на тези с 6 цифрените хонорари едно 40% намаление на данъка, койото и без това е само 10%

    Нередност?
Нов коментар