🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборната битка се пренесе и при ДДС

ИТН предлагат доставката на плодове и зеленчуци да се облага с 9%, а "Изправи се" намалената ставка за книгите да стане постоянна.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански
Председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански
Председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански    ©  Юлия Лазарова
Председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Актуализацията на бюджета за тази година, която вече мина на първо четене в парламента, вдъхнови депутатите да предлагат щедри отстъпки и в областта на данъчното облагане. Така в Народното събрание вече отлежават няколко проекта с идеи за понижение на ставката по най-големия приходен елемент в бюджета - ДДС.

Най-новата и странна идея е на ИТН. Група народни представители от партията на Станислав Трифонов предлага доставките на плодове и зеленчуци да се облагат с намалена ставка по ДДС от началото на следващата година - 9%. По-ниското облагане според тях трябва да е за срок от две години, а аргументът да бъде изсветляване на сектора.

Депутатите предлагат още след това да се помисли и за въвеждане на обратно начисляване на данъка за тези доставки. В мотивите няма конкретни изчисления колко би струвало това за бюджета, като се посочва единствено, че намалените постъпления по ДДС ще бъдат компенсирани от повече приходи от косвения данък, от данък печалба и ДДФЛ заради очакваното изсветляване на сектора.

Към петък следобед на сайта на парламента вече се вижда и още едно предложение за промяна в Закона за ДДС и то е на "Изправи се! Ние идваме". Депутатите от най-малката парламентарна група настояват вече намалената на 9% ставка за книгите, която беше въведена миналата година като временна мярка заради корона кризата, да стане постоянна. Тогава по-нисък ДДС получиха и заведенията, както и доставките на бебешки храни и памперси.

БСП още през юли внесе текст, с който предлага с 9% ДДС да се облагат лекарствата, които са включени в позитивния списък на здравната каса.

Проблемът с всички тези предложения е, че се правят в момент, в който няма ясно изразено парламентарно мнозинство и правителство, което да носи отговорност за прилагането им след това.

Още когато предишните управляващи допуснаха диференциация на ДДС заради заведенията, беше ясно, че след като един сектор получи намаление, ще последват и още подобни искания. Още тогава беше ясно и друго - че веднъж понижен, косвеният данък се вдига трудно, а уж временните мерки ще останат да действат за постоянно.

Всички тези предложения ще трябва да бъдат разгледани в седмицата между първо и второ четене, която вероятно ще бъде и последната за парламента.

Почти всички искат да се вдигне прагът за регистрация по ДДС

Ако има предложение, около което биха се обединили повече политически сили, то е да се повиши прагът за задължителна регистрация по ДДС. Към момента в парламента има три законопроекта - на "Изправи се", "Демократична България" и на "Има такъв народ", които по същество предлагат точно това. От години този праг е 50 хил. лв. и реално е доста нисък спрямо нарасналите обороти в икономиката и затова бизнесът настоява за увеличението му. От "Изправи се" предлагат той да се вдигне на 200 хил. лв., от "Демократична България" - да стане 166 хил. лв., като от партията се аргументират, че от 2025 г. влизат в сила и промените по евродиректива, по силата на която в ЕС ще бъде въведен единен праг за облагаем оборот от 85 хил. евро. Най-новото предложение, което съвпада с това на ДБ, е на ИТН - прагът да стане 165 хил. лв.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 1

    В нито едно от двете няма смисъл

    Нередност?
Нов коментар