НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Новите дрехи на "Шишман"

Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете

Реконструкцията на "Шишман" при пл. "Св. Седмочисленици" ще зададе тон на останалата част от улицата
Реконструкцията на "Шишман" при пл. "Св. Седмочисленици" ще зададе тон на останалата част от улицата
Реконструкцията на "Шишман" при пл. "Св. Седмочисленици" ще зададе тон на останалата част от улицата    ©  Цветелина Белутова
Реконструкцията на "Шишман" при пл. "Св. Седмочисленици" ще зададе тон на останалата част от улицата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете.
  • Страховете на хората са да не се повторят проблемите от обновяването на "Графа" и пл. "Св. Седмочисленици".
  • Плановете са реконструкцията на ул. "Иван Шишман" да приключи до зимата, но много по-вероятно изглежда да се проточи и през 2021 г.

Заради горчивия вкус от ремонта на ул. "Граф Игнатиев" продължаването на проекта за преобразяване на градския център на София предизвиква истински ужас сред гражданите. И вместо да бъдат дискутирани и подобрявани, редица хубави идеи потъват в земята поради страха да не се активира поредната бомба.

Такъв например е казусът с трансформацията на една от най-знаковите столични улици - "Цар Иван Шишман". Ремонтът ѝ трябваше да се случи заедно с този на "Графа", но бе отложен за миналата година, а след това и за тази година, след като "Топлофикация" не успя да задвижи смяната на топлопровода под улицата.

Сега проектът за обновяването на "Шишман" отново излиза на дневен ред. Този път общината ще е изправена пред предизвикателството да говори с гражданите, които имат очаквания към нея. Жителите и търговците от улицата вече водят активни срещи с районната и централната администрация, като повод за дискусиите са някои от идеите за преобразяване на улицата - пешеходни пространства, места за паркиране, озеленяване и т.н. По всичко личи обаче, че "амбициозният" проект няма да се случи така, както е предвиден, и ще има редица промени.

Освен това отново съществува възможността ремонтът въобще да не започне заради проблемите с подземните комуникации - "Топлофикация" няма яснота за сроковете около топлопровода, а се оказва, че и "Софийска вода" има да подменя ВиК мрежа.

"Шишман" 2.0

Улица "Шишман" има особено значение за центъра на София с множеството си малки магазинчета и заведения, привличащи не само местните жители, но и туристите. Точно затова тук конфликтът между пешеходци и шофьори е изключително остър и очакванията са реконструкцията да реши този проблем, като се даде повече място за търговия и придвижване и се ограничат автомобилите. Все още обаче нищо не е сигурно и промени може да има както в едната, така и в другата посока.

По принцип планът за реновирането на улицата е част от цялостния проект на прочулия се с новата визия на "Графа" арх. Иво Пантелеев за Зона 2 - ул. "Граф Игнатиев", пл. "Славейков", градинката "Св. Седмочисленици", "Гарибалди", "Попа", "Солунска" и "6-ти септември". В него е предвидено, че ул. "Шишман" ще бъде обединено пространство за пешеходци, велосипедисти и автомобили. Според Пантелеев улицата е доказала потенциала си за пешеходна зона, но въпреки това цялостното преустановяване на движението на коли "не е рационално към момента".

Дори и да е така по проект и общината да не работи по такъв сценарий, местните жители обаче обсъждат помежду си и този вариант. Като цяло мненията са полюсни, но от групата във Facebook се забелязва, че някои хора са готови да приемат идеята въпреки неудобствата, които може да им създаде. В същото време кметът на район "Средец" Трайчо Трайков подкрепя "Шишман" да бъде пешеходен и смята, че "основният въпрос не е загубата на улицата като транспортна, защото и без това сега няма пропускателна възможност, а основно как ще се отрази на живота на живеещите там".

От проекта се вижда, че тротоарите ще бъдат почти изравнени с пътното платно, както е сега зад църквата "Св. Седмочисленици", а паркоместата ще бъдат намалени заради дървените декове, които е предвидено да се разположат на пътното платното пред заведенията. "Бизнесът харесва това решение. То би дало и възможност на общината да събира повече приходи от тротоарно право и в същото време ще разшири функцията на улицата като място за прекарване на свободно време. Очевидният недостатък обаче е, че ще отнемат паркоместа. Като става дума за това, хората винаги настръхват", коментира пред "Капитал" Трайков.

Следващият следващ път

Въпреки че се говори активно за старта на ремонта през април, това към момента изглежда много малко вероятно. На първо място трябва да се уточни кога ще се подменя топлопроводът под улицата. От пресцентъра на "Топлофикация София" поясниха, че това може да се случи най-рано през месец май, но преди това ще трябва "Софийска вода" да подмени стогодишната канализация, която е под топлопровода. ВиК концесионерът обаче в момента е изцяло ангажиран с проекта за осигуряване на вода за Перник и няма ясно кога ще може да се захване с централата улица. Едва когато цялата подземна инфраструктура е напълно готова, ще последва същинският ремонт.

Единствените подготвени по конкретния проект, изглежда, са хората от ул. "Иван Шишман". Жителите и бизнесът се опасяват, че за пореден път общината няма да спази плана си, и именно заради това са се обединили в група, в която споделят идеите си и обсъждат реакциите си. Целта им е да вземат активно участие при решенията за провеждането на ремонта, като поставят пред общината изискванията и очакванията си. Любопитно в този случай е, че гражданската инициатива се подкрепя и от председателя на групата на ГЕРБ в общинския съвет Малина Едрева освен от новия районен кмет на "Средец" Трайчо Трайков ("Демократична България"), както и от организация "Спаси София".

Граждани срещу общинските неволи

"Различията между "шишманците" са далеч по-малко от обединяващите ги фактори и в този контекст ще се стараем да предотвратим ефекта на провалилата се среща с общината по време на общественото обсъждане за ул. "Иван Вазов" миналата година", казва пред "Капитал" управителят на Elephant Bookstore Рубен Лазарев, който е и основател на гражданската група.

Проблемът с паркирането по време на ремонта и след него се очертава като най-големия сред живеещите на улицата и вероятно ще се изостри, ако се стигне до поставянето на декове пред заведенията, които да заемат още паркоместа. "Липсата на адекватна политика за развитието на централните части води до това, че голяма част от софиянците се фокусират не върху бъдещето на града си, а върху примитивни проблеми като паркирането. Надявам се скоро да бъдат намерени и приложени работещи решения", коментира Лазарев. Той добавя още, че от организацията "Спаси София" се интересуват от проблема и вече са изготвили план за оптимизирането на паркирането в зоната, който скоро ще бъде представен.

От инициативния комитет на "Шишман" твърдят, че поддържат градивен контакт с представители на местната власт още от миналата година и съвсем скоро ще участват на първото си съвместно обсъждане за бъдещето на ремонта. "Общината ще бъде предварително подготвена за позицията, която ще изложим, и това ще спести много време и нерви на всички. Като резултат целим минимализиране на вредните и опасни практики от предишните ремонти, предотвратяване на ужасните за мнозина последици и може би най-трудното - функционалната крайна визия на една от най-знаковите улици с историческа и културна стойност на град София", казва Лазарев.

Сигурно е едно - ремонтът няма да се случи наведнъж, а ще се работи на етапи. "Имахме среща с кмета по строителство Цветан Божинов, главния архитект, изпълнителите, "Софийска вода", "Топлофикация", ЧЕЗ и "Виваком". Те казаха, че първоначално са смятали, че ремонтът ще приключи по-бързо, ако участъкът бъде направен наведнъж, но заради очевидните неудобства на този вариант ние настояхме да се затваря отсечка по отсечка", обяснява Трайков. Тогава било подхвърлено, че в такъв случай ремонтът ще приключи до зимата вместо до есента. Но конкретни срокове все още няма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBKing avatar :-P
    BBKing

    Пак проблеми в комуникацията, планирането и изпълнението на няколко съвместни ремонта?! Няма да се плашите, на Златев хотела добре върви и е пред завършване.

    Нередност?
Нов коментар