Къде отидоха 33 млн. лв. за ремонти на софийските улици

"Капитал" успя да повдигне завесата зад многобройните малки вътрешноквартални ремонти в столицата след спечелено дело срещу Столична община

Уличните ремонти често остават незабелязани за хората, въпреки големите суми, които се харчат за тях
Уличните ремонти често остават незабелязани за хората, въпреки големите суми, които се харчат за тях
Уличните ремонти често остават незабелязани за хората, въпреки големите суми, които се харчат за тях    ©  Георги Кожухаров
Уличните ремонти често остават незабелязани за хората, въпреки големите суми, които се харчат за тях    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно 35 млн. лв. е бил предвиденият бюджет за 2019 г. за текущ ремонт на вътрешноквартални улици, но от тях Столична община е изхарчила общо 33.3 млн. лв. Това става ясно от справка, която "Капитал" получи по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Най-много пари са инвестирани в Панчарево - близо 2.7 млн. лв., а най-малко - в "Илинден", където са насочени 294 833 лв.

Договорите за поддържане се сключват за период от четири години, но се харчат непрозрачно. "Капитал" спечели дело срещу Столична община, която първоначално отказа да даде информацията (виж прикачения файл). Съдът обаче я задължи.

Пръчката

Новите договори за поддържане бяха подписани през 2019 г., като общата прогнозна стойност беше 140 млн. лв., или по около 35 млн. лв. на година. От публикуваните в хода на търговете протоколи става ясно, че цените в различните софийски зони могат да са коренно различни за една и съща дейност. Всеки участник е дал цена за абонаментна поддръжка на определени улици по списък, както и единични цени за различни ремонтни дейности и доставка на материали, които ще се изпълняват след изрично възлагане от Столичната община.

Има вероятност местните избори, които се проведоха през есента на 2019 г., да са активизирали ремонтните дейности като част от предизборната кампания.

Булеварди и тротоари

Общо са фактурирани 27.3 млн. лв. с ДДС за ремонти през 2019 г. Освен това са изхарчени 1.4 млн. лв. по перо за организация и безопасност на движението, както и 1.3 млн. лв. за "контрол на изпълнението". А още 6.9 млн. лв. са отишли за "Общо абонаментна поддръжка на улици, част от мрежата на градския транспорт". Така сумата достига 33.3 млн. лв.

Районите, в които са изхарчени най-много пари за вътрешноквартални ремонти, са Панчарево, "Витоша" и "Средец".

Най-скъпите ремонти в Панчарево са били на ул. "Обретеница" в с. "Лозен" за над 103 хил. лв. и на път от с. Железница до с. Плана за над 388 хил. лв.

В район "Витоша" само до май месец 2019 г. са фактурирани ремонти за над 1.47 млн. лв., като най-вероятно са започнали още през 2018 г., но са били изплатени през 2019 г. Най-големият обект е бил надлезът на Софийския околовръстен път и бул. "България" за 244 хил. лв. с ДДС.

В район "Средец" - центъра на София, се включва ремонтът на тротоара на бул. "Васил Левски" между ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Г.С. Раковски" за 190 хил. лв. Над 200 хил. лв. е струвал тротоарът на бул. "Патриарх Евтимий" между улиците "Хан Крум" и "Ангел Кънчев". В сумата за "Средец" присъства и обновяването на тротоар на столичната ул. "Иван Вазов" между ул. "6-ти септември и "Цар Иван Шишман". Ремонтът на "Иван Вазов" беше изпълнен с перипетии впрочем заради редица разкопавания.

Новите изпълнители

От 2019 г. новите играчи в софийските квартални ремонти са няколко. "Нивел строй" заедно с "Констрол" поеха "Люлин", "Връбница", "Възраждане" и "Илинден" едва през юли 2019 г., но за по-малко от шест месеца са им фактурирани ремонти за 1.09 млн. лв.

Брезнишката фирма "Нивел строй" е любопитна изгряваща звезда, собственост на Велко Руйков. Фирмата участва в обединението, което спечели поръчка за 300 млн. лв. заедно с "ПСТ груп" за скоростният път към Видин. Оборотът на дружеството скача значително за две години - през 2016 г. е 3.1 млн. лв., а през 2018 г. - 13.45 млн. лв.

Руйков е имал участие и в партньора на "Нивел" в договора със Столична община "Констрой". Дружеството сега е собственост на Вангелия Васева и акционерното дружество "Конлат София". В управлението на последното е Мартин Манолов, който е в борда на свързваното с Христофорос Аманитидис-Таки дружество "Новита холдинг".

"Хидрострой", една от най-големите строителни компании у нас, собственост на Велико Желев, е сключила договор за районите "Слатина", "Средец", "Изгрев" и "Искър". "Пътища и съоръжения" също вече отговарят за кварталните улици в "Сердика", "Подуяне", "Нови Искър" и "Оборище".

Кои са най-големите изпълнители

"Трейс груп холд" са получили 4.56 млн. лв. за "Връбница", "Триадица", "Витоша" и "Лозенец", за които ще продължат да отговарят до 2023 г.

ГБС е изпълнило ремонти за над 4.12 млн. лв. в Панчарево, "Студентски град", "Младост" и по стария си договор за "Изгрев".

Пернишката фирма ДЛВ е получила 3.9 млн. лв. за 2019 г. по договори за "Искър", Кремиковци, "Оборище", "Слатина" и по договор за миналия период за "Подуяне".

"ПСТ груп" са успели да изпълнят ремонти за 1.6 млн. лв. по договори, сключени през 2015 г., за Банкя, "Красна поляна", "Красно село" и "Овча купел". След търг обаче фирмата е сменена и през юли 2019 г. Столичната община сключва договор с обединение с участници варненската "Инжстройинженерингг", "Автомагистрали София" и "Пътища София". "Автомагистрали София" е собственост на Методи Аврамов". "Пътища София" пък е основана едва през 2018 г. - точно преди търга, и е собственост на Константин Георгиев и Мария Петрова.

В прикачения файл може да направите справка за ремонтите и във вашия квартал. При забелязани нередности може да се свържете с редакцията на редакционния имейл.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 5

    Парите със сигурност са отишли в "правилните джобове" на "точните хора"!!!!

    Нередност?
  • 2
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 5

    Достатъчно показателно е, че " общината" е отказала да дава информация, иначе тръбят за видими резултати. Предполагам това ще е последния им мандат.

    Нередност?
  • 3
    qbk28639253 avatar :-?
    qbk28639253
    • + 4

    Справката и обработени в по-прегледен вид в Ексел: https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZPPaxkZqlSmj6jmzujlw7kjiu10jSYiDL5V

    Нередност?
  • 4
    lelka avatar :-@
    Лелка
    • + 3

    Докато ни държат под ключ и маска, претакането продължава.
    Колкото по-непрозрачно, толкова по-сгодно за планираното преразглеждане на бюджета.

    Нередност?
Нов коментар