🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият фронт срещу Паметника на съветската армия в София

Разказ за имотните претенции на Русия в центъра на столицата, заметен риск от злоуполуки и поредния опит за демонтаж

Паметник на съветската армия
Паметник на съветската армия
Паметник на съветската армия    ©  Надежда Чипева
Паметник на съветската армия    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понякога двойното значение на простия предлог "на" може да обърка напълно разбирането ни за собственост. За пример вземете "Паметникът на съветската армия (ПСА)". Очевидно е, че става въпрос за паметник, който изобразява съветската армия. Но не съвсем. Би могло да става дума и за паметник, който принадлежи на съветската армия и съответно на Русия. На пръв поглед звучи невъзможно.

Но това не пречи на Руската федерация да опита да си го присвои, и то съвсем наскоро. Веднъж в края на 2020 г. и повторно в началото на 2021 г. от руска страна в Министерството на външните работи и софийската областна управа са постъпили предложения за финансиране на ремонтни дейности по ПСА срещу прехвърлянето на паметника и прилежащия му парцел на Руската федерация. Това става ясно от кореспонденция между въпросните институции, с която "Капитал" разполага.

"Неудобното" предложение на Руската федерация е сюжетен елемент в най-скорошния епизод от сагата с мястото на ПСА в географския и културен пейзаж на столицата. Това е история за застрашен живот, хиляди левове и един противоречив областен управител. Това би гласял трейлърът на тази филмова адаптация. Тя би била развлекателна, но не за българските данъкоплатци или минувачите по алеите около паметника.

Тази история не е само за опита на Москва да превземе едно парче земя в сърцето на София. Тя е и за опитите на друга група хора да направят точно обратното - да премахнат паметника оттам, защото демонстрира унизителното положение на България спрямо Съветския съюз през втората половина на ХХ век.

Лошо конструктивно състояние

През юли 2018 г. от дирекция "Общински строителен контрол" към СО възлагат на областната управа, в лицето на собственик, да извърши конструктивна експертиза на паметника след сигнали за недоброто му състояние, подадени от районния кмет. Областната управа обжалва заповедта по съдебен ред, но в крайна сметка е задължена да я изпълни.

Експертизата, извършена в края на 2018 г., констатира "лошото функционално и техническо състояние на монумента". "За привеждането на обекта в годно експлоатационно състояние" към онзи момент са необходими над 390 хиляди лева.

От информацията, с която "Капитал" разполага, не личи тогавашният областен управител Николай Пехливанов да е предприел последващи действия за обезопасяване на паметника и извършване на ремонтните дейности. За сметка на това близо две години по-късно Пехливанов става участник в дискусия около потенциален източник за финансиране на ремонта, но като посредник, а не инициатор.

Борис Цветков, член на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София, и бивш общински съветник в СОС:

Грижата на общината и държавата не е достатъчна

Очевидно различните исторически, архитектурни и културни обекти в столицата предизвикват различни оценки. Също така е очевидно, че всички паметници, свързани с антифашистката борба и победата над фашизма във втората световна война, ако не са умишлено премахнати, то са оставени без грижа. Такава е съдбата на паметниците на воините, загинали във войната с вермахта, през паметника на евреите антифашисти или Братската могила, та до паметника на разстреляния от полицията студент Марин Боев и паметника на Съветската армия. Освен управленската и икономическа безпомощност на стопаните им (държавата или общината) причините са основно политически. Хора като Трайчо Трайков не могат да се справят с незаконните и опасни обекти под прозорците му, но намират време и ресурс да премахнат паметници като този на разстреляния невинен студент антифашист Марин Боев. Разбира се, и този паметник (ПСА) също има смисъл, за да се помни, че Съветската армия е свалила режим, за който убийството на деца е било законно, а изгарянето на къщите на семействата на противниците на властта е било нормална практика!

Алтернативата на съхранение на паметниците, историята, архитектурата и културата е подходът на българските талибани, стремящи се да премахнат всичко, което не разбират и неприятно напомня за невъзможността им реално да съграждат нашето съвремие и бъдеще.

Пу! за Русия

Първите сведения за апетита на Руската федерация по отношение на паметника са в писмо на Пехливанов от ноември 2020 г. Въпросното писмо описва предложение на руския посланик до областната управа "за финансиране на комплексната реконструкция на паметника на Съветската армия със съвместно участие на руската страна и за безвъзмездното му прехвърляне в собственост на руската държава или учредяването на безсрочно и безвъзмездно право на собственост". Писмото е адресирано до външно министерство и Министерския съвет.

"Вземайки предвид фактите, че Паметникът на Съветската армия в София е построен върху обществен терен в Република България и със средствата на българските граждани, както и че не обозначава място на реално протекли бойни действия от страна на Червената армия на територията на страната ни, възприемаме направеното от руската страна предложение като нереципрочно и политически необосновано", се казва в отговора на външно министерство.

Руската федерация обаче не се отказва толкова лесно. Това става ясно от следващо писмо на външно министерство от март 2021 г. Според въпросното писмо на 24 февруари 2021 г. в Министерство на външните работи е постъпила нота от Руската федерация, "в която отново се предлага от руска страна да се финансира капитален ремонт на Паметника на Съветската армия". Този път от руска страна предлагат в замяна България да прехвърли не само паметника, но и прилежащия му парцел за безвъзмездно ползване на Руската федерация.

Министерството отказва повторно. С това се предполага, че разговорът е приключил. Оказва се обаче, че Пехливанов взима последната дума.

Паралелно с кореспонденцията за прехвърлянето на паметника тече такава и по въпрос на Руската федерация за техническото състояние, правния статут и разноските за поддръжката му. През април Пехливанов изпраща обобщен отговор, като използва случая да изрази своята позиция по бартера.

"Ще си позволя да изразя становището си, че предложението на Посланика на Руската федерация е в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт, а акт на разумно държавническо решение. От тази гледна точка, реципрочно би било от страна на Българската държава да предостави безсрочно и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на Съветската армия в София на Руската федерация", пише Пехливанов.

Свързани по партийна линия

Това изказване е в привиден разрив с националистическата идеология на "Атака", от която Пехливанов е бил народен представител в 41-ото НС, а преди това и общински съветник в СОС. От друга страна, именно "Атака" е най-очевидната "топла връзка" между Пехливанов и Руската федерация. Лидерът на партията Волен Сидеров многократно е демонстрирал, че защитава руските интереси в България.

"В момента между правителството на България и Русия текат преговори за възстановяване в някакъв вариант на газови доставки. Мога да кажа, че до някаква степен това става поради нашето, на патриотите, присъствие, на "Атака", в правителството и моето влияние върху министър-председателя", казва Сидеров на посещение в руския парламент през 2018 г.

Година по-късно разследване на "Капитал" установи, че човекът, отговарящ за международната дейност на "Атака", има общи фирми с руски граждани, които са или директно свързани с властта в Москва, или със специалните служби на Кремъл.

Така се откроява обяснението, че откровено проруската позиция на Пехливанов по въпроса с прехвърлянето на ПСА е по партийна линия.

Господин Пехливанов не беше открит за коментар по казуса.

Мартин Заимов, член на Инициативния комитет за демонтиране на ПСА:

Време е за внимателен обществен разговор, който да прекрати тази тема

За мен има три неща, които трябва да се направят. Първото е службите да разберат кой използва българската полиция за защита на този паметник, след като българската прокуратура разглежда всички действия върху паметника като политическо изразяване. Противоконституционно е българската полиция да бъде използвана срещу политическо изразяване. Второ действие, за което настояваме от поне 15 години, е общината да постави надпис, който описва паметника. В това описание да има ясни исторически факти: българското правителство води преговори със съюзниците, съветското правителство изненадващо за своите английски и американски партньори обявява война на България, 30 хиляди убити и безследно изчезнали и т.н. факти. Просто разказ: "Този паметник е създаден през '56 година" с един цитат от онова време: "за да може да влияе върху жителите на града". В същия ред на мисли надписът на самия паметник трябва да бъде изтрит. Третото е да се завърши градоустройствената процедура за приемане на подробен устройствен план на "Княжеската градина". Работата по подробния устройствен план неизменно ще доведе до внимателен обществен разговор, който трябва да прекрати тази тема.

Опасност от злополуки

Настоящият кмет на район "Средец" Трайчо Трайков научава за извършената експертиза две години и половина след съставянето ѝ. В писмо на новия областен управител Митко Михайлов (назначен през май след уволнението на Пехливанов) от дирекция "Общински строителен контрол", което е препратено и до Трайков, става ясно, че "лошото функционално състояние на монумента, създаващо опасност от злополуки", е констатирано още в заповедта за извършване на експертизата през юли 2018 г.

"До получаването на необходимите бюджетни средства ви моля с оглед избягване на инциденти и злополуки да предприемете действия по временно обезопасяване на ПСА чрез ограничаването на достъпа до същия", се казва в писмото на Михайлов.

За нестабилната конструкция на паметника свидетелства и препоръката на областния управител "да забраните мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации, влизане на тежка техника, използване на вибрационни машини и други дейности около ПСА, свързан с възможност за създаване на земни и въздушни вибрации, които биха довели до отделяне и падане на облицовъчните плочи на ПСА и/или нарушаване на скулптурните фигури и композиции".

При положение че паметникът е толкова нестабилен и това е установено още през 2018 г., въпросът защо мерки по обезопасяването му не са предприети до този момент няма ясен отговор. По информация на "Капитал" администрацията на район "Средец" е била изключена от каквато и да било комуникация по казуса до встъпването в длъжност на Митко Михайлов като областен управител.

"Демократична България":

Дарители предлагат да финансират демонтирането

Общинските съветници от "Демократична България" в София предлагат паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, като се използват вече направените заявки за мащабни дарения за процедурата. Монументът "Паметник на Съветската армия" е опасен за живота и здравето на посетителите на "Княжеската градина". Собственикът, в лицето на областния управител (българската държава), не полага грижи за монумента, поради което последният създава опасност за множеството ползватели на градината. Редовно се случват инциденти с падане на облицовъчните плочи.

Кой ще плати сметката?

От писмото на Михайлов става ясно, че средствата за ремонт на паметника "следва да се предоставят от държавния бюджет". От областната управа очакват таксите за издаване на строително разрешение, за обезопасяване на паметника по време на ремонта и за преминаване на техника през "Княжеската градина" също да дойдат от държавния бюджет.

"Не смятам, че е оправдано да се удължава животът на толкова противоречив обект, още повече с обществени средства. Най-удачно е да бъде демонтиран и съхраняван на безопасно място извън Княжеската градина, където не представлява опасност за хората", каза Трайков в публикация на facebook страницата си миналата седмица.

Тезата за преместване на паметника се подсилва и от експертна оценка, цитирана от финансиста и участник в инициативния комитет за демонтирането на ПСА Мартин Заимов, според когото подобна процедура би коствала не повече от 200 хиляди лева, което е почти два пъти по-малко от сумата, изискваща се за ремонта му.

Инициативата за демонтиране на паметника, на която Заимов е член, съществува от септември 2010 г.

През годините членовете на инициативния комитет са водили кореспонденция с всички отговорни институции и международни организации като "Европейската платформа за памет и съвест". Досега безрезултатно.

Проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" по поръчка на Столичната община през 2014 г. констатира, че повече от една трета (37%) от софиянци искат паметникът на съветската армия да се преустрои в мемориал на жертвите във Втората световна война.

През 2020 г. общински съветници от групата на "Демократична България" в СОС внесоха доклад, в който отправят официално искане за преместването на паметника в "Музея на социалистическото изкуство".

Подобно решение би могло да се вземе директно от Министерския съвет, тъй като паметникът е държавна собственост. То би могло да бъде изискано и от кмета Фандъкова след гласуване на СОС. Предвид интереса, който Руската федерация предявява за запазването на паметника обаче, тези действия изискват политическа воля, каквато, поне в момента, не изглежда да има.

В коментар за "Капитал" предприемач, изразил готовност да финансира преместването на паметника, каза, че би го направил, за да "няма начин отговорните институции да се оправдават с липса на средства и този паметник най накрая да спре да висне над главите на софиянци". По негови изчисления демонтирането на паметника би коствало между 50 и 60 хиляди лева.

Малина Едрева, председател на политическа група ГЕРБ в СОС, председател е на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие:

Не можем да допуснем нарушаване на процедури

Нито предишния кмет на район "Средец" г-жа Ачкова, нито сегашният г-н Трайков са поставяли състоянието на паметника на вниманието на СОС. Знаех, че още през 2018 г. общинският строителен контрол е указал на собственика - Областната управа, да изготви експертиза за състоянието му и да предприеме мерки за обезопасяване. Район "Средец" е трябвало да извърши проверка и да предприеме мерки. СОС има решение от 1993 г. за премахването на паметника. То не е било изпълнено, паметникът от десетилетия вече е държавна собственост. При внасянето на доклада от ДБ поискахме становище на Министерството на културата. Не го получихме нито от предишния, нито от настоящия министър, въпреки писмата ни, че без него не можем да разгледаме предложението. Представих на колегите входящите номера на всички писма до МК. Те имат свои канали и биха могли да напомнят за тази липсваща комуникация. Категорично не можем да допуснем нарушаване на процедури в работата ни и приемане на решения, неизпълними по закон.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 5
    • + 18

    Паметник на една империя, която ни обявява война и няколко дни след това ни окупира. Следват три години на мародерстване из цяла България. Ако уважаваме себе си като нация, такива "паметници" нямат място в нашата държава!

    Нередност?
  • 2
    acw35649508 avatar :-|
    acw35649508
    • - 17
    • + 5

    Състоянието не само на паметниците, но и на старите сгради олицетворява катастрофата, в която се намира България. Цивилизованите държави се познават точно по такива "дребни" детайли.

    Крайно време е паметниците да се ремонтират от отговорните за това лица, както и да има осъдени лумпени за оскверняването им - разните там Заимовци, Асенгеновци и пр. соросоидна флора и фауна.

    Нередност?
  • 3
    acw35649508 avatar :-|
    acw35649508
    • - 16
    • + 5

    Самата идея за разрушаване или демонтиране на паметника на Съветската армия е безумна либерал-талибанщина. Той символизира героичната и жертвоготовна борба на една армия срещу хитлерофашизма и освобождението на Европа от същия. Всеки, на когото такъв паметник пречи, очевидно има сериозни проблеми в главата.

    Нередност?
  • 4
    filip2 avatar :-|
    filip2
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#] от "":
    Фактът, че коментирате анонимно е показателен! Изобщо не говоря за квалификациите, които употребявате. С една дума - трол.

    Нередност?
  • 5
    baltovp avatar :-@
    Петър Димитров Балтов
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#] от "":

    Символизира съветския империализъм. Съвсем не случайно на източната страна на знамето пише "Вся власть советом". Да не говорим, че националсоциалистите без съветска подкрепа не биха могли да започнат световна война. Двете социалистически държави са били партньори и са си поделили предварително "плячката". Е, после са се скарали, но така е в пресъпните кланове.

    Нередност?
  • 6
    bira avatar :-|
    Bira
    • - 5
    • + 2

    Категорично трябва да запазим този символ на историческата памет!
    За да постигнем максимална коректност в баланса между исторически факти и чувството на всеобща национална благодарност, следва да внесем следните дребни корекции:
    да се променят скулптурните композиции, като едната група вдясно показва Васил Левски и Христо Ботев да целуват сапогите на граф Игнатиев, който слага въжето на врата на единия и насочва пистолет в главата на другия.
    Другата скулптурна група вляво да показва Георги Димитров и Васил Коларов стъпили върху гърчеща се змия с глава на цар Борис Трети.
    Най-отгоре, групата с войника с вдигнат автомат да се замени с огромна фигура на Сталин, чиито крака прегръща благодарна жена в национална носия и няколко дечица, докато мъжа й в потури е коленичил и мачка калпак в ръце.

    Нередност?
Нов коментар