🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Варна привлича технологични компании и оформя успешна бизнес ИТ общност

Морската столица приютява офиси и центрове на Bulpros, Scalefocus, Pontica Solutions, Siemens, Paysafe и др.

Варна привлича технологични компании и оформя успешна бизнес ИТ общност
Варна привлича технологични компании и оформя успешна бизнес ИТ общност
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Варна е атрактивна дестинация за развитието на ИТ бизнеса. Последните години имахме бурно израстване. Много нови компании отвориха офиси там и наред с отрасли като туризъм, промишленост и търговия може да се каже, че дейности, свързани с ИТ, аутсорсинг, високи технологии преживяват бум в града." Това казва Ивайло Славов, изпълнителен директор на Bulpros - ИТ компания с над 1000 служители и офиси в осем държави. В началото екипът на компанията във Варна е пет души, вече са 50.

Редица ИТ компании както и "Кока-Кола България", Paysafe, "КВС груп" (от която е част ОББ) и други откриват офиси и центрове в морската столица. "В последните две години пандемията подейства като катализатор за много фирми от различни сектори да прегърнат идеята за успешни бизнес инвестиции извън София. Община Варна създава една благоприятна иновативна среда за оформянето на бизнес ИТ общност", коментира Александър Михайлов, управляващ директор на офисът на Scalefocus във Варна.

Камелия Атанасова, директор "Работодателска мрежа и подбор" в българската Pontica Solutions, посочва, че един от факторите компанията да инвестира именно във Варна, е наличието на цели шест университета, на езикови и математически гимназии. Само за една година компанията е наела над 200 души във Варна. Инженерният център на Siemens също се намира във Варна, където си сътрудничи с Техническия университет в града, в който имат специална съвместна магистърска програма.

Повече по темата за това как и защо се развива технологичният сектор в града вижте във видеото

Именно "Варна: Град на Знанието" е една от темите и на събитието "Среща на бизнеса във Варна и Шумен", част от поредицата "Капитал".

Конференцията ще се проведе на 8 юли 2021 г. от 10.30 в INTERNATIONAL Hotel Casino & Tower Suites.

За присъствие е необходима предварителна регистрация, която може да намерите тук.