🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Габрово спечели награда на Еврокомисията за зелен град

Българският град стана единственият в Централна и Източна Европа, който е получавал това признание

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия "Европейски зелен лист" 2021. Наградата е аналог на приза "Европейска зелена столица", но се отнася за градове с население под 100 хил. души. Освен титла наградата има и финансов аспект - Габрово получава 75 хил. евро.

Габрово е единственият град от Централна и Източна Европа, който е печелил "Зелен лист" в нейната петгодишна история, подчертават от общината. Традиционно, северноевропейските страни са лидери в екологичните градски политики, като за наградата Зелен лист се състезаваха, освен Габрово, и три датски, един финландски град. Българският град подели първото място с конкурента си Лапеенранта във Финландия.

Миналата година Европейска зелена столица стана Лисабон, а тази година шампион е Гренобъл.

Защо е специално Габрово

"Финансовата награда има за цел да ускори инициативи, които Габрово ще развива. Искаме да покажем че можем да бъдем добър посланик на зелени политики и инициативи заедно с хората и в името на хората", коментира Таня Христова, кмет на община Габрово, пред "Капитал". Тя допълни, че предстои да се уточни за какво точно ще се харчат парите от наградата, като процесът ще е отворен и към местната общност. "Иска ми се да има фонд за зелени иновации, който да подкрепя устойчиви идеи и да намерим възможност дори за подкрепа на стартъпи", обясни още Христова.

Наградата се присъжда за постижения и напредък в общо шест направления - Изменения на климата и енергийно представяне; Устойчива градска мобилност; Природно разнообразие; Качество на въздуха и шум, Отпадъци и кръгова икономика и Води. Всеки град предава апликационна форма писмено, а след това защитава и устно кандидатурата си.

По последния приоритет например Габрово може да се похвали с един от малкото ранни и добре осъществени водни проекти по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Проектът бе завършен през 2015 г. и бе на стойност 120 млн. лв. От екипа на общината обясниха, че градът няма проблем с водата, но в селата не е така, затова сега обръщат внимание на тях. В момента 15 села имат почти 16 км реконструирана водоснабдителна мрежа и са свързани с питейна вода от водоизточник, като сега се разработват села за други 18 села.

През 2015г. пък в Габрово отвори врати детска градина, която е първата обществена сграда у нас, изградена по стандарта "пасивна къща" - т.е. потребление на енергия е близко до нулевото.

Нов живот за бившия Летен театър

Сградата на бившия Летен театър в Габрово, която се руши от години, ще получи втори шанс като младежки център. Това стана ясно тази седмица от съобщение на община Габрово. Проектът е получил одобрението на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. "От 12 допуснати предложения ще бъдат сключени договори само с четири общини. Габрово се класира с най-висок резултат пред Монтана, Бургас и Перник", съобщават от общината.

Финансирането е в размер на 3.8 млн. лв. Средствата се отпускат безвъзмездно по процедурата "Изграждане на младежки центрове" на програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи".

С полученото финансиране ще се направи основен ремонт на Летния театър и ще се достави оборудване и обзавеждане. "Сцената ще бъде възстановена, а зелените площи - благоустроени. На отделен терен ще се изгради база за настаняване на 35 души - гостуващи младежи, групи, състави", пишат още от общината. Дейностите ще се реализират в партньорство с норвежкия Университетски колеж за зелено развитие и Технически университет - Габрово. Предстои подписване на договор по проекта. Срокът за изпълнение е 3.5 години.



На 29 октомври ще се проведе дискусия Среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово, организирана от "Капитал". Тя ще се излъчи онлайн, като в нея ще вземат участие представители на регионалния бизнес и местната власт.

Повече информация може да откриете тук: https://www.capital.bg/event/196?ref=header-navigation >

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар