НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Топлофикация София" търси екип и консултант за инсталацията за горене RDF

Срещу 11.3 млн. лв. инсинератора да се управлява от 27 души от общината и външни експерти

Проект на инсинератора, който се планира да бъде изграден на площадката на "Топлофикация София"
Проект на инсинератора, който се планира да бъде изграден на площадката на "Топлофикация София"
Проект на инсинератора, който се планира да бъде изграден на площадката на "Топлофикация София"    ©  Топлофикация София
Проект на инсинератора, който се планира да бъде изграден на площадката на "Топлофикация София"    ©  Топлофикация София
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инсталацията за горене на боклук в столицата става все по-реална. След като обяви мега търга за проектирането и строителството ѝ на стойност 350 млн. лв с ДДС, сега "Топлофикация София" е пуснала още две съпътстващи процедури към проекта за общо 11.3 млн. лв без ДДС.

Срещу 3.2 млн. лв. ще бъде избран екип, който да управлява проекта. А за 8.02 млн. лв. без ДДС се търси и консултант, който да осъществява строителен надзор. Финансирането е по оперативна програма "Околна среда".

Съвсем скоро трябва да станат ясни и кандидатите за изграждането на самата инсталация на площадката на ТЕЦ-а във "Военна рампа", в близост до Централната гара. Идеята е там да се изгаря раздробеният и изсушен твърд битов отпадък от софийския завод за боклук край с. Яна. От него се получава - т.нар. RDF (от англ. - refuse derived fuel), или твърдо гориво от отпадъци, което може да се използва за производство на топло- и електроенергия. Техническите предложения на кандидатите ще бъдат отворени другата седмица, на 29 април.

Впечатление прави и че общината е решила да проведе активна информационна кампания за проекта, като днес е обявила поръчка за брандирани информационни и "промоционални материали" на стойност 56 хил. лв. Освен това с друг търг се предвиждат мерки, като организиране на събития, публикации в медии, както и заснемане на филм и клип за инсинератора. Това ще струва още 108 хил. лв.

С екип от 27 души

Търгът за избор на екип предвижда проектът да се управлява от общо 27 служители - една част от общинската администрация, друга - експерти от "Топлофикация София", както и 11 външни експерти.

"Екипът за управление на проекта ще носи отговорността за цялостното управление на проекта, изпълнението на изискванията и успешното приключване", пише в документацията на поръчката.

Що се отнася до консултанта, той ще трябва да оценява съответствието между инвестиционния проект според изискванията на Закона за устройство на територията, да подготвя комплексен доклад за оценка на съответствието на проектната документация с основните изисквания към строежите, да извършва строителен надзор и други подобни дейности.

Един милион за преструктуриране

В понеделник инженерната комисия към общинския съвет позволи на "Топлофикация София" да получи безвъзмездна финансова помощ от 915.3 хил. щатски договора (или над 1.5 млн. лв) от Американската агенция за търговия и развитие. Целта е американската фирма "Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг" да направи проучване с пътна карта за надграждане на "Топлофикация София" и да даде конкретни препоръки за преустройството, финансовото състояние и управленската структура на дружеството.

По този начин ще се анализират възможностите за цялостна реконструкция, оздравяване и рекапитализация на общинското дружеството, което осигурява отопление и топла вода на над 1 млн. души в столицата. Очаква се в документа да бъдат отчетени и задълженията на дружеството и проблемите, свързани с производствените мощности,оборудването, дейността и финансите. Решението предстои да се гласува окончателно от общинския съвет в четвъртък.