НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Ковачки, Богомил Манчев, Цоло Вутов и "Аркад" наддават за RDF инсталацията в София

За инсталацията за 350 млн. лв. са подадени пет оферти, а срокът за изпълнение е до края на 2023 г.

Проект на инсинератора, който се планира да бъде изграден на площадката на "Топлофикация София".
Проект на инсинератора, който се планира да бъде изграден на площадката на "Топлофикация София".
Проект на инсинератора, който се планира да бъде изграден на площадката на "Топлофикация София".    ©  Топлофикация София
Проект на инсинератора, който се планира да бъде изграден на площадката на "Топлофикация София".    ©  Топлофикация София
Статията е променена на 12.05, 12:20 ч.

Още когато "Топлофикация София" обяви мегатърга на стойност 292.2 млн. лв без ДДС (или 350 млн. лв с ДДС) за чаканата десетилетие инсталация за горене на боклук в София, от изискванията стана ясно, че ще могат да кандидатстват само големи строителгруни фирми с опит в енергийната сфера. Затова и сега не е изненадващо, че оферти са подали свързаната с Христо Ковачки "Атоменергоремонт", която наскоро спечели поръчката за изграждане на преносния газопровод в Средногорието за над 27 млн. лв., както и свързаният със строителството на "Турски поток" през България местен клон на италианското поделение на саудитската "Аркад".

Изненадващо обаче е включването и на друг енергиен бос от близкото минало - Богомил Манчев. Той участва с Джи Ар Си в обединение с китайска и белгийска фирма.

Другите кандидати са строителната "Геострой", част от групата на "Геотехмин" на Цоло Вутов, както и "Микс-констръкшън".

Кръгът от кандидатите беше стеснен с изискването за оборот в сферата от над 290 млн. лв. за последните три години, както и за опит в строителството на енергийни мощности.

Идеята е в новата инсталация е да се изгаря раздробеният и изсушен твърд битов отпадък, произвеждан от софийския завод за боклук край с. Яна. От него се получава т.нар. RDF (от англ. - refuse derived fuel), който може да се използва за производство на топло- и електроенергия. Плановете са инсинераторът да бъде построен на площадката на ТЕЦ-а във "Военна рампа", в близост до централната гара на столицата.

За всичко това се говори от много години, като мненията доколко е удачно да има подобна инсталация са доста противоречиви.

От една страна, столичното кметство дава милиони всяка година на фирми, които да горят боклука ѝ. Последно търговете бяха спечелени от централи на Ковачки и от два циментови завода. Затова и изграждането на собствена инсталация, която да генерира комбинирана енергия, не звучи като лоша идея. Въпросът е, че има много неизвестни заради липсата на прозрачност около самия проект, влиянието му върху околната среда, както и опасения заради начина, по който сега работи заводът за боклук (повече в карето по-долу).

Малко над половината от бюджета от 350 млн. лв. с ДДС са осигурени от Европейската комисия, а останалите представляват заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Столичната община пък ще трябва да изплаща инсинератора, и то поне до 2040 г. За целта тя (разбирай данъкоплатецът) ще трябва да отделя около 5 млн. евро на година, като площадката ще стане негодна за експлоатация, докато се издължи.

Шансът на Ковачки

Участието на "Атоменергоремонт" всъщност не е изненадващо, предвид че две от топлоцентралите на бизнесмена - ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", вече са в столичния бизнес с изгарянето на боклука. В началото на 2020 г. Столичната община сключи тригодишен договор с тях за изгарянето на 70 хил. тона RDF годишно от завода за отпадъци, макар и по това време да имаше скандали около разрешителните на Ковачки. Така София бързо даде 14.8 млн. лв. без ДДС, като още толкова средства отидоха за изгарянето на още над стотици хиляди тонове годишно от циментовия завод "Холсим" и от "Девня цимент".

В търга "Атоменергоремонт" участва в обединение с италианските Termomeccanica Ecologia TM.E. S.p.A и Comef. TM.E, част от групата Termomeccanica Group, чийто основен акционер е банка Intesa SanPaolo заедно с други индустриални инвеститори. Последно фирмата е сключила договор с германската Bionerga за проектиране и изграждане на инсталация за отпадъци в белгийския град Беринген.

Comef също се занимава с проектирането и изграждането на системи за производство на енергия от възобновяеми източници, RDF инсталации и енергийни централи от традиционни източници, пише в сайта на компанията.

От "Турски поток" до столичното парно

Българският клон на италианското поделение на саудитската Arkad - "Аркад С.п.А. - клон България", участва самостоятелно надпреварата. Арабската фирма участваше в консорциума за строителството на "Турски поток" през България срещу 2.15 млрд. лева, но реално дейността се извършваше от "Аркад енджиниъринг енд констракшън", което бе превзето от руската "Газпром".

"Аркад С.п.А. - клон България" сега се състезава и за изграждането на газовата връзка до Сърбия заедно с италианската "Бонати" с.п.а. - клон България, и беларуската "Белтрубопроводстрой", които също участваха в строежа на "Турски поток".

Отново Богомил Манчев

През последните години "консултантът" на проекта АЕЦ "Белене" не беше се включвал пряко в държавни поръчки и по-скоро пазеше дистанция от властта. Затова участието му сега и изненадващо. Той участва в обединение с с равностойния си партньор КМС, китайската "Чайна тианинг инк", белгийската "Юръп тианинг". * КМС е собственост на притежаваната от Теодор Осиковски "ЕТК груп". Нейният екип е участвал в подобен проект с китайска фирма през 2012 г. за изграждане на сероочистващи инсталациии за 5 и 6 блок в "ТЕЦ Марица изток 2", който е бил завършен в срок. (*Допълнено на 12.05, 12:20 ч.) Миналата година КМС кандидатстваше за една от отсечките за продължение на метрото към квартала "Левски Г", но загуби от "Трейс груп холд". Фирмата работи на площадката на АЕЦ от създаването си през 1990 г. и е изпълнявала множество дейности по време на плановите и годишни ремонти и удължаването на ресурса на 5 и 6 блок, както и важни инвестиционни проекти, уточниха от КМС (допълнено). Впечатление прави, че двете фирми - КМС и Джи Си Ар, участват в управлението на сдружение "Български атомен форум" заедно с АЕЦ "Козлодуй" и държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". Осиковски е в управителния му съвет от 8 години и представлява фирмите "КМС" и "ЕРХ" (допълнено). Самото сдружение пък се представлява от Манчев.

И останалите

"Геострой" от групата на "Геотехмин" на Цоло Вутов се явява в обединение с две турски фирми - BDK Aritma Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Sirket, която има опит с изграждането на инсталации за изгаряне на боклук и пречиствателни станции в Турция, както и с Ranteko Cevre Teknolojileri san ve tic. Последният голям обект на дружествата, попадащи в групата "Геотехмин", пък е обществената поръчка за 20 км от пътя Ботевград - Мездра с цена близо 160 млн. лв.

Друг кандидат е "Микс констръкшън", със съдружници и управители Стамен Иванов и Пламен Христов. Тя строеше логистичния център на мебелната компания JYSK в Божурище, който беше открит през септември 2019 г., а преди е била едноличен собственик на капитала на строителната "Блу хил резиденс". По принцип "Микс констръкшън" е известна с частни проекти в областта на индустриалното строителство и през 2020 г. зае 23-то място в секторната класация на "Капитал 100".

* Статията е обновена след допусната грешка относно собствеността на фирмата "КМС".

Притесненията

Съмненията за това колко е удачно да се гори боклук, и то близо до центъра на града, от години повдигат въпроса за ефекта върху околната среда и здравето на хората. Заради това проектът събира множество критики и срещу него се водят дела в съда. Един от най-ярките противници е неправителствената организация "За Земята". Данита Заричинова, която е неин член, коментира пред "Капитал", че при горенето отпадъците не "изчезват", а 20-25% от общото количество се превръща в пепел, като част от нея е летяща и токсична.

Според "Топлофикация София" чрез изграждането на инсталацията ще се постигне частична диверсификация на горивната база за производство на енергия - замяна на около 11% природен газ с RDF, както и повишаване на енергийната ефективност в производството чрез заместване на стари амортизирани мощности с нови.

Разследване на "Капитал" обаче показа, че заводът за боклук (Столичното предприятие за третиране на отпадъци) "произвежда" тройно по-малко от планираното. Така, ако заводът за боклук продължи да генерира тройно по-малко отпадъци, това драстично ще се отрази на сметките на общината за производство на комбинирана енергия. При сумата от 180 хил. тона RDF годишно тя предвиждаше новата централа да произвежда 55 мегавата (MW) топлинна и 19 MW електрическа, докато сега произведеният RDF не надвишава 61 хил. тона. годишно.
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zid49657267 avatar :-|
    zid49657267
    • + 7

    Това е проект, който трябва да се блокира моментално. Като се има предвид, че последните 12 години СО се управлява по водещия фактор - от какво можем да откраднем по- голяма комисионна не е нужно да си голям умник за да разбереш каква е идеята!
    Като извадим имената, които са замесени с подготовката на този търг още повече се изяснява - Десислава Билева, Валя Чилова, Орлин Алексиев.. и т.н.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 3

    Не искам да споря в полза на този прословут инсинератор, но защо не се отчитат алтернативните проблеми в случая?

    Ако не се гори този боклук, той какво ще се прави? Успяват ли да се пласират всички РДФ количества на циментовите дружества и ТЕЦ-овете? Ако не, какво се прави с остатъчните количества? До колко може да сме сигурни, че е по-добре тези боклуци да се горят от Ковачки, вместо от общината?

    Аз лично смятам, че не могат да си позволят да омиришат София. Според мен проблемът е, че горенето на боклуци се приема на нож от обществото. Никой не казва, че това се случва дори в най-напредничавите държави.

    Сигурно СО могат да опорочат процеса на строителство, но едва ли могат да си позволят имиджовите щети от миризлив завод в центъра.

    Нередност?
  • 3
    tanas2 avatar :-|
    Танас

    И за чух направихте Завода за боклук насред баира до с.Яна и го визите на 25км. а после RDF обратно като проекта на Завода и Инсинератора беше до Софийска Пречиствателна Станция за Отпадни Води!
    Първа копка удари навремето Станко Тодоров.

    Нередност?
  • 4
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 5

    За година две Вълка ще си купи Совалка да ходи на лов на Марс за наша сметка.

    Нередност?
  • 5
    tz_hristov avatar :-|
    himika
    • - 2
    • + 3

    всичко изглежда по западен модел, но идва проблем с пепелта, която е остатък от изгарянето и не трябва да се депонира, а оползотворява. Доколкото към запознат само циментовите заводи могат да го приемат като суровина за производството на цимент.
    Това е пътят на екологията въведен в Австрия, Германия и т.н, дано нашите еколози да го проумеят /ограмотят/!

    Нередност?
  • 6
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • + 2

    Заради този проект са провалили други по-евтини проекти, защото от по-евтините проекти по-малко ще се лапа. А тук се готвят за мнооооого голяма лапачка. Капитал, трябва да се разровите в търговете на топлофикацията. Ще излязат много нагласени и на завишени цени проекти.

    Нередност?
  • 7
    pne251208773 avatar :-?
    Резидентски чугун
    • + 3

    А ще преимениват ли ТЕЦ София на ТЕЦ Брикел 2?!?

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    Поне едно кюлче е трябвало да излезе оттук. Ама от онези тежките....

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#] от "":

    Този проблем е ясно описан в статията и разбираем, но нима е толкова съществен? Да, пепелта е опасна и мърси, но същото важи и за боклуците, които биха изгаряли. Дори депонирането на пепел е по-добре от депонирането на РДФ или на необработен боклук.

    Скандинавските страни не само произвеждат енергия от боклук, но дори внасят РДФ, защото не генерират достатъчно. Да, тук целия процес се опорочава, но проблемът далеч не е във вноса или горенето на боклук. Проблемът е на изпълнителите и поръчителите (калинки и политици).

    Докога ще тъпчем в миналото от притеснение, че някой може да ни прецака? Изгарянето на боклук е екологичен подход, а не обратното. И без друго българите масово не рециклират нищо без кувиози.

    Нередност?
  • 10
    alehandro77 avatar :-|
    alehandro77
    • + 1

    Много било чудно участието на Манчев, а обяснението е просто...като министър председателя би казал : ОгладнЕл е...

    Нередност?
Нов коментар