НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Микс-констръкшън" и китайци ще строят инсталацията за горене на боклук в София

Спорното съоръжение на "Топлофикация София" за близо 300 млн. лв. трябва да е готово до 2023 г., но вероятно ще бъде забавено от обжалвания

Засега Столичната община плаща за изгарянето на RDF отпадъка, който генерира в завода си за боклук край село Яна. Той е под планираното количество и качество.
Засега Столичната община плаща за изгарянето на RDF отпадъка, който генерира в завода си за боклук край село Яна. Той е под планираното количество и качество.
Засега Столичната община плаща за изгарянето на RDF отпадъка, който генерира в завода си за боклук край село Яна. Той е под планираното количество и качество.    ©  Надежда Чипева
Засега Столичната община плаща за изгарянето на RDF отпадъка, който генерира в завода си за боклук край село Яна. Той е под планираното количество и качество.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

София е избрала строител на спорната инсталация за изгаряне на RDF близо до центъра на града. Това е строителна фирма "Микс-констръкшън" на Стамен Иванов и Пламен Христов, която е в консорциум заедно с още три китайски и една турска фирма. Офертната цена e от 291.4 млн. лв без ДДС, което е само с 8 хил. лв. по-малко от прогнозната сума. Макар и за поръчката да имаше голям интерес от известни в енергийната сфера фирми, прави впечатление, че повечето от тях са отпаднали от класирането.

До финала са стигнали две от общо пет явили се фирми - освен "Микс-констръкшън" с китайските и турскиje компании другият допуснат е фирмата на енергийния бос Богомил Манчев - "Джи Ар Си", в обединение с китайска и белгийска фирма. Нейната цена е много по-ниска - 250 млн. лв., но обединението около фирмата на Стамен Иванов "RDF Файърд Пауър Плант София 2021" обаче е получило повече точки заради по-добрите показатели за икономическа стойност, екологични и технически стойности.

Идеята е в новата инсталация да се изгаря раздробеният и изсушен твърд битов отпадък (RDF) от софийския завод за боклук край с. Яна. Плановете са инсинераторът да бъде построен на площадката на "Топлофикация София" във "Военна рампа", в близост до централната гара на столицата.

Кой е строителят

"Микс-констръкшън" е една от големите строителни компании в страната и специализира основно в строителството на индустриални, търговски и административни сгради, логистични центрове и инфраструктура.

Последно "Микс-констръкшън" беше избрана да строи логистичния център на мебелната компания JYSK в Божурище, който беше открит през септември 2019 г. Изпълнявала е и проекти за логистичните центрове на Liebherr и DB Schenker край Пловдив, производствените сгради на Festo в София и ABB до Пловдив, магазини на Metro и Billa, Praktiker и др. Компанията е строила завода на Behr-Hella Thermocontrol и производствената база на Multivac в Божурище.

Покриването на изискванията за опит в строежа на инсталации за горене на боклук очевидно се покрива благодарение на трите китайски и една турска фирма, специализирали в тази област. Едната от тях е Dongfang Electric - държавен китайски производител на енергийно оборудване, който се занимава с енергийни проекти, инженеринг за опазване на околната среда и услуги за електроцентрали. Основният бизнес на другия китайски партньор - Everbright Environment, пък е именно производство на енергия от отпадъци, биомаса, третиране на опасни и твърди отпадъци, пречистване на отпадъчни води.

Третият китайски партньор е China DGE Engineering - дъщерното дружество на China Light Industry Group към Държавна комисия за надзор и управление на активите. Той се определя като "високотехнологична корпорация за инженерно проектиране и консултации".

Турската фирма пък е "Осал енержи иншаат чевре текноложилери санаий ве тиджарет".

Мнозинството на отпадналите

Три от общо петте кандидата са отпаднали, защото не отговарят на изискванията, пише в протоколите на оценителната комисия. Това най-вероятно ще доведе до обжалване на процедурата, което може да забави изпълнението на проекта.

Отстранено заради оферта, неотговаряща на условията за изпълнение, е обединението "Гео ран 2021", в което участваше строителната "Геострой", част от "Геотехмин". Другите участници в него бяха две турски фирми - BDK Aritma Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Sirket, която има опит с изграждането на инсталации за изгаряне на боклук и пречиствателни станции в Турция, както и с Ranteko Cevre Teknolojileri san ve tic.

Консорциумът, в който се яви свързаната с бизнесмена Христо Ковачки "Атоменергоремонт" пък е отпаднала заради това, че не е изпълнил условия в документацията за участие и не отговаря на изискванията за начин и срок на представяне.

Свързаният със строителството на "Турски поток" през България местен клон на италианското поделение на саудитската "Аркад" пък е отстранен, защото няма опит с изпълнението на сходни по предмет и обем поръчки.

Споровете не са изчистени

Макар че тази година София задейства с пълна сила отлаганата десетилетие инсталация за горене на боклук, това не означава, че са изчистени споровете около нея. Продължават основните критики за влиянието върху околната среда и здравето на хората при наличието на такава инсталация, като дори срещу проекта се водят дела в съда. Един от най-ярките противници е неправителствената организация "За Земята". Данита Заричинова, която е неин член, коментира пред "Капитал", че при горенето отпадъците не "изчезват", а 20-25% от общото количество се превръща в пепел, като част от нея е летяща и токсична.

Другите притеснения са свързани с капацитета. Според "Топлофикация София" чрез изграждането на инсталацията ще се постигне частична диверсификация на горивната база за производство на енергия - замяна на около 11% природен газ с RDF, както и повишаване на енергийната ефективност в производството чрез заместване на стари амортизирани мощности с нови.

Разследване на "Капитал" обаче показа, че заводът за боклук (Столичното предприятие за третиране на отпадъци) "произвежда" тройно по-малко от планираното RDF - вместо 180 хил. тона RDF годишно отчетените количества през последните години не надвишава 61 хил. тона. A това драстично ще се отрази на сметките на общината за производство на комбинирана енергия.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 3
    • + 5

    Мдааа, лепим екостикери по стъклата на колите без никакъв ефект, освен бъркане в джоба на обикновения данъкоплатец, а ще правим пушещ завод почти в центъра на София, евалата, много екологично...

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • + 3

    Китайсли фирми... да не стане като моста на Черна Гора... Или заемите на Таджикистан... Китайците са известни с ценови дъмпинг и с това, че си мъкнат китайци заварчици, бетонджии и т.н., освен прожект партийните кадри...
    Толкова ли няма ЕС компании, които да имат ноу-хау по темата?
    Така и така парите са от ЕС за ЕС проекти, поне ще останат в Европа...
    Кой е строил печките във Виена? В Германия, Швеция?... САЩ?
    То е по-добре руски фирми да получат шанс, отколкото тия...

    Нередност?
  • 3
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 6
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    А вие къде предлагате да го построим - някъде далея че да не им пуши на софиянците? Щото тоя боклук не са го произвели жителите на някое градче а точно същите граждани. И само за сведение, точно 3 такива завода има във Виена, със точно същата австрийска технология и единия е съвсем в центъра на града.

    Нередност?
  • 4
    pne251208773 avatar :-P
    Резидентски чугун

    До коментар [#] от "":

    Къде я видя тази австрийска технолигия при китайците, а? Това е най-лошият технологичен избор.

    Нередност?
  • 5
    chj1472681354504737 avatar :-|
    Vladi Iliev

    Класира на 1 място не цената за изграждането, а разликата м/у прогнозата за приходите за 15 години напред от електро и топлоенегия и разходите в т.ч, за построяването и подръжка (ремонт, консумативи и т.н). Малък дял имат и екопоказателите.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Горенето на боклуци е широко разпространена и екологична практика в много държави, които България смята за изключително напреднали:
    https://www.actualno.com/europe/shvecija-ostana-bez-bokluk-i-vnasja-ot-chujbina-zaradi-revolucionnata-si-sistema-za-reciklirane-news_581526.html

    Въпросът никога не е бил дали ще пуши - пушекът не би трябвало да е проблем, повтарям - има примери за това в Западния свят. Единственият сериозен недостатък е, че сме в България. Ако има от какво да се притесняваме, това е от изпълнението, а не от горенето на боклуци като цяло.

    Ако всичко се направи според наложените изисквания, няма да е проблем дори да ги горят и до Ал. Невски.

    Нередност?
Нов коментар