🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След рекорда в понеделник, във вторник България ще има най-ниската цена на борсовия ток

Динамиката на пазара на електроенергия става висока, а от 17 май е спрян и междусистемният обмен с Гърция

България в понеделник има най-скъпия борсов ток в цяла Европа - 169.98 лв./мВтч (86.91 евро/мВтч), което е и рекорд от началото на 2021 г. За вторник обаче постигната цена на сегмента "Ден напред" на независимата енергийна борса е с близо 38% по-ниска - 106 лв./мВтч (54.2 евро/мВтч) и това е най-ниската стойност на континента.

Тази аномалия в борсовата цена на електроенергията е повече от странна и поради това, че докато в България има толкова голямо понижение, на всички останали пазари има повишение. Засега липсва официално обяснение за случилото се в сектора, но част от него със сигурност е започналият на 17 май планов ремонт на трансграничния далекопровод между България и Гърция. Заради него на практика обмен между двете страни не се осъществява и така на българския пазар остава повече електроенергия, която иначе се изнася за Гърция. От друга страна, изтъргуваните количества електроенергия на борсата са по-малки - под 60 хил. мВтч, което означава, че няма по-високо търсене, което да провокира повишаване на цената.

Цената от 106 лв./мВтч за 18 май е най-ниската за работен ден от 5 май насам и със сигурност ще се приеме като глътка въздух за бизнеса. Причината е, че след сривовете на енергийната борса през 2020 г. заради коронавируса масово фирмите преминаха на договори за снабдяване по борсова цена плюс надбавка, но от април тарифите започнаха стремително да се покачват. Средната стойност за миналия месец например беше 121 лв./мВтч, докато от началото на май е малко под 114 лв./мВтч.

Очакванията са, че заради ремонта на далекопровода към Гърция по-ниските цени в България ще се запазят поне до края на месеца.