Пореден ценови рекорд за природния газ от 1 август

В рамките на година горивото е поскъпнало с над 150%, а прогнозите са този тренд да продължи и през следващите месеци

Иван Иванов    ©  Цветелина Белутова

Вече е сигурно, че от 1 август цената на природния газ в България ще подобри 75-месечен рекорд. Според доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране, изготвен на база заявлението на "Булгаргаз", газът ще струва 55.84 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Толкова висока стойност не е имало от последното тримесечие на 2014 г., когато е била 64.86 лв./мВтч.

Така само в рамките на последната година цената на природния газ ще се е увеличила с над 150% - за сравнение, природният газ през септември 2020 г. струваше 22.46 лв./мВтч.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов казва, че след внасянето на заявлението за тарифите на 9 юли цените на европейските газови пазари са продължили да се повишават и вече са над 35 евро/мВтч. Прогнозите пък показват, че за периода септември - декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво ще достигнат 39-40 евро/мВтч.

В същото време котировките на петрола продължават се задържат на високи нива - 74-75 щатски долара за барел, което също оказва влияние при ценообразуването - формулата в договора между "Газпром" и "Булгаргаз" включва както котировките на газа, така и тези на петрола и на долара спрямо лева.

"Независимо от това цената, която "Булгаргаз" ще има през август, ще бъде значително по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси", каза изпълнителният директор на дружеството. Една от причините за това са и доставките на азерски газ, които, макар в намалени обеми заради незавършената все още газова връзка с Гърция, оказват влияние.

На 1 август "Булгаргаз" ще представи в КЕВР актуализирано заявление с отчетна информация за пазарите към 31 юли, но вероятно отклонението от 55.84 лв./мВтч ще е минимално, и то вероятно в посока нагоре. Фактори за това пък са жегите в Европа и Азия, които неминуемо увеличават потреблението на газ и електроенергия, а оттам и на цените.